Publicerad i John, Recept

Tårtorna – John 1 årskalas

Ja, alltså, lite stolt blev jag allt över tårtorna även om det inte är några mästerverk – men för mig som inte är en bakmänniska var det lite av en triumf. Köpta bottnar, men resten är gjort av mig.

Tårta med blåbärscurd och glasscreme

På första lagret smetade jag ut glasscremen. Receptet räcker till 1 lager. På andra lagret hade jag blåbärscurden och även där räcker receptet till 1 lager.

Sedan satt jag gladpack runt hela tårtan och lät den stå i kylen över natten så den fick ”saft till sig”.

Dagen efter smälte jag vit blockchoklad som jag sedan drog ut med sked på bakplåtspapper samt ringlade lite choklad på för dekoration, detta fick sedan stelna i kylen.

Jag färgade sedan grädden med blå hushållsfärg, hade i lite äkta vaniljpulver och vispade den ganska hårt.

Tog bort plasten och spacklade tårtan med den blåa grädden och spritsade lite ovanpå. Klämde sedan fast den vita chokladen runtom tårtan och toppade tårtan med blått neonströssel (Dr. Oetker) och riven vit choklad.

img_5129img_5130img_5131img_5132img_5196img_5199img_5202img_5201img_5205img_5499-1img_5498-1

Tårta med halloncurd och daimfluff

På första lagret smetade jag Daimfluffen. Receptet räcker till 1 lager. På andra lagret hade jag halloncurden som även den räckte till 1 lager. Plastade även in denna tårta och lät den vila i kylen till dagen efter.

Andra dagen färgade jag denna grädde med röd hushållsfärg så grädden blev rosa.

Dekorationen på den här tårtan fick bli en enklare variant.Spritsade lite dekoration och samt strösslade med rosa neonströssel (Dr. Oetker) och riven vit choklad.

img_5126img_5127img_5195img_5198img_5200img_5214img_5218img_5363

Personligen trodde jag att jag skulle föredra den med choklad, men tyckte faktiskt bättre om blåbär/vanilj. Tror det berodde på att halloncurden tog över smaken lite för mycket trots att det var choklad i både botten och fluffen.

Vimplarna har jag också gjort.

Publicerad i Recept

Halloncurd

Gjorde som sagt födelsedagstårtorna till Johns 1 års kalas och då bl.a tårtfyllningarna, tänkte därför dela med mig av recepten och tillvägagångssättet. Så, här kommer en del av tårtfyllningarna nämligen halloncurd/raspberry curd som jag kombinerade med Daimfluffen på ena tårtan.

   
   
   
 
 Editimg_5084    
Receptet kommer från tasteline.com

Halloncurd 

Ingredienser

450 gram hallon, färska eller frysta

1 dl strösocker

1 st citron, rivet skal och saft

50 gram smör

1,5 msk maizena majsstärkelse

3 st äggulor

Tillagning:

Lägg hallonen i en kastrull och värm upp. Koka sönder och mosa hallonen och sila sedan genom en finmaskig sil så att du får bort kärnorna. Pressa gärna med en sked och skrapa undersidan på silen så du får med allt fruktkött.

Koka upp hallonpurén med socker, smör, citronskal- och saft. Rör ihop maizenan med lite av hallonkoket i en mugg, och tillsätt under omrörning så att purén tjocknar.

Avsluta med att sänka värmen och vispa i äggulorna. Nu är det viktigt att curden inte kokar, för då bildar ägget klumpar! Vispa hela tiden och ta curden från plattan när den tjocknat. Har ägget bildat klumpar kan du pressa curden genom en finmaskig sil igen. 

Häll upp i burk – curden håller sig i kylskåp i 2 veckor.

Utlåtande: denna curd är sjukt god och inte särskilt svår att göra. Jag använde hela burken till ett tårtlager, men det hade nog räckt med mindre då smaken är så kraftig att den tog över, detta trots chokladbottnar och daimfluff.

Publicerad i Allmänt

Det var ett tag sen

Hjälp. Jag kan än en gång konstatera att jag och bloggar inte helt är en bra kombination –  i alla fall inte om  man tänker ”regelbundhet”. Vad är det nu… japp, hela 10 veckor sedan jag sist skrev något här… Ehm…. Ännu hemskare är att jag påbörjade detta utkast för snart 8 veckor sedan vilket gör att det blir nästan 18 veckor sedan jag faktiskt uppdaterade!

En del har så klart hunnit hända som många promenader, kaffepauser, jobb, flytt och annat.

Jag och Markus hunnit fylla år (29/32 år). På min dag firade vi med hämtmat från Phayathai och Little dragon thai. Dagen efter, på Markus dag,  hade vi födelsedagskalas och i present fick vi bl.a. en Ålandskryssning och fickpengar, underbart kul var det – tills vi kom hem och jag insåg att jag även denna gång fick ”sjöben” (sist jag åkte i januari 2011 drabbades jag också). Dvs. gungningen från båten höll i sig – i fem veckor! (Självdiagnoserad Mal-de-Debarquement syndrome). Denna gång höll det i ca 4 veckor.

Jag har hunnit vara iväg på linsundersökning, provat ut linser som torkade ut ögonen helt och hållet. Har provat nya linser som genast kändes mycket bättre, men som inte fungerade i jobbet. Provar just nu endasgslinser som jag kan ha ”privat” istället då det känns bortkastat att köpa månadslinser som kanske används 1/3 av tiden.

Zelda har fyllit 1 år! Hipp hipp hurra! Har nu till och med hunnit blir 1 år och 2 månader – så stor så stor.

Min näsa har även blivit ”besiktad”. Var i väg till Karlstad och kollade näsan då vänstersida nästan alltid är täpp. Polyper uteslöts och jag var på återbesök  där vi kunde konstatera att nässkiljeväggen var sned. Flödet på högersida var ca 334 och på vänster så lite som ca 78, där ser man skillnaden. Operation är lösningen, och har lite betänketid just nu men det lutar åt operation.

Mitt i allt stök i december blev vi även  erbjudna att flytta in i en trea. Vi stod nämligen på kö och det blev  en ledig i huset bredvid dödsbo). Snabba beslut. Vi kikade på lägenheten och funderade lite då både kök och vardagsrum var mindre än vad vi har nu. Vi gav sedan besked att vi tar lägenheten om vi får omtapetserat i hall, vardagsrum och det lilla sovrummet. Vi fick strax efter veta att våra ”krav” var okej så kontrakt skrevs, tapeter valdes och tapetseringen började samma vecka. Flytten? Japp den blev av mitt i julruschen och den stressigaste tiden på jobbet.

Jag och M rensade ur förrådet ganska direkt så vi fick över det. Under veckan innan jul var det packning med lådor högt och lågt och på fredagen gick stora flyttlasset (stort tack till Patrick, Helena och Niklas, och Mikael som hjälpte oss). Gick relativt smidigt!

Sedan rullade det på med uppackning, sortering, jul (i Persberg), juldagen (i Nykroppa), mer uppackning. Tur att jag hade semester och (trist men sant) att Markus var ”ledig” (nybliven arbetssökande då jobbet varslade 9 st, gick sista dagen 21 dec). Resten av tiden gick till IKEA-besök där diverse saker handlades, spikning, borrning, hämtning av bäddsoffa i Forshaga, piffning, pimpning, fikabesök, trimning av Zelda… och säkert en hel del till. Nyår firades med vänner i Filipstad (M och Zelda firade i Persberg).

Det började ju med en grå och blöt vinter, detta gjorde att Zelda ville inte gå mer än hon behövde. Tack och lov så kom det tillslut en riktigt vinter vilket förvandlade vår soffpotatis till en högenergisk skrutt.

Förövrigt, jobb har dragit igång med lite förändringar i tidningen (vi har gått över till moduler), vi har gått med i FFA (Förebyggande Friskvårdsarbete) vilket gör att vi har tillgång till bl.a. styrkehallen och simhallen, flera gruppaktiviteter gratis eller till reducerat pris. Känns skönt att komma igång med träningen igen som har varit helt stiltje under semestern.

bild 2 bild 3 bild 2 bild 4 bild 3

bild 5 bild 1

bild 3 bild 2 bild 3 bild 4 bild 5

bild 4

Publicerad i Smartson testpanel

Kockens Chokladmousse 70% – test genom Smartson

Blev uttagen som testpilot av Kockens nya Chokladmousse 70% hos Smartson och i lördags var det dags för testet.

 

bild 1bild 2bild 3bild 4

 

Vi hittade paketet ganska lätt på ICA Kvantum (Filipstad) och jag tillagade moussen samma dag. Följde instruktionerna och det var enkelt gjort.  Jag funderade ett tag varför den skulle vispas så länge som 3-4 minuter, då den blev tjock ganska snabbt , men såg efter ett tag att den blev lite fluffigare och blankare ju mer den vispades.

Moussen delades upp i portionsskålar och jag lät de stå ett par timmar i kylen (minst 2 tim enligt instruktion). Läste att några smaktestare verkar reagerat på att det är ”lång tid” i kylen men tycker själv det är ganska standard för både mousse, pudding och även pannacotta så det var inget jag reagerade på.

Jag serverade sedan moussen men vispad grädde smaksatt med lite vaniljpulver och rejält med hallon.

Sambon mumsade på och gav tummen upp direkt, men han är lite av en godisråtta 😉 Jag däremot blev ganska besviken. Konsistensen tyckte jag om den var fluffig och len, men smaken däremot var ganska fadd för att vara 70%. Det var ganska bra balans mellan bitterheten och sötman men jag tyckte den saknade helt och hållet fyllighet och den hade ganska tam chokladsmak, otroligt nog känns det som vanlig hemmagjord chokladpudding har mer smak…. trist!

Skulle själv inte köpa varan och inte heller rekommendera den.
Konsistens 8/10
Smak 4/10
Totalt 5/10

Publicerad i Recept

Misslyckat bakresultat

Suck, gruff, grymt.  Jag älskar mig chokladbrownies med färskost och hallon. Dem är rejält chokladiga och så mumsiga. Skulle vara duktig och göra dessa inför nästa helgs födelsedagsfirande men misslyckades nästan totalt. Så låt mig säga, experimentera ej med bakverk – i alla fall inte om du är lika medelmåttigt dålig som jag på att baka. Fick för mig att det är ju gott med extra mycket färskost i, rekommenderar då att man räknar om resten av ingredienserna (mer mjöl, socker, ägg i f’ärskostsmeten) vilket jag helt glömde bort. Extra mycket färskost som inte vill stelna gör det hela en aning lösare.

 

Resultatet blev att kakan runtom blev ok men mitten mer  kladd med en tendens att flyta ut och platta ihop sig. Ser mer ut som en blajja med rödbetor i (ursäkta min fantasi).

 

  

 

För er som ändå känner er sugna på att prova på dessa (jag lovar) asgoda brownies på kommer receptet här (men följ det då och gör inte om mitt misstag!) Jag har gjort dessa tidigare men då följt receptet utan missöden.

 

Chokladbrownies med färskost och hallon

Ingredienser:

Chokladsmet:
300 g mörk choklad
200 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Färskostkräm:
200 g färskost/cream cheese (ex. Philadelphia)
0,5 dl strösocker
1 ägg
1 msk vetemjöl

Dekorering:
ca 2 dl hallon (frysta går bra, behöver ej tinas)

Gör så här:

1. Smörj och mjöla en ungsform 20×30 cm eller klä in den med bakplåtspapper
2. Smält choklad + smör i vattenbad eller i mikron. Kör du i mikron så rör om ofta så det inte bränns. Jag smälte faktiskt det direkt i kastrullen, först smör och sedan små bitar av chokladen, vispa vispa!
3. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Rör ner chokladen och tillsätt mjöl och vaniljsockret.
4. Vispa ihop färskostkrämen (färskost, strösocker, ägg och vetemjöl).
5. Häll först chokladsmeten i formen, klicka sedan ut färskostkrämen jämnt över formen. Dra med en gaffel eller kniv försiktigt runt i smeten så det blir ett mönster. Tryck sedan försiktigt ner hallonen över hela ytan.
6. Grädda 20 minuter i 175 grader. (Den fortsätter stelna efter ugnen).

Låt kakan kallna och skär sedan lagom stora bitar.

Tips! Dubbelsats fungerar till ”vanlig” plåt. Kakan går även att frysa ned.