Material utanför bloggen

Deviantart är nog en av de bästa konstnärs sidorna du kan vara inne på. Där finns en aktiv community och man behöver inte vara medlem själv för att ta del av informationen, inspirationen och alla bilder som finns på hemsidan. Dem har också en kategori där som heter "tutorials" och är precis som det låter, lektioner för olika saker. Jag kommer att posta upp länkar i alla olika kategorier på bloggen där jag anser att lektionen är väl anpassad och användbar för nybörjare som är nyfikna på olika saker.


Denna guide som jag postar här är en material guide på engelska:

http://browse.deviantart.com/resources/tutorials/tradart/drawing/miscellaneous/#/d1hfcaj



Den är relativt kort, enkel engelska och har ungefär samma kollektion av material som jag själv. Det som jag vill påminna om är att det är viktigt att ha bra kvalité på sina grejer, men att succesivt samla på sig med tiden och inte allt på en gång. Köp först basgrejer och träna med dem och vänj dig, och sedan utöka sortimentet.


Kommentera gärna detta inlägg om vad ni tycker om länkar från deviantart!
Kontakta mig om frågor på: [email protected]

Kolteckningsverktyg: Del 2





Dessa verktyg ovan är en mix av det som du kan använda dig av till kolteckning som jag har hemma
och använder nästan varje gång när jag ska teckna ett större projekt.


1, Suddgummi: Det viktigaste verktyget du kommer ha förutom papper och penna. Se till att hålla det rent genom att sudda på bordet innan du suddar på pappret för att undvika onödig smuts. Stryk försiktigt över pappret och försök dig inte på att sudda blankt områden som de riktigt mjuka pennorna varit på. använd alltid ett vitt suddgummi och helst ett av bra kvalité.

2, Knådgummi: Vad jag skulle kalla konstnärs-suddgummi. Kan knådas för att sudda riktigt små ytor och kan även användas som vanligt suddgummi för tunna ytor. billigt att köpa för dess kapacitet inom kolteckning och bör alltid användas vid kolteckning.

3, Suddstift: Precis som ett normalt suddgummi förutom att spetsen alltid finns kvar. Ett bra alternativ till knådgummi när man ska sudda på små ytor eftersom skaftet tillåter en att trycka hårt.

4, Stompf: Denna leksak är ett måste. Den är såpass bra att den kommer att återkomma senare i bloggen genom filmer och kanske ett enskilt inlägg. En stompf är ett verktyg som hjälper dig skapa skuggor genom att smeta på blyertsområde eller drar kolet till en vit yta. Kan också användas till att jämna ut ytor som man tycker är för hårda.

5, hushållspapper:
Om du är en person som förut använd ditt finger till att smeta ut blyerts så sluta genast med det och använd istället hushållspapper. Hushållspapper är en bra kompensation till stompfen eftersom det kan täcka större ytor, men är svårare att kontrollera. Det bästa med det är att man aldrig behöver specialköpa det eftersom det finns i hushållet.

6, gummipensel: "Gummipenslar" är en relativt nytt verktyg och som kräver en viss träning för att få rätt. Skillnaden man får av gummipenseln och stompf är relativt små, men genom att gummit inte absorberar något kol så kan man leda det genom vita ytor mycket längre. Gummipenseln används främst inom målning men kan vara riktigt händigt inom kolteckning också, huvudnyckeln är att experimentera.


Prioriteringslista:


Knådgummi & Suddgummi.
Knådgummi kostar 25 kronor på Uppsalafärg och räcker längre ju mer man använder det. Eftersom man skissar mycket inom teckning så är suddning väldigt händigt och bör därför köpas först.

Stompf. Om du ska göra teckningsprojekt så är stompf ett måste. Det underlättar och skapar mycket finare ytor än hushållspapper och är väldigt billigt att köpa, både på Uppsalafärg, men också akademibokhandeln.


Kommentera gärna eller maila mig: [email protected]

Kolteckningsverktyg: Del 1




Detta är de första verktygen som du kommer att handskas med inom kolteckning. Detta är kolpennor av
olika slag och av olika mjukheter.


1 Blyertspenna: En helt normal skolpenna har mjukheten HB, vilket är den normala mjukheten på teckningspenna. Detta
kan vara roligt att tänka på om man har lust att teckna hemma och inte har så mycket redskap hemma att
hålla på med. HB är en mjukhet som kan gå både ljust och mörkt väldigt bra, jag skulle säga att den är ide-
alet på skisspenna att ha till hands.


2, Stiftpenna: För dem som inte tycker om att hålla på att vässa om sina pennor hela tiden finns stiftpennor som ett andra
alternativ. Stiftpennor kan laddas med olika mjukheter, men i Sverige är det riktigt svårt att hitta de mjukaste
respektive hårdaste graderna. Bra att ha eftersom man oftast bara behöver en stiftpenna och ett papper
för att kunna skissa (många stiftpennor har ett sudd ovanpå). Nackdelen är att stiftet ofta bryts om man är ovan
och det hårda stiftet kan lätt lämna markeringar i pappret.

3 & 4, Kolpennor: Jag valde att ta fram två olika av dessa två bara så att ni kan se de olika färgerna på dem (vilket inte spelar ett dugg roll!). Kolpennar har en mjukhet skala som går från ca. 4H till 9B. Det finns också upp
till 12B och ända ner till 9H men Rosendalsgymnasiet och jag själv har skalan 3H till 9B. Om man inte kan ha alla
olika mjukheter samtidigt så tycker jag att man ska använda sig av pennorna: 2H/F, HB/B, 2B, 6B, 9B. Cirka Fyra
stycken pennor med jämna mellanrum kan täcka upp hela skalan utan större skillnad. Min Favorit skisspenna är
2H och min favorit teckningspenna är 2B.


5, Grafitpenna: Är en kombination mellan kolpenna och ritkol. Oftast används den för att kunna teckna detaljer till ritkols teckningar.

6, ritkol: "Ritkol" är egentligen det äkta verktyget för att kunna teckna kolteckningar, bara det att blyertspennor är betydligt mer lätthanterligt och en bra början. Med Ritkol kan man skapa vackra teckningar men kräver väldigt
tjockt papper för att kunna få den fulla effekten av kolets skuggningsmöjligheter. Ett tips är att första börja med
kolpennor men efter ett dussin teckningar börja använda sig av ritkol också. Vi kommer att gå mer in på ritkol i andra verktyg så småning om.


7, Pastell i kol: Man kan också använda sig av pastellkritor för att få in gråa nyanser utan att det prompt behöver vara av torrpastell (mer om torrpastell i framtiden). Väldigt händigt om man känner för att arbeta i olika medium och är speciellt bra för highlighting.

8, Kolstift: Denna leksak är väldigt händig för den som vill använda sig av mjukare stift till kolteckning och mycket lätt att hantera. Om man är en person som tycker om att sudda kan jag inte rekommendera denna men för den som känner för att träna sina ritkolstekniker kommer att uppskatta denna.


Prioritering av köp:

Alla dessa verktyg går att köpa på Uppsalafärg utanför Forumgallerian. Vad ni borde satsa på är att först köpa är
Kolpennor 2H - 9B av märket Derwent: http://www.reuels.com/reuels/media/wn/wn34215L.jpg
Dessa kostar ca. 120 och kommer att räcka i minst ett-två år.
Ritkol är väldigt billigt och rekommenderas också att köpas för bara 12 kr per ask: http://www.artistbutiken.se/images/prod_ritkol.jpg


Kontakta mig gärna genom kommentarfunktionen eller mail: [email protected]

RSS 2.0