Introduktion till IP-telefoni

Sidan uppdaterad 2004-05-24
***

Innehåll

1. Allmänt

SIP (Session Initiation Protocol) har under de senaste åren etablerat sig som den dominerande standarden för IP-telefoni, och kommer sannolikt att förbli så för lång tid framåt. Denna stabilisering kring en standard gör att det nu på allvar kan vara intressant att inressera sig för IP-telefoni.
SIP handlar också om mycket mer än bara vanlig telefoni - bild och filöverföring ingår också. Lite mer om detta i kapitlet "framtid".
För att kunna använda IP telefoni behövs - förutom anslutning till ett nätverk - två saker: en server och en "klient" (=telefon, PC eller motsvarande).
Skälet för att intressera sig för IP-telefoni är främst kostnaden. Detta gäller i extra hög grad för utlandssamtal och dyrare samtalsformer som bildtelefoni och konferenssamtal. IP-telefoni är ju i princip gratis, förutsatt att man har en bredbandsanslutning (...som man betalar för istället).

2. Server

Eftersom du - och sannolikt också den du vill tala med - finns bakom en brandvägg, behöver du kunna registrera dig hos en server ("proxy") som är tillgänglig på Internet. När din klient (=telefon, PC) är igång, kontaktar den denna proxy för att tala om var du finns och om du är tillgänglig mm (="registrerar" din kilent hos proxyn). Den som sen vill ringa till dig, kontaktar samma proxy och får av den de uppgifter som behövs för att koppla upp samtalet till din klient.
Adressen (="telefonnumret") till en person med sip-telefon skrivs som en URL, t.ex. "sip://nils.nilsson@sip.smaltan.org", detta i analogi med email adresser (som egentligen har ett "smtp://..." framför sig, men som inte brukar skrivas ut).
En SIP-klient klarar av att själv koppla upp samtalet till den andra klienten om den bara vet dess Internet-adress, men att göra så skulle vara opraktiskt av en rad olika skäl. Bl.a. vill man t.ex. kunna vidarekoppla när man inte finns hemma eller när klienten är avstängd. Det är mera praktiskt att ha en proxy att ringa till, som kan översätta sip://nils.nilsson@sip.smaltan.org till en Internet-adress och samtidigt hålla reda på var nils.nilsson för tillfället är.
Ytterligare skäl att koppla upp via en server/proxy är: Även om det inte skulle vara något problem att sätta upp en proxy själv, eller att använda sin SIP-klient till att bara kunna koppla sig till en annan klient, så väljer de flesta att istället registrera sig hos en proxy. Av beskrivningen ovan framgår att denna proxy kan variera i funktionalitet, från en enkel kopplingsfunktion till något som snarast liknar en komplett telekomoperatör.
Det kan därför vara intressant att se några andra alternativ på proxy-tjänst:

2.1 Free World Dialup (FWD)

Är ett gratis alternativ, som dock inte har någon koppling till fasta nätet, se denna länk för ytterligare information och uttag av abonnemang. Det ger dock basfunktionen att tilldela ett nummer (fn 5-6-siffrigt världsnummer!) för att ringa andra FWD abonnenter. Dessutom ingår bl.a. FWD-telefonkatalog, röstbrevlåda och diverse testmöjligheter.
FWD är lämpligt som en första lösning för att prova på tekniken - tekniken har begränsningar, som det kan vara bra att upptäcka utan för stor kostnad. T.ex. för att hålla kontakt med (bredbandsanslutna) anhöriga utomlands kan mycket pengar sparas. Och man kan uppmana sina bekanta att skaffa FWD abonnemang. FWDs telefonkatalogsfunktion är fn hopplöst långsam, men det kommer säkert att förbättras. FWD startades i november 2002, och har i skrivande stund ca 100 000 "abonnenter".

2.2 Callme

Är också ett gratis alternativ, som också fn saknar koppling till fasta nätet, se denna länk. Här har man dock ökat ut sifferkombinationerna med ett slags "riktnummer" för att möjliggöra koppling till andra proxy-operatörer (t.ex. FWD). I övrigt erbjuds tjänster på nivå som liknar FWD.
Callme är alldeles nystartat - i december 2003.

2.3 WX3

Är exempel på en mer komplett tjänst, se denna länk för mer information. Den innehåller bl.a. också koppling till fasta nätet och vidarekopplings- och svarsfunktioner. Grovt sett kan man säga att samtalsavgifterna ligger under - men inte mycket under - de normala i fasta nätet. Denna lösning drogs igång ca september 2003.

2.4 Fler alternativ

Det finns många fler erbjudanden om tjänster för SIP-telefoni. Några ytterligare exempel:

Meddela oss gärna om du anser att vi bör lägga in någon mer länk här. Förutom dessa "operatörer" erbjuder också flera av Internet-leverantörerna olika lösningar (med okänd teknik) för sina kunder.

3. Klienter

Som klient kan du använda antingen din dator, eller någon mer specialiserad "telefon". Vad som är bäst för dig beror på hur du tänker använda den.
Din dator, antagligen kompletterad med ett head-set, är ett billigt sätt att komma igång. Om du vill kunna använda telefoni på flera olika platser, där du har tillgång till Internet (hemma, jobbet, hotell(bandbredd??)) och normalt har datorn med dig på dessa platser (bärbar eller PDA) - då kan datorn vara en mycket lyckad lösning. Eller om du vill ha bildtelefoni, din dator har ju redan en bildskärm så du behöver bara komplettera med kamera. Nackdelen med datorn är att du antagligen inte ha den igång alltid - och din omgivning gillar förstås inte att inte kunna nå dig om du kan nå dem.
Tillgängligheten, att ha en telefon som alltid är igång, är största skälet att ha en speciell IP-telefon. Och så moster Agda, som nog vill att en telefon ska se ut och fungera som de brukar.
Det kommer säkert att hända mycket på detta område - klienter för SIP. Priser kommer att rasa, och helt andra apparater kommer att finnas.
En liten (långt ifrån komplett) översikt:

3.1 PC program

För Windows finns som en första lösning Messenger. Messenger har dock ett antal icke-SIP funktioner som gör att det inte fungerar med andra klienter. Version 4.6 och 4.7 fungerar dock hjälpligt (se information på http://www.fwd.pulver.com om detta). Antagligen fungerar SJPhone och X-ten bättre (ej provat).
I WX3-lösningen ovan ingår en elegant klient.
För Linux finns i första hand Kphone och Linphone.

3.2 IP telefoner

Antalet IP telefoner på marknaden som stödjer SIP växer snabbt. En som funnits ett tag är Snom 100 och den nyare varianten Snom 105, se denna bild

och länk till tillverkaren. Priset är grovt 3000kr (inkl. moms). En speciell fördel med Snom's telefoner är att de kan kraftmatas med -48V över nätverkssladden (power over ethernet "PoE"). Det behövs alltså bara en sladd - till nätverksuttaget (vanlig 230V adapter följer också med), och det går att arrangera så att telefonen fungerar även vid strömavbrott.
En avsevärt billigare, SIP-klient är Grandstream Budgetone 101, som säljs av Telamp för 875kr (inkl. moms), se bild.

Den matas med konventionell 230V adapter.

3.3 Fler alternativ

Det finns en utförligare översikt över SIP-klienter på denna länk (eller här om länken inte fungerar).

4. Användningsområden

En mycket vanlig användning (den vanligaste?) av IP-telefoni är som extra telefon i bostaden. Denna extra telefon används i första hand för att ringa bara de samtal som annars skulle vara kostsamma. Användningen är vanlig i familjer som är splittrade pga studier, arbete eller utvandring.
För denna användning räcker det i allmännhet med två telefoner - så vilken teknik som används kan tyckas mindre viktig, bara dessa två telefoner passar ihop. Men eftersom utrustning för SIP troligen är den billigaste, och den dessutom kan återanvändas i andra sammanhang, så finns det all anledning att ändå använda SIP baserad teknik.

En annan vanlig användning är som företagsväxel (PBX). Eftersom de flesta företag redan har intranät och koppling till Internet, är lösningen ofta billig att åstadkomma. Kostnaden för hyra av växeln elimineras, och kostnaden för interntrafiken mellan olika kontor likaså. Om kontoren är vitt åtskilda (olika länder?), kan kostnaden sänkas ytterligare genom att sända all extern trafik via det kontor som ligger närmast.
Det finns flera företag som erbjuder support för PBX-lösningar med SIP. För den som vill göra själv finns också open source projektet Asterisk.

Att använda SIP-telefoni som sin enda telefon är fortfarande mycket ovanligt. Det är i princip möjligt med de mera kompletta tjänsterna som nämnts ovan, och det det går att reducera kostnaden även vid samtal till fasta telefonnätet även om vinsten inte är så stor idag. Denna vinst kommer dock sannolikt att bli större i takt med att SIP-operatörerna bygger ut sina nät.
Och på sikt kommer sannolikt tyngdpunkten att flytta från fasta nätet (PSTN) till SIP baserade lösningar, som är gratis. Frågan är dock hur lång tid det kommer att ta....

5. Framtid

Detta är bara en början... Vad som kommer att hända fortsättningsvis är svårt att förutse i detalj. Att "gratisoperatörer" som FWD och Callme nu har startat är förståss av mycket stor betydelse för att få bollen att börja rulla. Forsättningen beror dels på vilka tjänster som de kompletterar med och vad de kostar (forfarande gratis?), dels på utvecklingen av klienterna och slutligen hur snabbt användarna tar till sig detta.
De operatörer som erbjuder samtal till fasta nätet är fortfarande relativt små och lokala. Långdistanssamtal till fasta nätet kopplas därför för en stor del av sträckan i fasta nätet, och priserna skiljer därför inte så mycket jämfört med de etablerade PSTN operatörerna. Detta kommer snabbt att ändras - även långdistanssamtal kommer att närma sig prisnivån för lokalsamtal i takt med att SIP-operatörerna bygger ut sina nät.
Att priserna för klienterna kommer att sjunka är säkert, och deras funktionalitet kommer att utökas likaså. Komplettering med video och större skärm är bara en tidsfråga. Om man tänker på dagens miniatyriserade PC-moderkort (mini-ITX och liknande) - som ju har in- och utgångar för ljud (5-kanaligt t.o.m!) - , billiga små LCD skärmar och öppen källkod för denna hårdvara, så är det lätt att inse att utvecklingen kan bli snabb. Denna hårdvara lär gå att banta ned effektmässigt för matning via Power over Ethernet (dvs ca 10-20W), och i så fall är det ju apparater som kan vara igång alltid.
Den viktiga pusselbiten är att detta handlar om en teknik som kan hanteras av många små företag - man behöver inte vara telekomjätte för att utveckla klienter eller etablerad operatör för att starta en server - detta faktum borgar för en spännande dynamisk utveckling.


Om du har förslag på hur detta dokument kan korrigeras eller förbättras, kontakta oss via denna länk.