En klassisk dansk rätt som måste serveras med spröd svål. Serveras bl.a. på julaftonen eller andra högtider. Ganska enkel att tillaga svårast är nog att få tag på kött i Sverige eftersom svålen alltid skärs bort. Läs mer om köttet här.

Ingredienser:

  • 1,5-2,5 kg Fläskstek med svål (tala snällt med din affär eller slaktare). Gärna 1-1.5 cm fett mellan svålen och köttet.
  • 3 Lagerblad
  • Lite färsk timjan
  • Hela svartpepparkorn
  • Salt
  • Vatten

Sås:

  • 5-6 dl Sky (+ lite vatten)
  • 2,5 msk Vetemjöl eller Maizena
  • 0,5 dl Vatten
  • Salt
  • Svartpeppar (malen)

Gör så här:

Stek:

  • Förvärm ugnen till 200 grader (varmluft)
  • Snitta svålen med ca 8-10 mm mellanrum, djupt men inte i köttet
  • Gnid köttet med lite salt
  • Lägg steken med svålsidan ner i en ungsform och fördela kryddorna runt (och gärna under)
  • Fyll på med kokande vatten tills hela svålen är täckt (ca 1-1,5 cm vatten)
  • Ställ in formen i 20 minuter

 

  • Ta ut formen och vänd steken med svålen uppåt
  • Torka av svålsidan ordentligt!
  • Strö salt över svålen och mellan.
  • Se till att steken ligger plant. Om steken lutar: Lägg lite ihoprullad folie under. Det är viktigt att svålen ligger plant! Sätt i en stektermometer i mitten av köttet
  • Häll i lite vatten då och då så att det hela tiden finns ca 1 cm.
  • Tillbaka in i ugnen, fortfarande 200 grader och varmluft
  • Stektid: ca 1,5 – 2 timmar beroende på tjockleken

 

  • När termometern visar 55 grader så knacka på svålen
    • Känns den mjuk så höj ugnen till 230 grader
    • Känns den lagom hård så fortsätt med 200 grader
  • Kör du med 230 grader så vakta att inte svålen mörknar för mycket
  • Ta ut steken när termometern visar ca 62-65 grader och flytta den till en tallrik
  • Häll lite kokande vatten i ugnformen för att få med alla smaker
  • Sila ner skyn i en kastrull
  • Låt steken vila ca 30 min och gör under tiden såsen
  • Har du kvar stektermometern i steken så är den klar när den kommit till 70 grader.

Sås:

  • Skumma av fettet
  • Koka upp skyn
  • Skaka ihop mjöl och vatten till redningen och tillsätt sakta den kokande skyn tills såsen är lagom tjock
  • Salta och peppra efter behag. Tillsätt ev. lite soya för färgens skull
    • Danskarna använder ”madkulør” istf soya. Ger den rätta färgen utan något speciell smak (kanske lite söt)

Servering:

  • Skär upp steken efter snitten, för tjockare skivor så dela i varannan eller var tredje svål
  • Servera med kokt potatis, såsen och ”surt og sødt”:
    • rødkål
    • agurkesalat
    • rödavinbärsgelé (på danska: Ribs gelé)
    • I Danmark serveras gärna ”Brune kartoffler” till. Det är några sockerglaserade potatisar som jag inte gillar
  • Drick en kall Carlsberg HOF till och gärna en Aalborg

Flæskesteg (originalet på danska)Fläskstek, Fläskestek, Flaeskestek, Flaskstek, Fläsksteg, Fläskesteg, Fleskesteg, Fleskestek, Flaeskesteg, Flasksteg, Dansk Fläskstek, Dansk Fläskestek, Dansk Flaeskestek, Dansk Flaskstek, Dansk Fläsksteg, Dansk Fläskesteg, Dansk Flaeskesteg, Dansk Flasksteg