|
|
|
|
För 4 personer: 250 g färska champinjoner, hela små 2 msk olja 10 cl torrt vitt vin 1 dl vatten 1 msk hel koriander 1 toppad msk tomat puré några droppar citron salt peppar 1 tsk arrowrot |
|
1. | Tvätta champinjonerna och koka dem i oljan, vattnet, vinet, tomatpurén och koriandern. Koka i 5-7 minuter tills de mjuknar. |
2. | Lägg över dem i en bunke. |
3. | Red av såsen med arrowroten utrörd i lite vatten. Smaksätt med salt, peppar och citron. |
4. | Häll såsen över champinjonerna och låt det hela kallna. Servera i djup portionstallrik. med en bit vitt bröd kan man ta upp såsen. |
För 4 personer: 1,5 kg korthuggen lammsadel 6 medelstora lökar 0,5 l köttbuljong på tärning 2 morötter 1 hg smör vitlöksalt vitpeppar grillkrydda |
1. |
Gnid in sadeln med kryddorna och lägg den i en långpanna. Bryn smöret och häll över. |
2. |
Stek den i ugnen 250 grader i 35 minuter med de skalade lökarna och morötterna i skivor. Späd med buljongen. |
3. |
Tranchera sadeln då den svalnat. Lägg tillbaka skivorna på benet och värm under folie i ugnen. Sila skyn och häll över då sadeln placerats på varmt serveringsfat. Servera med potatisgratäng, syltlök, brynta champinjoner och hericots verts |
|
Tranchera lammsadeln |
1. |
Skär med en vasskniv längs ryggraden. |
2. |
Skär vidare utmed revbenen så sadeln lossnar. |
3. |
Skär köttet i lika stora skivor. |
4. |
Lägg tillbaka skivorna på sin plats. |
|
|
12 stora skalade potatisar i tunna skivor | 3 dl tjock grädde |
1 dl skivad kaipkål eller purjolök | 2 msk smör |
grovmalen svartpeppar | salt |
1. |
Smöra en eldfast form med raka kanter. Varva ner potatisen med den skurna purjolöken. Salta och peppra. Slå över grädden så att den knappt täcker. |
2. |
Klicka smör över och grädda i ugn 200 grader 25-30 minuter. Täck formen med aluminiumfolie under slutet av gräddningen. Potatisen skall vara knaprigt gyllenbrun på ytan. |
För 8-10 personer: Garnityr: |
1. |
Lägg den mörka och den ljusa blockchokladen att smälta över vattenbad. |
2. |
Koka upp grädde och mjölk med den på längden kluvna vaniljstången. Skrapa ur vaniljkornen och ta sedan bort höljet. |
3. |
Vispa i en kastrull upp äggulor och socker. Vispa ner en del av gräddmjölken, den smälta chokladen och resten av gräddmjölken. Sjud snabbt upp under vispning och dra sedan från värmen. |
4. |
Smaka av med honung och låt kallna. |
5. |
Kör massan i glassmaskin. |
6. |
Blanda i grovhackad choklad när glassen är färdig. Frys den sedan |