Härligt positiv företagarkväll i Skön köpings gamla kommunhus

Tisdag 15 februari hölls, som ni vet från tidigare inlägg, ett informationsmöte för alla verksamheter, föreningar och företagare, som verkar mellan norra sidan av hamnen och övre Bosvedjan.
Cirka 400 inbjudningar gick ut via vanlig post, cirka 90 fick också inbjudan via mail - ungefär 50 glada intresserade kom och deltog i mötet.

Talare på mötet var följande:
- Ulf Broman - Njurunda företagarförening, ansvarig projektledare
  för E4 Syd
- Palle Sjölander - Sundsvalls kommuns kontaktperson kring brobygget
- Erland Solander - stadsbyggnadsnämndens ordförande
- Sofia Ringh och Christer Karlsson - Trafikverket
- Thomas Engholm - Sundsvall Business Region
- Tommy Jansson - ordförande Skönsbergs företagarförening
- Lasse Lasserås - ansvarig sammankallande för 
  arbetsgruppen/"störningsjouren" Norra Brofästet

Kl. 18 inleddes kvällen i Skön köpings gamla kommunhus, med trivsamt mingel och småprat över tilltugg och alkoholfritt bubbel i champagneglas.
Bodil Östling och Håkan Wirström, som driver sina företag Bildhotellet och Museiservice i huset, presenterade sina företag och dessas verksamheter.

Strax före kl. 19 drog vi oss upp till gamla kommunfullmäktigesalen, där det var tjusigt och välkomnande med vita dukar, kandelabrar och läckra landgångar från Lasses Matstuga.





Utmärkt moderator för kvällen var Joao Pinheiro. Han är upphovsman till den nybildade föreningen Skönsbergs bro, som med Folkets Hus som nära samarbetspartner, kommer att verka för ökat aktivitets- och kulturutbud för barn, unga och familjer i Skönsberg.

Skönsbergs Bro ska bli som en "bro" för aktiviteter för barn, familjer och ungdomar! förklarade Joao

... och styrde sedan med säker hand mötet genom kvällens talarlista och aktivitetsordning. 





Först ut var Njurundas Ulf Broman, som tidigare jobbade på Segervalds Motor i Skönsberg.
Ulf är eldsjälen, som startade och drev projektet "Kustvägen" (se gärna www.kustvagen.nu), vilket handlade om att samordna och lyfta verksamheter längs en vägsträcka mellan Jättendal i söder och Svartvik i norr.
Målet var bl. a. att göra sträckan mer attraktiv för besökare genom förbättrad skyltning, rastplatser efter vägen, marknadsföring till nya marknader, produktutveckling och ett förbättrat värdskap. Med backspegel i hand kan man lugnt konstatera att de lyckades synnerligen väl. Läs själva här ett urklipp från www.sverigeresor.se:

"Det är inte ofta ett så pass nylanserat koncept får ett genomslag som Kustvägen har fått. Förklaringarna är flera - dels fanns allt redan sedan många år men hade inte lyfts fram tillräckligt till den breda publiken. En annan förklaring är helt enkelt det goda samarbetet som uppstått mellan alla inblandade. Detta samarbete har i sin tur gjort att fler och fler fått upp ögonen för våra fina miljöer."

Ulf Broman inleder med att berätta om just Kustvägenprojektet:

- Kustvägen bygger på samverkan, samverkan och åter samverkan!! Det var och är så här: En väg - tusen möjligheter!! Det gällde för oss i Njurunda då och samma sak gäller för alla oss, som är i det här projektet nu.  

Det innebär massor av möjligheter under byggtiden och det innebär också massor av möjligheter under tiden som kommer sen! betonar Ulf. 


Ulf fortsätter:
- Byggtiden blir cirka 5 år - det är 5 år, som man kan vara med och påverka. Om man vill och ser möjligheterna. Fokusera på just möjligheterna och försök se förbi störningar och trassel! Hade vi bara sett problemen och svårigheterna, hade Kustvägen aldrig blivit verklighet - då hade vi inte lyckats eller varit så framgångsrika som vi var.   

- Nätverka!! Prata med varandra!! Alla känner varadera kanske 10 personer som de pratar med. På så sätt får alla vara delaktiga och alla får sin röst hörd. Då blir ni samspelta och drar åt samma håll!! 

- Det är viktigt att ni handlar lokalt och stödjer varandra, så att pengarna stannar här i området,
säger Ulf. Pengarna går då runt flera varv och smörjer affärerna för alla som verkar där! 
Ett bra exempel, 
fortsätter Ulf med glimten i ögat, är följande episod:

"En kille kommer in på ett hotell och frågar
-Vad kostar ett rum?
-1.000:- svarar hotellägaren.
-Då skall jag be att få ett.
Killen skriver in sig, lägger 1.000:- på disken, får nyckeln och går upp på rummet.

Hotellägaren, som var skyldig pengar till handlaren, tar 1.000-lappen och betalar sin skuld.
Handlaren som i sin tur var skyldig slaktaren samma summa för råvaror, gör sig genast skuldfri med samma sedel.

Slaktaren å sin sida hade en ovana att besöka byns glädjeflicka och hade där en skuld, som av en händelse låg på samma nivå.
Flickan i fråga brukade hyra rum på hotellet när hon tog emot sina kunder och begav sig dit för att betala den senaste veckans räkningar, som givetvis var på samma summa.

Precis när glädjeflickan lagt 1.000-lappen på disken kommer den första killen ner från rummet och säger
-Det här var ett riktigt skithotell, här vill jag inte bo, får jag tillbaks mina pengar.
-Varsågod säger hotellägaren...

Alla var skuldfria, ingen hade förlorat något!"


Ulfs historia fick hela fullmäktigesalen att runga av glada skratt, men trots att skämtet var så dråpligt att det var svårt att sluta skratta, var det ingen som missade den allvarliga grundpoängen i denna roliga historia:
Tänk lokalt och stöd varandra! Tillsammans är nyckelordet!   




Stämningen var positiv och alla tycktes trivas och finna sig väl tillrätta. Det pratades och skrattades kring borden, och många, som inte träffats tidigare, bekantade sig med varandra och pratade om sina respektive företag.  




Efter den mättande landgången var det dags att resa sig och hämta en tankeklarnande kopp kaffe. 





Lasse Lasserås och Ulf Broman samtalar engagerat med övriga vid bordet.




Bodil Östling, som driver Bildhotellet, samtalar med några av mötesdeltagarna.




Palle Sjölander berättar, att han under sina fem första år i Sundsvall, bodde i just Skönsberg.
Han fortsätter: 

- Jag är väldigt glad att Ulf berättade och gav er bilder, från Kustvägen, och att han också betonade vikten av enighet och samarbete. Jag hoppas innerligt att ni, i det här projektet, ska hitta era vänner i Njurunda och "korsbefrukta" och "nätverka" åt alla håll och kanter.




- Bron över mellan Skönsberg och Riddargatan kommer att ha 1 gångbana, 2 körfält och 1 cykelbana, berättar Palle. Det ska nu bara formellt godkännas av fullmäktige.




Palle presenterar Jan, som nu går in i rollen för projektering och byggande.
Jan berättar:

- Gång- och cykelvägar ska vara byggda innan resten av bygget kommer för långt, detsamma gäller den provisoriska bron över för Hagaskolans elever. Många kommer att behöva gå och åka på de provisoriska vägarna, så det är viktigt att de är färdiga i tid. De kommer att byggas i år, om det går väl.




Bertil Magnusson, som äger och driver Norrlandskranar och Nordborr ställde en angelägen fråga:

- Den tunga trafiken -- hur löser ni det för den? Ska den gå Timmervägen eller...? Vi är många i området som har många tunga transporter varje dag. 

- Christer Karlsson ska gå in och kika på hur körordrar, körschema, temporära väglösningar och annat kan underlätta och hjälpa till, svarade Palle. Men innan vi går härifrån ikväll, så byter du och jag telefonnummer och så tar vi tag i detta direkt!! 

Ett sådant seriöst och engagerat svar kändes oerhört gott. Det hördes nöjt mumlande kommentarer och det riktigt kändes hur skönt avslappnad och trygg stämningen blev. Precis så på allvar vill man bli tagen och precis så respektfullt bemött vill man bli, sa många som satt vid bordet.   


Staffan Tjernell på Kamrerstjänst ställde också en angelägen fråga:

- Men OM vi nu BLIR drabbade... vad händer då?

Palle svarade:

- Den tidiga dialogen är oerhört viktig! I vissa fall utgår ingen ersättning (och så drog han några exempel, som jag tyvärr inte hann anteckna), men vi tittar nu på hur man kan lösa såna situationer som t ex Lasses hamnade i.




Erland Solander, som tidigare bott i Skönsberg, sa: 

- Det handlar om hela 4,5 miljarder, av vilka en del bör kunna hamna i lokala fickor, om ni är ute i god tid.  

Han fortsatte:

- Det ska, som Ulf Broman sa, göras en förstudie och det söks pengar till den nu.

- Viktigast av allt: Samverka!!! betonar Erland.
  Prata ihop er! Hjälp varann! Snacka tills ni är överens, så att ni vet vad ni vill!

- Vi vill skapa förutsättningar för att NI ska få bestämma och arbeta fram det Skönsberg NI vill ha!
avslutar han.  




Sofia Ringh och Christer Karlsson från Trafikverket visade bilder och berättade. Sofia, som är trafikinformatör, berättade utförligt till ett antal Power Point-bilder.  (se bilderna längre ned i det här inlägget)




- Jag bor i Haga, men bodde tidigare på Gilleberget. Jag jobbar länsövergripande med trafikfrågor och utveckling - alltså, inte bara med just det här, berättar Christer.  

- Det här är den mest trafikerade delen i hela regionen, säger Christer. ... och just där ska vi vara och böka. Självklart kommer det att bli störningar! Min uppgift är att försöka förutse och minska dessa så mycket som det bara är möjligt.

- Några sätt att minska trafikstörningarna är t ex att använda andra vägar, man väljer helt enkelt en annan väg dit man ska. Istället för att ta bilen kan man åka buss, cykla eller gå. Stora företag kan uppmuntra personal att åka på andra tider - alltså, flexibel arbetstid.




- Allra bästa sättet att nå ut med snabb information är ju radion, avslutar Christer. Men alla lyssnar inte på radio -- man kanske inte har möjlighet om man t ex har restaurang eller butik -- och vi kommer därför att informera via webben.




Här följer nu de 14 bilder, som Sofia visade och berättade om: 

 
- Just detta med smidig kommunikation och ett smidigt informationsflöde är jätteviktigt! säger Sofia. Där gav vi ju er ett uppdrag i november och det har ni löst både snabbt och kanonbra!!
- Vi är mycket nöjda och glada över "Norra Brofästet" -- alltså, den arbetsgrupp ni bildat
, fortsätter hon. Det är fantastiskt hur långt den kommit och hur enormt bra den redan fungerar.




Sofia är mycket tydlig med att entreprenören för just Skönsberg och bron måste komma på plats, innan Trafikverket kan svara på frågor av den typ, som finns i tankebubblorna här ovan.
















Så här kommer det att se ut vid överfarten mellan Haga och Skönsberg... då det är klart alltså!




Och så här kommer samma vy att se ut under byggtiden. Notera de tillfälliga lösningarna!




Här är ytterligare en vy över den tillfälliga vägen, som kommer att byggas mellan Trafikgatan och motorvägen.





- Detta blir en av de allra största trafikplatserna i Norrland, berättar Sofia. Men ingenting kommer att hända än på ett tag... Under sommaren börjar vi bygga de provisoriska och tillfälliga väglösningarna.




- Under byggtiden kommer cirka 1000 personer extra att röra sig i området... detta innebär 1000 extra möjligheter för er! betonar Sofia.
-Jaa, flikar Palle in. Och det ska ni veta att danskarna och tyskarna köper mycket mer lokalt, än andra entreprenörer!




Så här ska det se ut när det är klart -- alltså 2015. Vyn är med norr åt vänster i bild, Basgränd till höger och Skönsbergs centrum rakt fram.



Och så här ser det ut under byggtiden:
Den provisoriska vägen ses här parallellt med motorvägen. Vyn är densamma som ovan, alltså med norr åt vänster i bild, Basgränd till höger och Skönsbergs centrum överst i bild.





Här en vy över motorvägen norrifrån med Skönsberg på vänster sida, då vägen är nedsänkt och allt är klart.



Och här samma vy, fast i närmare perspektiv.





Och slutligen en uppifrånvy söderifrån över området kring själva brofästet.


- Åsa, nu skickar jag det här till dig, så att du får lägga ut det på "Norra Brofästets" blogg! avslutar Sofia leende sin genomgång.





Thomas Engholm representerar Sundsvalls Business Region.

- Jag bor  i Skönsberg med min familj, berättar Thomas.
  Vi flyttade över hit till solsidan för 12 år sedan och trivs enormt bra här! 

För många av oss Sundsvallsbor, är begreppet SBR nytt och tämligen okänt.   

- SBR är en förkortning av Sundsvalls Business Region och det är Sundsvalls kommuns näringslivskontor, förklarar Thomas. 

E4-projektet gäller en hela två mil lång sträcka och Skönsberg är en oerhört viktig del! betonar Thomas.   

Han presenterar SBR:s hemsida och berättar att den just nu är under bearbetning, så det vi får se är den gamla hemsidan. En ny förbättrad version är snart igång.

- Anslut er till hemsidan! uppmanar Thomas och visar hur alla anslutna företag syns där. 
Era företags egna hemsidor kommer att länkas till er logotype/annons på vår hemsida, så de som klickar där hamnar direkt på er egen hemsida. Det är kanonbra marknadsföring! När man söker på företag i Sundsvall och hamnar på vår hemsida, så finns alla anslutna företag där med länkar till sina egna hemsidor.  

- SBR fungerar också som samordnande värd. Om ni t ex pratar ihop er och önskar att vi ska bjuda in folk från ställen, som redan gjort ungefär "samma resa" - Linköping till exempel - så ordnar SBR det, berättar Thomas.  

- Nu ska det göras en förstudie... "Hur ska Skönsberg se ut 2021?" Ja, det är det den här studien ska visa och sen ska vi jobba mot det målet. 
  




- Hit kan ni alla vända er för att få veta vad som är på G! berättar Thomas. 
  Här får man veta precis allt, som rör brobygget! Det här visitkortet fick jag just precis för att dela med mig av kontaktinformationen till er!  

- Kontakta Pihl för att få veta om underentreprenörer!! Här har alla chansen att vara med, om man bara ser möjligheterna och är ute i god tid!! Berendsen Textil har till exempel tvättat kläder åt projektet i över 1 år nu. Gardinshopen i Skönsbergs centrum har också sett möjligheterna med det här. Härligt att ni tar för er!!!  





Tommy Jansson inleder med att berätta hur Skönsberg kommit att heta just Skönsberg.
- Sköns socken och centrumet har två berg: Gilleberget och Kattberget. 

Tommy lyfter fram Skönsbergs företagarförening - en liten, men väl fungerande förening, som jobbar med bl. a. marknadsdag i maj och julskyltning i november. Föreningen har under de senaste två åren också jobbat aktivt och förutseende med t ex en broförbindelse mellan Haga och Skönsberg.

- Rätta mig om jag har fel nu, Palle, men bron över till Hagasidan har vi i företagarföreningen varit med och förhandlat fram, eller hur? frågar Tommy med tydlig emfas.

Palle svarar leende:
- Nja.. inte bara förhandlat fram, utan snarare pressat fram.


Tommy avslutar med att ge varmt beröm till Sten Hjertman och Christer från Totalförvaltning.

- Vi behöver inte bara företagare, utan vi behöver också ha starka fastighetsägare med oss "på det här tåget". Bra, Sten och Christer!!
Jag är extra glad över att se just er här ikväll!






Lasse Lasserås berättar kort hur det kom sig, att han engagerat sig i brobygget och sedermera också blivit sammankallande i
Norra Brofästet, den arbetsgrupp som bildats för att minska riskerna för störningar. 

Ja, jag tänker inte fördjupa mig i det elände, som drabbade vårt företag - det är historia nu... Jag väljer att se framåt och försöka bidra till att inga andra ska behöva drabbas på samma sätt, säger Lasse. Därför är jag en av de tre som jobbar i den här arbetsgruppen - de andra två är Bodil Östling, som driver Bildhotellet i det här huset, och Åsa E Melander.   

- Vi har precis kommit igång och inte hunnit så långt än, men vi jobbar kanonbra tillsammans! Vi har hunnit skapa en väl fungerande informationsblogg, som Åsa ska få presentera sen, och så har vi en ordnat en mail, så att folk kan nå oss. Ja, och så har vi hunnit vara med och arrangera den här kvällen, förstås! tillägger Lasse glatt.






Jag, Åsa, visar och berättar om Norra Brofästets informationsblogg på http://norrabrofastet.blogg.se

Eftersom Bodil och Lasse har företag att sköta, medan jag har lite mer tid att lägga på det här, så har det naturligt blivit så att det är mest jag som skriver här på bloggen - jag har liksom sekreteraruppgiften i vår arbetsgrupp. 

- Men vi har gemensam inloggning och gemensamt ansvar för den. Detsamma gäller mailen -
[email protected] .   

- För oss i arbetsgruppen är det allra viktigaste, att ni finns på vår sändlista, så att vi kan nå er då det behövs! Skulle olyckan vara framme, så kan vi inte börja söka er på Eniro eller ringa runt med informatinen att ni t ex är utan ström om två timmar. Den informationen skickar vi omgående ut till alla på sändlistan i ett massmail och så lägger vi ut den här på bloggen. Se alltså till att ni finns på vår sändlista!

- Snälla, sprid den här informationen vidare till andra, som inte är här ikväll!  






Joao avslutade kvällens möte med att varmt och innerligt tacka alla som närvarat, samt hoppas på samma härliga uppslutning nästa gång - och i detta stämde förstås vi som arrangerat kvällen in.



Tisdag 15 februari = oerhört viktigt datum för alla företag, föreningar, fastighetsägare och verksamheter i och kring Skönsberg!

Till företag, fastighetsägare, föreningar och verksamheter kring norra brofästet!


Foto: Trafikverket

 

Tisdagen den 15 februari kl. 18:00 inbjuds alla företagare,
fastighetsägare m. fl. i Skönsberg med omnejd, till
Bildhotellet på Medborgargatan 24.

Ett viktigt möte där vi behandlar områdets utveckling i samband med brobyggnationen.

Kl. 18 – 19 Mingel och presentation av Bildhotellet och Museiservice.

Kl. 19 – 21 Vi serveras lite ätbart, pris 50 kr, och får information från:


• Trafikverket


• Sundsvall Business Region


• Njurunda företagarförening


• Arbetsgruppen Norra Brofästet (störningsjourgruppen) och
dess informationskanal/blogg http://norrabrofastet.blogg.se


• Skönsbergs företagarförening, sammanställning av enkät.



Vik den här kvällen! Ta din personal med dig och kom!

Slut upp så många företagare som möjligt, i Skönsberg
med omnejd, på detta möte!

Nu är brobygget snart igång och då behöver alla vara
informerade och förberedda!

Anmäl dig till mötet på 070-2695512 via endera samtal eller sms!

Du kan också maila din anmälan på [email protected].


Varmt välkommen önskar

Skönsbergs företagarförening och arbetsgruppen för Norra Brofästet.



Obs! 
Om du inte finns på vår sändlista, maila då in till oss i störningsjourgruppen! Detta för att vi, vid behov, snabbt ska kunna nå ut till så många som möjligt med information.


En egen områdestidning

Hejsan alla!!

Åsa E Melander vid tangentbordet.  :D

Jag vill presentera en härlig idé för er och ni kan förstås nappa på den eller förkasta den, det står var och en helt fritt. Jag tyckte emellertid att detta var en kanongrej och lägger därför ut den här på bloggen.

Det handlar om en egen områdestidning -- en tidskrift, som handlar helt och hållet om saker som angår ett visst område.... i det här fallet alltså Skönsberg med omnejd.




Dessa bägge charmerande och trevliga herrar informerade tålmodigt och tydligt om hur allt skulle gå till. 
Den yngre, som jag tyvärr missade namnet på, är utgivare och den andre, Bo Sahlén, är skribent och reporter.  
 




Den exempeltidning jag fick presenterad för mig var Sidsjö Tidning
En härligt positiv tidskrift, full av framåtanda och framtidstro. 
Texterna var skrivna på ett härligt korrekt, men avslappnat språk.
Den andades trovärdighet och var en ren fröjd att läsa!
Tidningen publiceras dessutom även i en nätversion.
Min spontana tanke var att, en sån här tidning borde Skönsberg med omnejd också ha!!

Det mest fantastiska var att den är helt gratis!! Den kostar alltså ingenting alls för varken stadsdelsbor, företagare eller läsare, utan finansieras på samma sätt som Sundsvalls Nyheter -- m.a.o. genom annonsintäkter. 

Jag tillhör ju den generation, som hellre bläddrar i en papperstidning, än läser en tidning via min dator, så jag föll pladask för idén. Skönsberg med omnejd har ju så enormt mycket att erbjuda och att berätta om!!
Tänk vilka möjligheter!! Vore det inte lysande, så säg??



Sidsjötidningen innehöll mycket välskrivna reportage kring lokala angelägenheter, organisationer och företag.




Lokala entreprenörer lyftes fram och presenterades på ett trevligt och synnerligen läsvärt sätt i artiklar som lockade ögat. Mycket bättre reklam för Sidsjös företag, föreningar och organisationer, än vanliga traditionella annonser.








Skulle inte detta vara något för Skönsberg med omnejd? Vore inte detta en härligt positiv grej? 
Jag tände direkt på idén!! Hur känner du?   :D

 

RSS 2.0