A. TEKNISK BESKRIVNING AV GRUV- OCH ANRIKNINGSPROCESSERNA *
1. Malmbrytning *
Geologisk beskrivning *
Malmberäkning *
Industriområdet *
Malmbrytning *
Upplag, *

2 . Malmberedning *
Krossning *
Malning *
Gravimetrisk anrikning *
Flotation *
CN-lakning *
Cyanidlakning *
Guldraffinering *
Regenerering av kol *
Cyaniddestruktion *
Insatsprodukter Cyanid bl a  *
Energiförbrukning *
Vattenförbrukning *
Emissioner *
Utsläpp till vatten *
Restprodukter *
Övriga emissioner *
Filter och skrubbersystem *
System för utsugning ur laktankar, CIL-tankar m.m. *
System för utsugning från kalcineringsugnen och smältugnen *
Larm, kontroll och säkerhetssystem *

Säkerhetssystem *
Cyanidförråd *
Efterbehandling *

3 Vattenförsörjning *
Råvatten *
Renvatten *

4 . Sand- och klarningsmagasin *
Tallträsket *
Storholmen *
Blaiksjön .1 *
Sammanfattning *
Magasinsvolym *

5 Övrig verksamhet *
Personalutrymmen *
Verkstad *
Sprängmedelsdepå *
Oljeförråd *
Kemikaliehantering *
Ytvatten *
Gruvvatten *
Sand- och klarningsmagasinet *
Sanitärt spillvatten *
Luft *
Buller *
Avfall *

A. TEKNISK BESKRIVNING AV GRUV- OCH ANRIKNINGSPROCESSERNA

 

1. Malmbrytning

Geologisk beskrivning

Berggrunden inom Ersmarksområdet utgör en liten del av den s k Bottniska bassängen som omfattar ett flera hundra km långt, nordsydliga stråk.

Borrningar har påvisat en kontinuerlig zink-bly-silvermalmzon på en sträcka av mer än 2 km. Bredden varierar mellan 4-40 m. Undersökningen är gjord ner till 150 m djup. Malmen är knuten till en nordnordostlig sprickzon och uppträder som breccia. Zinkblände, kalcit och underordnad blyglans uppträder som 2- 10 mm breda gångar av brecciakaraktär. Dessa lergångar kan innehålla enstaka tunna zinkbländegångar.

Guldmalmen är belägen i Juktandomens sydöstra kontakt mot metasedimenten. Domkontakten är ofta uppsprucken och genomvävd av tunna kvarts- och kalcitsprickor. Malmen är associerad till ett komplex av nordsydliga kvartsgångar. Sulfidmineralet arsenikkis förekommer spritt i malmen, medelhalten är dock låg. Indikationer finns på guldanomala parallellzoner, dock inte fullständigt undersökta.

I områdets norra del uppträder en annan mineralisering där kalcitgångar innehåller nästan uteslutande blyglans.

Malmberäkning

Den uppborrade malmbasen inom koncessionsområdet beräknades per tredje kvartalet 1998 till 5,8 M ton. Metaller som ingår i beräkningen är zink, bly, silver och guld.

Malmen är i dag öppen mot norr samt i djupgåendet, dessutom mot öster där parallellzoner med både sulfid och guldmalm förekommer. Malmens kontinuitet som är mycket god har fastslagits med borrprofiler i ett regelbundet nät samt med ytlig bergprovtagning över hela malmens längd.

I hela sin i dag kända utsträckning har malmen ett utgående i dagen.

Industriområdet

Jfr. situationsplan, bil 2)

Industriområdet omfattar förutom s . älva gruvan, upplag för avrymda moränmassor, i

ofyndigt gråberg, B-malm och malm, anrikningsverk med krossverk, sandmagasin med klarningsbassäng, sedimenteringsbassäng, verkstadslokal, bränsle- och sprängmedelsdepå, förrådsbyggnader och personalutrymmen.

Malmbrytning

Efter att moränmassorna avrymts öppnas dagbrottet med påhugg och en rampbana ned till malmkroppen. Rampen drivs sedan i den takt som erfordras för att öppna nya fronter och pallar. - Pallarna med en planerad höjd av 5-15 m varierar med hänsyn till malmens mäktighet samt halt- och selektivitetskraven i den aktuella sektionen. Uttag av ofyndigt gråberg sker i takt med malmens avsänkning.

Brytningen sker delvis på entreprenad delvis i egen regi.

Maskinutrustningen för brytning och transporter är av konventionell typ och sker med dieseldrivna lastmaskiner, truckar och pallborrmaskiner.

Gruvbrytning och krossning sker normalt i två skift från kl 05.00 till 23.00 medan anrikning sker i kontinuerlig drift.

Sprängning sker under dagtid mellan kl 06.00 och 21.00 och föregås av signalvarning enligt praxis. Sprängmedlen innehåller upp till 95 % nitrater fr a ammoniumnitrat och natriumnitrat som båda är lösliga i vatten. Läckage från hanteringen kan uppskattas till ca 2 % av totala förbrukningen. Vid ett uttag av 3-10 M ton berg beräknas sprängmedelsförbrukningen uppgå till mellan 800 - 2 500 ton. Om sprängmediet innehåller 95 % nitrater som i sin tur innehåller ca 34% kväve blir utsläppet av kväve till vatten 5-16 ton per år. Det leds tillsammans med gruvvattnet till Smakkardammen.

Upplag,

Jfr bil. 2)

Morän

Avrymningsmassorna läggs upp på upptaget så att det underlättar framtida utnyttjande som täckmaterial vid efterbehandlingsarbetet.

Totalt beräknas upplaget kunna rymma 4 M m3 morän.

Gråberg

I anslutning till moränupplaget läggs ett gråbergsupplag som beräknas rymma upp till 50 M ton. Olika bergskvaliteter läggs separat för att i framtiden nyttjas som ballastmaterial.

B-malm

Som B-malm klassas den låghaltiga marginalmalmen som f.n. inte är lönsam att anrika. Den läggs upp separat för att senare ev tas in och anrikas. Volymen kan beräknas till ca 10 M ton.

Malmupplag

I anslutning till anrikningsverket läggs ett mellanlager (reservlager) upp av malm, ca 500.000 ton.

Upplagsplatsen kommer att omges av avskärmande diken för att avleda ytvattnet. Allt dräneringsvatten uppsamlas i diken som leds till sedimenteringsbassäng (Smakkardammen). Dräneringsvattnet från malmupplaget leds först ned till gruvan.

2 . Malmberedning

Anrikningsverket planeras för en kapacitet på max 1.5 M ton per år men är utbyggbart till 2,0 M ton. Driften blir kontinuerlig med stopp endast för semester och ev reparationer.

Ansökningen omfattar följande delprocesser

Krossning

Den utbrutna malmen körs med truck till ett konventionellt krossverk som ligger i direkt anslutning till anrikningsverket. Den krossade malmen transporteras på inbyggda transportband in till ett inbyggt malmlager. Krossverket kommer att förses med effektivt stoftfilter som ger ett maximalt utsläpp av 50 mg/Nm3.

Malning

Från mellanlagret leds malmen i till kvarnavdelningen där malning sker i två steg: semiautogen och kulkvarn.

Gravimetrisk anrikning

Efter första malningssteget anrikas malmen med gravimetrisk separation med Reichertkon, spiraler alternativt centrifugsystem i kombination med skakbord. Koncentratet avvattnas innan det levereras till smältverk. Överskottsvatten recirkuleras i kvarnkretsen.

Delar av koncentratet går till CN-lakning medan restprodukten mals i ett andra steg före flotationsprocessen.

Flotation

Från kvarnavdelningen pumpas den finmalda suspensionen till flotationsavdelningen. För att genomföra en effektiv flotation tillsätts s.k. flotationsreagenser vars uppgift är att verka samlande, aktiverande, tryckande och skummande på mineralen. Genom inblåsning av findispergerad luft kan sedan de olika mineralen floteras genom en serie av tankar. De reagenser som används framgår av bil. 3.

CN-lakning

Processbeskrivning

Då delar av gravimetri- och flotationskoncentraten vid Blaikenverket kommer att innehålla kommersiellt intressanta halter av guld planeras lakning av flotations- och gravimetrikoncentrat med cyanid för utvinning av guld. Lakningsprocess kommer att bedrivas kontinuerligt med samma drifttid som anrikningsverket i övrigt. Den totala mängden koncentrat som kommer att lakas beräknas till 15 000 ton per år.

Utgående rest från lakningsanläggningen kommer att destrueras med avseende på cyanid

genom Degussas väteperoxidprocess. Cirka 2,5 M3 laklösning kommer efter destruering att blandas den utgående anrikningssanden.

Allmänt

Den föreslagna lakningsanläggningen är utformad för utvinning av guld ur vissa kvalitéer av flotationskoncentrat och ur låghaltigt koncentrat från gravimetrikretsen.

Ovan nämnda koncentrat kommer att lakas i en serie med sex laktank-ar i utspädd cyanidlösning vid basiskt pH. Lakningen sker enligt principen CIL (carbon in leach) vilket innebär att kol, för absorption av guld ur lösningen, transporteras motströms i laktankarna. Ett schematiskt flytschema för processen framgår av bilaga 3 och 4. Kolet, som håller en definierad partikelstorlek grövre än koncentratsblandningen, siktas av, tvättas med vatten och saltsyra, och efter desorption till lösning utvinns guldinnehållet genom elektrowinning till katoden i form av stålull. Efter att guldet urlakats och kolet avskiljts från laksuspensionen förtjockas suspensionen före destruktion vilket innebär att cyanidlösning kan recirkuleras i processen medan den förtjockade lakresten (sulfid-. koncentratet) går vidare till destruktion. Resterande lakvätska och lakrest destrueras med väteperoxid i två parallella linjer. Då halten fri cyanid i respektive tank konstaterats understiga 1mg/l pumpas suspensionen med vår ordinarie anrikningssand till sandmagasinet.

Även från desorptionen återvinns cyaniden genom recirkulering av cyanidlösning till blandningstanken för cyanid.

Processteg

Lakningsanläggningen inkluderar följande separata processteg:

- Cyanidlakning med CIL (Carbon in lach) adsorbtion

- Guldraffinering

- Regenerering av kol

- Cyaniddestruktion

Flödesschema för planerad process se bil 4.

Cyanidlakning

I processen kommer delar av flotationskoncentratet och mellankoncentratet från gravimetrikretsen att blandas med processvatten. Till blandningen kommer små mängder av

NaCN och NaOH att tillsättas. Blandningens (slurryns) pH kommer hållas mellan 10,5 och 11 för att säkerställa att ett minimum av HCN bildas. Laktiden är 60 timmar och 97% av guldinnehållet i koncentraten bedöms bli extraherat till lösningen, guldet i lakvätskan utvinns sedan genom adsorption med hjälp av kol.

Lakningen kommer att ske i sex stycken 30 M3 laktankar försedda med omrörare. Lakslurryn (pulpen) kommer att självrinna mellan laktankarna medan kolet kommer att hållas kvar med siktar och förflyttas mekaniskt mellan tankarna.

Kolet som kommer att användas är mycket hårt vilket gör att det endast i mindre omfattning abraderas i tankarna. Kolet är naturligt kornigt, vanligtvis mellan 1,5 till 3,5 mm l storlek. Kolet blandas i den slurry (pulp) som innehåller det lösta guldet. Mängden kol i CIL-tankama är ca 25 gram kol per liter och guldet adsorberas där på kolets yta.

CIL-kretsen i Blaiken kommer att bestå av sex stycken 30 M3 tankar i serie. Medan pulpen kontinuerligt självrinner genom kretsen, hålls kolet kvar i respektive tank med hjälp av siktar inne i tanken. Kolet förflyttas satsvis motströms pulpen. Denna förflyttning av kolet görs var 12:e timme. Av guldmängden i lösningen kommer mer än 99% att adsorberas på kolet.

Kolet i den första CIL-tanken kommer att hålla högst guldhalt. Från den tanken överförs det 'laddade' kolet till en kolonn för syratvätt. I kolonnen tvättas kolet m.h.a. 4 000 liter HCI (3%) som passerar genom kolbädden och som avlägsnar eventuella kalcium- eller magnesiumsalter som utfällts i CIL-kretsen. Syran tvättas sedan bort med 15 000 liter vatten innan kolet förs över till desorption (eluering).

Guldraffinering

I denna process ingår avskiljande av det guld som avsatts på kolet i CIL-kretsen och överföring av guldet till en lösning i koncentrerad form.

Desorptionen (elueringen) av kolet görs i en kolon med en ca 96'C alkalisk cvanidlösning innehållande ca 1 % NAOH och 0, 1 % NACN.

Den guldförande (pregnanta) lösningen leds därefter genom en elektolyscell. I elektrolyscellen avsätts guldet på katoder av stålull. Efter elektrolysen recirkuleras lösningen till desorptionskolonnen. Efter ett antal cykler, när allt guld har separerats från kolet, överförs kolet till en regenereiingsugn.

När eluerings-/elektrolyscykeln är avslutad, avlägsnas katoderna, dvs. stålullen med guld, från elektrolyscellen och genomgår kalcinering i en kalcineringsugn varvid stålullen oxideras till Fe2O3.

I det sista processteget smälts katoderna tillsammans med flussmedel vid 1300'C. Slagg avskiljs och det renade doréguldet gjuts till tackor.

Regenerering av kol

Under den s.k. CIL-processen adsorberar kolet inte bara guld utan även ett antal andra ämnen, speciellt reagenser som används vid Notationen. Dessa ämnen avlägsnas inte vid syratvättningen eller vid elueringen, utan det krävs värme för att avlägsna dem. I en regenereringsugn med ånga upphetsas kolet till 750'C under 20 minuter. Det antas även att en del av ångan kemiskt fäster på kolet vid regenereringen och bidrar till adsorptionen av guld.

Cyaniddestruktion

Den cyaniddestruktionsprocess som kommer att användas i Blaiken är utvecklad av Degussa AB. I denna process används väteperoxid för att genom oxidation destruera fri och metallbunden cyanid.

Som alternativ till ovan nämnda destruktion kan INCO-metoden komma att användas. I detta fall används natriumpermanganat med kopparsulfat som katalysator.

I Blaiken kommer alla lösningar och pulper som används i laknings-, CIL-, syratvätteluerings- och regenereringsprocesserna att passera destruktionskretsen innan de blandas med den övriga anrikningssanden och pumpas till sandmagasinet.

Cyaniddestruktionen kommer att ske kontinuerligt, medan utsläpp till sandpumpsystemet kommer att ske intermittent, dvs. en gång per dygn. Detta gör det möjligt att mäta halten fri cyanid i pulpen för att säkerställa att halten ej överstiger tillåtet värde (1 mg fri cyanid/ liter). En sådan mätning av cyanidhalten kommer att göras före varje utsläpp till sandpumpsystemet. Då destruktionsanläggningen består av två parallella linjer där buffertvolymen i varje linje motsvarande 24 timmars drift, finns i praktiken en extra bufferttid på nära ett dygn för att säkerställa att halten cyanid inte överstiger tillåtet värde.

Om det av någon oförutsedd anledning inte går att få ned cyanidhalten inom tillgänglig tid kommer lakningsanläggningen att stoppas. Flotationskoncentratet kommer då att förpackas i big-bags. Först när cyanid halten är på tillåten nivå kommer lakningsanläggningen att startas upp igen. På detta sätt säkerställs att ingen pulp med för höga halter av cyanid släpps ut från destruktionsanläggningen.

I sandpumpsystemet kommer pulpen från destruktionsanläggningen att blandas in i ett ca 150 gånger större flöde av pulp från befintlig flotationsprocess.

Insatsprodukter

Kemikalieförbrukningen

Den förväntade årliga förbrukningen av kemikalier/ material vid laknings- och raffineringsprocessen utgörs av:

NaCN 70 ton

NaOH 50 ton

HCl 40 ton

H202 90 ton

Kol 180 ton

CuSO4 < 10 ton

Dessutom används NaCO3, saltpeter, stålull, borax och sand i processen, alla vardera i mängder under 1 ton.

Energiförbrukning

Den totala årliga energiförbrukningen för lakning och raffinering beräknas till storleksordningen 4 000 000 kWh.

Vattenförbrukning

Vattenförbrukningen i lakkretsen utgör en marginell del av den totala processvattenförbrukningen.

Emissioner

Utsläpp till vatten

Inget utsläpp av lakvätska eller lakrest från destruktionen får ske förrän restlösningen innehåller mindre än 1 mg/l fri cyanid. I medeltal torde flödet av avloppsvatten från destruktionen komma att uppgå ca 1 M3/h vilken sammanförs först till pumpledning för anrikningssanden före pumpning till sandmagasinet. Utspädningseffekten och den biologiska nedbrytningen av cyanidrester i sandmagasinet innebär att resthalten av fri cyanid i utskovet från klarningsmagasinet, vid utsläpp, kommer att vara försumbar.

Restprodukter

De enda restprodukter som lämnar den tänkta processen blir lakresten som går med slutavfallet för deponering i sandmagasinet och slaggrester som kommer att returneras via malningssteget till processen.

Övriga emissioner

Den i övrigt enda tänkbara emissionen är i rökgasema från regenerering av kol och från kalcinering och smältning. Rökgaserna från kolregenereringen som sker intermittent renas i ett därför avsett filter. Kalcinering och smältning kommer att ske intermittent ett par gånger i veckan. Skalan på denna delprocess kommer att vara liten, närmast i laboratorieskala, men rökgaserna kommer ändå att tas om hand och renas i ett särskilt filtersystem.

Filter och skrubbersystem

Förutom erforderliga system för uppvärmning och allmän ventilation av lokalerna kommer två särskilda system för utsugning av -gaser att ingå anläggningen:

System för utsugning ur laktankar, CIL-tankar m.m.

Alla processtankar där cyanväte kan bildas kommer att vara slutna och anslutna till ett utsugningssystem som kommer att vara i kontinuerlig drift.

Anläggningen för utsugning från processtankarna kommer att dimensioneras för ett maximalt flöde om cirka 5 000 NM3/h. Normalflödet kommer dock att bli betydligt lägre då tankarna blir slutna. två fläktar kommer att ingå i anläggningen: en fläkt i drift och en installerad, driftklar reservfläkt. Den fläkt som är i drift kommer att regleras så att ett förutbestämt undertryck hålls i utsugningssystemet.

En anläggning för nödkraft till fläktarna och skrubbern i ingår i anläggningen. Denna kommer att säkerställa att utsugningssystemet fungerar även vid eventuella strömavbrott.

I det våta ventilationssystemet ingår en skrubber med NaOH lösning i vilken eventuell HCN kommer att absorberas. I skrubbem upptagen cyanid kommer att ledas tillbaka till processen (dvs. inga utsläpp till omgivande miljö). Genom att pH hålls högt i laktankar m.m. samt genom att utsugen luftmängd minimeras kommer normalt mycket ringa mängder HCN till skrubbern. Vid pH 11,3 kommer t.ex. bara 1% av cyaniden att vara i formen HCN och bara den del som är vid vätskeytan kan avgå till atmosfären. Skrubbern kommer dock att dimensioneras för en mycket osannolik extremsituation där all NaCN i lak-tankar, CIL-tankar och elueringskretsen bildar HCN och avgår till utsugningssystemet. Även vid en sådan extremsituation kommer utsläppt gas från skrubbern att hålla en HCN halt som är lägre än 5 ppm.

System för utsugning från kalcineringsugnen och smältugnen

Ett separat system för utsugning från kalcineringsugnen och smältugnen kommer att installeras. Systemet kommer enbart att användas när ugnarna är i drift. Anläggningen dimensioneras för ett flöde om ca 3 000 NM3/h. Stoft i avsugna gaser avskiljs i ett spärrfilter. I filtret avskiljt stoft kommer att återföras till processen.

Utsläppet till luft från spärrfiltret kommer ej att överstiga 10 mg stoft per Nm3.

Larm, kontroll och säkerhetssystem

Halten fri cyanid i utsläpp från destruktion kommer att kontrolleras direkt eller indirekt enligt optimal metod. I övrigt kommer HCN-larm, främst avsedda för säkrande av den inre miljön, att finnas uppsatta i alla utrymmen där minsta risk finns för utsläpp av cyanväte. Eftersom pH av process-/säkerhetsskäl hela tiden hålls på den basiska sidan är risken för utsläpp av cyanväte minimal.

Säkerhetssystem

Följande säkerhetsutrustning kommer att finnas:

- Larm (såväl larmklockor som larmljus) vid lågt pH i lakkretsarna

- Fast installerade detektorer för cyanväte med larmfunktion (såväl larmklockor som larmljus) vid HCN nivåer över 5 ppm.

- Utrustning för manuell mätning av pH i laktankar

- Dubblerade fläktsystem för evakuering av processtankar

Nödkraft till fläktarna i evakueringssystemet för processtankar och för omrörare i

lak- och CIL-tankar

Bärbara mätare för cyanväte

Gasmasker och säkerhetsutrustning i form av säkerhetsklädsel. Allt enligt gällande skyddsföreskrifter

Första-hjälpen-låda.

Samtliga mätningar och larm från processen kommer att registreras i ett datorsystem.

Hantering av cyanid

Blandning av cyanidlösning kommer bara att ske på dagskiftet av därför utbildad personal. Två personer kommer alltid att vara med vid blandningen. En som svarar för själva arbetet med att blanda NaCN och en som på behörigt avstånd iakttar vad som görs. Båda kommer att vara iförda den säkerhetsklädsel som anges i säkerhetsföreskrifterna.

Åtgärder för att förhindra läckage till omgivningen

Cyanidförråd

Natriumcyaniden kommer att levereras i 50 kg stålfat till Blaiken. Dessa fat kommer att förvaras i en fristående låst byggnad i omedelbar anslutning till lakningsanläggning.

Golv och sarger

Den delen av byggnaden där lakningsutrustningen placeras kommer att vara invallad med en I meter hög betongsarg. Golvet inom invallningen kommer att vara ett spolbart betong golv med lutningar mot golvgropar. Eventuellt spill kommer att samlas upp i golvgroparna och pumpas till destruktionsanläggningen. Den volym som ryms innanför betongsargen kommer att vara betydligt större än hela volymen i laknings och CIL-kretsarna tillsammans.

Blandningskärlen för cyanid (NaCN) och lut (NaOH) kommer att placeras i ett separat insargat område. Betonggolvet kommer här att göras vattentätt med en invallad volym som överstiger totala volymen i respektive blandningskärl.

Utrustning för syratvätt kommer också att placeras i ett separat invallat område. Sargen runt denna anläggning blir 1,5 meter hög. Spill inom detta område leds till en separat golvgrop innanför sargen. Från denna golvgrop pumpas spill och spolvatten till en tank som också är placerad inom det insargade området. I tanken pH-justeras vätskan genom tillsättning av NaOH innan den pumpas till destruktionsanläggningen. Betonggolvet innanför denna sarg kommer att behandlas för att bli syrabeständigt (epoximålning eller liknande). Syftet med denna invallning är att förhindra att eventuellt spilld syra kommer i kontakt med laklösning. Total volym möjlig att innesluta innanför sargen är cirka 1,5 gånger sammanräknad volym på alla kärl placerad i utrymmet. Detta insargade område kommer dessutom att förses med bräddavlopp som ytterligare säkerhetsåtgärd.

De flesta kärlen, såsom CIL-tankar m.m. är tillverkade av stålplåt. Då laklösningen (pulpen) varken bedöms som speciellt korrosiv eller slitande är risken för större läckage begränsad. Genom att flödet mellan de olika tankarna sker genom bräddning kan tankarna ej uppträda som kommunicerande kärl varför ett hål i en tank ej kan leda till att hela kretsen töms.

Efterbehandling

Sligkoncentraten avvattnas i förtjockare och i press- eller vakuumfilter innan leverans till smältverk.

Avskilt vatten leds till sandmagasinet tillsammans med övrigt processvatten.

Sligtransport

Sligen transporteras med lastbil till järnväg (Lomselenäs) eller direkt till närmaste hamn.

3 Vattenförsörjning

Det totala behovet av processvatten i anrikningsverk-et uppgår till ca 10 000 M3 per dygn. Minst 40 % av behovet tas från Storjuktan.

Uttag av vatten regleras i vattenlagen, varför tillstånd skall inhämtas av Vattendomstolen. Bolaget gör emellertid, efter samtal med Vattendomstolen, den bedömningen att 4 kap 2§ vattenlagen (oskadlighetsregeln) kan tillämpas på den planerade verksamheten i Ersmarksberget med vattenuttag från Storjuktan och från grundvattnet (2§ 'Tillstånd till vattenföretag krävs inte, om det är uppenbart att varken allmäna eller enskilda intressen skadas genom företagets inverkan på vattenförhållandena. I fråga om detaljdränering genom täckdikning krävs tillstånd endast om det föreligger sannolika skäl att allmänna eller enskilda intressen skadas genom företagets.

Vattenhanteringen innebär i praktiken inte en bortledning av vatten från Stoduktan eftersom motsvarande mängd återpumpas från klarningsmagasinet. Vattenbalansen (bil. 5). visar att uttaget från Storjuktan uppgår till ca 5 000 M3 per dygn vilket i princip är den mängd som återförs från klarningsmagasinet.

Råvatten

Processvatten till anrikningsverket pumpas i största möjliga utsträckning från sandmagasinet (klarningsbassängen). Under normaldrift uppgår den mängden till ca 5 000 m3 per dygn.

Renvatten

Renvatten till personalutrymmen tas från egen bergborrad brunn. Behovet kan beräknas uppgå till 20 - 30 M3 per dygn. Betr. uttag från grundvattnet bedöms vattenlagen 4 kap. 2§ vara tillämplig.

4 . Sand- och klarningsmagasin

Restproduktema från anrikningsprocesserna pumpas till ett sand- och klarningsmagasin där utfällning sker av suspenderat material och tungmetaller. Från sandmagasinet leds vattnet till en klarningsbassäng där ytterligare rening/utfällning sker. Upp till 60 % av detta vatten återpumpas som processvatten till anrikningsverket.

Tre alternativ har undersökts och utvärderats:

Tallträsket

Tallträsket är ca 88 ha stort, omgivet av tallskog med inslag av myrmarker och avvattnas genom mindre bäck till Storjuktan.

Sjön har undersökts fr a beträffande förekomsten av fisk dels 1997 och dels 1997 (bil. 6).

I sjöbeskn'vningen från 1976 beskrivs Tallträsket sålunda:

Areal 91 ha h.ö.h. 437 m, ensamliggande vatten

Strandbeskaffenhet fast, sank, brant, jämn

Bottenbeskaffenhet sten,30%. grus 10%, sand 10% och dy 50%

Undervattensvegetation sparsamt med starr

Övervattenvegetation sparsamt vass och fräken

Fiskemöjligheter med spö från land goda - medel, bäst från båt.

Vattnet är inte lämpligt för sportfiske, nätfiske bör få förekomma. Fiskeintensiteten bör behållas.

Sammanfattningsvis visar undersökningarna att fiskfaunan består av abborre, som regel småväxt och med planktondiet samt enstaka exemplar av lake, gädda, harr och öring. Vid provfiske 1997 erhölls enbart abborre.

I recipientkontrollprogrammet för Ersmarksberget ingår också utloppsbäcken från Tallträsket.

Till Tallträsket kan processvatten och restsanden från anrikningsverket pumpas i en tryckledning på botten av Storjuktan.

För att avgränsa sjön från tillrinnande ytvatten kommer skärmdiken att anläggas som leder direkt ned till Storjuktan.

Vissa dammar måste dock anläggas i lågpunktema (bil.7).

Tal l träsket erbjuder också möjligheter att reglera vattenståndet under inkörningsperioden, genom att innan processvatten leds in, sänka vattenytan. Genom denna teknik kan utloppet från sjön regleras så att i inledningsskedet sker en lång sedimenteringsperiod med ett mycket litet utsläpp. Utsläppsmängden kommer att anpassas efter årstidsvariationer hos recipienten.

Storholmen

Storholmen utgör egentligen en av små holmar delvis avgränsad del av Storjuktan (jfr. bil. 2).

Någon biologisk eller fysikalisk-kemisk undersökning av denna del av Storjuktan har inte utförts.

Till Storholmen kan processvattnet pumpas med tryckledning.

Ett omfattande byggnadsarbete av dammvallar erfordras för att avgränsa viken. Byggnadstekniskt innebär det att bygga vallar delvis under vatten eftersom delar av viken inte blir helt torrlagda under lågvattenperioden.

Till Storholmen kan processvattnet pumpas med tryckledning.

Ett omfattande byggnadsarbete av dammvallar erfordras för att avgränsa viken. Byggnadstekniskt innebär det att bygga vållar delvis under vatten eftersom delar av viken inte blir helt torrlagda under lågvattenperioden.

Variationerna i vattenståndet i Storjuktan (ca 14 m) gör också att dammen blir omväxlande utsatt för tryck från sjö- resp. dammsidan. Miljömässigt är Storholmen ett acceptabelt alternativ eftersom stora delar av viken ligger inom dämningsgränserna och år därigenom ekologiskt starkt påverkat.

Blaiksjön .1

Blaiksjön bestod, innan den reglerades 1973, av en större Sjö och sex omgivande tjärnar. Fiskbeståndet utgjordes av röding och öring. Regleringen varierade mellan 616 och 627 m ö.h. Då någon återtagning av driften av pumpkraftverket inte verkar aktuell har frågan om återställningsarbete blivit aktuell. Intresset har därvid riktats mot fiskbeståndet. Enligt muntliga uppgifter finns sik, lake och abborre. Enda möjliga sättet att återskapa det naturliga fiskbeståndet är via utslagning av det nuvarande beståndet med rotenon och återintroduktion från närliggande tjärnar som har kvar ursprunglig population av öring och röding. Kommunen har f.n. inga planer på ett så pass dyrbart experiment. Det är tekniskt genomförbart att pumpa upp processvattnet men pumpkostnaderna blir mycket höga. Det är dessutom oklart huruvida Vattenfall i framtiden kommer att utnyttja Blaiksjön som regleringsmagasin.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan Blaiksjön karakteriseras som en konstgjord sjö utan naturligt fiskbestånd.

Gemensamt för alla alternativ är att den fysikalisk-kemiska sammansättningen, efter mottagande av processvattnet från anrikningsverket, blir sådan att fauna och flora kommer att väsentligt förändras och i slutskedet helt försvinna.

Ur miljösynpunkt kan Blaiksjön bedömas som det bästa alternativet i och med att den redan är "onaturlig". Efterbehandlingen kan med fördel bli att den täcks helt med vatten till en ny konstgjord sjö, vilket är tekniskt enkelt och ekonomiskt fördelaktigt.

Storholmen har på samma sätt motsvarande miljömässiga fördelar eftersom stora delar ligger inom dämningsgränserna, men överslagsberäkningar tyder på att byggnadsarbetet blir omfattande och dyrbart.

Tallträsket kräver begränsade ingrepp för dammkonstruktioner, vilka också kan permanentas på ett säkert sätt. Ur miljösynpunkt innebär det emellertid att Tallträsket förlorar sitt egenvärde som ev. sportfiskesjö. Kommunen har i sin utredning visat att sjön har ett begränsat värde som fiskesjö om inte särskilda åtgärder vidtas. Några sådan planer har inte redovisats.

ScanMining gör den sammanfattande bedömningen att Tallträsket ur teknisk, ekonomisk och miljömässig synpunkt är det bästa alternativet.

Magasinsvolym

För att skapa tillräckligt deponerings- och klarningsutrymme kommer Tallträsket att förses med avgränsande dammar (bil. 7). En extra klarningsbassäng kan enkelt iordningställas genom att justera den naturliga "viken".

Dammvallen vid utloppet förses med munk med möjlighet att reglera utsläppet. Den för deponering disponerade ytan beräknas uppgå till ca 88 ha.

Den totala volymen av magasinen beräknas medge en uppehållstid av 250 dagar.

I ett inledande skede kan vattennivån komma att sänkas 1-2 m, för att sedan långsamt återfyllas. Detta medger en extra lång uppehållstid och därmed bättre sedimenteringsresultat.

Sandens egenskaper

Sandens partikelstorlek bestäms av den för processen optimalt erforderliga nedmalningen, vilket sammanhänger med malmens mineralogiska sammansättning.

Anrikningssanden karakteriseras genom sin partikelstorlek och sitt K 80-värde, dvs. den partikelstorlek där 80 viktprocent av anrikningssanden är finare än värdet. Vid anrikningsförsöken i laboratorieskala har använts 75 ?. I bil. 8 redovisas kornstorleksfördelningen efter första och andra malstegen och den kemiska sammansättningen framgår av bil. 9.

(Anrikningstester och analyser genomförs för närvarande. Då alla analyser inte ännu är klara, kommer vi att komplettera med dessa senare).

5 Övrig verksamhet

Personalutrymmen

För personalen skall finnas matsal och hygienutrymme dimensionerat för ca 100 personer.

Verkstad

Mindre verkstadslokal kommer att uppföras för egna reparationer och service av fordon inkl. oljebyten. Spillolja uppsamlas och hanteras som farligt avfall.

Sprängmedelsdepå

Alla sprängmedel skall förvaras i låst utrymme, åtskilt från övriga industribyggnader.

Oljeförråd

Motor- och smörjoljor hanteras i fat och förvaras i låst utrymme utan golvavlopp. Cistern (farmartank) för dieselolja uppställs inom industriområdet och omges av säkerhetsskäl med skyddsstängsel.

Kemikaliehantering

Flotationskemikaller lagras och hanteras i särskilt utrymme utan golvavlopp i anrikningsverket.

Natriumcyaniden köps i brikettform i plåtfat. Lagring och hantering sker i speciellt utrymme utan golvavlopp i anslutning till anrikningsverket. Efter noggrann tvätt av faten kan de hanteras som skrot. Tvättvattnet återgår till CN-processen alternativ renas i CN-destruktionen.

1. 10. Emissioner

Ytvatten

Nederbördsområdet i anslutning till sand- och klarningsmagasinet avskärmas med dräneringsdiken som leder ytvattnet direkt till Storjuktan. På samma sätt avskärmas upplagsområdet för morän, gråberg och B-malm.

Industriområdet i övrigt avskärmas på motsvarande sätt och dräneringsvattnet leds ned till dagbrottet och pumpas därifrån tillsammans med gruvvattnet till Smakkardammen.

Gruvvatten

Gruvvattnet består av tillrinnande grundvatten, nederbörd samt till en mindre del av spolvatten från borraggregaten. Detta vatten pumpas upp till Smakkardammen för sedimentering och oljeavskiljning före utsläpp till Storjuktan.

Sand- och klarningsmagasinet

I klarningsmagasinet har anlagts en pumpstation för återledning av klarnat anrikningsvatten. I medeltal beräknas upp till 60% kunna återanvändas utan att anrikningsprocesserna försämras.

Med den teknik och den uppehållstid som redovisats ovan bör tillfredsställande rening kunna uppnås innan utsläpp sker till Storjuktan.

Sanitärt spillvatten

Drift av gruva och anrikningsverk beräknas sysselsätta ca 100 personer vid full drift. För personalen skall finnas matsal och hygienutrymmen. Allt sanitärt spillvatten skall renas i 3-kammarbrunn alt. kemiskt rening före utsläpp till Storjuktan. Den slutliga utformningen av reningssystemet får ske i samråd med tillsynsmyndigheten.

Luft

Utsläpp till luft sker som allmän ventilationsluft från anrikningsverket. Ventilationsluften från lakningsprocessen som kan innehålla HCN renas i ett skrubbersystem med NaOH.

Krossanläggningen förses med effektivt spärrfilter som reducerar stoftutsläppet till mindre än 50 mg/NM3.

I samband med sprängningarna sker utsläpp av nitrösa gaser och stoft. Med hänsyn till verksamhetens omfattning och till de försiktighetsåtgärder som i övrigt vidtas är mängden liten och begränsad till närmaste omgivningen.

Diffus damning som uppkommer inom hela industriområdet begränsas genom att vägar och planer vattenbegjuts eller vid behov beläggs med vägsalt.

Buller

Buller uppkommer vid borrning, lastning, krossning, från interna och externa transporter samt som allmänt industribuller. Sprängningarna kan också ge upphov till markvibrationer och stötvågor.

Avståndet till närmaste fasta bebyggelse är emellertid så stort att Naturvårdsverkets allmänna riktlinjer för externt industribuller kan uppfyllas.

Avfall

Avfall, enligt Förordning (1996:971) om farligt avfall, uppsamlas särskilt. Transport och omhändertagandet sker sedan av företag som har behöriga tillstånd.

Övrigt avfall uppsamlas l container som töms/byts enligt överenskommelse med Sorsele kommun. Källsortering skall eftersträvas.