Laktos- och glutenfria cupcakes!

Har tidigare gjort ett inlägg med exakt samma rubrik. Då handlade det om cupcakes från cupcakecrush här i Malmö. Nu är jag stolt över att faktiskt kunna göra ett inlägg om laktos- och glutenfria cupcakes som jag själv har gjort!

På den här veckans brunch kommer det att finnas en glutenfri kompis och då är det så klart en utmaning att göra en lika härlig brunch som vanligt men, laktosfri, vegetarisk och glutenfri. Känner mig något begränsad i mitt tänk men tycker det är väldigt kul att utforska något nytt. Så jag har bakat och bakat. Och bland annat gjort jättefina mini-cupcakes i min nya mini-muffins form. Det blev både citron-cupcakes och choklad-cupakes med citronglasyr. Testade för första gången att göra en smörbaserad glasyr och tyckte det blev både lättarbetat och gott. Och igår köpte jag även nya tyllar och det var så himla mycket lättare att spritsa glasyr med dem. Jag är lyrisk.

Jag gjorde en sats smet och utgick från ett recept härifrån. Gjorde dock lite annorlunda. Här är min version av det hela:


Bas-smet

2 ägg
2 dl socker
1 tsk bakpulver
Frö från 1 vaniljstång (alt 2 tsk vaniljsocker)
50 gram laktosfritt smör
1 dl laktosfri mellanmjölk
4 dl glutenfri mjölmix (Lailas blå)

Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vanilj. Rör försiktigt ner det i äggblandningen. Koka upp mjölk, tillsätt smöret och låt det smälta och rör ner i resten. Häll över hälften av smeten i en ny bunke. Härifrån blir det två olika sorter.


Bunke 1)

Riv i skalet från 1 (vältvättad) citron
pressa i 2 msk citronsaft


Bunke 2)

Rör i 1 msk kakao
40-50 gram hackad mörk choklad (Jag använde Renee Voltaires hampachoklad)

Häll sedan upp smeten i miniformar, fyll drygt 2/3 av formen. Det blir c:a 20 minicupcakes av varje sort.
Grädda mitt i ugnen i c:a 8-9 minuter på 175 graders värme.

Citronfrosting

75-80 gram laktosfritt smör
c:a 4 dl florsocker
1 msk laktosfri mellanmjölk
2 msk pressad citronsaft
rivet skal från en halv citron

Vispa smöret mjukt med elvisp. Blanda i florsocker (du får själv avgöra hur mycket du behöver). Tillsätt 1 msk mjölk (och ev mer florsocker om det behövs). Blanda i citronsaft och skal. Vispa till lagom konsistens. Ganska fast. Spritsa eller bre på cupcakesen.

3 kommentarer

Under bakverk, desserter, glutenfritt, recept

3 svar till “Laktos- och glutenfria cupcakes!

  1. Igår drog jag igång en fototävling på min sajt DagensMuffin. Temat är ”Kungliga Cupcakes” och pågår under hela maj månad. http://dagensmuffin.se/contest.pl

  2. Love

    de ser jätte goda ut Nina! och fina:D

  3. Eva-Lena Karlsson

    Bakade dessa idag med barnen och det blev nya favoriter.

Lämna en kommentar