Fastighetsägares ansvar mm

 

Tunga transporter - axeltrycket begränsat till 4,5 ton

Som framgår av skyltning vid alla infarter till vägföreningens vägnät så är axeltrycket begränsat till 4,5 ton på grund av låg bärighet i vägarna.

För att få framföra fordon med högre axeltryck på föreningens vägar krävs dispens från Vägföreningen. Sådan dispens ska begäras hos föreningens vägfogde, tel 073 - 722 68 85. Begär dispens i god tid före aktuell transport. Med ”god tid” menas c:a en vecka. Det går inte att få dispens på en gång när transporten väl är på plats.

Skador som uppstår på vägnätet bekostas alltid av den fastighetsägare som orsakat skadan. Detta gäller oavsett om dispens givits eller inte. För att uppmuntra att dispenser begärs, så har styrelsen beslutat att ta ut en schablonersättning på 5 000 kr för skador, som orsakats av den som har fått dispens (med undantag för större skador, som kräver en individuell bedömning).  Reparation av flera skador kommer då att samordnas av vägföreningen. För skador, som orsakats av den som inte har dispens, har styrelsen beslutat att ta ut den verkliga kostnaden för reparation av den aktuella skadan. Erfarenhetsmässigt uppgår då kostnaden till c:a 20 000 kr.

Fastighetsägare, som ”bygger nytt” avkrävs en deposition på 10 000 kr för att dispens ska beviljas. De vägavsnitt, som ska användas under byggtiden, besiktigas av Vägföreningens vägfogde före och efter dispensen. Beloppet återbetalas i sin helhet om inga skador uppstått.

Utskrift av blankett för återbetalning av deposition - klicka här! Blanketten ska skrivas ut som den är och fyllas i för hand (För att läsa och skriva ut blanketten så krävs programmet "Adobe Reader". Det kan gratis hämtas här.)

 

 

Banddrivna fordon förbjudna på föreningens vägnät!

Banddrivna fordon får över huvud taget inte framföras på föreningens vägnät, eftersom dessa så gott som garanterat orsakar skador på vägen. Om av- och pålastning av banddrivet fordon på grund av. terrängförhållanden eller liknande ändå måste ske på vägen, så ska skyddsplåtar eller motsvarande läggas ut på vägen, så att fordonets band inte kommer i beröring med vägytan.

Eftersom vi vet att det ändå förekommer banddrivna fordon på föreningens vägnät så är vi tacksamma för rapporter om alla sådana transporter. Därigenom kan föreningen kräva fastighetsägaren på ersättning för uppkomna skador.

 

Hastighetsbegränsning 30 km/tim

Styrelsen påminner om att hastighetsbegränsning till 30 km/tim gäller på hela vägföreningens vägnät. En majoritet av fastighetsägarna har - huvudsakligen av ekonomiska skäl - motsatt sig en utbyggnad och standardhöjning av vägnätet inom vägföreningens område. Styrelsen delar denna uppfattning MEN… nuvarande standard på vägnätet förutsätter att vi alla hjälps åt att hålla den gällande hastighetsbegränsningen! En trafikolycka kan föranleda att styrelsen tvingas höja standarden på vägnätet - på allas vår bekostnad!

 

Parkeringsförbud på hela Vägföreningens vägnät

Styrelsen påminner om att parkeringsförbud gäller på hela vägföreningens vägnät. Det främsta skälet till detta är skyldigheten att hålla framkomlighet för utryckningsfordon. Ytterligare ett skäl är att bilar som parkerar med hjulen på vägrenen, trycker ner denna ytterligare med resultatet att reparationer måste genomföras - på allas vår bekostnad!

Nu är det kanske inte främst medlemmarna i vägföreningen som bryter mot parkerings-förbudet utan oftast är det våra gäster och de hantverkare som vi anlitar. Vi hoppas på alla medlemmars medverkan att hålla efter både besökare och hantverkare på den här punkten!

 

Klippning av grenar, som hänger ut över vägområde

Alla fastighetsägare är skyldiga att hålla vägområdet utanför den egna fastigheten fritt från uthängande grenar upp till 4,6 meters höjd.

Få fastighetsägare har förstått detta och eftersom Vägföreningen har ett övergripande ansvar för att hålla vägområdet fritt, så har styrelsen tvingats att flera gånger låta bekosta klippning utefter hela vägnätet. 

Om fastighetsägarna själva ombesörjer sin avverkningsplikt så får träd och buskar den beskärning som fastighetsägarna själva önskar och inte bara ren avkapning av delar som inkräktar på vägområdet.

 

Skyldighet för ägare av hörntomter att klippa ner häckar etc

Enligt Plan- och Bygglagen är fastighetsägare skyldig att ta bort ”siktskymmande växtlighet” utefter tomtgränsen. Den praktiska innebörden av denna bestämmelse är att på hörntomter ska häckar vara nerklippta till högst 70 cm:s höjd på en längd av 10 meter räknat från närmaste väghörn.

Enligt Plan- och Bygglagen kan Byggnadsnämnden utfärda föreskrift för fastighetsägare att utföra åtgärden enligt ovan. Sådan föreskrift kan förenas med vite.

Vägföreningens styrelse har på förslag från Resarö Föräldraförening fått årsmötets uppdrag att driva denna trafiksäkerhetsfrämjande åtgärd. Detta innebär att styrelsen kommer att kont-rollera att häckarna på hörntomter är nerklippta. Om så inte är fallet kommer styrelsen att ta personlig kontakt med berörda fastighetsägare. Hjälper inte detta kommer styrelsen att anmäla fastighetsägaren till Byggnadsnämnden.

 

Vatten och snö på egen mark

Vatten och snö på egen mark ska omhändertas på egen mark och får under inga omständigheter ledas/läggas ut på vägmark. Om du har problem på grund av tomtmark, som sluttar ut mot vägmark, kan du kontakta vår vägfogde för att få tips om hur du ska åtgärda problemet – tel 073-722 68 85.

 

Vägtrummor vid tomtinfarter

Håll koll på dina vägtrummor! Rensa vägtrumman med jämna mellanrum så att vatten kan passera obehindrat.

Fastighetsägare som avser att utföra ny tomtinfart skall ta kontakt med Resarö Vägförenings vägfogde och komma överens om utförandet innan arbetet påbörjas.

Vägtrumma vid tomtinfart skall vara av betong, plåt eller plast och avsedda att användas för vägtrummor och tåla trafiklast. Trumman skall ha en minsta invändig diameter av 200 mm och placeras längs med vägen i dikets fallriktning på ett sådant sätt att vatten i diket fritt kan passera igenom. Erforderliga fördjupningar av befintligt vägdike, för att säkerställa avrinning genom trumman, utföres av fastighetsägaren i samband med trumläggning. Trummans botten skall vara minst 350 mm under närmaste vägyta och dess längd skall vara sådan att den når utanför överfyllnaden minst 300 mm på sin kortaste del.

 

Staket

Om du planerar staket mot väg, så bör detta inte placeras närmare mot väg än 80 cm från vägkant. Detta med tanke på bl a snöplogning och vägmaskiner.

 

Soptunnor

… får inte stå på vägmarksområde.

 

Södra Roslagens Brandförsvar vädjar

Gör gärna en bra och tydlig utmärkning av husnumret vid din tomtentré. Detta underlättar för utryckningsfordon att hitta rätt.