tisdag 2 oktober 2012


Hej

Jag heter Filip Henriksson, tog min examen i japanska 2011 och jobbar för närvarande på ett äldreboende i Urayasu (Chiba) i Japan.

Min väg till att få jobb i Japan började med en inbjudan till ett föredrag som hölls för Gus japanska studenter. Föredraget hölls av en svensk kille som då arbetade på företaget Sato i Tokyo.

 

Vid denna tidpunkt hade jag nyligen kommit hem från mitt andra besök i Japan (läste 2009-2010 på Gakugei University) och på nytt blivit förtjust i landet. Under hösten 2011 arbetade jag parallellt med min kandidatuppsats med att via olika kanaler försöka hitta jobb i Japan. Likt japaner som gör job-hunting, registrerade jag mig på Riku-nabi och Mainabi (jobbsökarsaiter) och letade jobb främst inriktade mot personer som talar både japanska och engelska (finns massor med expanderande företag som letar efter tvåspråkiga personer i japanska och engelska).

Vad jag också gjorde var att jag anmälde mig till ett antal jobbmässor som hölls i Tokyo för att sedan åka på dessa. Numera finns det även jobb mässor som hålls över nätet så man kan delta via datorn och gå hela vägen från att skicka in cv till att bli intervjuad via motsvarande Skype.

En av dessa stora mässor är Boston Career Forum, som hålls i oktober/november varje år. Denna mässa är främst inriktad mot japaner som läser på amerikanska universitet, men är fritt att anmäla sig och delta som svensk. Mässan hålls dels på plats i Boston, men även på internet. Denna internetmässa hålls ett antal veckor efter den riktiga mässan. Därför finns bla. möjlighet att lyssna på uppladdade föredrag som hållits av företagen på den ordinare mässan. Det fungerar så att man anmäler sig till mässan, registrerar cv (bra att förbereda cv på både engelska och japanska) och sedan deltar. Väl inloggad kan man läsa om de olika företagen, chatta med rekryterare till och skicka in sin cv till de företag man är intresserad av för att sedan hoppas på kontakt. Mässan hålls öppen dygnet runt under ett par dagar vilket gör det möjligt att delta för alla på klotet oavsett tid.

Det hålls även två andra kända mässor i Tokyo, en på vintern och en på sommaren (även dessa inriktade främst till japaner som läser på amerikanska universitet men som åker hem på sommarlovet för att göra job-hunting i Japan). Har glömt vad dessa heter men sökord som 留学生向けの就職フェア、バイリガル就職フェアect kan fungera.

Jag bokade upp mig på ett antal jobbmässor som hölls i Tokyo och åkte i december 10 dagar för att delta på dessa. Mina förberedelser bestod i att jag köpt mig en svart kostym, vit skjorta, slips och svarta skor (ska helst vara läder). Detta är ett måste om man ska söka jobb i Japan. Man bör även förbereda cv på både engelska och japanska. Det finns speciella restriktioner för hur en japansk cv ska se ut men detta går att läsa om på nätet.

Jag deltog på tre mässor i Tokyo. Det fungerar ofta så att företagen har bås som man besöker. Det hålls mindre dragningar om 20 min i båsen varefter man kan gå fram och prata med rekryterarna och ev. lämna över sin cv. Det hålls även större dragningar av de större företagen i speciella föreläsningssalar.

En av de mässor som jag var på arrangerades av Boston Career Forum och hölls i Akihabara. På denna mässa var det möjligt att via registrering på nätet i förväg ta kontakt med företagen, boka tid för intervju i för att sedan bli intervjuad på plats. Jag hade ingen sådan intervju inbokad men lyckades få en intervju genom att på förmiddagen lämna över min cv för att sedan bli inbjuden till intervju på eftermiddagen.

Vill man arbeta i Japan finns det speciellt två typer av företag som kan vara intresserade av ens profil. Dels är det företagen som vill globalisera sig och som letar efter tvåspråkigt folk. Här inräknas dels de stora japanska företagen (Hitachi, Rakuten, Toshiba ect) samt utländska företag (Astra Zeneca, Ericsson ect). Dessa företag erbjuder trots ganska skral ingångslön (runt 200 000yen/månad) ofta bra förmåner som möjlighet att bo billigt i företagens lägenheter, betalning för resekostnader till och från jobbet, samt möjlighet att på sikt jobba i andra länder (även Sverige om man skulle få lust att åka hem efter några år). Nackdelen med dessa företag är att processen till jobb är väldigt lång. Ofta är det massor med intervjuer, intelligenstest via nätet ect som kan vara väldigt krävande.

Den andra kategorin som kan vara intresserade av en är rekryteringsföregen. Dessa är kanske mer intresserade av utlänningar är vad de stora japanska företagen gör som hellre vill ha engelskspråkiga japaner är. Att hitta dessa rekryteringsföretag är inte svårt, bara ut och leta på nätet!

Efter min 10 dagars tripp till Tokyo åkte jag hem och fortsatte mitt jobbsökande. Det var nu som jag råkade ha tur att genom en organisation som jobbar med utbyte mellan japanska och svenska företag få tag på den svensk som idag är min chef på det företag jag arbetar på. Efter ett par veckors mail- och telefonkontakt blev jag erbjuden att komma som trainee till hans företag från perioden 1 april till juni. Under perioden framtill avresa skrev jag färdigt min uppsats och var därmed klar för att ansöka om examen (vilket man bör ha för att kunna ansöka om arbetsvisum).

Företaget som jag arbetar på är ett japanskt företag där i princip alla anställda är japaner. VDn är dock svensk och det var genom honom som jag fick erbjudandet att komma hit.

Visumfrågan:

För att få arbetsvisum i Japan är det en klar fördel (eller krävs nästan) att man har en universitetsexamen.

Utöver detta behöver man ett företag som vill anställa en och som är beredda att hjälpa en med visumprocessen.

 

Hoppas denna information kan vara till hjälp!

Filip Henriksson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar