onsdag 22 september 2010

Vem bestämmer vad i Uddevallas skolor?

Som förälder vet man inte alltid vem man ska vända sig till när man har frågor och synpunkter på skolan. Åsa har frågat skolchef Sara Isberg om ansvarsfördelning i Uddevalla kommun.
Så här ser det ut:





















Politikerna ger uppdrag till tjänstemännen vad de skall göra men får inte ingripa (politikerstyre).

Grundskolechefen är chef över rektorerna men rektorn skall följa likabehandlingsplaner och andra styrdokument som kommunen beslutat om men skolan lyder under egna lagar. Har man synpunkter på verksamheten eller om man ifrågasätter rektorns beslut kan man skriva till grundskolechefen Dennis Reinholt och fråga.








Tanken är att barnen ska kunna gå kvar i sitt eget område när de skall gå i skolan så småningom. Skolpengen baseras på antal elever under en viss dag i månaden. För att få tillgång till extra stöd för Bibas krävs att skolan gör en utredning och att skolan får in intyg för just den eleven.


Källa: Sarah Isberg

tisdag 14 september 2010

Nästa möte är den 22 september 2010

I Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i Uddevalla den 22 september kl 18.30 har föräldranätverket nästa möte.
Varmt välkomna!
fnsb@hotmail.se

Notis i Bohusläningen om vår skrivelse till Kultur och Fritid ang fritidsgård

Läste med stor glädje Bohusläningen i morse(100909)! På sidan 26 så finns det en liten artikel med rubriken Ungdomar behöver fritidsgård. Denna text är hämtad från den skrivelse som vi skickade iväg till politikerna på Kultur och fritid. Alla ordinarie ledamöter har fått ett brev antingen via mail eller per post. Så nu får vi vänta och se om vi får något svar från dem. Att få igång en diskussion i tidningen vore ju bra men hur kan vi göra för att få igång det? Någon som har något förslag?

Skrivelse till politiska partier ang Barn i behov av särskilt stöd.

Inför valet tänkte föräldranätverket att det kunde vara intressant att höra vad de olika partierna i vår kommun har för tankar kring att hjälpa Barn i behov av särskilt stöd. Vi skickade mail/brev med liknande innehåll som till BUN. Nu har vi fått svar från Cecilia Sandberg, socialdemokraterna:

Hej,
och tack för er fråga om vad vi kommer att satsa på när det gäller barn med särskilda behov. Nedan förklarar vi vår politik för alla barn såväl som för de som har särskilda behov.
Vi socialdemokrater anser att det är viktigt att personalen ska ha tid att se varje barn, det kräver alltså att det är färre barn i förskolegrupperna som i klasserna. Att det finns fler personal i skolan som i barnomsorgen är därför frågor vi aktivt kommer att arbeta med. Det är ofta personalen tillsammans med föräldrarna som upptäcker om barnen har behov av särskilt stöd och behov.
Tillsammans med vänsterpartiet har vi socialdemokrater kommit överens om följande i vårt budgetförslag för år 2011-2013.
Vi vill fortsätta och utveckla arbetet med att ge de elever som har det svårast bra stöd. Vi anser, och all forskning visar, att de är de tidiga resurserna som ger mest effekt för en persons utveckling. Vi vill att alla ska känna en trygghet i att alla skolor i Uddevalla är likvärdiga, men för att nå dit måste vi arbeta med attitydförändringar och erbjuda samarbete mellan alla grundskolor. Den ekonomiska krisen i samhället innebar stora neddragningar i verksamheterna. Elevhälsan fick göra stora besparingar. Där måste vi nu stärka upp igen.
Prioriterade mål:
  • Fram till år 2013 ska vi åter ha 17 barn i barngrupperna i förskolan
  • Fler ska erbjudas barnomsorg på kvällar. nätter och helger
  • Gör personalpol för att säkerställa vikarieanskaffning inom förskolan
  • Öka lärartätheten till vad som är genomsnittligt i landet
  • Erbjuda alla elever läxhjälp i skolan med professionell hjälp
  • Minska barngrupperna i skolbarnsomsorgen(fritids)
  • Öka elevinflytandet och skoldemokrati
  • Satsa på förebyggande elevhälsa

Socialdemokraternas kommunala handlingsprogram i Uddevalla

Följande är de viktigaste frågorna vi socialdemokrater kommer att jobba med under de närmaste åren i Uddevalla. Vill ni veta mer så finns hela handlingsprogrammet på www.uddevalla.sap.se

Uddevalla har som utbildningsort en stark ställning, denna skall stärkas ytterligare. Förskolan är början till ett livslångt lärande och ska stimulera nyfikenhet att lära och utvecklas i sin egen takt. I Uddevallas förskolor och skolor erbjuds alla barn och ungdomar en stimulerande och trygg miljö. Grundskolan ska erbjuda utbildning i en trygg och stimulerande miljö där elevernas behov är i centrum. Gymnasieskolan ska utvecklas vidare och anpassas till efterfrågan på arbetsmarknaden. För att stärka det lokala näringslivet och medborgarnas tillgång till högre utbildning har Högskolecentrum i Bohuslän en strategisk viktig lokalisering i kommunen.Vi vill

  • Avveckla vårdnadsbidraget för att istället utveckla förskolans verksamhet och att barngrupperna skall återställas till högst 17 barn per barngrupp.
  • pröva olika pedagogiska metoder och arbetssätt, samt skapa möjligheter till utbyte och spridning av goda exempel.
  • Att lokalerna är tillgängliga och anpassade till pedagogik och arbetssätt
  • Att erfaren och pedagogiskt kunnig personal svarar för innehållet där segregation och traditionella könsmönster motverkas.
  • Att lärartätheten i grundskolan ska motsvara minst genomsnittet i landet.
  • Förstärka med fler vuxna i skolan och utveckla systemet med skolvärdar
  • Vidareutbilda personalen kring mobbing, jämställdhet, mångfald och särskilda behov
  • Stärka resurserna för barn med behov av särskilt stöd
  • Utveckla metoder för rättvisa bedömningar så att elever och föräldrar kan följa elevens utveckling.
  • Att elevhälsan återställs till en god nivå.
  • Se över systemet med busskort och skolskjutsar.
Hoppas att ni tycker att denna barn-och skolpolitik är bra. Vi hoppas att vi kan få förtroendet att få leda Uddevallas skolor de närmsta 4 åren.
Vänligen
Cecilia Sandberg
Socialdemokraterna Uddevalla

Skrivelse till BUN ang Barn i behov av särskilt stöd

Vi skickade in följande skrivelse till BUN den 18 juni 2010, och fick mail om att de skulle återkomma med svar i augusti. I början av september mailade vi förvaltningssekreterare Torhild Karlsson, U-a kommun och efterfrågade svaret. Hon lovade återkomma...

Skrivelse till BUN:

I Uddevallaposten den 16 juni 2010 fanns en intressant artikel på sidan 4.

Under rubriken ”Alliansens budget i korthet/Fler lärare och bättre mat i skolan” ger du uttryck för alliansens ambition att satsa på BIBAS, barn med särskilda behov.

Det tycker vi i det nystartade föräldranätverket för barn och ungdomar med särskilda behov är ett glädjande besked! Vi skulle gärna vilja veta mer om alliansens tankar kring detta, dvs hur man vill satsa på BIBA, gärna med konkreta exempel. En annan intressant fråga är vilken åldersgrupp och målgrupp som ni avser med barn med särskilda behov.


Med vänliga hälsningar

Föräldranätverket
fnsb@hotmail.se

torsdag 9 september 2010

Så här svarade Johan Wiktorsson på skrivelsen om fritidsgård

Hej!
Nej det är mycket riktigt som ni påpekar -att det inte finns någon sådan gård och det tycker jag är ledsamt. Ni har säkert hört det förr -pengar! Ni hänvisar till att det skall vara kommunen som driver den och då blir det ofrånkomligt en resursfråga. Och då har ni säkerligen också svaret -men det är ju våra barn och ungdomar det handlar om..vad är viktigare..? Jag skulle gärna vilja att det fanns en sådan verksamhet men skulle den nödvändigtvis vara i kommunal regi? Föreningsdrift, kooperativ..?

Hur som hels ställer jag gärna upp och träffar er!

Med vänlig hälsning!
Johan Wiktorsson

Skrivelse till kommunen ang fritidsgård för ungdomar med funktionsnedsättning.

Följande skrivelse skickade vi till berörda inom kommunen den 31 augusti 2010:

Varför finns det inte fritidsgårdar i Uddevalla kommun för alla ungdomar?
Uddevalla kommun har idag ett antal fritidsgårdar där det bedrivs verksamhet för kommunens ungdomar. Tyvärr så har kommunen helt förbisett en grupp ungdomar, nämligen våra ungdomar med varierande funktionsnedsättningar! De har idag inte någon fritidslokal att gå till där de kan träffa sina kompisar, utöva sina fritidsintressen såsom musik, dans, matlagning, olika hobbyverksamheter, spela spel/data etc. Ja, helt enkelt kunna gå och möta sina kompisar precis som övriga ungdomar kan. Våra ungdomar behöver också erbjudas meningsfull fritidssysselsättning i kommunens regi där de kan få social träning och en chans att utöva sina intressen.
Vi är ett nystartat föräldranätverk som har hittat några förslag till lokaler som skulle kunna vara möjliga att använda till en bra fritidsgård för våra ungdomar,
• Slöjdhuset
• Hasselbackshuset
• Öppna förskolan vid torget
Dessa ställen ligger centralt och har grönområde runt sig. Några av dessa ställen används på dagtid men vi är ute efter fritid och detta kanske skulle kunna vara från klockan 17.00 – 21.00. De är i kommunens regi och skulle alltså kunna utnyttjas mer än vad som är fallet idag. Vår tanke är att fritidsgården ska drivas i kommunens regi med anställda som är engagerade och intresserade av att ge våra ungdomar en meningsfull , rolig och utvecklande fritid!
Vi ser fram emot en dialog inom kort för att tillsammans med ansvariga politiker och anställda inom Kommunen kunna diskutera denna fråga.
Med vänliga hälsningar

Föräldranätverket för barn och ungdomar med särskilda behov.