fredag 27 februari 2009

Det ultimata kosttillskottet?


Det här kosttillskottet verkar väldigt bra. Jag har tidigare tagit Mivitotal som utger sig för att vara det "mest kompletta kosttillskottet på den Svenska marknaden" med detta vid namn "Mega Vital" innehåll ännu fler ämnen. Det sägs vara om inte världens så ett av världens mest kompletta tillskott. "Du är vad du äter" Anna Skipper både använder och säljer det själv på hennes http://www.skippersmart.se/ MEN det är billigast att köpa det på shopping4nets kosttillskottssida är: ttp://www.shopping4net.se/Haelsokost/Vitaminer/Multivitaminer/Mega-Vital.htm


Mega Vital är ett flytande kosttillskott med 184 olika ämnen - rejäla doser vitaminer och mineraler; dessutom anti-oxidanta, Q10, grönsaker, aloe vera, silica, Celldefence, och andra frukt- och växtämnen. På toppen av detta lättupptagliga preparat, 19 aminosyror, 72 spårmineraler och mycket annat för ett av världens mest kompletta flytande kosttillskott, i en välsmakande fruktjuice.Man mäter den antioxidanta effekten genom ORAC-enheter (Oxygen Radicla Absorption Capacity), dvs. hur väl ett ämne kan neutralisera fria radikaler. Önskvärd dagsdos är 3500, normal dagsdos är ca 1400. Mega Vital har 4111 ORAC-enheter per dagsdos. Alltså förmodligen det mest antioxidanta kosttillskottet på marknaden.Kolloidala mineraler: Ett bioaktivt mineralvatten med över 70 naturligt förekommande mineraler och spårämnen i kolloidal form (ytterst små), från en förhistorisk växtavlagring i USA. Detta är originalet från källan i Utah, den enda av sitt slag i världen. En blandning av olika ytterst små spårmineraler, bl a jod, selen, järn, bor, kalcium, magnesium,krom, koppar, zink, kalium.I en blandning av grönsaks- frukt- och fytoämnen Broccoli, tomat, kål, spenat, grön paprika, vitlök, morot, persilja, blåbär, körsbär, persika, jordgubb, banan, acerola körsbär, svarta vinbär, guarana, hagtorn, grön papaya, rödbetor, fläderbär, ingefära, citrus bioflavonoider; ett svagt te gjort på, amerikansk ginseng, suma rot (brasiliansk ginseng), grönt te och yerba mate. CellDefense 400 mg Coenzym Q10, blåbärspulver, pulver från blåbärsblad, vindruvskärnextrakt, muskatvindruvspulver, pulver från rött vin, cayenne, grapefruktspulver, quercitin.

The anti-cancer diet

Här följer en länk med 12 mattips rörande vad man ska äta för att minska risken för cancer. Detta är något som är jätteviktigt med tanke på att det är den andra näst största dödsorsaken efter hjärt- & kärlsjukdom i Sverige. Dessutom, samma mat som förrebygger cancer förebygger även hjärt/kärlsjukdomar.

http://www.askdrsears.com/html/4/t040300.asp

Ny kostpyramid


Den här nya kostpyramiden hittade jag på:
http://www.halsosidorna.se/

Den tycker jag ser bra ut, förutom att jag äter mycket mer frukt än baljväxter. Men att grönsakerna ska vara i botten istället för bröd, potatis och pasta håller jag helt med om. Så ser ju inte den traditionella pyramiden ut. Mycket nötter, bär och vegetabiliska oljor är även bra. Ett tips att få i sig mer baljväxter kan vara att såsom i många salladsbarer göra bönröror, sallder med kikärtor, kidneybönor, bondbönor från burk. Det tar inte lång tid och är dessutom riktigt gott med kryddor såsom vitlök, persilja och med tex solrosfrön att strö på toppen.

måndag 23 februari 2009

Kalops & små ostar


Kalops gjord på natur betat nötkött (innehåller mer omega 3 än icke natur betat kött). Rågbröd istället för potatis till, mycket mer näring i än potatis och så små kex med två ostar, en örtbrie och en camembert.

Toast & jordgubbar med grädde!


En omelett gjort på ägg och en skvätt grädde. Det går att göra den på mjölk också men med lite grädde blir den så mycket godare. Champinjoner, rökt kalkon och gul lök är det också i.
En toast med ost och bregott till och en fantastisk efterrätt, jordgubbar med vispgrädde! Kan det bli godare?

Kålpudding


Nu är vitkålen superbillig så då passar det bra att göra en kålpudding. Jag brukar ha i ungefär dubbelt så mycket vitkål som nötfärs i den och därmed långt mycket mer än klassiska recept menar. Lite mjölk/sojamjölk och ägg ska det vara i. Vill man kan man byta ut nötfärsen mot kycklingfärs. Ätes med fördel med rårörda lingon. Och varför inte äta en hel paprika istället för hela frukter? Även morot är med i lådan idag.

Kalkonkorv


Kalkonkorv med lätt stekta omega 3 ägg. Finns även kycklingkorvar som är goda. Charkprodukter ska man inte äta mycket alls av, om ens något, men är det fågelfalu och gör man de sällan så får de gå. Falukorv är ju så gott! Röd paprika i stavar och naturell yoghurt som avslutning på måltiden.

fredag 20 februari 2009

Ökad kondition, bromsat åldrande & längre liv

Intresserad av kost och hälsa som jag är äter jag ett stort antal kosttillskott per dag. Ett av dessa tillskott är ”Resveratrol” som hos olika försöksdjur ger ett längre liv med upp till 30% samt ett friskare liv. Detta ämne tros aktivera samma gen som med ”CR”dvs Calorie restriction (att äta upp till en tredjedel mindre kalorier än normalt) som också har visat sig förlänga livet med upp till 30% hos försöksdjur.

Här följer klipp från några amerikanska TV program om Reservatrol:

http://www.youtube.com/watch?v=jCBKfqanYX0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=7UrSWvFD7kQ

Detta är hemsidan jag köper Resveratrol från: http://www.biotivia.com/
De har enligt tester det högsta värdet av Resveratrol till den lägsta kostnaden och är garanterat högkvalitativt. Det går inte att köpa i Sverige än, så det måste beställas från USA.

OBS! Nackdelarna är att det är dyrt, det är naturligtvis på grund av tidsaspekten inte bevisat än att människor får samma resultat som de försöksdjur som testats. Men eftersom resultaten från studierna än så länge är helt häpnadsväckande både vad gäller livslängd, vitalitet, ökad kondition och uthållighet samt ett markant inbromsning rörande kroppens åldringsprocesser såsom hjärnans åldringsprocess är det enligt mig värt att äta det.

Low carb/LCHF/Atkins


Att banta med hjälp av Low carb/LCHF/Atkins är riktigt läskigt effektivt, men så värst hälsosamt är det tyvärr inte alltid. Anledningen är att studier gång på gång visar att både högt intag av rött kött och högt intag av mejeriprodukter ger en ökad cancerrisk. Om man däremot istället för att äta mer än vanligt av köttet och mejeriprodukterna istället ökar på intaget av fisk, fågel, ägg, skaldjur, majonnäs och nötter blir det en riktigt nyttig kost!

Här följer två stycken länkar till några bra sidor om man vill få konkret information om hur man genomför Atkins diet:

Vad är Atkins: http://www.itcanbedone.net/upload/Atkins.pdf
Kosttips Atkins: http://www.itcanbedone.net/upload/Kost_tips_Atkins.pdf

onsdag 18 februari 2009

Kycklingklubba med stuvad spenat


Ett typiskt low carb mål. Marinerad ugnskyckling med gräddstuvad spenat, keso med kanel och så en bit brieost som dessert. Denna ost är 60%, men jag brukar även köpa "Kolibri" brieostar som bara innehåller 13% fett.
Idag har jag även med mig ett par stekta ägg med havssalt och lite majonäs till som mellanmål, runt kl 16 brukar jag bli riktigt hungrig igen! Andra bra mellanmål är att ha naturell yogurt i kylen på jobbet, en påse med lite nötter/frön i kontorslådan eller ta med en bunt grönsaksstavar.

måndag 16 februari 2009

Laxhamburgare


Hembakat bröd med en laxburgare till. Den är gjord av ägg, lax, mandel, och panerat i oskalade sesamfrön. Till burgaren har man med fördel sallad, senap, gurka, lök, majonnäs. Morot, banan och tomat som grönt till.

Grönsakswook med kokosmjölk


Grönsakswook med bambuskott, vattenskott, vattenkrasse, kidneybönor och så en sås på kokosmjölk, röd och grön currypasta, soja och div kryddor. Cashewnötter vid sidan om så de håller sig fräscha. Ett kokt ägg och päron och apelsin.

Köttfärs- & grönsakspiroger


Köttfärs- och grönsakspiroger med nötfärs, paprika, färska champinjoner, gul lök och diverse kryddor, bland annat spiskummin. Den kryddan brukar användas i marockanska piroger, men den funkar utmärkt även i svenska! En lök och gurksallad och så små nötbollar med bland annat krossade jordnötter, havregryn, krossade linfrön och ägg i.

tisdag 10 februari 2009

Några av mina favoritböcker!















































































Potatisplättar & rårörda lingon


Potatisplättar med lingonsylt, äppelkräm, två stekta ägg och så en jättegod smoothie på avokado, banan och päron. Smoothien förvarar jag i frysen till på morgonen då jag ställer in den i kylen, då är den lagom kall att ätas till lunch.
Den kan även värmas direkt från frysen i några sekunder i mikron tills den är lagom kyld.

måndag 9 februari 2009

Flygande Jakob & ugnsbakat äpple


Flygande jakob med jordnötter (vid sidan om så de håller sig hårda) och jasminris, kan naturligtvis med fördel bytas mot råris. Man kan använda både havregrädde, sojagrädde eller vanlig grädde. Jag har här använt ekologisk matlagningsgrädde utblandat med mycket mjölk. Ugnsbakat äpple som i mitten innehåller krossade nötter såsom hasselnötter och mandel, havregryn, kanel, vaniljsocker eller honung, lite smör. Hallonglass gjord på avokade, banan, hallon och lite mjölk. En clementin.

Viltskav & potatismos, jordnötskaka


Viltskav gjort på älgskav, men det går bra med ren- , hjort- eller rådjur också. I frysdiskarna brukar det finnas både ren- och viltskav att köpa. Hemmalagad potatismos och rårörda lingon är gott till! Och så finriven morot, en jordnötskaka gjort på ägg och krossade rostade salta jordnötter. Och så en äppelkaka utifrån samma koncept som raw food kakan jag skrivit om tidigare, men med äppelkräm på samt kokos och gojibär.

Morotsbiffar med avokade & couscous och äppelpaj



Morotsbiffar och couscous, en avokado och så en jättegod och supernyttig äppelpaj, det är bara massor av äppelbitar och så havregryn och hyvlad mandel, kanel, vaniljsocker och lite smör över och in i ugnen på 200C tills äpplena blivit mjuka. Kan ätas som den är eftersom den blir saftig, både godare och roligare än en frukt som efterrätt!

torsdag 5 februari 2009

Broccolimos & kyckling


Broccolimos gjort på ångkokt eller kokad broccoli och så gör man mos av det som ett vanligt potatismos, dvs mosar och har i mjölk, lite smör, salt och peppar. Gott och så mycket näringsrikare och energisnålare än poatismos. Broccoli toppar listan på världens mest näringsrika matvaror, och har bland annat en starkt cancerbekämpande effekt.
Samma mosprincip kan användas för att göra blomkålsmos. Jag tycker moset är gott att äta med senap och varför inte ketchup. Kycklingbitar av ungsbakat kycklingbröst. Rädisor och stavar av kålrot.

Man kan även ha en dippsås som man dippar grönsaksstavarna och rädisorna i, varför inte goccamole, hommus, tzatsiki eller yogurt med chipsdipppulver iblandat (istället för gräddfil).





Rödbetssoppa & ett fantastiskt litet bröd



Rödbetssoppa och bröd enligt receptet nedan med bregott och västerbottenost. Vindruvor och en halv avokado med citron, vitvinsvinäger, havssalt och peppar. En stycken jätteapelsin.

onsdag 4 februari 2009

Ett fantastiskt litet bröd

Suveränt gott bröd med luftigt inre och frasig skorpa! Super enkelt att göra eftersom de inte behöver knådas, men resultatet blir lika snyggt som om man köpt det i ett franskt boulangerie.

- 5 dl fingervarmt vatten- 1 dl mjölk- ½ paket jäst- 2 tsk salt
- 1 msk honung- 12 ½ dl vetemjöl (eller 1 ½ dl grahamsmjöl + 11 dl vetemjöl)- mjöl till utbakningen.

Mät upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Häll över vattnet och rör om med trägaffel tills jästen löst upp sig. Häll i resten av vätskan och rör ner mjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen, täck bunken med en handduk och jäs 1-1 ½ timme. Värm ugnen till 250 grader och smörj två bakplåtar alt. täck dem med bakplåtspapper. Strö ut 1 dl mjöl på bakbordet och tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället - knåda INTE. Strö ytterligare lite mjöl degen och platta sedan ut det hela lite försiktigt med handen. Skär snabbt degen i 6-7 cm smala remsor och dela sedan dessa i 2-3 delar på sniskan. Lägg över bitarna på plåtarna och grädda sedan första plåten i 20 minuter, den andra i ca 17 (låt den vänta under handduk vid första gräddningen). Låt svalna utan handduk.

Borsjtj - rysk rödbetssoppa


Kanske en av världens godaste soppor. En vackert mörkrosa soppa som är en klassiker på det ryska middagsbordet. Den är super enkel att göra och ingredienserna är billiga!

( 6 port )
6-7 rödbetor 2 gula lökar 7½ dl vatten 2 msk grönsaks- eller kycklingfond 2 msk pressad apelsin 1 msk svartvinbärssaft ½ tsk salt

Skala och skär rödbetor och lök i bitar. Koka upp vatten och fonden i en gryta. Lägg i rödbetor och lök och koka under lock på svag värme tills rödbetorna är mjuka, 20-30 min. Häll av och spara spadet. Finfördela rödbetor och lök i matberedare eller mixerstav. Blanda dem med spadet i grytan. Värm upp och smaka av med salt, citron och ev saft.

Tips! Värm soppan och ta med i en termos.

Frys in!

Jag brukar frysa in det mesta jag gör, så är det bara att ta upp portionsstorlekar av det som behövs för dagen. På så sätt är det enkelt att göra stora satser av saker och sedan ha ett lager i frysen som man kan plocka och variera sig av. Alla nötkakor, bröd, muffins och de flesta maträtter kan man göra detta med. Även fruktsallad och smoothie kan frysas. Tar man upp vad man behöver på morgonen eller kvällen innan så är det tinat och klart när man sedan ska äta det. På så sätt tar det inte så lång tid att få ihop en variationsrik och färsk rätt!

Ungspannkaka med hallon & äpple


Morots- & kokossoppa enligt receptet nedan. Till efterrätt, ungspannkaka med hallon och äpple och kryddat med kardemumma. Smakar som en kaka men är näringsrikare än en vanlig ugnspannkaka då den är gjord på sojamjölk, omega 3 ägg, bovetemjöl, havregryn, lite hackade hasselnötter och krossade linfrön istället för fint vetemjöl och dessutom är det inget smör i. Fruktsallad på blandade frukter och så en liten näve jordnötter och en päronmuffin vid sidan av.

tisdag 3 februari 2009

Morots- & kokossoppa med lime


(4 portioner)

· 1 kg skivade morötter
· 1 hackad gul lök
· 1 liter vatten
· 1,5 msk grönsaks- eller kycklingfond
· 1 burk kokosmjölk (light eller vanlig)
· Saften av en limefrukt
· Salt & svartpeppar

Koka morötterna och löken tillsammans med vattnet och buljongen tills morötterna är mjuka. Mixa sedan allt med en stavmixer och tillsätt därefter kokosmjölken och limen. Låt koka upp igen innan det serveras.

Eftersom buljontärningar innehåller glutamat och många andra konstiga tillsatser brukar jag byta ut tärningarna i recept mot flytande fonder som finns att köpa i glasflaskor. Lite dyrare men har heller inte lika många tillsatser och är ofta godare. Det börjar även komma ekologisk fryst buljong i frysdiskarna hos välsorterade mataffärer. Tänk på att inte salta lika mycket när du använder fond som när du använder buljongtärning, de innehåller nämligen ofta lite mer sälta. 1 buljongtärning = 1,5 msk koncentrad flytande fond.

måndag 2 februari 2009

Pannkaka med äppelmos & fruktmuffins

En stycken pannkaka med äppelmos i mitten. Extra äppelmos vid sidan om och så ännu mer frukt; sharon och kiwi. En kokoskaka därtill gjord av riven kokos och äggvita (in i ugnen på 175C i en 10min) och så en fruktmuffins med diverse fruktbitar såsom mango, äpple, päron och banan.


En underbar smoothie!


Här kommer receptet på världens godaste smoothie!

1 frusen skivad banan
1 frusen tärnad helt mogen sharonfrukt
ca 2 dl mjölk eller så mycket så att man får en lagom krämig konsistens
1 tsk kanel

Mixa allt länge på högsta nivån till du fått en helt slät och tjock konsistens.
Det får inte finnas några klumpar alls. Häll upp i cocktailglas, pudra på en nypa kanel och servera! Kan ätas med sked eller drickas med tjockt sugrör, beror på hur lite mölk du har i och därmed hur tjock du gör den.
Tips! Ha alltid skivade bananer i frysen för smoothie. Då är det bara att mixa bananskivorna med en skvätt mjölk och om man vill lite annan blandad färsk eller fryst frukt eller bär så har du en god och söt smoothie på bara några sekunder. Att ha fryst frukt i smoothien gör att den blir så mycket godare -kall och extra tjock och krämig utan att du slipper trixa med krossade isbitar.

Baktips!


* Jag brukar ha massor utav tärnade frukter och bär, torkad frukt, nötter och rivna morötter i matbröd, muffins, kakor, ungspannkaka etc. Ofta långt mycket mer än vad det står i recepten, ju mer desto bättre! Det är ett enkelt sätt att få i sig mer frukt och grönt och det blir dessutom saftigare, sötare och godare.

* Ta bort hela eller delar av sockret och ersätt med olika söta eller torkade hackade frukter eller honung. Honung till skillnad från socker innehåller faktiskt visa näringsämnen.

* Ha i hemmagjort äppelmos, kanel och kardemumma i degen eller smeten. Kanel gör dessutom att brödet håller sig längre.

* Varför inte ha i olika typer av nötter såsom valnötter, hackade hasselnötter, mandel etc.

* Vanligt vetemjöl i recept kan bytas ut helt eller delvis med bovetemjöl samt lite havregryn (havresmak är ju så gott!), sojamjöl, proteinpulver etc. Dessutom är krossade eller hela linfrön gott att ha i samt lite vetegroddar och kli. På så sätt kan man göra nyttiga bröd och bakverk av nästan vilket recept som helst!

* I stället för ströbröd till formarna har jag kokosflingor. Både godare och nyttigare, och så ser det ju finare ut.

Vill du veta mer om Raw Food?

" I USA är raw food en stark trend och kändisar som Demi Moore, Donna Karan och Woody Harrelson gillar sina okokta maträtter. Den här maten ger hyn en vacker lyster, hjälper dig att hålla vikten på ett naturligt sätt och ger ett bra immunförsvar. Det är förstås jätteintressant för kändisar som vill må och se så bra ut som möjligt. "

Läs mer om Raw Food (Levande föda) här:

http://www.energica.se/images/other/RAWartikel.pdf

Fluffigt choklad mousse Raw Food style!



2 port.

0,5 dl färska dadlar
0,5 dl vatten + ev. 2 msk vatten
2 msk honung
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 dl avokado
0,5 dl kakao eller carob
ev. 1 physalis, till dekoration


1. Blanda dadlar, 0,5 deciliter
vatten, honung och vanilj till en
mjuk röra i matberedaren (du
kan även använda stavmixer,
men får då inte samma fluffighet).
2. Tillsätt avokado och kakaopulver
eller carob.
3. Kör till en krämig konsistens.
Stanna då och då för att skrapa
ned från sidorna.
4. Lägg upp i ett vackert glas och
dekorera med physalis.
5. Tillsätt de 2 matskedarna vatten
om du vill ha det lösare. Håller tre
dagar i kyl och två veckor i frys,
förvara i en försluten burk.

Hallonmuffins




Goda muffins med tanke på näringsinnehållet! Är så nyttiga att de kan ätas till frukost, mellanmål eller som en del av en måltid. Hallonen kan bytas eller kompletteras med andra bär eller frukter om man så vill.

1 1/2 dl Kesella 1% (150 g) 1 dl vatten1 st ägg (50 g) 0,5 dl Honung 2 1/2 tsk bakpulver 3 tsk vaniljsocker (10 g)2 dl grovt dinkelmjöl (135 g) 1 dl sojamjöl (30 g)1/4 dl linfrö (20 g)1 1/2 dl frysta hallon (100 g)

Blanda samman alla ingredienser. Häll i formarna och sätt in i ugnen på 175C tills alla muffins fått en gyllene färg.




Morotsmuffins


Att komplettera en deg med fint rivna morötter passar i de flesta matbröd och här även muffins. Brödet blir saftigare, nyttigare och så enormt mycket godare! Se även mina baktips för inspiration till hur man kan exprimentera med degen för att få i så mycket gott och näringsrikt som möjligt!
2 ägg 0,5 dl honung 4 msk smält smör 5 dl rivna morötter 2,5 dl bovete mjöl 0,5 dl havregryn 2 tsk bakpulver 2 tsk kanel

Vispa ihop ägg och honung. Blanda mjöl, bakpulver och kanel och rör ner det i äggvispet. Blanda sist i rivna morötter och smör och rör till en jämn smet. Rör inte för länge då kan muffinsen bli för kompakta! Fördela i ca 15 styckna normalstora muffinsformar. Grädda i 175°C varm ugn i ca 10 min.

Makrill- & mandelbiff samt banansmoothie


Makrillbiff med smak av mandel och så en champinjon och baconsås (lightversonen är stekt skinka).Makrillbiffarna är gjorda på rökta och urbenade makrillfileer, mandelmjöl, dvs krossade, mortlade mandlar istället för vanligt vitt mjöl vilket gör de båda både mer näringsrika och godare och äggula, dill, citronpeppar och havssalt. Ärtor och minimorötter istället för potatis. En enormt god smoothie görs på frusna bananbitar och mjölk som mixas till en jämn krämig konsistens. Jag brukar krydda med en nypa kanel, det gör att de bli ännu smakrikare. Vill man ha smoothien mer söt kan man med fördel mixa ner några bitar sharonfrukt. Jättegott och nyttigt! Jag har även gjort en bärglass, det är en blandning av olika bär och så banan för att få den krämiga konsistensen och sötman. Lite vanlijsocker i gör de ännu godare.