Hemmagjord pizza

Har inte blivit mycket mat här hemma senaste dagarna.
Stress stress och då orkar man bara inte, och då blir det mycket äta ute, äta mackor eller äta nudlar.
Men igår gjorde vi hemmagjord pizza. Men vi var lata och gjorde ingen pizzadeg som jag brukar. Utan vi använde oss av färdiga tortillabröd, vilket funkar utmärkt och är ett bra snabb-tips.

På vår pizza tog vi lite av varje som fanns hemma:

Stark chorizokorv
Paprika
Lök
Svamp
Mozarella
Örtsalt
Oregano

Pizza


Brukar alltid göra tomatsåsen på krossade tomater som jag kokar upp, tillsammans med lite vatten.
Kryddar sen med salt, peppar, orgeno och lite basilika. Sen när det fått koka ihop lite så mixar jag det till en slät sås med stavmixen.







Tortellini med gorgonzola

tortellini

Efter en storhandling av mat (tillsammans med alla andra i Göteborg) krävde vi båda någon mat som skulle gå ruskigt snabbt.
Så det blev tortellini med gorgonzolasås.
Till de en god sallad på romansallad, tomat, groddar och färsk bladpersilja.
Jag kokar tortellini och häller av den, i samma kastrull häller jag i en halv burk creme fraisch och en halv bit gorgonzola, cirka 50 g kanske (detta är bara för 2 personer). När osten smält häller jag tillbaka pastan i kastrullen och blandar - KLART!
Innan servering krävs ett drag med svartpepparkvarnen.


Handlade massa god mat idag, bland annat färsk sparris som ska grillas i helgen tillsammans med fläskkarré. Massa grönsaker, massa frukt, pasta, fetaost, mozarella m.m.
Var en lyckad handling och jag fick massa inspiration till mat.
Känns vårigt med massa grönsaker, groddar, bönor och fetaost.

Sopp-gryta

Med inspiration från Systrarna Voltaires mat blev det idag sopp-gryta med korv.  I boken heter receptet Rudaje korvgryta, tydligen ett gotländskt recept.
Blev så sugen idag när jag gick förbi en grönsaksaffär. Massa fin potatis, fänkål, morotsknippen, vårlök m.m.

Resultatet:

korvgryta

Först stekte jag potatisen,morötterna och löken i olivolja. Efter det så hällde jag på vatten så att det täckte allt och kryddade med 2 lagerblad och några pepparkorn. Jag rev i lite färsk pepparrot och 1 grönsaksbuljongtärning.
När potatisen och morötterna började bli klara hade jag i strimlad fänkål, cirka 2 msk tomatpuré.
Efter några minuter hade jag i strimlad falukorv och smakade av med persilja, pepparrot och lite salt.

Söndag 23 april

pitaburgare

Igår blev det tyvärr inget roligt mattips, jag var borta hela dagen.
Idag tänker jag vara lat och göra hamburgare. Fast i pitabröd, för det är godare. Och med färdigköpt burgare, tråkigt men skönt när man är lat. Jag brukar köpa kycklingburgare, tycker det är godare.
I pitabrödet blir det, förutom kycklingburgare,  massa romansallad, tomater, lök och gurka. Till det tänkte jag göra en sås på creme fraisch och salsasås.



Reklamkyckling

Igår när jag tittade på TV så blev jag inspirerad till vad jag skulle laga för mat idag.
Och nej det var inget matprogram som man kan tro, utan reklamen.
Jag tror det är reklam för svensk kyckling.
Iallafall det är spaghetti med kycklingfilé, färska tomater, mozarella och massa färsk basilika.
Jag improviserade lite och resultatet blev URGOTT!
Detta blev en ny favorit hos oss. Inte för att det var särskilt svårt, jag har säkert gjort liknande rätter förut men ibland står det så stilla i huvudet och man kan inte komma på något. Sista veckorna har varit såna.

Så, jag marinerade kycklingfilé i lite soja, vitlök, vitt vin, örtsalt och basilika.
Det fick ligga i en plastpåse i cirka 2 timmar. Mest för att jag hade tid, hade blivit gott om jag tagit dom tidigare också.
Sen stekte jag dom på ganska hög värme och la sen kycklingen i ugnen i kanske 10 minuter på 175 grader.
Samtidigt så kokade jag spaghetti och hackade upp två tomater och en halv mozarella. "Hacket" blandade jag med lite lite balsamvinäger, lite salt och massa svartpeppar från kvarnen.
Vid serveringen strödde jag över massa färsk basilika (ja tusan, min basilika står kvar och lever i fönstret, det måste vara rekord!!).

Här är resultatet:

kycklingåspaghetti

Keldas soppor

kelda
bild från arla.se


Har alltid gillat Keldas färdiga soppor.
Har provat alla utom Orientalisk och Karibisk och gillar dom alla. Är sån mat jag gillar att ha hemma om man har en stressig dag.
Dels för att dom är väldigt goda som dom är med en macka till, men man kan också variera sopporna i all oändlighet och använda sig av sina favorit tillbehör.
Fullkomligt älskar Thaisoppan, tycker tyvärr att den är lite för stark så jag har slutat köpa den.
Är nyfiken på just den Orientaliska och den Karibiska soppan, men har ingen lust att köpa något jag bara kommer hälla ut i slasken.  Såg att det är curry i den Orientaliska soppan och jag är inte jätteförtjust i det direkt... får nog bli den karibiska nästa gång.

Ikväll...

gjorde jag en stor sats med hemmagjord müsli.
Tog lite av varje av det som fanns i skåpen. Det enda jag gick och köpte var lite valnötter. I butiken runt hörnet säljer dom massa olika nötter i lösvikt. Billigt och jättegott.

Müsli

Jag blandade
:
Havregryn
Kruskakli
Linfrön
Fullkornsflingor (från ICA)
Kokosflingor
Valnötter
Mandlar
Solrosfrön

Jag la allt i en stor form, droppade några droppar olja över och strödde lite farinsocker över.
In i ugnen på 175 grader. Det tog väl cirka 20 minuter. Men man får röra om lite då och då.
När det var cirka 5 minuter kvar hällde jag i russin också. Så dom inte skulle bli för brända.

Eftersom jag inte var så hungrig på middag idag så blev det naturell yoghurt med min nya müsli att äta. Blev urgott, smakar mycket godare än färdigköpt tycker jag.
Och jättenyttigt!



Spaghetti och köttfärssås

Så var påsken slut och all påskmat uppäten.
Igår blev det spaghetti och köttfärssås. Dte var ganska gott efter all påskmat.
Köttfärssås är ju något som alla verkligen gör olika. Oftast gör man den som mamma och pappa alltid gjort.
Någon som har en specialare? Något extra gott som gör köttfärssåsen speciell?
Vissa har ju till exempel grönsaker, som svamp. Det har hänt någon gång här hemma, men oftast inte.
Vilken sorts köttfärs använder ni, nöt, fläsk eller lite av båda?

Så här gör jag min köttfärssås:

Stek hackad gul lök, stek köttfärsen. När det börjar bli färdigstekt saltar och pepprar jag.
Sedan häller jag i krossade tomater, lite vatten, tomatpuré, vitlök och en halv buljongtärning.
Det som jag tycker gör köttfärssåsen allra godast är om den får stå och puttra länge.
Jag brukar ha oregano och basilika som främsta kryddor i min. Och så salt, peppar och vitlök då.
Ibland blir såsen lite "tung" då brukar jag droppa i lite rödvinsvinäger, och möjligtvis lite ketchup för sötman.
Servera med spaghetti från Barilla och en stor grön sallad. Sallad är ett måste till den här rätten!

Mitt lilla påskbord

Det blev ingen storfirande denna påsk eftersom vi varit krassliga och kom därför inte iväg till familjen som planerat.
Men vi var ju sugna på all påskmat som vi skulle få...så jag gick iväg och handlade lite av varje. Glömde köpa lax som jag älskar men orkade inte pallra mig iväg till affären en gång till så det fick va.
Gott blev det och mätta blev vi, och det blev massa rester som vi åt upp igår.
Här är lite av det som fanns på bordet:

Påsk

Det blev alltså paté med cornichon, påskskinka, köttbullar, sill (skärgårdssill från Abba blev det, tyckte den var sådär dock. Löksill är bäst!), ägg, potatis, ostar, bröd, kex och grönsaker.
Till detta drack vi självklart öl och en snaps!
Till efterrätt blev det jordgubbar och annan frukt lagt i vin.

Påsk

fisksoppa

I påsk blir det massa god mat.
Skulle egentligen åkt bort och fått massa mat serverad men eftersom vi ligger sjuka här hemma får man göra det bästa av situationen.
Har köpt hem lite smått och gott som vi förmodligen äter imorgon.
Ikväll blir det däremot ugnsbakad skinka.  JA, typ sån man äter på julafton. Men det är ju så gott och pappa brukar alltid göra en till påsk också, är mumsigt att äta på knäckebröd med skånsk senap.

Har bara gjort en liten och köpte faktiskt en färdigkokt. Har aldrig provat det men vi får se hur det blir.
Luktar ljuvligt iallafall!

12/4

Det blev fisksoppa till middag:

fisksoppa

Inköpslista:

Laxfilé
Potatis
Morot
Purjolök
Gröna bönor
Chili
Vitlök

Jag fräste färsk vitlök i skivor, finhackad chili och potatisbitar i lite olja och lite tomatpuré. Kryddade med mitt underbara kryddsalt från Mallorca (innehålller bl.a timjan).
Sen hällde jag på vatten, ungefär en liter. I med en fiskbuljongtärning och en grönskasbuljong. Sen fick det puttra och koka i cirka 10-15 minuter.
Efter det la jag i morotbitar, hällde på cirka 1 dl krossade tomater och smakade av med salt och peppar.
Hällde också i cirka 1 dl kelda lagalätt för att göra soppan lite rundare i smaken, plus att den (kelda då) stog och blev gammal i kylen.
Hade sen i lite "stark paprika". När morötterna började mjukna hade jag i lax i tärningar, några gröna bönor, citronsaft och persilja.


Tisdagkväll

Ikväll blir det ingen middag, åt yoghurt och macka till lunch och ska snart till en kompis och glo på TV, vi ska äta fruktsallad!
Ska handla med mig lite olika frukter på vägen. Kommer bli gott!
Till påsk hoppas jag det blir lite mer rolig matlagning, på torsdag blir det att handla hem godsaker och kanske göra ett besök på systemet. Funderar på vad man ska äta för gott i helgen. Hade velat prova något jag aldrig gjort förut.




Lunch

Solen skiner och himlen är klarblå. Vårkänslor!
Gick en lång promenad hem och på vägen köpte jag med mig ett nybakat bröd. Heter "italienskt grovbröd", ekologiskt var det också.
Gjorde en stor kaffe med varm vispad mjölk och på mackan blev det serranoskinka, paprika, gurka, lite purjolök, färsk basilika, mina rostade frön och örtsalt.
Ett litet drag med svartpepparkvarnen och 2 droppar olivolja blev det visst på slutet också.

serranomacka                     Kaffe


Det var ett av de godaste bröd jag ätit på länge, gillar bröd med knaprig skorpa. Och så var det bakat på surdeg, det var nog det bästa!
16.50 riksdaler på Coop.

Söndagssoppa

Igårkväll var vi trötta och småförkylda så det blev soppa.
Jag stekte purjplök och kycklingfilébitar med lite Thai green curry, wokkrydda och lite lite färsk chili.
Sen hällde jag på vatten och en buljongtärning och lät allt koka en stund.
Efter cirka 10 minuter hällde jag i en halv förpackning kelda kokos och lät det koka lite till, smakde av med kryddor. La till limejuice och lite salt.
I slutet la jag i färdigkokt tortellini och färsk paprika i bitar.

Blev gott, värmande och mättande.
Lite lite starkt av green curry och chili, men sådär lagom. Inte brännhett och fräsch smak av limen (bilden ser dock inte lika fräsch ut men..).

tortellinisoppa


Årets första jordgubbe

jordgubbar

Glömde ju skriva i fredags att det blev jordgubbar till efterrätt!
Jag var halvt inställd på att dom antingen inte skulle smaka nåt alls, eller att dom skulle vara övermogna. Men dom var inget av det, dom var urgoda...ja några var ju lite lessna men dom skar jag ner i ett glas och hällde på lite passoa, vin och tropisk juice.
Så fick man sig en efterrätt också innan vi gick ner på stan!



Mixtallrik

Igår var det lite beslutångest.
Man e liksom sugen på nåt gott men vet inte vad, sen har man konstiga sug pga fredagkvällen (!?).
Så man börjar rota i kylskåpet, ingenting är egentligen det man vill ha så man börjar plocka fram allt som lockar mest.
Så blev det igår, och slut resultatet har ni här:

mixtallrik

Det slutade alltså med detta:

Rostad macka med aioli och kräftstjärtar
Kokt ägg (gott till mackan)
Pastasallad med färska örter, vinaigrette och rödlök
Grönsaker
Saltgurka
Jamon serrano
Vegetarisk schnitzel
Linsröra

Linsröran bestod av kokta linser blandade med blomkål, finhackad rödlök och chili.

Blev ganska gott, och jag blev proppmätt!

Efter det blev det massa godis!



Korv och makaroner...

cocktailtomat

är väldigt gott i all sin enkelhet!
Ska smaka en korv jag aldrig smakat, grillkorv från "den gröna slaktaren".
Finns så jäkla mycket korv att välja bland så det slutar alltid med att jag provar något nytt. Har ingen riktig favorit ännu och slutar väl prova nytt när jag hittar den ultimata korven.
Till blir det fullkornsmakaroner och en sallad på röd paprika, gurka, majs (på burk är det godaste, förutom grillad färsk då...) och lite färsk riven parmesan.



Update lite senare: Korven var sådär faktiskt. Jag lär ju inte köpa den igen om man säger så...


Today...

blir det oreganokyckling.
Färsk kycklingfilé lagd i marinad med ingredienserna:
Olivolja
Vin
Soja
salt
Peppar
1/2 vitlök
Massa färsk oregano

Tänkte steka kycklingen på hög värme i stekpanna, och sen in i ugnen i cirka 15 minuter på 225 grader.
Till detta blir det råris och broccoligratäng. Typ broccoligratäng iallafall, en lätt variant.
Jag lägger färsk broccoli i en form och kryddar med lite salt och peppar och lägger lite riven ost över. Tar väl cirka 10 minuter i ugnen antar jag.
Nyttig god mat!
Men först, promenad i vårsolen! Äntligen!

Favorit i repris 2

Självklart glömde jag ta kort på maten idag...den som blev både god och fint upplagd!
Eftersom jag skrivit om favoriter råkde det bli just en sån.
Vi ville båda ha något gott, enkelt som gick snabbt att laga idag efter långpromenaden så då blev det det enklaste av allt, pasta med pastasås.
Denna pastasås är så enkel att man inte ens behöver värma den!
Medans pastan kokar (idag fullkorn!) hackar man tomater, mozarella och färsk basilika - massor.
Idag la jag i några blad ruccola också, dom såg lite ledsna ut i grönskaslådan nämligen.
Lägg allt i en skål, krydda med salt och svartpeppar. Häll på en god olivolja och balsamvinäger.
När pastan är klar lägger jag snabbt på röran, så smälter osten litegrann av värmen. Toppa med lite extra basilika, rostade solrosfrön och några drag med pepparkvarnen.
10 minuter tog det allt som allt!
Det kallar jag nyttig snabbmat!


fullkornspasta      cocktailtomat   mozarella   basilika

Favorit i repris

Tomat & parmesansallad

Jag kan verkligen inte komma på en favoriträtt. Det beror ju på årstid och humör tycker jag.
Alla mina favoriträtter går ju i samma linje, jag gillar när det är fräscht, enkelt och lite av varje.
Jag är inget fan av potatis-kött-sås middagar alltså.
Gillar snarare mycket grönsaker och frukt i maten. Äter nästan bara kött under sommarhalvåret för det är så jäkla gott att grilla. Annars blir det fisk, skaldjur, kyckling och quorn. Ibland köttfärs.
Men en favorit som alltid går i repris hemma hos oss finns direkt inte. Det är våra ständiga fredags-mysmiddagar med plockmat då. Och det är ju underbar mat i sig.
Dock är det aldrig samma mat, det skiftar ju hela tiden. Men det är väl egentligen så jag tycker att man ska äta. Med variation och ta det som man är sugen på för stunden.

Vad är din favorit i repris?




Update fredag

Det blev efterrätt också efter pastan som var urgod!
Jag skivade olika frukter och rev choklad över, in i ugnen i cirka 10 minuter, så att det inte bränns.
Till detta vaniljglass!
Glass är det bästa när man har ont i halsen som jag, det vet väl alla?!