Matlagning

 
Jodå, det lagas mat här titt som tätt, det bara inte ombloggas. Men idag var det en sån där riktig fullträff (tack för det Mat & Ro i Kristianstad) så jag passar på att spara! För Malins skull skippade jag bönorna. Vi kör glutenfria low carbkassen. Stor klasskillnad jämfört med Middagsfrid. Alltid fina leveranser och aldrig skadade råvaror eller svinn. Lite mycket kött, men det räcker även till nästa vecka.
 
Det är ju känt sedan innan att goda saker som får komma ihop blir ännu godare. Brödet kom från personalmatsalen. Enda felet, man blir brödmissbrukare!
 
 
 
 

Genidrag

Ibland är jag ett geni. T ex i kväll. Hade varit ute och samlat mina 10000 steg i bästa power walk-stil, och var egentligen inte hungrig, lite trist att äta själv tror jag.
 
Men imorgon kommer jag att behöva mina krafter så middag i form av en skål hallon med grädde eller 2 lakritspuckar kändes inte rätt i kväll. Jag hade också bullat upp med färskpasta, min favorit är ICAs trekanter fyllda med Karl johanssvamp och tryffel. Medan vattnet kokte upp tog jag slentrianmässigt fram burkpeston från zeta som jag dock tycker kan vara lite artificiell. Och började fundera på matminnen, t ex den godaste pasta jag ätit, på Amalifikusten. Det var valnötspesto på den. Googlade lite snabbt, i alla recepten var det parmesan som jag inte hade hemma. Ok, då, jag testar ändå, hur fel kan det bli?
 
En näve valnötter, några klunkar jungfruolivolja, en nypa salt. Körde med stavmixern medan pastan rann av.
 
Har just slukat hela tallriken. Det KAN ha varit det godaste jag någonsin ätit. Näst efter parmaskinka stekt knaprig.
 
Nej, jag skäms inte över att medge att jag är ett geni.
 
Happy Friday, everyone!

23. Hepp! Dagens måltidstips!

Min senaste paradrätt. Lagade den först en gång och bjöd familjen + några gäster på. Kata som aldrig klagar på mat, tyckte att den var lite konstig. Det hindrade inte mig från att laga den igen till gäster, passade då på att läsa kommentarerna till receptet:
 
 
Nu tror jag att vissa inte förstår att man bara ska använda det allra yttersta av citrusskalen. Och såklart tar man helfet Creme Fraiche.
 
 

Min matvecka

Ni vet hur det är ibland att man känner, att nu är det dags för nystart, äta lite nyttigt och hemlagat varje dag. Eller inte.
 
Jag börjar med förra helgen.
 
Fredag: Middag på Max. Testade en särskilt god hamburgare med friterade lökringar på. Det var dock Malin som valde "restaurang".
 
Lördag: Avocado, skaldjursröra, lammstek, hasselbackspotatis, fyra olika efterrätter för att alla skulle bli nöjda. Hemma hos Mor och Far, lagat av Mor.
 
Söndag: Parmarullade grissini, oliver, kalvstek, potatisklyftor, peperonata, rotfruktsgratäng, chokladtårta och vispgrädde. Hemma hos ex-svärmor, lagat av henne.
 
Måndag: Vapiano på Emporia med en kompis. Tog en sallad med stekt marinerad fläsksida strimlad på.
 
Tisdag: Falukorv och pasta, hemma, fast Katarina hade lagat, det är hennes matdag, ju!
 
Onsdag, nu är det jag som spänner musklerna och lagar mat! Gurk-, lax och solrosskottsallad, pärlcouscous med grönsaker, toppad med smulad fetaost och granatäpple till gratinerad aubergine. Fruktsallad på jättepomelo, granatäpple och blåbär med turkisk yoghurt. Gäster hade jag också.
 
Torsdag: Matrester från dagen innan.
 
Fredag: After work/releasefest på Grand i Lund. Just denna middag kommer att bli måndagens snackis. Det kom in en ganska stor tallrik med 5 små öar på - 2 små laxkuber, en liten skiva rostbiff, en liten liten klick majonäs, en miniliten skaldjurscocktail (4 pytteräkor) och en något större kub kycklingkött (?). Inget bröd eller så. En riktigt trevlig och välsmakande förrätt. Efter en ganska lång stund kom huvudrätten, eh nehej, kaffet och en liten gullig bakelse. Till saken hör att vi träffades där först 19, så flera hade värmt upp på pub så stan, på Grand inleddes det med mingel och mousserande och sen fick man minst 4 drinkbiljetter var. Så det var alltså rätt mycket alkohol som gick ner i rätt tomma magar. Men så blev det dans på nattklubben sen också.
 
Varje vardag äter jag dessutom utmärkt lagad lunch i personalrestaurangen. Undra på att jag är tjock!
 
I kväll ska jag laga mat till mig och Kata i alla fall! Och nästa vecka blir det nog lite mindre utsvävningar, dock middagsplaner med vänner både torsdag och fredag.
 

Rostat vitlökssmör

Det bloggas ju inte så flitigt överhuvudtaget nuförtiden, och matlagningsinläggen duggar särskilt glest.
 
Å andra sidan, när det väl kommer ett tips, så är det något alldeles extra! Som dagens tillbehör till helstekt kalkonfilé - rostat vitlökssmör.
 
Alltså, vitlökssmör är man ju välbekant med - röra ner lite pressad vitlök, salt och persilja i rumstempererat smör. Jag kan tycka att det blir lite stickigt.
 
Men dagens underbara tips från Middagsfrid - en helt annan upplevelse!
 
Ta fram 50 g smör från kylen och låt det bli mjukt i rumstemperatur. Värm 1 msk olivolja i en stekpanna. Pressa ner 3 pressade vitlöksklyftor och stek på medelvärme i ca 3 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna. Rör ner vitlökskrafset inkl oljan i smöret, salta och peppra litegrann och rör ihop rubbet.
 
Du får nu ett smör med krispiga vitlökssmulor som smakar lite sötstarkt. Det blir så gott att det kan ätas med sked. Ja, jag provade! Kommer att stinka imorgon, men det kan inte hjälpas. 
 
Kanske blev det extra gott för att jag återanvände stekpannan som jag först stekt kalkonfilé i, och sedan sparris, givetvis utan att diska emellan.
 
Smaklig spis!

Bästa enklaste peston

Bildkälla
 
Vi har kostat på oss en extra middagsfridskasse den här veckan (har normalt 3 dagar varannan vecka) då jag har Malin extra medan Peter är i Indien och vi har lite svårt att få tiden att räcka till allt.

Idag var det god kyckling med nypotatis i hemgjord pesto. Jag har gjort rätt många varianter men det här var nog en av de bättre (och billigaste), väldigt mild och god i smaken:
 
  • Skär upp 3 salladslökar i grova bitar och lägg i en bunke.
  • Klipp upp en påse riven parmesan och häll ner.
  • Salta och peppra lite.
  • Häll på 1/2 dl olivolja.
  • (och så hade jag en fin basilika på fönsterkarmen; la ner 10 blad eller så)
  • Kör med mixerstaven tills det blir en härlig illgrön sörja.
 
Häll över nykokt nypotatis, eller vad du nu brukar ha pesto till.
 

29. Hepp! Dagens middagstips.

Genast kom en begäran om att slutföra Lisas lista; kul - tack Li!
 
Och tanken föresvävade mig faktiskt innan, att jag skulle omblogga just dagens middag som jag tror är den allra mest populära Middagsfridsrätten. Den har förekommit i ett par olika varianter, med chèvre, mozzarella eller bara kryddor inuti, och med bacon eller parmaskinka runtom, och med eller utan apelsinsås. Idag gör jag den precis enligt receptet men minus osten för barnen gillar inte getosten nåt vidare. Den där apelsinsåsen, däremot, den älskar alla!
 
 
 
Kyckling med chèvre och prosciutto - hämtat från MiddagsfridsKickis blogg, men kopierar in nedan för säkerhets skull. Jag lånar t o m hennes bild.
 

Det här receptet är ett av våra mest populära recept och det går bra att dubbla ingredienserna och göra en dubbelmiddag på det och bjuda in fler på middag eller ha i matlådor dagen efter. Kycklingen går bra att frysa också men grönsakerna bör ätas inom ett par dagar.

  1. Sätt ugnen på 225º och smörj en ugnsfast form med 1 msk smör.
  2. Pressa saften från 1 apelsin (ca 1 dl). Vispa ihop hälften av saften (ca ½ dl) med 1 msk soja och 1 krm svartpeppar i en skål.
  3. Vik ut 600 g kycklinglårfilé. Skär 100 g chèvre i lika många bitar som antalet kycklinglårfiléer. Fördela chèvre och 1 tsk timjan på filéerna och vik ihop dem. Linda om 80 g prosciutto runt kycklingen (½-1 skiva per filé), lägg i ugnsformen och häll över apelsin/sojablandningen. Stek i ugnen i 25 min.
  4. Koka ris/gryn till 4  personer.
  5. Hacka 1 gul lök. Strimla 1 paprika tunt. Skala och skär 2 morötter i tunna stavar, ca 5 mm tjocka. Skär⅓ huvud savoykål i 1 cm breda strimlor. Skär ½ zucchini i 1 cm stora tärningar.
    Hetta upp 1 msk smör i en stor stekpanna och fräs grönsakerna i omgångar på medelhög värme i 2 min/omgång.
    Lägg kycklingen på ett övertäckt fat, sila av stekspadet från ugnsformen till en kastrull och tillsätt resten av apelsinsaften (ca ½ dl) samt 1 dl crème fraiche. Sjud såsen på medelvärme i 5 min.
    Halvera varje kycklinglårpaket och servera med sås, ris/gryn och frästa grönsaker.
 
 
 
 

Pulled pork-oskulden

Det trodde ni inte va, att jag var en pulled pork-oskuld, ända tills igår?  Men nu är det avklarat och det blev som väntat succé. Ja, jag har förstås ätit det många gånger, men inte lagat. Jag var lite orolig över hur man skulle veta att det verkligen var klart, men det gav sig. Konstigt bara att 4 personer nästan gjorde slut på 1200 g kött (ja, jag bjöd Peter som just kört hem med Malin från Italien också).
 
Och i utbyte fick jag ett flak Sort Guld och lite foton. Såhär kunde det visst se ut i liften:
 
 
Peter sa att han aldrig sett så mycket snö där...
 
 
Jämför gärna snödjupet med Malins längd...
 
 

Pomelosallad med räkor

Igår firades det ju nyår, hur trevligt och gott som helst i Vintrie. Victoria har gjort ett fint matreportage och Fredrik står för de tjusiga bilderna; även den här:
 
 
Jag fick lov att bidra med en förrätt och valet föll på något med min nya favoritfrukt, Pomelo. Det är den största citrusfrukten man hittar i fruktdisken, och den är ovanligt osaftig men söt. Den kan vara ljusgul eller orange inuti, lika god vilket som. På Ica ligger den oftast i ett rött nät som på bilden.
 
 
Det är lite pyssel med att skala sig igenom det tjocka skalet men jag har lärt mig på YouTube.
 
 
Receptet till förrätten kom i Middagsfrids veckobrev, MiddagsfridsKicki hade i sin tur lånat det av bästa Lisa Förare Winbladh. Jag blev ändå lite besviken, dels för att den inte blev så kryddstark som jag trodde (man vet ju aldrig hur stark en chili är) och sen blev det bara lite, men krispig avokado. Det vet ju alla, att det är fel! Jag bara litade på att resten av avokadona i nätet skulle vara lika bra som dem jag använde dagen innan, men de sista var stenhårda.
 
Men räkorna, färska från Ica Emporias fiskdisk gick inte av för hackor... dock förundras man väl alltid av hur lite räkor det blir i förhållande till skal? Detta är 850 g räkor, och deras skal:
 
 
 
Du behöver:
  • 1 pomelo
  • en halv röd chili
  • 1 tsk muscovadosocker
  • 1 msk fisksås
  • en halv lime
  • 2 schalottenlökar
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 avokado
  • 0,75 msk riven ingefära
  • 500 g räkor med skal

Gör så här:

  1. Skala och filéa pomelo så att du får hinnfria klyftor. Skär klyftorna i grova bitar.
  2.  Kärn ur och hacka chili och lägg chilihacket i en mortel med socker. Stöt till ett fint mos och blanda sedan med fisksås och saften från limen.
  3.  Skiva schalottenlök mycket tunt. Finhacka koriander. Halvera och kärna ur avokado. Blanda löken, koriandern och chiliblandningen med ingefäran och pomelon i en bunke.
  4.  Skala räkor. Skär avokadoköttet i 1 cm stora tärningar.
  5.  Fördela salladen på 4 martiniglas och toppa med avokado och räkor. Klart att servera!

Lax- och papayasallad

 
Lite konstigt men mycket gott! Och snyggt!

Det var Julia som klippte ut receptet från Sydsvenskan i somras, needless to say är det Lisa Förare Winbladh som står bakom det. Inte förrän nu har jag fått tillfälle att laga rätten Basmatiris med avokado, rökt lax, gurka, lime och papaya.
 
Jag började med att göra currysåsen som man kunde ha som tillbehör, den gick åt i ett nafs och passar garanterat till annat också:
 
Hetta försiktigt upp 0,5 msk curry och 0,5 msk riven ingefära i 0,75 dl neutral olja tills det doftar. Tippa upp i en liten skål och låt svalna. Rör ner 2,5 dl tjockyoghurt, lite citronskal och salt.
 
Här är ingredienserna till salladen:
 
 
Skär skalet av papayan med en vass kniv eller potatisskalare, och tärna frukten. Spara kärnorna för sig! Skiva salladslöken tunt. Skala och tärna gurkan fint. Tärna avocadon. Vänd försiktigt runt i lime, olja och habanero. Arrangera riset på ett fat och skeda över blandningen. Dekorera med laxskivor. De äventyrliga strör papayans kärnor över salladen, de har en angenäm krasseaktig pepprighet.
 

Skördefest

 
 
Äh, kanske är lite överdrivet att kalla det för skördefest men igår gjorde jag i alla fall en efterrättspaj med pumpa och idag ska jag ta med resterna till kompisarna på Österlen, pimpade (resterna, inte kompisarna) med Victorias alldeles nyskördade druvor och physalis. Man kan bli lite avundsjuk på det där orangeriet!
 
Pajen var god men mäktig, smakade något mitt emellan mjuk pepparkaka och morotskaka, fast lite krämigare. Jag använde hokkaidopumpa (den stora orange på bilden). Smaken påminde mig om USA, och ironiskt nog tog Zoegakaffet slut så jag fick laga från en fådd förpackning mildrostat amerikanskt kaffe.
 
 
 
Receptet som kom från Coops MedMera-tidning:
 
 
 
Och som pricken över i till min orange-gröna dukning fick jag snygga blommor:
 
 

Lördag med skaldjur

24 augusti... 4 månader till jul men ändå med lite värme kvar i luften... och kräftskivetid!
 
Jag började dagen med att baka ett glutenfritt bröd - det är Sempers variant som vi får bland Katarinas glutenfria varor på recept (massor av mjöl, pasta, knäckebröd etc varannan månad för 120 kr - tacksamt då det är ganska dyrt att köpa i butik och sortimentet kan vara sådär) och det blir alltid lyckat.
 
 
Sedan har Malin tjatat under veckan, då hundratals plommon mognat samtidigt, att få sälja i plommon i påsar. Så jag hjälpte till att plocka och lägga i påsar och så satt vi upp ett stånd - Malin hade tid på sig innan lunch, för sen skulle det bli fotbollsmatch. Ganska snabbt sålde hon två påsar, men sedan inget mer... så jag delade ut till grannar som tidigare i veckan glatt tagit emot.
 
 
Jag förberedde också inför kvällens middag med kompisar, kokte lagen till en god plommonefterrätt som jag hittat i ICAs tidning:
 
 
 
Jag handlade middagsmaten på Ica Emporia - det blev fyra sorters skaldjur samt lite lax till skeptikerna (Katarina och Julia). Jag handlade färska räkor, havskräftor och två krabbor i fiskdisken, samt ett kilo vanliga djupfrysta kräftor. Havskräftorna var kanon! Och så klassikern västerbottenpaj till det, och surdegsbröd.
 
Räkorna (ja, färska är något helt annat än frysta!) hade jag till förrätten från AlltOmMat:
 
 
Den var god, men kanske lite onödigt pyssel med att skålla och dra av skalet på cocktailtomater... men snygg var den trots att den inte serverades i cocktailglas.
 
Havskräftorna fastnade inte på bild, de såg lite bleksiktiga ut bredvid sina kinesiska släktingar, men oj så goda! Malin som åt egenfiskade krabbor hos min kusin i somras, tyckte att hennes egna var godare än de köpta men pillade glatt ur köttet ur klorna, både på krabbor och kräftor.
 
 
 

Ädelost- och päronsallad

Nu är tiden då maten ska ta nolltid, man vill bara vara ute. Den här fina salladen (eller något liknande) blev vi bjudna på under Österlenturen förra helgen och jag repeterade på rosépicninc i Västra hamnen i tisdags.
 
 
Jag la till skivad selleri, skivade sugarsnaps och salladslök för mera smak och krisp. Receptet kommer från Zetas sajt, där det för övrigt också finns en god italiensk buffé att härma.
 

Nya veggokocken

Nä det är inte jag som är veggokock, men på jobbet har de fått in en snubbe. Vi kan vanligtvis välja på 3 rätter, en som är Local (går oftast bort - åtminstone när det liknar husman), en som är lite internationell (är oftast mycket god, gärna något indiskt eller sydeuropeiskt) och en som är vegetarisk. Det finns alltid nybakat bröd av olika slag och stor salladsbuffé. Vid särskilda tillfällen händer det att vi får en liten chokladmousse, ett våffelhjärta eller något annat trevligt till efterrätt. Behöver jag säga att jag aldrig överväger att ta med egen mat till jobbet?
 
På sistone, med den nya veggokocken, har jag flera gånger fallit för det vegetarikska alternativet. Kocken verkar ha precis samma smak som jag, och också tänka som jag gör ibland: Om jag tar alla mina godaste saker och blandar dem, så måste det väl bli underbart gott?
 
Igår fick jag, uppbyggt som en tjusig tårta:

En tjock skiva mozzarella som "botten", generöst täckt med pesto (säkert egentillverkad), staplat lite som en stjärna fanns det klyftor av ugnsbakad fänkål med parmesan och palsternacka. Sedan slingrade det sig lite god balsamvinäger ovanpå, och så toppades det med rostade hasselnötter och kapris.

Det var så gott att jag nästan inte kunde prata på hela lunchen; ville bara sitta där och njuta av smakerna. Mätt blev jag också.

 


Dagens första lilla missöde

Av någon sjuk anledning övertalades jag till att inte hämta cateringjulmat i år (mest av Julia, tror jag, som gärna ville att vi skulle göra om kycklingen från hennes välkomstfest i somras). Peter, med sparsamhet som karaktärsdrag, hejade på. OK, sa jag, vi kör 2 sorters kyckling, efter en sillentré så att de som vill kan få skåla i snaps. Och till efterrätt citrussallad med glöggmarinerade russin och granatäpplekärnor. Som ni vet är ingen av oss värst roade av traditionell julmat.
 
Julias kyckling från i somras förberedde jag igår, och vi åt av den till middag också.
 
I morse bakade jag ett glutenfritt bröd och fixade apelsinsalladen.
 
Sen gick jag till kyrkan kl 13, helt lugn och ostressad, och skulle sno ihop den sista kycklingen efteråt - parmarullade lårfiléer... Öppnade paketet och svimmade nästan av stanken! De hade sista förbrukningsdag igår och var mer än lovligt stadda i förruttnelse. Jag som tyckte att jag hade kollat! I soptunnan direkt, förstås, och Peter till Konsum. Där fanns bara ett 450 g-paket med sista dag idag... så det kändes inte frestande. Nu har han snällt cyklat till Emporia på lårfiléjakt.
 
Så, lite jagigt blir det nog innan gästerna kommer kl 17. Och kanske blir det något annat än parmarullade kycklinglår. Tur att jag inte heller är intresserad av Kalle anka på julafton.
 
Såhär snyggt blev det bland soporna av apelsinsalladen. Hoppas att jag kommer ihåg att fota resultatet också...
 
 
 Men så fick jag visst tid att blogga; bara en sån sak!
 
 
 

Skryta lite

Nu vet jag att sociala medier anses ha Skryt som främsta kännetecken, och absolut vill jag hänga på (som om jag inte gjort det innan).
 
Håll i er; här kommer det:

Jag tycker att mina egna lussekatter är de allra godaste! Sällan har jag smakat några som är godare och saftigare än mina!
 
 
Men jag är inte sämre än att jag delar med mig av knepen:
 
  • Var generös med saffran, russin och smör (russin blandas även i degen).
  • Var snål med vetemjöl (ja, det är också därför mina lussekatter är de godaste men inte de vackraste).
  • Byt strösocker mot vit sirap.
  • Ha i en burk kesella samt nymald kardemumma i degen.
  • Hellre lite hög värme och kort gräddningstid, än tvärtom.
 
Idag har det bakats två omgångar; en som blev till katter och en som blev till mandelmassfyllda längder. Nejdå, det är inte för tidigt med lussekatter och saffransbröd!
 
Alltid blir det trängsel på plåten!
 
Och vem som hjälpte till?
 

Fikon i rödvin

 
 
Jag skojar inte när jag säger att jag nog kommit fram till den allra godaste av efterrätter... och då har jag provat mig igenom en del. Och ja, till saken hör att jag verkligen uppskattar fikon!
 
Mitt i decemberhetsen i fjol blixtrade det förbi några fantastiska små rödvinskokta fikon i personalmatsalen; på julbordet, till nån ost nån dag och jag var bara för uppe i varv för att lägga dem på minnet ordentligt eller fråga efter receptet. Men så i förra veckan, på väg till Louisiana med min bror, var vi tvungna att stanna till vid ett enkelt snabbköp för att Mats var lite hungrig, och utanför, i stora högar, låg påsar med små spanska fikon - då slog matminnet till och jag köpte snabbt 2 påsar à 500 g. Men hur skulle man tillaga? Jag frågade i matsalen, och kockarna kunde först inte dra sig till minnes, men sen kom det "Tog man inte litta rövin, litta honung, nåt lagerblad å en kanelstång å kokte ihop? Prova du med nåt sånt!" Hem och surfa lite, fann ett bra recept att utgå ifrån: Monika Ahlbergs rödvinskokta fikon. Givetvis fanns inte exakt allt hemma så experiment pågår; jag la till lagerblad och kanelstång enligt killarna i köket och istället för apelsinmarmelad tog jag svart vinbärsgelé och lite rivet citronskal. Man äter dem ljumna med vispad grädde eller fin vaniljglass.
 
Så nu har cheesecaken på Espresso House och chokladfondanten åkt ner ett steg på Världens bästa efterrätter-listan, medan de rödvinskokta fikonen seglar upp på förstaplatsen!
 
Enda problemet - första påsen fikon är redan uppanvänd.

Bruschetta med aubergine

 
Det här är semesterns hit, enligt mig! Aubergine, citron och parmesan gifter sig utmärkt, och en ugnsbakad minitomat på toppen blir perfekt! Jag hittade receptet i Femina som jag läste på vägen hit. Och istället för att riva ur receptet ur tidningen, fotade jag av det. (jaja, bilden mitt på ett uppslag blev visst lite knasig).
 
Håll tillgodo, mina vänner:
 

Rimmad kyckling med senaps- och honungsdressing


När vi hade Julias hemkomstfest, scannade jag alla receptbilagor med studentbufféer och fastnade för några recept. Aldrig någonsin har jag fått så mycket uppmärksamhet för en maträtt som för den rimmade kycklingen - jag körde den i repris på en studentfest igår... Och jag medger - det var ett fantastikt sätt att få mör kyckling! Så håll tillgodo - smakar säkert lika fint en vanlig fredagskväll också! Jag hade sparris i en annan rätt, så jag skippade den till kycklingen och ringlade dressingen direkt på köttet, och dekorerade med kapris istället, men jag publicerar ursprungsreceptet, så väljer du själv. Receptet kommer från Allt om mat 8/2012, och är anpassat till 20 personer på buffé.

Ingredienser:

2 kilo kycklingfilé (djupfryst går utmärkt)
7,5 dl vatten
1 dl salt
50 g smör
1 tsk nymald peppar

1 kilo vit sparris
0,5 dl dijonsenap
0,5 dl honung
0,5 dl vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
1 tsk salt
1 krm nymald peppar
2 krukor dragon

Gör så här:
  1. Blanda vatten och salt och rör tills saltet har lösts upp. Lägg (den tinade) kycklingen i lagen och låt stå i kylen i 4 timmar.

  2. Sätt ugnen på 150°. Spola hastigt av kycklingfiléerna i kallt vatten och torka av med hushållspapper. Stek dem i smör i en stekpanna ca 3 minuter på varje sida. Krydda med peppar. Lägg kycklingen i en långpanna och tillaga mitt i ugnen i ca 30 min, till 68° innertemperatur. Låt kycklingen kallna.

  3. Skala sparrisen och koka den mjuk men med tuggmotstång i lättsaltat vatten. Spola hastigt av med kallt vatten och låt rinna av. Skär i ca 3 cm långa bitar.

  4. Vispa ihop senap, honung och vinäger. Tillsätt oljan, krydda med salt och peppar. Repa bladen från dragonen och finhacka dem. Spara några hela blad till dekorering. Blanda ner sparris och dragon i såsen.

  5. Skär kycklingen i skivor och lägg på ett fat. Skeda dressingen med sparris i över kycklingen och servera.

Gör så gott jag kan...

... för att spä på påsk- och vårstämningen - men det är inte lätt med snön som singlar ner utanför fönstret!

Jag har lagt fram min mormors lilla påskduk:


Jag har köpt tulpaner och tagit in syrénkvistar  - se så gulligt när man skymtar det som hade blivit syréner om de fått växa klart ute:


Jag har gett barnen påskägg (utan godis).

Nu håller jag dessutom på med pavlovabak! Såhär ska det visst se ut när det är klart:


För tillfället är det mest som installationer i hela köket och en massa intressant lossande av maräng från bakplåtspapper/silikon.




Receptet...

Tidigare inlägg
RSS 2.0