Historia

Harald Blåtand föddes av Thyra, kung Gorm den gamles hustru, i nådens år 908.
 
Harald växte upp till en stor och ståtlig man som tidigt fick lära sig att använda sitt svärd i både strid och jakt. Precis som alla andra vikingar vid den här tiden drömde Harald om en ärofylld död under strid med sitt vapen i handen. Det var nämligen så att de modigaste och tappraste krigarna fick, efter sin död, tillträde till slottet Valhall i gudarnas hemvist Asgård.
 
Harald gav sig ut i världen på äventyrliga resor där han fick utlopp för sin stora passion att stjäla guld och juveler och erövra nya landoråden. År 960 var Harald som mäktigast och styrde över både Norge och Danmark.
 
Harald gifte sig två gånger och med sin andra hustru Tove fick han två söner. Samma år konverterade Blåtand från asatron till kristendomen. En präst som kommit på besök hävdade att det bara fanns en allsmäktig kristen gud. Harald lät prästen genomgå ett test för att bevisa sin tes om kristendomen. Man eldade en järnhandske tills den var glödhet och satte sedan handsken på prästens hand. Mirakulöst nog fick prästen inte den minsta brännblåsa och detta dög som bevis på att kristendomen var överlägsen asatron.
 
Harald Blåtand döptes omedelbart och senare hävdade Harald att det var han som kristnade det norska och danska folket. Harald dödades år 987 under ett rebelliskt uppror som leddes av hans egen son Sven Tveskägg.
 
Eftersom Harald Blåtand hade blivit kristen fick han inte den vanliga vikingabegravningen utan kroppen fördes okremerad till Roskilde där han fick sin sista vila i en kyrka som han själv låtit uppföra. Men vad har då en gammal vikingakung att göra med en teknik för trådlös kommunikation på 2000-talet? Jo, det är nämligen så att denne vår kung var en riktig hejare (när han själv inte kände för att ge någon på nöten… ) på att få stridande parter till förhandlingsbordet och stifta fred. Gamle Harald Blåtand regerade i en orolig tid. Asatron och gamla nordiska seder konfronterades med en ny tid. Ofta fick svärdet och yxan tala - men inte när det var ting.
 
Då samlades alla fria män för att gemensamt fatta beslut, dricka mjöd och vara vänner. Blåtand lyckades också stifta fred i Danmark och hålla goda kontakter med fjärran länder.
 
Det är den här sistnämnda delen av berättelsen som har lockat tekniker på stora företag som: Ericsson, Nokia, Intel, Toshiba, IBM och många fler, att uppkalla sitt nya skötebarn efter en gammal kung. Det är den så kallade "Blåtandandan" som fått ca 2000 företag att enas om en gemensam och öppen standard som ska vara till nytta för alla parter. Alltså fred kring standarden, men öppen konkurrens om kunderna.