söndag 25 mars 2007

Årets första nyckelpiga!



22-prickig nyckelpiga (Psyllobora vigintiduepunctata). Detta är en av de 65 (!) nyckelpigearter som påträffats i Sverige. Har du många nyckelpigor i din trädgård så ska du vara lycklig, de flesta av dem är till stor hjälp för oss genom att livnära sig på blad- eller sköldlöss. Nyckelpigorna har holometabol (fullständig) utveckling (genomgår de olika livsstadierna: ägg, larv, puppa och imago (fullbildad)), de är som hungrigast som larv och kan då äta så mycket som 50 bladlöss per dag! Den 22-prickiga, på bilden, hör till svampätarna och lever faktiskt av mjöldagg! Biologisk bekämpning när den är som bäst!





Även om jag för helgen förflyttat mig 3-4 växtzoner högre upp i landet fanns det ändå gott om vårtecken. Bland annat årets första nyckelpiga! Plockade också efter en härlig promenad i vårsolen en bukett av ludna videkissar och rödsprakande kornellkvistar. Dagens underbara väder inbjöd till utearbete och efter att ha städat lite i rabatterna är Farmors utemöbler nu framtagna och såptvättade. Från och med nu hittar man henne säkrast i sin solvägg där hon sitter med en kaffekopp och löser korsord.









Bukett av vide (Salix L) och kornell (Cornus alba L.) på vårlerig grusväg. Har ännu inte vågat mig på någon artbestämning av videarten. Finns trots allt 24 arter (viden, sälgar och pilar) i Sverige och många är snarlika. Att de gärna hybridiserar (korsar sig med andra arter) gör inte saken lättare. Gemensamt har de att alla är dioika, dvs har han- och honblommor på olika plantor och pollineras av insekter. Eftersom arterna blommar så tidigt på våren utgör de en viktig del av födan för de nyvakna bina. Visste ni också att man förr framställde salicylsyra ur sälgbark. Detta ämne ger acetylsalicylsyra som är huvudingrediensen i många huvudvärkspreparat och att tugga sälgbark var i äldre tid ett sätt att bota huvudvärk!

lördag 24 mars 2007

fredag 23 mars 2007

Min oas Botaniska!

Tog häromdagen en härlig vårpromenad i Botaniska trädgården här i Göteborg. Jag kan räkna mig till den lyckliga skara som har haft stora delar av min utbildning förlagd till Institutionen för växt- och miljövetenskaper (Göteborgs universitet), situerad mitt i denna oas som Botaniska är. Jag har således under flera års tid dagligen promenerat genom trädgården och fått uppleva den i alla väder och under alla årstider. Jag kan bara säga till er som inte besökt denna plats att göra det så fort tillfälle ges! Där finns alltid något att se, artrikedomen är oräknelig, färgskiftningarna är magnifika och blomsterprakten är kort och gott bedövande. Trots otalet besök hittar jag alltid något nytt att förundras eller förvånas över.





Lökträdgården. Här blommar lökväxter från jordens alla hörn. Det nya glastaket har gett ett otroligt lyft!









Vitsippsdalen. Denna vy möts mig vid inträdet i Botaniska Trädgården i Göteborg, kan man bli annat än lycklig? Ser kanske lite brunt och trist ut nu men om bara några veckor kommer marken här att vara fullkomligt täckt av vitsippor och en och annan vårlök och gulsippa. Tillkommer sedan gör också ett ljusgrönt krontak av nyfödda boklöv...





Det nya lusthuset. Ritat av Rexton arkitektur och hantverk (http://www.rexton.se/). Hemsidan väl värt ett besök! Ja...kan man göra annat än drömma om en egen paviljong...?







Snöklockor (Leucojum vernum). Masseffekten är slående längs bäcken i Rhododendrondalen.




Nuförtiden, när min utbildning är avslutad, är mina besök inte lika frekventa och därför blev jag extra förvånad av att se den omfattande förnyelse som är på gång vid huvudentrén. Ska bli mycket intressant att följa detta arbete och se slutresultatet.






Entré i omvandling. De formklippta häckarna framför kontorsbyggnaden är borta och för tillfället ersatta av granitblock. Den runda entrérabatten har ersatts av ett kraterlandskap (framtida säsongstypiska rabatter?) och toalettbyggnaden är riven vilket blivit ett stort lyft för vyn mot min gamla skola (tegelbyggnaden högst upp i högra hörnet). Butiken ligger där den alltid har legat fortfarande lika sprängfylld med vill-ha-saker...

torsdag 22 mars 2007

Gratulerar på namnsdagen Kenneth!

Kenneth på tur. Trysil, 2 mars 2007.

Salix en masse...

Collage från Salixprodukter. Håller på och lär mig olika funktioner i Picasa. Vad använder ni för bildredigeringsprogram? Skulle vilja göra collage där småbilderna är "olikstora". Alla tips välkomna... ;)

Från Koster till Salix

I somras gjorde vi ett mycket inspirerande besök till Kosters trädgårdar på Sydkoster i den Bohusländska skärgården (http://www.kosterstradgardar.se/) tillsammans med mina svärföräldrar. Grundtanken i deras arbete kallas för permakultur och myntades på 1970-talet av Bill Mollison och David Holmgren på Tasmanien.

"...Permakultur kom som ett svar på de ekologiska problemen, främst inom jordbruket och trädgård. Att finna hållbara alternativa lösningar som fokuserar på produktion av livsmedel i mänskliga miljöer. Allt viktigare då det konventionella och storskaliga jordbruket alltmer fokuserar på att i första hand producera pengar istället för livsmedel. Själva ordet permakultur härrör från permanent i bemärkelsen hållbar och agriculture (jordbruk). Idag menas inte bara hållbara jordbrukssytem utan snarare all kulturell verksamhet. Man syftar på ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet..."
"...Målet är en harmonisk integration mellan natur och människor där människans mat, energi, bostad och andra materiella och icke materiella behov produceras på ett ekologiskt bärkraftigt sätt. Att använda resurserna effektivt och många gånger gör att vi blir experter på att använda lite för att få ut mycket. Vi blir mer produktiva med mindre insats vilket gynnar både vår miljö och de framtida generationerna.
Detta är kärnan i permakultur - att få till system som använder resurserna effektivt, att formge en ekologiskt hållbar miljö i våra hem, trädgårdar, kvarter, byar och i företagen. Genom att samarbeta med naturen och med omsorg om människorna och om jorden går det att skapa miljöer som bygger på ömsesidigt positivt beroende. Permakultur definieras som en medveten användning av de ekologiska principerna för att skapa hållbara och produktiva mänskliga bosättningar. Permakultur är ett planeringsredskap som nyttjas över hela världen. De grundläggande principerna är de samma, men resultaten skiljer sig åt beroende på människor, kultur och miljö..."


Ovanstående text har hämtats från http://www.kosterstradgardar.se/ .

Efter en guidad tur i deras fantastiska trädgård hade deras engagemang och odlingstankar smittat av sig på mig. Ett tillämpat exempel på permakulturen var deras odlingsbäddar med växlande grödor som definitivt är något som jag kommer att använda mig av i mitt framtida odlingsland! I grova drag handlar det om att näringen i trädgårdsavfallet tas till vara genom att det kontinuerligt under säsongen läggs ut i form av en odlingsbädd för att nästkommande år kunna användas som en sådan. Allt eftersom att åren går finfördelas det organiska materialet mer och mer och lämpar sig varje år för olika grödor.
En annan av deras idéer handlade om att utnyttja solinstrålningen så maximalt som möjligt genom att bygga "solfångare". Tanken är att man fångar upp solstrålarna genom att omgärda odlingsytan med ett halvcirkelformat staket eller en häck som placeras med "öppningen" riktad mot solen. Halvcirkeln fungerar samtidigt som ett vindskydd och skapar ett mycket gynnsamt mikroklimat för värmekrävande och vindkänsliga arter. Detta ger med andra ord utmärkta förutsättningar för arter som behöver mycket sol och värme och även för arter som normalt inte är härdiga. Förutom detta var halvcirklarna mycket dekorativa och bidrog till känslan av olika rum i trädgården vilket precis är den känsla som jag hoppas skapa i min framtida trädgård!
Tankarna smittade även av sig på mina svärföräldrar som i ett vindpinat fiskeläge på Hallandskusten nu bestämt sig för att bygga en solfångare i sitt trädgårdsland för att skapa ett gynnsammare klimat för sina tomatplantor. De, precis som jag, är mycket svaga för staket byggda av pil (Salix), varför inte valet av material till denna halvcirkel var särskilt svårt! Detta är således den långa bakgrunden till söndagens besök hos Salixprodukter (http://www.salixprodukter.nu/).
Efter en tur i deras visningsträdgård föll valet på en modell med liggande, relativt grova slanor, se bilden nedan.
Liggande Salixstaket. Solfångaren kommer dock att få en skarpare böj än den på bilden. Men det är ju det som är så fantasktiskt med levande material att det går att anpassa precis som man vill ha det!

Stående Salixstaket i närbild. Färgen är underbar, eller hur?

Drömgrind. Tänk att få välkomnas hem av en sådan grind...

Högsäsong. Nyskördad Salix i långa banor...


Det ska bli mycket intressant att se solfångaren i färdigt skick på sin rätta plats! Bilder utlovas i framtiden...

måndag 19 mars 2007

Våren är äntligen här!


Krokus med regnstänk (Crocus). Trots den saffransgula färgen är detta ingen saffranskrokus (C. sativus) men hade det varit det så hade det för att få fram ett kilo saffran krävts märken från omkring 70.000 blommor. Med vetskap om detta får man bättre förståelse för priset på 0,5 grams-påsarna!


Strävande rabarber (Rheum rhabarbarum). Jag blir alltid lika imponerad av hur rabarberns väldiga blad lyckas veckla ut sig ur den vackra rödskimrande knoppen. Rabarbern har sitt ursprung i östra Sibirien, Mongoliet och nordöstra Kina varför den måste vara van ett bistert klimat och således inte har några problem med att spränga sig upp ur den knappt tjälfria marken. Men imponerande är det att den där lilla knoppen ska bli en gigantisk planta till glädje för oss i form av en mängd smulpajer eller som farmors rabarberkräm..mmm

Hasselblom (Corylus avellana ). Artnamnet avellana betyder från Avella i Italien. Honblommorna (eller åtminstone deras märken) är de små ceriserosa tussarna medan de gula hängena utgörs av hanblommor. Visste ni förresten att plocka hasselnötter inte ingår i allemansrätten utan kräver markägarens tillstånd?



Så långt gången var våren i Träslövsläge, utanför Varberg i helgen. Gjorde också ett mycket inspirerande besök hos Salixprodukter i Heberg, utanför Falkenberg. Rapport därifrån kommer i nästa inlägg men kolla in deras hemsida redan nu för lite inspiration, http://www.salixprodukter.nu/ .

söndag 18 mars 2007

Välkomna!

Varmt välkomna till min blogg!

Här kommer jag att skriva om saker som förgyller mitt liv och som jag vill dela med mig av. Förvänta Er betraktelser från den vilda, såväl som en mängd drömmar om den inom staketet tämjda naturen, i min framtida trädgård.

Med hopp om mycket nöje!