Fredagspizza!
Kategori: Pizza, Pirog och Matpaj
Kategori: Pizza, Pirog och Matpaj
Kategori: Pizza, Pirog och Matpaj
Jag har varit på lite semester i Istanbul 1 vecka, så det har varit lite paus på bloggen. Idag var jag tillbaka i köket med min bakmaskin och det kändes bra!
Jag gjorde tacopiroger med rågsikt, piroger är perfekt att ha i frysen och bara plocka fram när man inte orkar ställa sig och laga mat. Det tar lite tid att göra (drygt två timmar) men det kompenseras av att det går utmärkt att frysa in och tina snabbt och enkelt.
10st piroger
• 50 g jäst
• 5 dl mjölk
• 50 g smör
• 2 tsk strösocker
• 2 tsk salt
• 3 dl vetemjöl
• 8 dl rågsikt
• 1 ägg
Valfri fyllning, jag använde:
• 500g älgfärs
• 1 gul lök
• 1 röd paprika
• 2 dl lätt crème fraîche
1. Smält smöret och tag av från plattan, häll sedan i mjölken.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med lite av vätskan. Häll sedan i resten.
3. Blanda i lite av mjölet tillsammans med salt och socker.
4. Blanda i resten av mjölet och arbeta i maskin ca 5-10 min.
5. Låt jäsa ca 40min. Gör under tiden fyllningen så den hinner svalna.
6. Tag upp på mjölat bakbord och knåda degen något.
7. Dela i 10 delar och kavla till cirklar ca 15cm i diameter.
8. Dela upp fyllningen och vik över kanten. Knäpp ihop kanterna med hjälp av en gaffel.
9. Låt jäsa ca 20 min.
10. Pensla med ägg och grädda båda plåtar samtidigt i 200 grader, varmluft i ca 15 min. Har du inte varmluftsugn, går det lika bra att grädda en plåt i taget, mitt i ugnen 225 grader 15 min per plåt.
11. Servera med en fräsch sallad!
Kategori: Pizza, Pirog och Matpaj
Ikväll blev pizza till kvällsmat. Det är så mycket godare med hemmagjord pizza, man får precis det man vill ha och mycket nyttigare!
Här är kvällens deg, 4 pers
• 3,5 dl vetemjöl
• 2 dl grahamsmjöl
• 1,5 tsk bakpulver
• 1 krm salt
• 75 g rumsvarmt smör
• 2 dl mjölk
1. Blanda mjöl, bakpulver och salt.
2. Tillsätt smöret, tärnat och knåda ihop med händerna.
3. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop degen.
4. Kavla ut på bakplåtspapper.
Pizzasås
• 2,5 dl passerade tomater
• 2 msk tomatpuré
• 1 msk ketchup
• 1 msk franska örter
• 1 tsk vitlökssalt
• Salt och peppar
1. Blanda alla ingredienser och bred på pizzan och strö över flingsalt.
2. Lägg på övriga ingredienser.
3. Grädda mitt i ugnen 225 grader, i ca 15 min.
4. Servera!