Veckans tips kommer att utgå under 2011 och ersättas med publicerade artiklar. Sidan är under uppbyggnad för tillfället men kommer läggas ut i början av 2011.

   

2010 - v39
Jan Tvrdek - Rotary Vice

Jan Tvrdek - Ingenjör och flugfiskare från Tjeckien - tyckte att de saknades det saknades städ från den egna marknaden som höll måttet varför han på egen hand utvecklade och började producera sina egna städ och verktyg precis efter de kriterier han själv hade som flugbindare. Idag säljs Jan's städ i stora delar av Europa

Vad som skiljer Jan's städ mot andra är i första hand infästningen av kroken vilket är unik. Istället för att den klämms fast så sätter du in kroken i en ögla som låses med ett stift, kroken sitter fast stenhårt. Väldigt enkelt att justera städet, ställa in rotationsmotståndet, chuck vinkel/avstånd etc.

Jag har bundit allt från F-Fly i storlek 20 till Gäddflugor i storlek 2/0 (Stinger F314) utan några problem och är efter ett par månaders användning över förväntan nöjd med vad städet presterar varför det även väl kan rekommederas!

Priset ligger kring 200€ och finns att köpa hos Flyfishingmasters.se under namnet 'Amstaff' eller direkt från Jan Tvrdek www.jan-tvrdek.cz

Fler bilder här >>>

   

 

2010 - v22
Flugfiske-Feber

En ny fräsh flugfiske tidning finns nu i hyllorna. Teamet bakom fiske-feber har tagit steget vidare och valt att producera en ny flugfisketidning, ett nummer under 2010 som kommer ut i dagarna, nästa nummer kommer i mars 2011 varefter det kommer rulla på med flera utgåvor.

116 sidor härlig läsning om storgäddor, nattfiske efter kustöring, popper borre, nya zeeland reportage, laxfiske m.m.

Titta gärna närmare på reportaget 'nattfiske efter kustöring' som Jeppe har skrivit!

 

 
2010 - v17
SIMMS wader repair

 

2010 - v16
Rodwalker tafsdispencer

Hur många spolar med olika dimensioner på tafsmaterial har du? Hur ofta händer det att någon av dom helt plötsligt är spårlöst försvunnen?

Ofta väljer jag både grovlek på tafsen och längden beroende på rådande väderförhållanden. Därför är det ganska bra att ha flera olika dimensioner så att man täcker alla tänkbara scenarierna. Det här kanske mer är riktat till mig själv egentligen, förvirringen kan vara total när man står utvadad 100 meter från land och saknar just den tafsen man vill ha.

För att dessa missöden inte ska uppkomma brukar jag alltid samla mina olika spolar på en tafsdispenser. Snabbt, lätt och smidigt. Den fästs enkelt på valfritt, lättåtkomligt ställe på till exempel jackan. Sortera spolarna efter dimension så att du lätt kan gå upp eller ner i grovlek. Spolarna fästs genom att man enkelt tar bort en av reglagen, trär på de spolar man behöver, för att sedan trä på reglaget så att man låser fast spolarna igen.

Finns hos Flyfishingmasters

 
 

2010 - v15
Ugglarps Cabanossy

Ett måste vid den lite längre fisketuren är naturligtvis att fixa lite mat ute i det fria. Även om det inte alltid finns tid så är det gött att få i sig lite varm mat så att man kan koncentrera sig på fisket med nya krafter efter en snabb måltid.

Fram med engångsgrillen och ett par paket Ugglarps Cabanossy. En fantastiskt god, kryddstark, rökt korv som går relativt snabbt att värma upp på grillen. En sträng stark senap och ett korvbröd och måltiden är fulländad. Jeppe gillar speciellt den här korven då den tar 5 minuter kortare att grilla jämfört med andra grillkorvar, dvs han får 5 minuter extra att fiska...

Finns i de flesta matvarubutikerna, ligger runt 20-lappen i inköp.

 

2010 - v14
Flexi-Stripper

Den här lilla prylen är lika enkel som den är genialisk. Vi lägger tusentals kronor på linor (jag gör i alla fall) som ska presentera, skjuta långt och vara smidiga men tåliga, den ena mer fantastisk än den andra. På senare tid har tillverkarna börjat laborera med olika ytor på linorna, allt för att minska friktionen. Och så finns det den enklaste lilla plastbrickan som löser det här. Billig? Nä, men värd varenda spänn om ni frågar mig. Speciellt vid kusten där vågor, strömmar och blåstång tar tag i din lina och ökar friktionen mångfallt mer än diverse linteknologier någonsin kan lösa.

Det finns ett flertal varianter på marknaden i form av lådor, korgar, plastbyttor och små håvar som ska göra samma sak men jag tycker att flexistrippern är den absolut bästa kompromissen. Du behöver inte pricka brickan ( Hej det rimmade…) exakt utan du kan kombinera långa och korta drag över den, det spelar ingen roll. Sedan jag började använda den har jag halverat antalet luftkast och lagt på 3-4 meter i längd. Köp en!

Du hittar den på Flyfishingmasters i Malmö för en femhundring.

 

2010 - v13
Skräp

Den här veckans tips är en självklarhet för oss och för många andra, men då det ser ut som det gör runt många av våra fiskeplatser är det bara att konstatera att alla inte tänker lika.

Att hitta ölburkar i vattnet på fjällturen är inte kul. Inte heller att se fåglar som trasslat in sig i fiskelinor som övergivits på marken!

Vi vill därför uppmana alla våra läsare att plocka med sig skräpet hem!

Ännu bättre är att plocka upp mer än ditt eget skräp.

För om vi alla hjälps åt, “många bäckar små”.

 

 

2010 - v12
Håv

Hur många har en håv med sig ut på kusten när ni fiskar havsöring?

För våran del så varierar det lite beroende på vart fisket sker. 50cm havsöringar från västkuten bogserar man mer eller mindre in, men är det lite större fisk i omlopp så som mer förekommande på syd och östkusten så krävs lite andra tekniker för att kunna returnera en havsöring på bästa sätt.

Med en håv så kortas fighten med havsöringen ner betydligt vilket innebär att den inte hinner dra på sig lika mycket mjölksyra vilket i sin tur innebär att havsöringen har en betydligt större chans att överleva när den släpps tillbaka. En speceill tanke till alla de utlekta fiskarna som redan är något försvagade som är vanligt förekommande tidigt på säsongen!

En bra håv för havsöringsfisket är en håv som du alltid har med dig, dvs den skall inte vara ivägen, dessutom bör den vara så stor nog att enkelt ta en havsöring på 4-6kg, vara byggt av ett material som inte rostar, t.ex. aluminium samt ha ett tillräckligt djupt håvnät.

 

 

2010 - v11
Verktyg

Att ha med sig riktiga verktyg ut på fisket är ett måste! Det som finns i våra fickor när vi står ute längs med kusten är följande:

1) Linklippare - för att enkelt och snabbt kunna klippa tafsmaterial.
2) Sax - för finjustering av flugor där lite precisionsarbete kan behövas.
3) Peang - med eller utan sax funktionalitet för ta loss flugor och klämma in hullingar.

Se till att välja verktyg som har bra kvalité och skärpa som tål att översköljas med 'saltvatten' utan att rosta sönder efter en dag på kusten! Skölj gärna av grejorna med sötvatten för längre hållbarhet och skärpa!

 

 

2010 - v10
Polariserande glasögon

Att ha glasögon på sig när man fiskar kanske kan kännas lite konstigt för den ovana men ett par bra polariserande glasögon är den billigaste försäkring du kan ha! Glasögonen har flera fördelar; Den första är att de fungerar som ett skydd mot dina ögon när du kastar. Även den mest garvade flugfiskaren har inte en chans att parera om det skulle komma en kastvind som tar tag i flugan. En liten fluga kan förstöra väldigt mycket, inte minst din syn! En annan anledning till att använda polariserande glasögon är vid vadning där du enklare ser bottenstrukturen och stenar, eller letar efter intressanta lokaler som kan hålla fisk och inte minst för att enklare se fisken i rätta förhållanden!

Som bekant har de här glasögonen lins som effektivt tar bort reflexer från vattenytan eller andra reflekterande ytor. Det finns flera olika färger på linserna anpassade för olika förhållanden, Mörkgrå linser - för normalt till starkt solljus. Kopparfärgade linser - för normalt till startk solljus som även förstärker kontrasterna. Gula linser - är normalt ej polariserande men höjer kontrasten och förstärker ljuset, en bra lins för skymningsfisket!

Använd glasögon när du flugfiskar!

 

 

2010 - v09
Flugask

Nu när vinterkylan biter sig fast i hela vårt avlånga land och möjligheterna för ett bra flugfiske minimeras får man istället för fisket utnyttja tiden att binda upp de flugmönster som saknas och fylla upp flugasken.

De krav vi har på en bra flugask för havsöringsfiket är att den skall vara vattentät samt att den skall ha rader med skuren foam i så att man enkelt kan hantera flugorna även med köldstela fingrar. I asken till vänster finns det 5 rader skuren foam på båda sidor och du får med enkelhet in 100 flugor utan att de behöver trängas, fler om du bara kör med mindre flugor som märlor och småräkor.

Asken vi referar till finns hos www.flyfishingmasters.se heter Creative MSF55 och kostar 159 SEK.

 

2010 - v08
Havsöringstafs

Det finns många tankar och ideér på hur en optimal havsöringstafs skall vara uppbygd. Nylon, Fluorcarbon, 9-fot, 12-fot, 18-fot, 1X, 2X, 3X och tafsringar m.m. Taperade tafsar som kostar allt från 160 SEK till 3 pack för 69 SEK... Lite tips och ideér hur vi på Medfluga.se utformar våra tafsar och funderingar kring dem;

'Desto längre tafs, desto bättre' -efter rådande förhållanden. Vid stilla- och klart vatten går vi gärna upp mot 2 spölängder och det motsatta vid tuffa förhållanden och färgat vatten då vi kan gå ner mot en 12-fot. Tafsspets 2X-3X (0,24-0,21mm). Även flugtypen påverkar både längd och grovlek på tafsen, större fluga innebär vanligvis grövre eller något kortare tafs för att den optimalt skall sträckas ut.

Taperingen är enkel, taperad nylon eller fluorcarbontafs i 9- alt 12-fot varpå en förlängning sker med 3 - 6-fot fluorcarbon tippet. Nylon till Fluorcarbon kopplingen sker med en tafsring, fluorcarbon till fluorcarbon vanligtvis genom loop till loop med perfectoinloop knut. Alltid fluorcarbon längst ut, där fördelar finns genom att tippet'en näst intill är osynlig.

Några av oss i Medfluga.se kör med Rodwalkers nylontafs, tafsring, förlängd med flurocarbon tippet. Andra kör heltaperad fluorcarbon, perfectionloop, och fluorcarbontippet. En smaksak, men även en ekonomisk fråga då fluorcarbon är betydligt dyrare. Resultatmässigt har vi så här långt inte noterat några större skillnader i fångststatistiken.

 

2010 - v07
Nils Oscar

Handen upp, hur många gillar öl? Jaså, så många. Ok, hur många gillar riktigt bra öl? Då är det inte mer än på sin plats att vi rekomenderar ett riktigt bra öl. Ett svenskt öl faktiskt som slår det mesta. Den har vunnit ett antal priser också men det bryr vi oss mindre om. Den har liksom lite mer av allt, stor beska, ganska söt och massor av fyllighet. Lite mer pris också men det får man räkna med när man väljer kvalité.

Ölen vi pratar om är naturligtvis Nils Oscar. Finns i flera varianter på systemet, Lager, pils, kalasöl, indian ale och rökporter. Ännu fler varianter hittar du på deras hemsida: nilsoscar.se.  Alla är faktiskt riktigt bra men lagern och alen står i en klass för sig.

Äh, slutsnackat, åk till systemet med en Selma i näven och sug i dig en kall en, du kommer inte att ångra dig.   

www.nilsoscar.se

 

 

2010 - v06
Bellyflasher Baitfish

Denna vecka ska ni få ett riktigt supertips. Pimp your baitfish.

Rovfiskar dras till skadad småfisk som Micke till plastrullar. Skadad småfisk brukar ha problem att hålla sig på rätt köl och simmar ofta med öppna gälar. Hur kan vi då efterlikna detta beteende i en fluga? En liten detalj som förändrar gången och ökar dina fångstchanser rejält.

Lägg en extra droppe epoxy (eller vad ni nu använder till att fästa ögonen med) på ena ögat, det förändrar balansen och får flugan att vända sidan till när den sjunker vid uppehåll, precis som en skadad småfisk. Man kan förstärka effekten genom att vrida kroken mot materialet lite så att tyngden kommer på ena sidan. Måla gärna dit extra tydliga gälar med vattenfast rödpenna så att illusionen av en skadad fisk blir ännu tydligare. Det kan vara lite knivigt att få till rätt balans i början men prova er fram i vattnet innan ni gör en arme´ av bellyflashers vid städet. En oregelbunden och ryckig intagning kompletterar mönstret vid vattnet och håll hårt i spöet!

PS. Epoxydroppen på bilden är överdriven för att den ska synas bättre på bild.

 

 

 

2010 - v05
Vattentät Påse till kamera/mobil

Har de senaste åren testat en väldigt smidig vattentät påse med en lite kraftigare zip som är helt vattentät (ner till 60m), väldigt enkel, lätt att öppna/stänga samt att den tar lite plats till kompakt kameran eller mobilen.

Självklart så plurrar men sällan eller aldrig i eller vadar lite för djupt, men den gång det händer så kan det blir rätt så dyrt, jag själv sumpade både en kamera och en mobiltelefon senast i juli -09 då min aLOKSAK glömdes hemma... vilken annars alltid är med, typiskt att jag just då vadade lite för djupt!

Finns hos Naturkompaniet, annars på www.loksak.com/products/aloksak

 


2009 - v04
Wheatley Spöhållare, Vacuum

Någon som har försökt få in sitt 9-fots spö i bilen utan att lyckats? Utan istället måste plocka isär det mellan alla förflyttningar till andra heta fiskelokaler? När du fiskar längs med kusten så blir det ofta att man förflyttar sig under fiskepasset, så istället för att plocka issär prylarna, för att sedan 5-10 minuter senare sätta ihop det igen, placerar du spöna i en spöhållare på bilen, så slipper du plocka isär spöna varje gång du skall byta plats!

Vi använder oss av Wheatley's vacuum spöhållare som enligt oss är de bästa som går att finna på marknaden! Enkelt handhavande, bra kvalité som håller år ut och år in, håller 4 spön. 4 SAGE TCX på taket och 110km/h motorväg utan problem!

Spöhållaren finns hos: www.flyfishingmasters.se

 


2009 - v03

UV Lim

Loon har flera sorters UV lim i sitt sortiment. De två testade är deras knutsäkringslim (UV Knot sense) och vadarlagninglim (UV Wader repair). Jag skulle inte våga åka på någon tripp utan den i packningen. Om någon skulle sätta sig på ett spik t.ex., Micke ,-) 

Båda aktiveras med hjälp av UV strålningen från Solen eller en UV lampa. Ja, solarium funkar men små UV ficklampor är betydligt smidigare. Förutom det uppenbara användningsområdet att laga vadare och fixa knutar är det helt underbart vid bindbordet. Inget spill, helt transparant och bara att fixera med lampan när du har rätt mängd på rätt ställe. Flexibelt även när det stelnat. En dryg hundring för både lampa och lim är klart överkomligt. Prova på huvuden, fästa ögon, ryggar, nymfer, småfisk, bygg din egen räka, lappa, limma och laga. Bara fantasin sätter gräns.

Loons produkter är dessutom miljövänliga!

www.loonoutdoors.com

 

 

 

2009 - v01
Tejpa ditt flugspö!

Att mäta en fisk är betydligt skonsammare än att väga och man får en vettig uppfattning om storlek utan att skada fisken vid återsläpp. Ett smidigt sätt att kolla minimimåttet är ju inte heller fel. Alltså, fram med måttbandet, eller? Kan ibland vara besvärligt att börja rota i fickorna när man har spöt under armen, vågor som bryter och en fisk som sprattlar.

Alltså en eller flera markeringar på spöt att hålla upp fisken mot är lösningen om man inte behöver en exakt måttangivelse. Vattenfast spritpenna på ditt sjutusenkronorsspö? Inte på mitt i alla fall. Jag har ett par varv av transparant hushållstejp. Tillräckligt synligt för att fylla sin funktion utan att spöet ser ut som en zebra. Skadar inte spöet och är lätt att ta bort om så skulle behövas.

Veckans tips alltså, hushållstejpa spöt!

 

2009 - v01
Northface - kortärmsskjorta

Som fiskeskjorta eller på resa är det få som slår den här gamla godingen. Min första köpte jag för tio år sedan och den hänger med fortfarande. Den känns som bomull men är gjord i ett snabbtorkande syntetmaterial. Perfekt för varma dagar vi strömmen. Med ett underställ under blir den som ett lättare skal och mångsidigheten är stor. Fickor tänker ni, ja, mindre bröstfickor finns men handen på hjärtat, visst använder man oftast fiskeväst, midjeväska eller någon annan form av förvaring för utrustningen och då är bara fickorna i vägen.

Modellnamnet har skiftat över åren och den finns nu ett par olika utföranden. Runt femhundringen får du betala men med tanke på kvalitén är den billigare än en t-shirt från h&m. Vi slår ett slag för Nortfaceskjortan, den är grundligt testad av mig (Jeppe) och Robert under fiske och resor i följande länder: Sverige, Irland, Marocko, Slovenien, Spanien, Tyskland, Tjeckien, Indonesien, Frankrike, Indien, Malaysia, Kina, Mexico, Brasilien, Peru, USA...

Om detta inte övertygar er vet jag inte vad som behövs, perfekta julklappen!

Finns hos Stadium butikerna m.fl. kan vara begränsat utbud nu under vinter säsong. Fråga!

http://eu.thenorthface.com/ (ej med i vinterkollektionen)

 

2009 - v52
PIKE Series - DC

Så här mitt i gäddsäsongen vill vi tipsa om en måstepryl. Guidelines gäddlina. Vi har väl gjort ett par tusen kast med flugor stora som koltrastar och kan bara konstatera att om man menar allvar med sitt gäddfiske är en renodlad gäddlina ett måste.

Det finns ett antal gäddlinor på marknaden så varför välja just den här?

Förutom att det är en bra lina har den en fördel som skiljer sig från de andra, den är stum. Alla fluglinor är mer eller mindre töjbara och ett gummiband till fluglina har ingen plats i gäddflugfisket. De som har flugfiskat gädda vet hur viktigt ett bra mothugg är. Gäddans käft är stenhård och med en stum lina ökar dina odds markant, speciellt på distans. Lägg därtill att man känner minsta nafs från tveksamma gäddor.

Läs mer om linan på www.guidelineflyfish.com

   

2009 - v51
Krokar

Vi börjar med ett kanontips. Marutokrokar. Vi har använt dessa krokar under ett par säsonger och kan bara ge dessa ett utomordentligt betyg. Massor av modeller att välja på och helt fantastisk pris. Kvaliten är minst lika bra, om inte bättre, än de största varumärkena på marknaden och det till en bråkdel av priset.

Personliga favoriter är saltvattenskroken och torrflugekroken D04. Saltvattenskroken till  havsöringsflugorna och jag lovar att den har blivit grundligt testad. Den hullinglösa kroken D04 anser jag vara bättre än ikonen Tiemco 103 bl, både bättre hållbarhet och förmåga att hålla kvar fisken.

Med uppenbar risk för att vår favoritkrok nu tar slut hos vår handlare ger vi ändå er möjligheten att själva göra er egen uppfattning.

Kroken finns hos: www.flyfishingmasters.se


   
   
Copyright © 2009 - medfluga.se
info@medfluga.se
Hem Rapporter Flugor Veckans Tips Galleri Länkar Guidning Medfluga.se