Nöddehällans bryggförening    

Bankgiro 340-2385             E-post:    brygga@romleborg.se

Vår vision är att bygga en samfälld, miljöanpassad, diskret och snygg brygga som kan användas för såväl förtöjning, bad, kanot och rekreation. Båtplatser ska upplåtas för boende i området men bryggan får givetvis användas av alla. Kommunikation till och från bryggan ska ej ske med motorfordon, dvs ingen bilväg eller parkering ska anläggas. Eventuella sjöbodar/förråd kopplade till båtverksamheten ska ingå i projektet.  Brygg-gruppen / Romleborgsstyrelsen

 

Start

Romleborgs samfällighetsför.

Grönområdet

Bodar & brygga

VA-projektet

Fotoalbum

Gamla bilder

Kartor/planer

Taxor och avgifter

Kontaktpersoner

Tennisföreningen

Länkar

 

 

 

 

 

 

Läget per juli 2012

En första bod är nu uppförd. Den är något förminskad och placerad så långt norr ut som planbestämmelserna medger. Ytterligare en bod kommer uppföras under hösten. Det avgrusade området ger plats för ytterligre två bodar som kommer byggas om behov finns.

Markägaren kommer hyra ut platser i bodarna till de som så önskar.

Läget per april 2012

Förnyade diskussioner med markägaren om hur på bästa sätt bygga en eller två bodar till en början. Styrelsen ser gärna att detta görs samfällt och föreslår att frågan hänskjuts till föreningens årsmöte sommaren 2012. Diskussion pågår även med Tanum om optimal placering inom det avsatta området. 


 Läget per 10:e oktober 2011

Domslut: Mark och miljödomstolen avslår överklagandena. 


Läget per 23:e juni 2011

Miljödomstolen har avslagit de närboendes begäran om inhibition (upphävande) av bygglovet. Handläggningen av målet fortsätter dock och dom meddelas senare.


Läget per 9:e juni 2011

Det som hänt sen sist är att de närboende har överklagat det bygglov avseende sju hus som Tanum tidigare beviljade markägaren. Detta bygglov gavs ju utan någon som helst information eller samråd. De närboende ansåg bland annat att den bebyggelse som bygglovet medger är allt för omfattande för att passa in i miljön. Samfällighetsföreningen har också överklagat bygglovet och då anfört att bodarna bör uppföras som en gemensamhetsanläggning eftersom planbestämmelsen så anger (förrådsbodar för de boendes behov). Föreningen anser också att bodarna bör vara betydligt mer måttfullt utformade för att passa in i miljön. Föreningen har ju även tagit fram det alternativförslag som tidigare  presenterats längre ner på denna sida.

Efter en osedvanligt lång handläggningstid har Länsstyrelsen som är överklagningsinstans nyligen avslagit såväl de närboendes som föreningens överklagande. Detta ledde till att de närboende nu begärt inhibition av bygglovet, dvs att det ska upphävas. Ärendet har nu hamnat i nästa nivå som är Mark-och miljödomstolen. En förhandling kommer nu ske i domstolen den 17:e juni och föreningen kommer då närvara liksom de närboende och markägarna.

Parallellt förs fortsatta diskussioner med markägarna om att försöka finnas en samförståndslösning. Vad beträffar bryggan ser vi ingen möjlighet att få något tillstånd utanför den s.k. Hs-zonen. En förnyad diskussion kommer dock tas med markägarna om att möjligen kunna bygga ut den befintliga bryggan som ligger innanför det avgörande Hs-zonen.

Föreningens hållning bygger på förra årsmötets beslut att ge styrelsen i uppdrag att verka för en samfälld byggnation av bodar och brygga. Frågan är också nyligen diskuterad och fastlagd i en enig styrelse. Föreningen kommer representeras av ordförande i domstolsförhandlingen.  

Vad gäller föreningens ställningstagande och kommunikation i ärendet gentemot myndigheterna gäller full transparans. Är det någon handling eller dokument ni vill se mailas det över på begäran. Däremot publiceras de inte på webben då personuppgifter förekommer.


Läget per 17:e november 2010

Besked har nu lämnats att länsstyrelsen kommer avslå vår dispensansökan trots nya inlagor och kontakter i ärendet. Detta sammanvägt med det faktum att intresse och gensvar från den närmsta omgivningen saknas gör att bod&bryggprojektet nu kommer bordläggas på obestämd framtid. Den informella bryggföreningen finns kvar i samfällighetsföreningens regi och kan aktiveras om förutsättningarna skulle ändras. Just nu verkar dock möjligheterna att gå vidare uttömda.


 Läget per 7:e november 2010

Förnyad diskussion med Länsstyrelsen och en ny skriftlig inlaga är nu insänd där vi vässar argumenten för vår brygga. Här en ritning på hur de fyra provutstakade bodarna är placerade. Vi väntar ivrigt på markägarens svar. 


Läget per 22:e september 2010

Ett förslag hur fyra bodar skulle kunna placeras nere vid båtviken finns utstakat. Varje bod är på ca 20 kvadrat och en bod görs lite större för att rymma pumpstationen som Tanum-VA vill ha under tak. Vi avvaktar nu markägarnas respons. Får vi accept för detta kan vi gå vidare med såväl bodar som brygga. 


Läget per 28:e juli 2010

Postiv respons på planförslaget från alla parter gör att vi går vidare på det spåret. Martin har diskuterat med såväl markägare som kommunen. De närboende också postitiva vilket gör att vi nu kan återuppta bryggdiskussionerna med Lst. Vi kommer ta upp hela frågan med såväl bodar som brygga på föreningens årsmöte 13/7.


Läget per 1:e juni 2010

Den av föreningen beställda planen är nu klar. Arkitekten föreslår 2-3 bodar som är orienterade vinkelrätt mot vägen för att ge mer luftighet och sikt mot vattnet. Bodarna är placerade så att apparatskåpet till pumstationen kan byggas in vilket är ett krav inför kommunens övertagande av VA-nätet.  På bilden ser ni ett montage hur det skulle te sig visuellt och hela planen finns för påseende under denna länk.


Läget per 21 april  2010

Markägarna ställer sig nu positiva till att uppföra förrådsbodarna i en mindre skala och även då som en samfälld lösning. Föreningen kommer därför i samråd med markägarna och de närboende att låta ta fram en reviderad plan och en illustration av hur några mindre bodar norr om den nuvarande pumpstationen skulle kunna te sig plan och utseendemässigt. När vi fått accept för den reviderade planen har vi så möjlighet att gå vidare i själva bryggfrågan.

Planer och ritningar kommer publiceras här på hemsidan för vidare diskussion och beslut i sommar. 


 Läget per 10 april  2010

Diskussioner förs nu med markägaren till 12:1 hur såväl bodar som brygga ska kunna samordnas och byggas på ett bra sätt. Eftersom synpunkter från de närboende på det urspungliga förslaget till bodar har lett till ett överklagande måste ett alternativt förslag arbetas fram om vi ska kunna gå vidare och få accept från Länsstyrelsen. Styrelsen för samfällighetsföreningen har uttalat i en viljeyttring att såväl brygga som bodar bör byggas samfällt och gärna i ett gemensamt projekt.

Då vi inte kommer kunna bygga så många bryggplatser som det finns önskemål om måste kölistan reduceras. Vi avser att snart skicka en förfrågan om vilka på den ursprungliga anmälningslistan som är villiga att kvarstå. Den ursprungliga listan omfattar idag 32 personer och vi räknar inte med att få lov att bygga mer än högst 15 platser. För att få en uppfattning om vilka som vill kvarstå och få en gallring kommer vi kräva en bindande anmälan och att en projekteringsavgift erläggs.

Bertil ersätter Karl-Johan i brygg-gruppen.

Markägaren har i en skrivelse förklarat att han är tveksam till att båtplatserna vi den befintliga stenbryggan ska förvaltas samfällt av det skäl att det är mycket enkla platser och förtöjningar som erbjuds här.


 Under hösten 09 har följande hänt:

Synpunkt från en närboende har inkommit. Länsstyrelsen har vidare hört markägaren som ställer sig positiv till projektet. Det är tveksamt om den alternativa  L eller T-formade brygga som bryggleverantören föreslagit ryms i viken.

Då det visar sig att det finns ett gammalt servitut för en båtbrygga kopplat till den övergivna "sjöboden"  borta på 3:18 undersöks möjligheterna om detta kan utnyttjas på något sätt till förmån för en brygga i viken. Diskussion förs också med kommunen beträffande det s.k. Hs-området. En fråga som också behöver utredas är var i havet gränsen mellan Resö 12:1 och kommunens mark Resö 3:18 går. Något för lantmätaren att bita i fast då kostar det en peng. Martin&Gösta planerar dessutom för ett besök på Länsstyrelsen i Vänersborg.

Januari 2010


Fortsatta diskussioner med Länsstyrelsen pågår om hur en brygga ska utformas för att i möjligaste mån hamna inom den s.k. Hs-zonen. Vårt förslag är nu en L eller T-formad flytbrygga.

September 2009


Det har tyvärr inte gått att enas om någon sammanhållen brygganläggning vid stenpiren och befintlig brygga. Nu återstår bara en återgång till ursprungskonceptet , dvs en brygga enligt skissen nedan I svaret till Lst kommer vi vässa argumenten men även föreslå en något kortare anläggning för att på så sätt minska andelen brygga utanför Hs-zonen.

Juni 2009

   Skiss på det ursprungliga förslaget

 

 

 

 

 


Efter förnyad kontakt med handläggaren på Länsstyrelsen har vi fått besked att för att få strandskyddsdispens bör vi förlägga en eventuell ny brygga i anslutning till befintliga bryggor. LS är betydligt mera restriktiva vad gäller en brygga i oexploaterat vatten som vår tidigare ansökan innebar.

Därför ser vi nu om det är möjligt att finna någon samordningslösning i form av bryggsystem i den norra delen av viken eller udden. Vi har fått förlängd svarstid och hoppas att kunna skicka in en reviderad ansökan innan sommaren.

Maj 2009


Länsstyrelsen har nu (10/4) lämnat ett preliminärt svar där det skriver att de "överväger att avslå vår ansökan" om dispens. Skälen är att vattenområdet är grunt och oexploaterat och en brygga skulle försvåra allmänhetens tillträde. Man anser också att ökad båttrafik kan leda till försämrade livsvillkor för djur och växter i området. Nåväl vi har tre veckor på oss att yttra oss vilket vi givetvis kommer att göra. Vi kan dock inte bortse från risken att LS står fast vid sin uppfattning och då får vi tråkigt nog lägga ner projektet. 

April 2009


För brygg-gruppen:  Martin B/Gabriella O/Anders H/Bertil B/Michael T/Gösta F   2010-04-18

Åter