29 februari 2008

Pannacotta med vit choklad och hallon

En lat fredagskväll blir ännu bättre när man köper med sig efterrätt på vägen hem från jobbet. Här i Lund har nämligen en restaurang - Klostergatans vin & delikatess, ni kan ju gissa på vilken gata den ligger - öppnat en filial i form av ett patisserie i miniformat. Blev tipsad om deras pannacotta med vit choklad och hallon och kunde inte motstå frestelsen när jag sedermera gick förbi.

Lite spännande är det att handla från en konditoridisk fylld med godsaker men utan prislappar, speciellt när det är på ett ställe som jag inte varit på tidigare. Nåja, 70:- fick jag betala för två pannacottor och det är väl... OK. Eller? Pannacottan var förvisso god men inte exceptionell på något sätt. Smakade helt enkelt som pannacotta med vit choklad och en sådan går ju faktiskt hur lätt som helst att göra själv. Hallonen ovanpå var fina och saftiga men var helt naturella. Nja alltså. Nästa gång testar jag en av de avancerade chokladkakorna i flera lager som också fanns att välja på. Pannacotta gör jag alltså själv:

Vit chokladpannacotta med hallon
(4 port)

5 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
2 gelatinblad
125 g vit choklad av god kvalité
2-3 msk socker
250 g frysta hallon

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp grädde och mjölk. Hacka chokladen. Häll ner urkramade gelatinblad, socker och choklad i gräddmjölken. Rör om tills allt har smält. Sila och häll upp i formar eller små glas. Ställ i kylskåpet och låt stelna. Tina hallonen. Lägg ovanpå pannacottan vid servering.
(recept från hd.se)

Kycklinggryta med citron och fänkål

Fredagskväll. Trötta efter en jobbvecka. Hemma från veckohandling på ICA. Hungriga. Let's Dance om tio minuter. Tur då att det finns upptinade kycklingfiléer, lite allmänna grönsaker i kylen och pasta i skafferiet. På max femton minuter fixas nämligen den här grytan, och TV-friden kan infinna sig.

Kycklinggryta med citron och fänkål
(ca 3 port)

2 kycklingfiléer
1 gul lök
1 fänkål
smör
1 vitlöksklyfta
skal från 1 citron
2 plommontomater
vitt vin, ca 3 dl (om man inte har det hemma - använd citronsaft och mer vatten istället)
1 hönsbuljongtärning
svartpeppar

Skär kycklingfilé, fänkål och lök i mindre bitar. Hacka vitlöksklyftan. Fräs allt i en gryta i lite smör i någon minut. Häll på vitt vin och sedan vatten så att det täcker kycklingfräset. Ta ur inkråmet från tomaterna och dela resten i mindre bitar. Lägg i grytan tillsammans med buljongtärning och citronskal. Koka upp och sjud medan pastan kokar klart. Rör till sist ned hackad bladpersilja och smaka av med salt och peppar.

27 februari 2008

Broccolisoppa med fetaostkräm

Soppor är för närvarande ständigt förekommande på vårt middagsbord. Den här soppan är ett hopkok av det som fanns i kylskåpet men den blev helt OK. Skönt att choppa ner lite rotfrukter och sånt i grytan och sedan kunna lämna helt i en kvart-tjugo minuter medan soppan puttrar på. Vill man så behöver man ju inte mixa soppan slät utan lämna några bitar. Vad som däremot inte bör uteslutas är fetaostcrèmen men där går det ju utmärkt att byta ut fetaosten mot getost. Önskas lite grönare färg - ha i någon deciliter ruccola innan soppan mixas.

Broccolisoppa med fetaostcrème
(3-4 port)

3 potatisar (ca 300 g)
1 gul eller röd lök
1/2 röd chili
1 vitlöksklyfta
smör till stekning
1 broccolistånd, i buketter
1 grönsaksbuljongtärning

Fetaostcrème:
200 g fetaost
ca 1 dl crème fraiche

Skala och hacka potatis, lök och vitlök. Skär chilin i mindre bitar. Fräs i smör i en gryta/kastrull i några minuter. Tillsätt 6 dl vatten och 1 grönsaksbuljongtärning. Låt koka under lock i ca 10 minuter och lägg sedan i broccolin, delad i buketter. Koka ca 10 minuter till under lock. Mixa med mixerstav och smaka av med salt och peppar. Servera med en fetaostcrème bestående av fetaost och crème fraiche som mixats ihop, gärna med mixerstav.

Nyheter på bokreafronten

Leilas guldkant på vardagen och Italienskt! Hemma hos Johanna anlände med Posten igår från Adlibris. Sammanlagt 208:- och det får väl räknas som godkänt... Har inte hunnit gotta ner mig i recepten ännu men vid första anblicken verkar båda böckerna vara höjdare!

Leilas guldkant på vardagen av Leila Lindholm är uppdelad i olika avsnitt, t ex långfrukost, klassiker och viet-nam-nam, med lockande recept och fina bilder. Några recept ur boken finns här hos Tasteline för den som vill testa innan köp.

Italienskt! Hemma hos Johanna av Johanna Westman fokuserar, kanske inte så förvånande med tanke på titeln, på det italienska köket. En hel radda av klassiska italienska rätter som spaghetti alla Puttanesca och tiramisu.

Räkna med att jag återkommer med testade recept! Nu väntar jag bara på några böcker till...

25 februari 2008

Kycklinglevermousse med touch av konjak

En påse kycklinglever i frysen bad helt enkelt om att tillagad och valet föll på en kycklinglevermousse. Det låter ju ganska avancerat och dessutom ganska fett. Inte för att jag har någonting emot grädde, inte alls, men ibland så kan det vara kul att testa andra varianter. Hos ICA hittade jag raskt ett recept som passade mig med valfri smaksättning (konjak, portvin, madeira eller ingen sprit alls) och baserat på crème fraiche. Jag serverade moussen på ett gott tunt knäckebröd som en liten aptitretare före middagen.

Kycklinglevermousse med konjak

250 g kycklinglever
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
salt, peppar
2 msk balsamvinäger
1 dl crème fraiche, gärna lättvarianten
1/2 msk konjak, portvin eller madeira

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj kycklinglevern noga under kallt vatten. Rensa och skär i mindre bitar. Hacka lök och vitlök fint. Bryn kycklinglever, lök och vitlök i smör i några minuter. Salta, peppra och häll på balsamvinägern. Låt koka någon minut till. Häll i en ugnsfast form och stek mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Mixa levern, stekskyn från formen, crème fraiche och gärna någon spritsort till fluffig konsistens. Smaka av med salt och peppar. Moussen blir ganska lös så låt stå i kylen i minst två timmar innan servering. Gott tillsammans med ett smakrikt knäckebröd, lite persilja och kanske någon lökring.

24 februari 2008

Köttfärssoppa med curry, kikärtor och äpple

Dags för ännu en soppa - den här gången en grytliknande variant med nötfärs, kikärtor, äpple och curry. Rustikt med lite lagom mycket hetta! Receptet kommer ursprungligen från recept.nu. Jag gillar ju recept som är lätta att variera efter vad som finns hemma: idag blev det t ex gulbetor istället för morötter. Istället för kikärtor kan man ju ta stora vita bönor exempelvis, men då lägga i dem precis mot slutet så att de bara blir genomvarma.

Köttfärssoppa med curry, kikärtor och äpple
(4 port)

350-400 g nötfärs
2 gula lökar
2 morötter eller 2 gulbetor
1 burk kikärtor
1 stort äpple, skalat
3 tsk curry
1 1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk chilipeppar
1 hönsbuljongtärning
salt, peppar
bladpersilja

Hacka löken, gulbetorna och äpplet. Fräs lök och köttfärs i en gryta i lite smör. Låt äpplet, gulbetorna och kikärtorna fräsa med efter någon minut. Rör i kryddorna och lägg i buljongtärningen. Häll i 6 dl vatten. Låt koka upp och sänk därefter värmen. Lägg på locket och låt soppan koka ca 30 minuter eller tills gulbetorna (eller morötterna) är mjuka. Smaka av med salt och peppar. Hacka en bunt persilja grovt och rör ner i grytan. Servera med en klick crème fraiche eller matlagningsyoghurt.

Småkakor med polenta, citron och russin

Sprang på ett recept på Lemon polenta cranberry cookies på en australiensisk matblogg. Att ha polenta i småkakor verkar kanske inte som det naturligaste vid första anblicken men varför inte? Värt att testas när det ändå stod ett paket polenta på hyllan (Saltå kvarns såklart!). Brist på torkade tranbär gjorde att helt vanliga russin fick träda in istället.

Jag smakade på degen innan gräddning och då kändes polentan knappt, men i de färdigbakade kakorna har den blivit betydligt kornigare. Om sanningen ska fram så undrade mannen om jag hade haft grus i kakorna, vilket ju kanske inte är det allra bästa betyget. Lägger upp receptet här i alla fall eftersom det utan polenta (med lite mer mjöl istället) blir söta små mördegskakor med citron och russin. Dessutom är de väldigt enkla att slänga ihop när fikasuget sätter in.


Citronkakor med polenta och russin
(ca 25 st)

125 g smör
1 1/4 dl strösocker
rivet skal av 1 citron
1 krm salt
2 äggulor
1 1/4 dl polenta
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl russin

Mixa i matberedare snabbt ihop smör, strösocker, citronskal, salt och äggulor. Häll i vetemjöl, polenta och russin och mixa tills degen precis håller ihop. Rulla till en... rulle, ca 4-5 cm i diameter - går lättast om man rullar in degen i plastfolie och därefter formar till jämn form. Låt vila i kylen i plastfolie i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram rullen och skär i ca 1 1/2 cm tjocka skivor, lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Kakorna flyter knappt ut så det går bra att ha dem med någon centimeters mellanrum. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt svalna på galler.

23 februari 2008

Dinkelbaguetter med solrosfrön

Eftersom ett av mina matlöften för 2008 (se högerkanten) är att baka mer bröd blev det idag minibaguetter på dinkelfullkornsmjöl utifrån ett recept i Under valnötsträdet. Blev nog väldigt nyttiga baguetter faktiskt eftersom både krossade linfrön, solroskärnor och fiberhavregryn hamnade i degen. Matiga bröd som passade perfekt till en skiva lagrad ost och en kopp te.

(Dessutom behövdes degen inte knådas i hundra år vilket är ett plus i kanten för oss som inte har stora hushållsassistenter att blanda ihop degen i!)

Dinkelbaguetter med solrosfrön
(ca 8 st små)

25 g jäst (1/2 paket)
1 msk flytande honung
1 tsk salt
4 dl vatten, ljummet
1 dl solrosfrön
1/2 dl krossade linfrön
1 dl havregryn, gärna fibervarianten
8-9 dl dinkelfullkornsmjöl (ca 450 g)

Smula ner jästen i en bunke och häll i honung och salt. Rör om tills jästen har löst sig och blanda därefter i vattnet lite i sänder. Ha i övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Täck bunken med en handduk och låt jäsa i 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda ihop degen lite lagom i bunken och forma därefter små baguetter, ca 8 st. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt, täck med handduk och låt jäsa ytterligare ca 15 minuter. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter.

Kladdkaka med nougattäcke

Det här ska, enligt Aftonbladet, vara Sveriges godaste kladdkaka, i alla fall för år 2006. Och visst, den är god. Den mörka chokladen (jag använde 72 %-ig) gör att kakan inte blir bara söt, söt, söt. Däremot tror jag att jag, om det blir någon nästa gång, tar bort nougaten (för den är verkligen söt) och lägger till hackade nötter istället. Kanske kanta kakan med nötkross också? Hur som helst, receptet nedan blir till en god efterrättskaka tillsammans med grädde eller glass!

Kladdkaka med nougattäcke
(1 kaka)

100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
50 g mörk choklad, krossad (tips: lägg chokladen i en plastpåse, knyt åt och banka med något hårt. Sedan är det bara att tömma ut påsen, helt utan kladd!)
kokosflingor till formen
nougat (tips: hyvla nougatblocket med osthyvel, blir perfekta skivor utan kladd!)

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form med löstagbar kant och bröa den med kokos. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker och blanda därefter i mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Tillsätt det smälta smöret och vispa väl. Krossa den mörka chokladen och blanda ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 15-20 minuter. Känn med sticka! Ta ut kakan och hyvla nougat över i ca 1 mm tjocka skivor. Låt kakan svalna och servera sedan med grädde eller glass.

19 februari 2008

Kryddiga nötter à la Leila

Tror att de här nötterna har ursprung i något av Leila Lindholms julprogram men jag hittade dem via Tomtens dotter. Lite juligt med söta kryddiga nötter kanske men de passar bra som drink- eller TV-tilltugg även under resten av vintern. Jag som gillar kardemumma och kanel kommer nog att dubblera mängden kryddor nästa gång samt eventuellt minska på sockret. Nyttigt? Nja, men det är ju ändå nötter... och det är väl en ursäkt så god som någon att mumsa. Om man nu behöver en ursäkt det vill säga. Äsch, smaka bara. De är goda.

Kryddiga nötter med sötma

400 g blandade nötter (jag använde cashewnötter och mandlar)
1 äggvita
1 msk malen ingefära
1 msk finkrossad kardemumma
1 msk malen kanel
1/2 - 1 dl socker (efter smak)

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop äggvitan med kryddorna och sockret. Blanda med nötterna och häll ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Separera nötterna något. Rosta i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.

Rotfruktssoppa med basilikatopping

Ytterligare en snabb och smakrik soppa som kräver minimalt med arbetsinsats. Variera gärna rotfrukterna så länge som ungefär samma mängd används! Hacka ev. i en lök och lite chili i också. Ursprungligen ett recept från Allt om Mat.

Toppingen är gjord på en kruka basilika som mixades med ca 1 dl cream cheese, några matskedar crème fraiche, salt, peppar och några droppar olivolja. Vill man så går det ju lika bra att mixa krukan med bara olivolja (1/2 dl kanske?).

Rotfruktssoppa med basilikatopping
(4 port)

4-5 jordärtskockor (ca 150 g)
3-4 morötter (ca 300 g)
2-3 palsternackor (ca 275 g)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt, peppar

1 kruka basilika
1 dl cream cheese (eller ca ett halvt normalstort paket)
1/2 dl crème fraiche
salt, peppar
olivolja

Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med buljongtärningarna och häll på vattnet. Koka upp och låt koka tills rotfrukterna är mjuka, ca 20 minuter beroende på bitarnas storlek. Mixa med mixerstav direkt i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.

Mixa alt. finhacka basilikan och blanda med cream cheese och crème fraiche. Smaka av med salt, peppar och lite olivolja.

18 februari 2008

Marängkaka med lemon curd

Av veckans leftovers (främst lemon curd och vispgrädde) blev det en marängkaka med lemoncurdfyllning till efterrätt häromdagen, baserad på ett recept från Arla. Trots vissa uppläggningsproblem (lite kladdigt blev det) är väl smaken huvudsaken och kakan var riktigt god, speciellt om man gillar citron! Jag hade faktiskt i extra citronskal och -saft i själva kaksmeten för att få den extra lilla smakkicken. Vill man ha ännu mer citronsmak går det ju bra att riva ner citronskal i marängen också!

Inser nu att jag lyckades med konststycket att bara ha i hälften så mycket socker i marängen som receptet anger men smakmässigt var det nog bara en fördel eftersom kakan är rätt så söt. Marängen blir lite luftigare och "klibbigare" med mindre socker men för min del gick det bra.


Marängkaka med lemon curd-fyllning
(8 port)

Botten:
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
Rivet skal och saft av 1 citron
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Maräng:
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker (jag tog halva mängden och det gick också bra!)

Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 dl lemon curd (smaka av och ha ev i mer efter smak!)

Sätt ugnen på 150°. Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken, citronskal och citronsaft. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Vispa vitorna med hälften av sockret till ett fast skum. Vispa ner resten av sockret. Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper, 30x40 cm. Bred över marängen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Dela den på mitten. Vispa grädden och rör därefter ner lemon curden. Lägg ihop bottnarna med citrongrädden emellan.

17 februari 2008

Chicken tikka masala

Kryddig kycklinggryta med lite lagom mycket hetta helt enkelt! Här blev det ingen snygg bild på upplagd mat för vi var hungriga, alltså bara fotat rakt ner i grytan... Serverade med ris (kokat med gurkmeja, kardemummakärnor och kanelstång) och yoghurtsås (riven gurka, hackad mynta, matlagningsyoghurt och lite limesaft). Recept från recept.nu med några modifikationer.


Chicken tikka masala

(4 port)

600 g kycklingfilé
1/2 - 1 röd chili, finhackad (välj styrka efter smak)
1 purjolök, finstrimlad
1 röd paprika, hackad
1 gul lök, finhackad
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 dl vatten
3 msk tomatpuré
1 tsk riven ingefära
rivet skal av 1 lime
2 tsk garam masala
1 hönsbuljongtärning

Bryn grönsakerna och kycklingen i en gryta i lite smör/olja. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda medan riset kokar, ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med ris och gärna yoghurtsås.

Crème brulée med citrussallad

Crème brulée... hur gott låter inte de'? Förlåt det usla rimmet, men hur perfekt är det inte med en efterrätt som kan förberedas och som har så härliga kontraster i sig - dels den milda vaniljkrämen, dels den knäckiga sockriga ytan! En liten citrussallad med ton av kanel och stjärnanis passar alldeles utmärkt till, men crème bruléen är precis lika god på egen hand.

Jag använder sällan vispgrädde och standardmjölk i min matlagning men till en crème brulée krävs det faktiskt feta grejer! Vaniljkrämen - som ju är huvudsaken här - blir helt enkelt godare så. På samma sätt bör man använda en riktig vaniljstång och vaniljsocker endast i undantagsfall.

Knäcktäcket blir enklare att få till om man har en liten gasolbrännare hemma - de finns att köpa på t ex Duka för någon/några hundralappar (och då får man med små ramekinformar). Brännaren är alldeles utmärkt till att bränna av marängtäcken (t ex till citronmarängpajer) också.

Crème brulée med citrussallad
(6 port)

3 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1 vaniljstång (eller 1 1/2 tsk vaniljsocker)
6 äggulor
1 dl strösocker
ca 2 msk råsocker

Sätt ugnen på 150 grader. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i den urskrapade stången (eller vaniljsockret), grädde och mjölk och låt koka upp. Ta av från värmen och låt stå i ca 5 minuter. Koka under tiden upp vatten i t ex en vattenkokare. Separera sex äggulor och lägg i en skål. Rör ner 1 dl socker utan att vispa för mycket. Sila ner den varma mjölken i ägguleblandningen under omrörning. Ställ sex portionsformar i en långpanna och fördela smeten mellan dem. Ställ in långpannan i mitten av ugnen. Häll därefter det kokande vattnet i långpannan så att det täcker upp till hälften på formarna. (Även om man måste vara försiktig så att man inte bränner sig på ugnselementet är det enklare att fylla på vattnet i ugnen än att skvalpa med formarna och vattnet på vägen in i ugnen.) Grädda tills äggkrämen har stannat, ca 45 minuter. Ta ut formarna och ställ i kylen. Låt stå, gärna i några timmar.

När det är dags för servering, strö över råsocker så att ytan täcks och bränn därefter med lilla brännaren. Om man inte har någon brännare funkar det att sätta ugnen på 250 grader grill och därefter sätta in formarna (med socker på) högst upp och passa väldigt, väldigt noga. Krämen ska ju inte bli varm så det går snabbt i ugnen!

Citrussallad
(4 port)

2 apelsiner
2 blodapelsiner
1 blodgrapefrukt
1 grapefrukt
1 sweetie

1/2 dl socker
1/2 dl vatten
1 kanelstång
1/2 stjärnanis

Koka upp vatten, socker och kryddor. Dra åt sidan och låt svalna. Filea samtliga citrusfrukter och lägg i en skål. När sockerlagen är kall, ta upp kryddorna och häll över frukten. Ställ kallt och servera med crème bruléen.

Fiskgryta med räkor och kokosmjölk

Blev bjuden på en smarrig fiskgryta häromveckan och blev dessutom tipsad om var receptet kunde hittas. Efter att ha väntat in rätt tillfälle att laga grytan var det dags i helgen när vi hade lite besök. En dag av montering av IKEA-möbler sätter krav på maten som ska lagas - det måste gå snabbt och lätt för både huvudet och armarna var trötta och orkade inte med för många moment i matlagningen. Grytan (som hos ICA kallas Moqueca de Camarao) funkade därför alldeles utmärkt!

Fixade och trixade lite med receptet (som vanligt...) men förvånade mig själv när jag inte utslöt koriandern! Vanligtvis tar jag persilja istället när det står koriander eftersom färsk koriander inte är min favoritkrydda direkt. Här kokar den dock med grytan ganska länge och tappar nog den där initiala starka parfymerade smaken och därmed funkar det för mig.


Fiskgryta med räkor och kokosmjölk
(6 port)

400 g vit fisk, ex hoki
400 g lax
pressad saft av 2 lime
1/2 tsk salt
2 stora gula lökar
2-3 vitlöksklyftor (eller 1/2-1 solovitlök)
1 purjolök
1-2 röda eller gröna chilis (välj styrka och med/utan kärnor efter smak)
1 röd paprika
smör/olja
1-2 paket krossade tomater à 500 g
2 1/2 msk konc fiskfond
1 dl finhackad bladpersilja
1/2 - 1 dl finhackad koriander (efter smak)
1 burk kokosmjölk (400 g)
2 dl vatten
150 g skalade räkor

Skär fisken i ca 2 cm stora tärningar. Lägg i en skål och blanda med pressad lime och salt. Skala och skiva gul lök, vitlök och purjolök tunt. Hacka chili och paprika. Fräs grönsakerna i smör/olja i en gryta på svag värme. Efter några minuter, tillsätt krossade tomater, fiskfond, persilja och koriander. Låt sjuda under lock ca 10 minuter. Häll i kokosmjölk och vatten. Koka upp och lägg därefter i fisktärningarna. Låt sjuda under lock i 6-7 minuter. Vänd ner räkorna och låt dem bli varma. Servera med ris och ev tillbehör som hackade cashewnötter, jordnötter och tomater. Strö gärna lite extra hackad persilja över grytan.

15 februari 2008

Krämig soppa på palsternackor med päron och valnötter

Har lånat det här receptet nästan rakt av från Arla. Palsternackssoppa låter kanske inte så superspännande men det här är en riktigt god variant, som dessutom toppas med skummad mjölk, rostade valnötter och frästa päron. Funkar alltså bra till både stora bjudningar och mysiga hemmakvällar! Det skadar ju inte att soppan är lätt som en plätt att göra! Här krävs inget finlir med rotsaksbitarna - de ska ju ändå mixas sönder så skär dem i lite lagom stora bitar bara. Tänk dock på att servera soppan genast efter att skummet och nöttoppingen lagts på!

(Och nej, soppan behöver ju inte serveras i whiskyglas men visst blev det snyggt? En portionsstor glasskål hade ju varit perfekt också!)


Palsternackssoppa med päron och valnötter
(4 port)

500 g palsternacka, skalad och i mindre bitar
1 gul lök, hackad
smör
1 1/2 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongstärningar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 krm vitpeppar
50 g valnötskärnor, grovhackade
1 fast päron, skalat och i tärningar
2 msk hackad persilja
1 dl mjölk, gärna lättmjölk

Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt palsternacka, vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock tills bitarna är mjuka, 10 – 12 min. Mixa soppan slät. Tillsätt grädde och peppar. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Fräs därefter pärontärningarna hastigt i smör i en stekpanna och blanda med valnötter och persilja. Värm mjölken (t ex i mikron) och vispa till ett skum. Servera soppan i portionsskålar. Lägg skummet på soppan och strö över hacket. Servera genast!

13 februari 2008

Bokrean närmar sig...

... och finns det egentligen något bättre tillfälle att köpa den där kokboken som man gått och sneglat på? Jag har i alla fall spetsat in mig på några speciella böcker och kan inte bestämma mig för om jag ska förhandsbeställa eller inte. Lite av tjusningen är ju ändå att trängas med miljoner andra boksugna!

Leilas guldkant på vardagen
Leila Lindholm
139:- på Adlibris, 184:- på Bokus (ingen reavara)

Lakrits, mint och choklad
Elisabeth Johansson
99:- på Bokus, 151:- på Adlibris (ingen reavara)

Fest: mat för högtid och kalas
Nigella Lawson
57:- på Bokus, 69:- på Adlibris

Italienskt! Hemma hos Johanna
Johanna Westman
69:- på Adlibris, 73:- på Bokus

Och så en okänd men som låter trevlig:

Härliga helger - mat för årets stora helger : påsk, midsommar, kräftskiva, Mårten gås, jul
Charlotta Malhotra och Jessica Staël von Holstein
61:- på Bokus, 69:- på Adlibris

Nu återstår ju att se vad Åhléns har på bokrean... Sedan blir det beställning! Tror jag...


Uppdatering:

Såg just att Amanda Hessers Middag med mr Latte finns hos Adlibris för endast 59:- inbunden, 39:- pocket. Köpte den i augusti och läste i den s k sommarvärmen. Var precis vad som behövdes för att höja humöret! Charmiga historier och inte minst härliga recept (bl.a. macaroni & cheese)! Skynda fynda!

12 februari 2008

Pärontarte med vinterkryddor

När jag gjorde citronpajen nedan blev det som sagt deg över. Det mesta ligger i frysen men en liten klump blev kvar i kylen, och sedermera till den här lilla pajkakan. Ser ut som en liten calzone faktiskt, eller hur? Gott med en fyllning som är söt, syrlig och kryddig på samma gång med torkade tranbär, apelsinskal och -saft, stjärnanis och kanelstång. Har man ingen pajdeg över funkar det precis lika bra med utkavlade smördegsark!

Pärontarte med vinterkryddor
(2 port)

1 klump pajdeg eller 2 smördegsplattor, utkavlade
1/2 tsk smör
2 päron, i mindre bitar
1/2 stjärnanis
1 kanelstång
1 krm kardemumma, grovkrossad
1/2 dl tranbär (eller russin)
1/2 apelsin - rivet skal och saft
råsocker efter smak

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen till en tunn platta. Dela i fyra lika stora delar. Lägg två av delarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Värm smöret i en liten kastrull och lägg i päronbitar, kryddor, tranbär/russin, apelsinskal och -saft. Låt sjuda några minuter och smaka sedan av med socker. Låt koka ihop tills den mesta vätskan är borta. Ta upp stjärnanisen och kanelstången. Bred ut fyllningen på pajdegen och täck sedan med resterande pajbitar. Nyp ihop kanterna. Skär försiktigt några streck på ovansidan av pajerna. Grädda i mitten av ugnen tills pajen är gyllenbrun. Servera varm eller ljummen med vaniljglass.

Spenatpasta med chorizo

Receptet nedan är en bra vardagsmiddag: går snabbt att göra, få ingredienser, möjligheter till variation i kryddning och grönsaker efter vad som finns hemma. Idag tog jag sambal oelek som smaksättning men vanlig chilisås eller tomatpuré funkar ju också, likaså andra kryddiga såser. Likaså kan ju paprikan bytas ut mot haricots verts eller sugarsnaps. Några körsbärstomater i blir ju också gott. Riv gärna lite parmesan eller fetaost över.

Spenatpasta med chorizo
(4 port)

250-300 g pasta, beroende på sort (gärna vit fullkornspasta)
1 påse babyspenat,
1 purjolök, strimlad
1 paprika, strimlad
2 chorizos, strimlade
smör/olja till stekning
2 dl lätt crème fraiche
1 dl vatten
1/2 tsk sambal oelek
örtkryddor, t ex persilja, basilika, timjan, oregano
salt, svartpeppar

Koka pastan. Fräs purjolöken , paprika och chorizosarna i smör/olja i en panna i några minuter. Lägg i den sköljda spenaten och låt den sjunka ihop lite. Blanda i crème fraiche, vatten, sambal oelek (eller annan smaksättning) och andra örtkryddor. Låt sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

11 februari 2008

Love food, hate waste

Beundransvärt initiativ som stöds av ett antal kända engelska kockar (däribland mannen i klippet nedan, Ainsley Harriott, som slår mat-Tina i sprallighet med hästlängder): Love food, hate waste.

Enligt hemsidan slängs ungefär en tredjedel av den mat vi köper, och mycket av "skräpet" är fullt ätligt. I Storbritannien (det är ju en engelsk kampanj) slängs 6,7 ton mat varje dag. Konsekvenser för miljön? Japp! Konsekvenser för privatekonomin? Japp!

Hur som helst, premiär för video i bloggen!



Psst. Förresten finns allas vår egen mat-Tina på BBC Food också. I programmet New Scandinavian Cooking åker hon runt i sommar-Sverige och lagar klassiska svenska rätter. Jag tror dock att jag gillar henne bättre på svenska...

Citronmarängpaj

Som en förberedelse inför kommande Daring Bakers-projekt (säkerligen mer om detta senare!) bakade jag förra månadens uppgift - en citronmarängpaj. Jag brukar göra citronmarängpaj då och då så det enda anmärkningsvärda med det här receptet är egentligen det lätta sättet att göra lemon curd på och hur mycket lemon curd det blev... en hel burk för mycket faktiskt. Dessutom fick jag otroligt mycket deg över, deg som nu har hamnat i frysen i väntan på ny pajinspiration!

Ett tips: när det står att pajen ska svalna helt innan servering - följ anvisningen! Vi var för ivriga och åt pajen varm (mer än ljummen t.o.m.) och fyllningen var minst sagt rinnig. Dagen efter däremot, efter en natt i kylen, hade pajen perfekt konsistens!


Citronmarängpaj
(1 paj med 25 cm dm eller 6-8 små i individuella pajformar)

Pajdegen:
175 g kylskåpskallt smör, i mindre bitar
5 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/4 tsk salt
3/4 dl iskallt vatten

Citronfyllningen:
4 3/4 dl vatten
2 1/2 dl socker
1 1/4 dl maizena majsstärkelse
5 äggulor
50 g smör
1 3/4 dl pressad citron (saften ur 2 stora citroner)
1 msk rivet citronskal (ungefär skal från 1 citron)
1 tsk vaniljsocker

Maräng:
5 äggvitor
1/4 tsk salt
några droppar citronsaft
1/2 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl strösocker

Pajskalet:
Blanda mjöl, smör, socker och salt i matberedare till en grynig massa. Häll i vattnet och kör tills det blivit en deg. Klappa ihop degen och slå in den i plastfolie. Låt vila i kylen ca 20 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut degen i en pajform och låt den gå lite över kanten. Grädda i ca 10-15 minuter eller tills skalet har börjat få färg.

Citronfyllningen:
Koka upp vattnet i en tjockbottnad kastrull. Ta av från värmen. Rör ihop socker och maizena, och blanda sedan ner lite i taget i vattnet. Vispa hela tiden. När blandningen är slät, sätt tillbaka kastrullen på värmen och låt koka upp under ständig omrörning. Det ska vara en tjock blandning. Vispa upp äggulorna i en skål och rör i 2 1/2 dl av den varma maizenablandningen. Häll därefter i den tempererade ägguleblandningen i kastrullen under omrörning. När blandningen har kokat upp igen, ta bort kastrullen från plattan och rör i smöret tills det har smält. Tillsätt citronsaft, citronskal och vaniljsocker och rör om ordentligt. Låt fyllningen svalna något i kastrullen medan du gör marängen.

Marängen:
Vispa äggvitorna med citronsaft, salt och vaniljsocker till mjuka toppar. Blanda i sockret lite i taget och vispa vidare. När äggvitorna bildar fasta glossiga toppar är marängen färdig.

Sammanställning av pajen:
Häll fyllningen i pajskalet. Bred marängen över hela pajen, var noggrann att täcka kanterna. Grädda i ca 10-15 minuter eller tills marängen är gyllenbrun. Låt pajen svalna innan servering!

10 februari 2008

Favoritkyckling i repris

Gjorde en enklare variant av coq au vin ikväll och den har jag visserligen skrivit om tidigare (här) men med några knorrar blev den ännu godare den här gången! Kan ju bero på min fina gröna stekgryta som införskaffades idag (IKEA:s Senior, är mycket nöjd!). Alltså, återigen ett recept på poulet au vin, ursprungligen från Arla men justerat av mig.

Poulet au vin
(4 port)

600 g kycklingfilé
salt, peppar
3 dl rödvin
3 dl vatten
2 msk flaskfond, gärna oxfond med rödvin men kycklingfond går också bra
3 lagerblad
2 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 paket bacon
1 purjolök
1-2 vitlöksklyftor
250 g champinjoner, gärna skogsvarianten
1 tsk flytande honung
1 tsk balsamvinäger
1 1/2 msk maizena

Skär kycklingen i bitstora bitar. Bryn i lite smör i en stekpanna, salta och peppra. När kycklingen har fått fin färg, lägg över i en gryta och häll rödvin, vatten och fond över. Lägg i lagerblad och timjan. Låt sjuda under lock i ca 5 minuter. Strimla bacon (ta bort det mesta av fettkanterna!), purjolök och vitlök. Skär svampen i kvartsdelar. Fräs baconet i stekpannan och när det är lagom krispigt, låt rinna av på hushållspapper. Fräs purjon och vitlöken i pannan tillsammans med svampen i några minuter. Tillsätt baconen, purjo/svampfräset i grytan och rör om. Låt sjuda någon minut till. Smaka av med flytande honung och balsamvinäger. Vispa ut maizenan i lite vatten och rör i grytan. Koka några minuter till. Servera genast med ris och ett glas rödvin!

09 februari 2008

Matbloggarna

Äntligen har jag gått med i Matbloggarna - en lista över svenska matbloggar som organiseras av Brazilian Linda. Reglerna är enkla - bloggen måste vara minst en månad gammal och ha minst 15 inlägg, och minst hälften av inläggen måste handla om mat (därav Matbloggarna...). Och just det, en länklista ska finnas på medlemsbloggarna - min finns till höger en bit ner. Läs mer hos Linda som sagt!

Chilimarinerad broccoli

Enkelt tillbehör som passar till lite av varje, bl.a. till thaikycklingen nedan! Smaka av med sockret så söt/sur/salt-balansen blir enligt egen smak!

Chilimarinerad broccoli
(4 port)

1 broccolihuvud
1 röd chili, hackad
1 msk matolja
1/2 tsk sesamolja
1 tsk risvinäger
en nypa strösocker
1-2 krm salt

Skär broccolin i buketter. Koka dem knappt mjuka i saltat vatten i ca 5 minuter. Kyl dem i kallt vatten. Blanda till marinaden och smaka av med salt och socker! Lägg i broccolibuketterna och låt stå en stund innan servering.

08 februari 2008

Thaisoppa med kyckling

Jag har ett antal standardrätter - ni vet de där middagarna som man kan slänga ihop med högerhanden (jag är vänsterhänt ju...) - och en av dem är definitivt en thaiinspirerad kokosmjölksbaserad gryta med allehanda innehåll, vanligtvis kyckling. Som smaksättning brukar jag för enkelhetens skull ha currypastor (grön eller röd) men ikväll ni, ikväll blev det ändring på den saken. Gjorde en gryta från scratch och den blev fantastiskt god! Dessutom så lätt att variera med grönsaker, kyckling/fisk och tillbehör. Med bara kokosmjölk blir det en gryta, ha i lite mer vatten och det blir en soppa. Nu får currypastorna vila i kylskåpet ett tag!


Thaigryta med allehanda godsaker
(4 port)

2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 citrongrässtjälkar, krossade (med t ex en kastrull) och finstrimlade
2 tsk finriven ingefära
1 röd chili, finhackad
smör/olja till stekning
2 kycklingfiléer, strimlade
1 burk kokosmjölk (4 dl)
1 tsk fisksås
ev skal och saft av 1 lime

(Om soppa: tillsätt 4 dl hönsbuljong också tillsammans med kokosmjölken)

Sätt på ris. Fräs lök, vitlök, citrongräs (verkligen finhackat!), ingefära och chili i några minuter. Lägg i kycklingstrimlorna och låt fräsa någon minut. Tillsätt kokosmjölken och koka upp. Låt sjuda tills riset är färdigt! Smaksätt med fisksås och ev. skal och saft av lime om så behövs.

Blåbärsmuffins med smultopping

Hos trevliga Dagmar fanns ett recept på hallonmuffins med smultopping. Dock fanns det inga hallon i frysen men... det fanns blåbär! Raskt blev det 14 härliga muffins med blåbärs- och kardemummasmak och inte minst en smarrig smultopping.

Ett hett tips om man använder muffinsformar i papper är att sätta dem i en metallmuffinsform. Då behåller de formen fint!

Blåbärs- och kardemummamuffins med smultopping
(ca 14-16 st)

125 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker eller några droppar vaniljessens
2 ägg
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl (180 g)
1 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma
200 g frysta blåbär

Smultoppingen:
50 g strösocker
100 g vetemjöl
50 g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt. Blanda i äggen, ett i taget. Rör i mjölken. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten. Gör därefter crumblen: mixa med fingrarna ihop mjöl, socker och smör. Ställ åt sidan. Rör ner blåbären i muffinssmeten men undvik att röra för mycket eftersom de lätt ger av sig färg. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smeten och fördela därefter smultoppingen på dem. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.

06 februari 2008

Grattis!

Lillasyrran fyller 25 idag! Stort grattis! Tyvärr är det lite för långt till Stockholm för personlig tårtleverans så vi får fira på distans... Kanske blir det en tårta när vi ses istället!

Psst. Någon annan som är sugen på gräddtårta med jordgubbar? Snart är det sommar!

05 februari 2008

Soppa på gröna linser och garam masala

Garam masala måste ha varit en trendkryddblandning år 1992. I samma gamla nummer av Allt om Mat som jag hittade köttfärsen nedan fanns också recept på linssoppa med indisk smak. Den här gången kapitulerade jag dock helt för min egen smak och pimpade soppan med chili och citronskal. Gillar du linser, grytiga soppor och garam masala så är det här en soppa för dig.

(Ber om ursäkt för bilden men hur lätt är det att fota linssoppa egentligen...?)

Soppa på gröna linser med garam masala
(4 port)

3 dl gröna linser (250 g)
1 stor gul lök (ca 175 g)
1/2 röd chili
1-2 vitlöksklyftor
olja till stekning
1,2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 klyfta vitkål (ca 150 g)
1 morot (ca 125 g)
2-3 tsk garam masala
rivet skal av 1/2 citron

Skölj linserna i kallt vatten. Skala och finhacka lök, vitlök och chili, fräs i olja någon minut. Tillsätt linser, vatten, buljongtärningar. Koka upp och låt sjuda ca 15 minuter. Strimla vitkålen (gärna med osthyvel) och skala och grovriv moroten. Tillsätt tillsammans med det rivna citronskalet. Låt koka ytterligare 10-15 minuter. Späd med mer vatten om soppan är för tjock. Smaka av med garam masala och ev. salt. Servera gärna med en klick matlagningsyoghurt och en smula rivet citronskal.

Njut!

(med varm mjölk såklart!)

Bild lånad från www.sweden.se

04 februari 2008

Dinkelbröd med nötter och tranbär

Äsch, ni vet de där recepten som man hittar någonstans på någon sida och inte har en aning om var de kommer ifrån? Det här brödreceptet är ett sådant. Lite crazy för mig att baka bröd en måndagskväll men ungefär allt är roligare än att måla listerna i hallen. Hur som helst, ingen tid för bröd som måste jäsa - därför är det här receptet perfekt.

Upptäckte under bakningen (eller egentligen ihoprörningen) att jag bara hade 1 tsk bikarbonat och därför fick det bli en halv sats. Därav den konstiga formen på brödet - tog helt enkelt en liten rund form och låtsades att det var en brödform. Måtten nedan är dock för en hel brödform (ca 1 1/2 liter). Egentligen hade jag inte alls så mycket av någonting i ursprungsreceptet hemma - se nedan för mina ändringar. Gott blev det ändå och det visar ju på receptets flexibilitet!


Snabbt grovt bröd med nötter
(1 limpa)

2 dl fiberhavregryn
5 dl vetemjöl (eller dinkelmjöl, gärna fullkorn)
1 dl krossade linfrön
1 dl russin (eller tranbär)
1 dl grovhackade hasselnötter (eller valnötter)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yoghurt (eller 2 dl matlagningsyoghurt + 2 dl mjölk)
½ dl flytande honung
½ dl lingonsylt (eller äppelmos)

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda torra ingredienser. Rör i yoghurt, honung och sylt. Klicka ner i smord bakform, 1 ½ liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stjälp upp, låt svalna under duk. Servera helst nybakat!

Teriyakibiff med grönsaksris

Eftersom ett litet paket lövbiff fick följa med hem från affären och jag var vrålhungrig blev det en supersnabb middag bestående av marinerad lövbiff med grönsaksris. Behöver inte vara svårare än så. Perfekt om man som jag har ett antal flaskor i kylen med olika asiatiska innehåll, bara att hälla på en skvätt och chansa lite. Teriyakisås, ostronsås - olika smaker men precis lika gott. (Rekommenderar dock inte att använda fisksås som marinad...)


Teriyakilövbiff med grönsaksris
(2 port)

200 g lövbiff
2 msk teriyakimarinad (finns på flaska)
200 g frysta wokgrönsaker
2 portioner ris
Smör eller olja
Gärna lite sesamolja
Japansk soja efter smak
Finhackad röd chili eller chili explosion

Strimla lövbiffen och lägg i en plastpåse. Häll över teriyakimarinaden och låt marinera så länge du står ut. Fräs wokgrönsakerna i smör/olja (gärna tillsammans med lite sesamolja) i en stekpanna och när de är genomvarma, tillsätt riset och en skvätt japansk soja. Värm under omrörning. Ta upp ur pannan och håll varmt medan du öser ner lövbiffen med marinad i stekpannan och fräser tills genomstekt, går hur snabbt som helst. Servera biffen med grönsaksriset och extra soja vid sidan av.

03 februari 2008

Retroköttfärs à la 1992

Hittade ett nummer av Allt om mat från 1992 i gömmorna. Som ett exempel på hur nya spännande kryddor kan användas hade tidningen ett recept på köttfärsröra med indiska kryddor. Sådant kan inte lämnas oprövat! Dock kunde jag inte hålla mig helt till receptet - smakade av och insåg att någonting saknades. Tror att det beror på att nästan alla recept/rätter som jag lagar nuförtiden, förutom det här då, innehåller antingen något sött eller något syrligt: en liten skvätt honung, lite lime... Det här var bara kryddor, kött och grönsaker. Och soja, mängder av soja. Nåja, hade i lite råsocker och mer tomatpuré och vips så smakade det mer som jag ville. Tillbehören mango chutney, banan, jordnötter och kokos hjälpte också.

Skriver ursprungsreceptet nedan men med mina tillägg. Gick snabbt att laga, tog lika lång tid som riset faktiskt!


Köttfärsröra med indiska kryddor
(4 port)

2 stora gula lökar
1 röd paprika
1 msk smör
350 g köttfärs
1 1/2 msk garam masala (jag ökade på med en msk)
2 tsk chilipeppar
3-4 msk kinesisk soja (funkar nog att minska till 1 msk!)
1 msk tomatpuré (använde drygt 2 msk totalt)
4 msk vatten
ev salt
(dessutom lade jag till 1 tsk råströsocker)

Tillbehör:
basmatiris
kokosflingor
mango chutney
banan i skivor
jordnötter

Skala löken och skölj paprikan. Skär dem i bitar och fräs i en gryta tillsammans med köttfärsen. Tillsätt garam masala och chilipeppar. Fräs ihop ett par minuter. Smaksätt med soja och tomatpuré. Häll i vattnet och rör om. Låt puttra under lock 5-7 minuter. Smaka ev av med salt. Servera med tillbehören.

Ät och handla smart

Inga konstigheter men kanske bra som påminnelse: lev och ät SMART!

S - Större andel vegetabliier
M - Mindre utrymme för tomma kaloreier
A - Andelen ekologiskt ökas
R - Rätt köttval, rätt grönsaksval
T - Transportsätt

Sammanfattningsvis - ät säsongsanpassat och närproducerat!

Söndagsmys med engelska scones

Med lite överbliven lemon curd och dessutom cream cheese i kylen fanns det inget alternativ till söndagsfrukost: söta scones skulle det bli! Gjorde sconesen i muffinsform eftersom de då håller formen bättre, blir höga och lätta att dela.

Engelska scones
(6 små scones - lagom till 2 pers)

105 g vetemjöl (eller 1 1/2 dl)
1 tsk bakpulver
1/2 krm salt
1/2 msk strösocker
35 g smör
1 ägg
1/4 dl mjölk

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och socker. Klicka i smöret och nyp ihop till en smulig deg. Blanda i ägget och därefter mjölken. Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills sconesen är gyllenbruna. Dela dem på mitten medan de är varma och servera med t ex cream cheese och lemon curd eller annan marmelad och naturligtvis en god kopp te!

Fisk med gremolata och fänkål

Inspirerad av ett program för kitchen dummies på BBC Food blev det i lördags fisk till middag. Tog en chansning i fiskdisken och plockade på mig ett paket tilapia. Hade aldrig hört talas om den sortens fisk förut men har läst på lite nu och tydligen är det en odlad fisk (som är godkänd) som finns i både mat- och akvarievariant... Hur som helst, den var fast och fin i köttet och till denna mysteriefisk serverade jag potatismash, fänkål och gremolata. Riktigt gott!

Grillad fisk med grovmosad potatis, fänkål och gremolata
(2 port)

2 filéer av tilapia eller annan fast fisk
1 fänkål
olivolja
salt, peppar
1 ägg
vetemjöl

Potatismash:
400 g potatis
1 msk olivolja
1 purjolök
1 msk färskpressad saft av citron

Gremolata:
1 kruka bladpersilja, finhackad
saft och finrivet skal från 1 citron
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
salt, peppar

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka ca 15 minuter. Under tiden, gör gremolatan genom att blanda persilja, citronskal, citronsaft, finhackade vitlöksklyftor och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Trimma fänkålen och skär i breda strimlor. Grilla i lite smör/olja i en grillpanna några minuter, salta och peppra. Ta upp. Skär fisken i långa filébitar, t ex två per person. Knäck ägget i en tallrik. Häll vetemjöl på en assiett och blanda ner lite salt och peppar. Vänd fiskbitarna i först ägg, sedan vetemjöl. Stek i smör/olja i grillpannan några minuter per sida. Medan fisken steker, gör potatismoset genom att låta potatisen rinna av och därefter grovmosa den med en gaffel. Blanda i strimlad purjolök, olivolja (eller smör/olja) och citronsaft. Smaka av med salt och peppar. När fisken är genomstekt, servera tillsammans med potatismash, fänkål och gremolata.

02 februari 2008

Sufflé för fegisar

Sufflé? Smaka på det ordet. För mig låter det lite läskigt faktiskt: inte öppna ugnsluckan, servera på en gång, annars blir det fiasko. Typ. Men men, matmässiga privata utmaningar är till för att antas. Därför kunde jag inte låta bli att testa receptet på Hot lemon curd souffles från Englands matguru (en av dem i alla fall) Delia Smith. Det speciella med de här suffléerna var nämligen att de dels skulle vila några minuter efter gräddning, dels skulle behålla sin form någorlunda i alla fall. Och... resultatet blev en mycket läcker liten efterrätt. Den sötsyrliga lemon curden balanseras av den mjuka marängkrämen... mums helt enkelt!

Delia verkar för övrigt att döma av hemsidan ha snöat in lite på citroner generellt och lemon curd speciellt vilket passar mig utmärkt. Lemon curd är ju något som jag återkommer till med jämna mellanrum, och lemon curden i receptet nedan är nog den enklaste varianten jag gjort (beror nog på maizenan). För ett recept på lemon curd utan maizena, se här.

Suffléer med lemon curd
(4 port)

Lemon curd:
1 ägg
rivet skal och saft från 1 liten citron
40 g strösocker
25 g smör i mindre bitar
1 tsk maizena

Suffléer:
3 ägg
50 g strösocker + 1 msk strösocker
rivet skal och saft från 1 citron

Lemon curden kan förberedas i förväg! Vispa upp ägget i en kastrull, lägg i resten av ingredienserna till curden och vispa ihop dem. Sätt plattan på mellanhög värme och vispa med ballongvisp tills krämen tjocknat, ca 2-3 minuter. Ta av från värmen och fördela krämen i fyra små portionsformar.

När suffléerna ska göras, sätt ugnen på 175 grader. Separera äggvitor och äggulor i varsin skål. Vispa äggvitorna till fast skum och vispa därefter i 1 msk strösocker. Blanda äggulorna med rivet citronskal, citronsaft och resten av strösockret. Ta någon matsked av äggviteblandningen och rör ner i ägguleblandningen. Blanda därefter försiktigt ned äggulorna i äggvitorna men behåll så mycket luft som möjligt. Fördela blandningen i portionsformarna så att de blir toppiga och höga. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills topparna har fått fin gyllene färg. Ta ut och låt vila några minuter så att lemon curden svalnar något. Suffléerna kommer att falla ihop lite. Pudra gärna lite florsocker över och servera.