fredag 30 januari 2009

Tapenad med Grön ärtpuré & Blåbärskräm



Superenkel tapenad bestående av skink- & ostrullar och gröna jätteoliver. En ärtpuré på gröna små söta ärtor. Och så blåbärskräm, jag brukar köpa ekologiska, osockrade fruktpuréer i barnmatsburkar. Enkelt och gott och framförallt inga konstiga tillsatser eller massor med socker, oftast är det bara 100% frukt. Denna blåbärskräm är helt osockrad så då är det gott med något sötare till; här banan och sesamkakor.

Ni har säkert ätit sesamkakor med honung, som man kan köpa i till exempel hälsokostaffären? Här har jag gjort kakorna själv utifrån samma princip, bara oskalade sesamfrön (innehåller mer näring är skalade) och så lite flytande honung. Bara att röra ihop och slänga in i ugnen. (200C).

onsdag 28 januari 2009

Grillad kyckling, Rågknäcke & Keso


Egen grillat kycklingbröst kryddat med grillkrydda, keso och grönsaker och så en hög med scharlottenlök. Till det ett par fullkornsknäcke av råg av märket "Ryvita" ( som bara innehåller råg och salt ). Råg som sädesslag är mycket näringsrikt och mackorna är verkligen krispiga och goda att lassa på dessa grejer på!




Omelett & Skaldjurswrap


Idag blev det en omelett med rådjurskött toppat med rödlök, och en skaldjurswrap gjord på fullkornstortillia fylld med varmrökt lax och krabbkött, gul lök, majonäs och isbergssallad.
Och så "efterrätt" bestående av en björnbärskompott, mango och några bitar färsk kokosnöt.

tisdag 27 januari 2009

Raw Food Cake


Vem har sagt att man inte kan äta tårta till lunch? Här är världens nyttigaste (och godaste?) tårta!

Jag har improviserat utifrån receptet i länken nedan, du kan göra lite som du vill, basen är torkad frukt och nötter, fyllningen kan vara turkisk yogurt, honung och pinjenötter eller olika fruktkompotter eller varför inte massor utav skivad frukt. Jag har fryst min tårta så att fruktkrämen stelnar, så den serveras kall, halvt tinad.



Här finns en länk till receptet på kakan:

Crepes & Raw food cake


Crepes gjorda på sojamjölk, durumvete, havregryn och vetekli med en stuvning på rökt hjortkött. En jättegod och supernyttig "raw food cake" där botten är gjord av nötter, torkad frukt och lite kakao. Fyllning är dels en äppelkompott och dels en bärkompott gjort på enbart olika sorters bär. Kiwi och så lite grönsaker & bönor också; morötter, gurka och kikärter.


Kycklinggryta & Nötkakor




Kycklinggryta med äppelmos, saffran, kademumma och russin. Till detta en näringsrik pizzasallad och en fruktsallad på sharon, mango, päron, björnbär och gojibär. Och så två små kakor, en valnötskaka gjord av enbart valnötter och äggvita och en energiboll av havregryn, mandel, äggula, torkad frukt, lingonsylt, kanel och kokos.
Artiklar rörande lunchboxes:

Gå ned i vikt med lunchlåda:
http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/viktklubbse/article335032.ab

Lunch box basics:
http://www.hillbillyhousewife.com/lunchboxbasics1.htm

Suggestions For School Lunches
http://www.hillbillyhousewife.com/lunchboxfood2.htm

Köp din egen laptop lunchbox:
http://www.laptoplunches.se/

Gör din egen lunchbag påse:
http://tipnut.com/homemade-oilcloth-lunch-bags/

Eller gör en "designer lunch bag"http://tipnut.com/make-your-own-designer-lunch-bag/

Boktips, lunchlåde kokböcker, benso, japansk style:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=4889960732

The luchbox diet
http://dietandfitness4you.wordpress.com/2008/06/25/the-lunch-box-diet/

Tips på lunchlåde recept:
http://www.arla.se/Default____18126.aspx

Ta med lunchlåda och spara en halv miljon. Att äta lunch ute under ett yrkesverksamt liv kostar lika mycket som att försörja ett barn. Men genom att ta med lunchlåda till jobbet kan du spara ihop en halv miljon kronor.

http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3Fmenusection%3DDinapengar%3BDinapengarNyheter%26ArticleID%3D2007%255C04%255C23%255C8647
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=872163

Matlådan gör comeback
Matlåda hemifrån är den vanligaste svenska arbetslunchen, visar en kartläggning från Lunchfrämjandet. 34 procent äter hemlagad matlåda 3-5 gånger i veckan. 27 procent besöker personalmatsal eller lunchrestaurang lika ofta.


Tipsen som hjälper att spara pengar på lunchen:

-Köp ett basskafferi ihop med kollegor. Parmesan, olivolja, vinäger, chilisås, soja och andra smaksättare piggar upp innehållet i lunchlådan.

-Rosta nötter och frön och smaksätt med havssalt. Förvara i en burk på jobbet och strö över din medhavda mat.

-Storhandla. Bygg ett förråd hemma med konserverade bönor, frysta grönsaker, nudlar, bulgur, couscous och pasta.

-Använd middagsrester i din matlåda. Fisk och köttbitar, komplettera med grönsakswok, bulgur, kikärtor, smaksätt med keso och liknande som drygar ut och mättar.

-Ägna en söndag till storkok då och då. Gör två olika husmanskosträtter och frys in i portionsformar. Gör det till en social grej tillsammans med en kompis eller din partner.

-Soppor är billigt och enkelt. En linssoppa med potatis, morötter, buljong, curry och en slurk kokosmjölk tar tio minuter att göra och kostar nästan ingenting. Ta med till jobbet i en termos!

-Bygg en mellanmålsbuffert på jobbet. Russin, osötade kex, nötter och färsk frukt gör det lättare att stå emot wienerbrödet för 15 kronor.

Källa: di.se MALIN CRONA
Publicerad 2007-04-23