lördag 4 december 2010

Sill, ost och brännvin

Nu nalkas julen, en av de högtider på året då man verkligen kan släppa loss alla hämningar och experimentera vilt med sillinläggningar. Om man har tur får man en liten trivsam sup till sillen också.


(Om du inte tycker om julmat, kan du nog sluta läsa detta blogginlägg nu, och istället hitta något gott att läsa om på denna sida istället.)

Ni vet hur det är, det är stressiga tider. Allt ska liksom "bli klart" före jul. Både privat och professionellt ska man kunna känna att inget stör bilden av total julefrid när julaftons morgon gryr. Så man stressar under hela decemeber. Resultatet blir att man hamnar i en mindre ångestdepression när julhelgen väl infinner sig. Under denna depression är julmaten en säker källa till tröst och ångestdämpning.


Damer uppskattar inlagd sill.


Jag har kommit att intressera mig för sillinläggningar allt mer. Sillen är sympatisk. Opretentiös och rejäl. Hederlig. För er som i likhet med mig kastar er över sillbordet med godmodig glupskhet, följer här några riktigt smarriga recept. Måttet på de olika ingredienserna är ungefärliga.


Sillen skäres i lagom stora bitar.


1. Grundinläggning
Köp en hink med salta sillfiléer. Lägg filéerna i kallt vatten i sisådär ett dygn. Koka sedan upp en lag bestående av ättikssprit 12%, socker och vatten. Proportionerna ska vara ungefär 1-2-3. Typ. När lagen är kall, lägg i filéerna, skurna i lagom trevliga bitar. Efter ett dygn är sillen klar. *Hur svårt är det på en skala?*

(Om lagen är varm när du lägger i fisken, kommer du att få en annan rätt, nämligen sillgröt. En föga uppskattad rätt på julbordet.)

2. Kryddsill
Om man nu inte nöjer sig med att bara äta inlagd sill enligt ovan, så kan man gå ett steg upp på sillstegen och krydda inläggningslagen. Jag brukar anrätta den klassiska kryddsillen på följande sätt:
3 dl grundinläggning enligt ovan
15 Vitpepparkorn
15 Kryddpepparkorn
5 Nejlikor
5 Lagerblad
1 Skivad rödlök

3.Dillsill
Dillsillen är frisk och frodig. Passar både till jul och midsommar. Spara inte på den färska dillen i receptet, fläska på ordentligt.
3 dl grundinläggning enligt ovan
1 tsk Dillfrön
Ett knippe Färsk dill


Sillens plats på julbordet: Central.


Okej, hörni. Det får räcka för idag. Jag ska inte trötta ut er med oändliga rader av sillrecept. Tillåt mig bara kort att reflektera över något väsentligt i sammanhanget: valet av brännvin till sillen. Det går utmärkt att krydda egen brännvin med olika exotiska ingredienser. Jag har under årens lopp försökt mig på många varianter. Ett tag hade jag ett tjugotal olika småflaskor med olika varianter på samma kryddning i ett skåp, för att hitta det optimala förhållandet mellan de olika kryddorna. Det blev naturligtvis ohållbart. För att göra en extremt lång historia kort: Det är svårt att göra egna brännvinskryddningar som är lika goda som köpespriten. Detta är min ödmjuka åsikt, och jag beklagar att det förhåller sig så. Att krydda brännvin är komplicerat och ställer höga krav på råvaror och teknik. Visst kan det vara roligt och festligt att hänge sig åt brännvinskryddning, men risken är stor att den där flaskan med citronmeliss- och valnötsbrännvin som står i skafferiet, förblir stående.

Så om du inte är en extravagant entusiast som envist kryddar eget brännvin, så rekomenderar jag Lysholms Linie Aquavit eller O.P. Anderson Aquavit i alla lägen. De är bägge rena och tydliga i sina smaker. Linien domineras av kummin i smaken, medan O.P har en mumsig balans mellan anis, fänkål och kummin. Bägge två är faktiskt otroligt goda till sill.

Se även: gp.se

2 kommentarer:

  1. Hej, har du provat att göra pepparrotssnaps? Lägg några bitar pepparrot i en flaska med vit sprit, låt dra ett tag. Inspirationen kommer från Salt & Sill som har en pepparrotssnaps på menyn. Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Pepparrot? Låter intressant. Om man dricker tillräckliga mängder så behöver man kanske inte borsta tänderna heller, då pepparroten tar död på alla bakterier i munnen? Värt att prova!

    SvaraRadera