Meny 22

 Champinjoner à la Grecque

 Lammsadel med gotländsk potatisgratäng

 Honungschokladglass

Champinjoner à la Grecque
För 4 personer:
250 g färska champinjoner, hela små 2 msk olja
10 cl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 msk hel koriander
1 toppad msk tomat puré
några droppar citron
salt
peppar
1 tsk arrowrot

 1.  Tvätta champinjonerna och koka dem i oljan, vattnet, vinet, tomatpurén och koriandern. Koka i 5-7 minuter tills de mjuknar.
 2.  Lägg över dem i en bunke.
 3.  Red av såsen med arrowroten utrörd i lite vatten. Smaksätt med salt, peppar och citron.
 4.  Häll såsen över champinjonerna och låt det hela kallna. Servera i djup portionstallrik. med en bit vitt bröd kan man ta upp såsen.

Lammsadel med gotländsk potatisgratäng

  För 4 personer:
1,5 kg korthuggen lammsadel
6 medelstora lökar
0,5 l köttbuljong på tärning
2 morötter
1 hg smör
vitlöksalt
vitpeppar
grillkrydda

 1.

Gnid in sadeln med kryddorna och lägg den i en långpanna. Bryn smöret och häll över.

 2.

 Stek den i ugnen 250 grader i 35 minuter med de skalade lökarna och morötterna i skivor. Späd med buljongen.

 3.

 Tranchera sadeln då den svalnat. Lägg tillbaka skivorna på benet och värm under folie i ugnen. Sila skyn och häll över då sadeln placerats på varmt serveringsfat. Servera med potatisgratäng, syltlök, brynta champinjoner och hericots verts

 

 Tranchera lammsadeln

 1.

 Skär med en vasskniv längs ryggraden.

 2.

 Skär vidare utmed revbenen så sadeln lossnar.

 3.

 Skär köttet i lika stora skivor.

 4.

 Lägg tillbaka skivorna på sin plats.

Gotländsk potatisgratäng

 För 4 personer
 12 stora skalade potatisar i tunna skivor  3 dl tjock grädde
 1 dl skivad ”kaipkål” eller purjolök  2 msk smör
 grovmalen svartpeppar  salt

 1.

 Smöra en eldfast form med raka kanter. Varva ner potatisen med den skurna purjolöken. Salta och peppra. Slå över grädden så att den knappt täcker.

 2.

 Klicka smör över och grädda i ugn 200 grader 25-30 minuter. Täck formen med aluminiumfolie under slutet av gräddningen. Potatisen skall vara knaprigt gyllenbrun på ytan.

Honungschokladglass
 

För 8-10 personer:
125 g mörk blockchoklad
75 g ljus blockchoklad 5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
½-1 vaniljstång
10 äggulor 100 g socker, 1 rågad dl
4 msk apelsinhonung el vanlig honung

Garnityr:
50 g grovhackad mörk choklad
50 g grovhackad vit el ljus choklad

 

 1.

Lägg den mörka och den ljusa blockchokladen att smälta över vattenbad.

 2.

 Koka upp grädde och mjölk med den på längden kluvna vaniljstången. Skrapa ur vaniljkornen och ta sedan bort höljet.

 3.

 Vispa i en kastrull upp äggulor och socker. Vispa ner en del av gräddmjölken, den smälta chokladen och resten av gräddmjölken. Sjud snabbt upp under vispning och dra sedan från värmen.

 4.

 Smaka av med honung och låt kallna.

 5.

 Kör massan i glassmaskin.

 6.

 Blanda i grovhackad choklad när glassen är färdig. Frys den sedan

Tillbaka till registret