Broderiakademin

Helgen har jag tillbringat i Lindesberg tillsammans med ytterligare 25 broderande kvinnor. Inte för att vi broderade så mycket under denna helg, men det är broderi som för oss samman och ger oss samhörighet, energi och lust.
Några är professionella men de flesta av oss är lustbrodöser.
Föreningen har funnits i 15 år och ändamålet är att främja det fria broderiet som konstnärlig uttrycksform. Den är dynamisk och ständigt nya idéer dyker upp. Under denna träff jobbade vi med visioner för 2014. Det var hur kul som helst, allt från att bli fler medlemmar till att starta ett äldreboende för pensionerade brodöser var deltagarnas idéer.
Vi ägnade ett par timmar på lördagskvällen åt att brodera och då vackra ord. Ett vackert ord skulle fylla en yta på 12x12 cm för att sedan återlämnas till den som skrivit det vackra ordet. Mitt vackra ord var morgongåva och det ord jag broderade var systerskap. Kan du hitta dem på bilden?
Elsa Agelii - grundaren av föreningen - föreläste och visade bilder från sitt projekt i Indien, Vatten - Liv. Indiska kvinnor har broderat bl a Vattenbärerskor.
Sista programpunkten för helgen var Ann-Margret Wallner som föreläste och visade gamla broderier från hela världen - Pakistan, Indien, Gyllene triangeln, Panama och USA.












BRAK-helg

Om ett par timmar åker jag till Lindesberg för att ha styrelsemöte i BRAK samt lokalombudsträff lördag och söndag.
Jag ser verkligen fram emot detta. Vi har en hel del att avhandla i styrelsen men det roligaste blir att tillsammans med lokalombuden jobba med föreningens framtida vision. Hur ska vi jobba strategiskt och konkret med att "främja det fria broderiet som en konstnärlig uttrycksform"? Medelåldern är ganska hög och vi behöver verkligen få in unga broderande kvinnor och män och kanske till och med barn. Detta ska vi jobba med! Vi ska också få en visning av broderiutställningen Vatten - Liv som Elsa Agelii är mamma till. Läs gärna hennes reseblogg som ger en fin bakgrund till utställningen.
Lite broderade kommer det också att bli. Resultat får ni se nästa vecka.
Ha det så bra alla ni som läser och trevlig helg!


Ett påbörjat broderi som ska ha titeln "Vá vill du mej"

Rutiga rutor

En liten hög med virkade rutor i entrådigt Visjögarn från Östergötlands ullspinneri. Det är så mjukt och tunt att det knappt känns när man jobbar med det. Jag tror att det ska bli en sjal. Färgerna är utsökta tycker jag, mycket romantiska och kan vara fin till sommarklänningen en lite sval kväll.


Sashiko - bok och applikation

Har inte kommit så långt på min påbörjade sashikoväska. Det jag gjort i veckan är att applicera några av sashikomönstrets former i ett underbart vackert japanskt tyg. Broderi och applikation är nu klart och det är bara att sy ihop och fordra den.
Jag hämtade ut Sashikoboken jag beställt igår. En mycket fin bok med både historik, gamla traditionella och moderna mönster. Kan rekommenderas, finns hos Adlibris.


Just nu snöar det...

...så Emanuels Lovikkavantar kommer väl till pass. De är så gott som klara, en snodd och borstning är det som återstår.


Sashiko igen

Ett litet mobilfordral är färdigt, en liten enkel sashikoblomma i rött och vitt och några pärlor. Fordrad med rött linne och en röd snodd att hänga om halsen.
Framsidan till väskan är färdigbroderad, dock kan det hända att det tillkommer någon liten highlightdetalj, jag får se hur jag gör på kursen i morgon.




Tjo va´de´va´livat...

...i holken i lördags!
Maken har påbörjat ett projekt  - en fågelholksby! Det innebär att på en hög stolpe spika upp en hel massa holkar i olika storlekar. 4 st holkar är tillverkade och målade och ska bara få takpapp på sig så det inte regnar in. Sen är det bara att vänta in flyttlassen. Ska bli väldigt intressant och se om det är några som vill flytta in.




Sashikomönster

Plockade fram en del kviltmönster som jag har liggande i gömmorna efter 90-talets lappsömnadsorgie som jag ägnade mig åt då.
Flera av kviltmönstrena är alldeles utmärkta till sashikobroderi. Har tänkt mig en kasse i liggande format, mörkblått jeanstyg och vitt broderi. Kan nog bli ganska effektfullt. Ska fordra den med ett vårligt tyg, har säkert något passande i någon låda eller skåp.


Vårvirkat forts.

För att lura mitt sinne har jag påbörjat alla 5 delar till min virkade vårkofta. 1 nystan har det gått åt så här långt på vardera stycke. Jag inbillar mig att jag kommit längre än om jag virkar ett stycke i taget. Känns rätt bra faktiskt, lite mer variation tror jag. Nu ska jag fortsätta med omgång nr 2 - 1 nystan till på varje stycke med början på bakstycket.


Sashiko

På HV-kursen igår fick vi prova på den japanska tekniken Sashiko - uttalas sashko. Tekniken är väldigt enkel, endast förstygn i ett enkelt mönster, med bomullstråd på bomullstyg. Mycket vackert blir det, stramt, rent och stilfullt. Precis som all övrig japansk design. Tekniken har funnits sen 1500 -talet och var då ett sätt att lappa kläder. Tygerlager på tyglager som fästes ihop med förstygn i vackra geometriska mönster.
Vi gjorde en liten provkarta över olika sorters garner, allt från bomullsvävgarn till alldeles äkta japansk sashikogarn inköpt i Japan (undrar om jag någon gång vågar öppna paketet och använda tråden?). Det traditionella är att använda vitt garn men vi provade även rött och blått som blir vackert. En liten guldtråd smög sig också in i ett par av provsömmarna. Oftast sys sashiko på indigofärgade tyger som är ganska tunt. Vi provade på både ett tjockare och ett tunnare tyg och även på egna medhavda tyger. På nästa lektion har jag tänkt göra en blå kasse med vitt mönster. Eller glasunderlägg eller en duk eller...






Lovikkavantar och +8 grader

Verkligen bakvänt. Nu när våren försöker tränga sig på med sol och rejält med plusgrader sätter jag igång med Lovikkavantar!
Emanuel berättade igår om en kompis som hade så fina vantar med uppvik, broderi och snodd med tofs. Och att han också ville ha sådana. Sagt och gjort, jag rotade i några korgar och fann både blått och rött Lovikkagarn inköpt någongång på 70-talet. Kolla in banderollen, den känns verkligen gammal.
Helst hade han velat ha vita men eftersom jag har ganska mycket garn så fick han välja bland det jag har. Blått blev det! Riktigt fin blå färg med lite vita stänk i.
Jag är verkligen inte van att sticka med så tjockt garn vilket leder till att jag får lite träningsvärk i händerna samt lite sårighet på garnpekfingret. Annars är det ju tacksamt, det går ju så fort. De enda stickor jag har i den tjockleken är knallgula i plast men de funkar riktigt bra.




Arwen, jag och de gula stickorna!

En blåmes i snön

Nu har jag spunnit klart ullen jag fick förra månaden i Spinspirations fiberklubb. Fågeltema är det på färgblandningarna - detta är blåmes. Och onekligen är det blåmesfärger. Kul att spinna trots att det inte riktigt blir som jag vill. Jag vill kunna spinna jämnt och fint och välja om jag vill ha det ojämnt. Jag antar att det bara är att öva, öva, öva...
Vad ska jag sticka av detta? Förslag...




Nybakat

Jag är väldigt förtjust i Anna Bergenströms recept . Det var alltid en fröjd att läsa hennes artiklar i DN där hon var matskribent i många år. Numera får man nöja sig med att läsa om henne i vissa vecko- och månadsmagasin och naturligtvis i  kokböcker som hon givit ut och som jag har de flesta av.
Idag har jag semester och har ägnat mig åt handarbete och bakning. Följde Anna Bergenströms recept till punkt och pricka (vilket inte hör till vanligheten, måste alltid sätta min egen prägel på mat genom att ändra i recepten) och dessa "kringlor" blev jättegoda. Det är inte så vanligt att jag bakar med vitt mjöl men idag var ett undantag. Jag har helt slutat använda vetemjöl och använder i stället dinkel. I detta fall siktat dinkel.
Varsågod, ta gärna smör, ost och marmelad på!


Vårvirkat

Igår kväll fick jag sån lust att virka, letade bland mönster och fastande för denna kofta. Rotade bland garnkorgarna och lotten föll på Nepal från Filati Pregiati, ett italienskt mjukt och härligt ullgarn köpt här, en gång i tiden.
Jag längtar intensivt efter vår och lite värme, den ljusa lavendelfärgen på garnet ger mig hopp...


Eget garn är guld värt

Tada!!!! Mitt första spunna garn har blivit en krage. Tyvärr kommer jag inte ihåg vilken ull det är men det är mjukt och var lättspunnet. Ojämnt är det, både till tjocklek och tvinning. Men jag är stolt att det blev ett garn i alla fall. Kragen är eget påhittmönster och jag slutade när jag tyckte det var lagom med garn kvar till en virkad uddkant. Det där är ju alltid lika marigt - ska det räcka eller inte - en riktig rysare. 25 cm återstod av garnet när kanten var klar. Timing!!




Ugglor i mossen

Här hittade jag mönster på äggugglor! Kul, onödig och knäpp liten present till någon i påsk. Lite filt, mönstrat tyg, garn och vips så är den klar.


Kungsfiskaren

Igår kom ett nytt litet paket från Spinspirations månadsklubb. Denna gång innehöll det 50 g av merino/silke i kungsfiskarens färger. Jättevackert. Eftersom jag inte är någon övad spinnerska undrar jag hur detta ska går, ullen känns väldigt silkig. Men jag får väl lära mig, öva, öva, öva...


Muddar klara

Så här blev de plommonlila muddarna. Hittade banderollen och garnet heter Tajmahal och är 70% merino och 30% silke. De är hur mjuka som helst.


Blå sammet

Är nu klar med Crazy Quilt-rutan och provade att lägga den på olika kulörer av sammet. Rött och svart var snyggt men läckrast var nog denna turkosblå bomullssammet. Eftersom det är rätt så knepigt att sy i sammet så vill jag undvika det så gott det går. Därför tänker jag sy på rutan för hand och dölja traskanten med något läckert band. Provade med ett vinrött möbelband och det var helt ok. Kanske lite för snällt, ska prova med andra färger. Jag har inte sammet så det räcker till bakstycket så det kommer bli ett lappverk av svart och blå sammet.


Plommonlila muddar

I morse när jag for runt bland stickbloggarna hittade jag dessa muddar hos Katarina. Gillade dem och satte genast i gång. Väljer att sticka båda samtidigt eftersom jag bara har ett nystan av ett alldeles underbart garn som jag glömt namnet på och inte heller har kvar banderollen. Jag tror att det är silke och  merino. 25 g är det i nystanet och det var dyrt minns jag. Jag stickar med 2,5 istället för 3,0.


Blekingesöm

Så här ser duken ut i sin helhet, som pärlorna hamnade på. Utmärkande för blekingesöm är att den sys i rosa, blått och gult och ofta är motiven sirliga, skira blomrankor inspirarade av poslin och annat från ostindiefararna.


Tappade ...

...maskor, sugar och pärlor kan man råka ut för om man inte ser upp! Det gjorde inte jag, locket åkte av och vips var de fint sorterade pärlorna osorterade! Plus att en hel mängd hamnade på golvet, nu får jag väl plocka pärlor till midsommar eller strö dem för svinen om jag hade några! Estet uti fingerspetsarna ser jag till att färgen på de tappade pärlorna passar till duken i rosa och blå blekingesöm. Allt för ögat...


Broderade muddar

Hittade ett par muddar som jag glömt bort. Gjorde dem för nåt år sen. Tyget är kläde och broderiet är sytt med tunt ullgarn. I stället för knäppning har jag stickat ihop dem, 3 cm rätsticking som gör att de blir elastiska och lätta att trä på handen. Fordrade med småblommigt bomullstyg.


Sanningar, vanor och ovanor

Av Samtal från min trädgård har jag fått en liten utmaning, att berätta några väl valda sanningar om mig själv. Riktig kul, faktiskt men inte helt lätt. Jag antar den men väljer att inte skicka den vidare då jag sett att den har vandrat runt hos väldigt många. Men om du känner dig hågad så är det bara att ta den!

Reglerna som gäller för utmaningen är att
· Länka till den som utmanat dig.
· Berätta 8 sanningar/vanor/ovanor om dig själv.
· Utmana 8 personer i slutet av ditt inlägg.
· Skriv ett meddelande i deras bloggar så att de vet ...

Mina sanningar/vanor/ovanor är:
1. Som så många andra samlar jag på en himla massa material som kan vara bra att ha! Känns det igen?
2. Har jättemånga par skor, då menar jag verkligen jättemånga!! (Törs inte räkna).
3. Kan tyvärr inte längre använda de flesta skorna (och då är det verkligen många) pga ont i fötterna, gått i för höga         klackar för ofta och i för många år, snyft!
4. Tycker inte städning är särskilt kul (udda va´?)
5. Gillar att stryka och mangla! Det blir så fint och så är det så meditativt, varmt och gott.
6. Minns barndomens kombination av Salta katten och Zoo (tablettaskarna ni vet) och tycker fortfarande att det är gott!
7. Älskar opera och hårdrock (70-tals).
8. Skulle vilja vara präst eller operasångerska - dock har jag problem med treenigheten som man nog inte ska ha om man ska bli präst samt att jag inte har fysiska förutsättningar för att bli operasångerska.

Bonus! Tycker att livet är helt okej trots eller kanske pga ovanstående sanningar/vanor/ovanor!

Ljus i vintermörkret



Detta ljus har jag fått av Trollmorsan och snölyktan lyser inte bara upp i
grådiset utan även mitt sinne och hjärta.
Tack snälla du!
När jag tittar mig runt i bloggvärlden är det så många som redan fått denna uppmuntran 
därför jag väljer att på detta sätt låta ljuset lysa över alla bloggar och bloggbesökare
samt alla som inte bloggar men som
inspireras av min blogg! Ta för er!

Crazyhjärta

Jag är sedan någon månad tillbaka, mentor till en flicka som går i åttonde klass. Jätteroligt uppdrag, att få lära känna och stötta en ungdom som man tidigare inte haft någon relation till. Hennes stora dröm är att bli designer eller läkare och hon jobbar hårt i skolan för att närma sig målen. På måndag fyller hon 15 år och jag har sytt detta lilla hjärta till henne.
Jag vill också passa på att tacka alla besökare för era fina kommentarer kring mina broderier, de är sporrande och glädjande. Ha en fin helg, allihop!


Grannlåt

Mobilväskan blev kanske lite väl dekorerad men det var så kul och därmed svårt att sluta. Band, rosentyg, pärlor, tofsar och stygn i allsköns blandning. Hoppas mobilen kommer trivas i den.


RSS 2.0