DÖRR-MAKEOVER



Foto: Privat (ursäkta dem mörka bilderna)


Hur gick jag till väga:

1. Skruvade bort alla beslag och la ner dörren på två bockar för perfekt arbetshöjd. Tvättade dörrarna med målartvätt.

2. Målade dörrarnas kortsidor med vit täckfärg (ruggade först ytan lite lätt med sandpapper) i cirka tre omgångar.

3. Därefter, när färgen torkat ordentligt, la jag försiktigt på den vita kontaktplasten över dörren enormt försiktigt för att undvika bubblor. Börja uppifrån och arbeta nedåt, ta hjälp utav en handduk och dra från sida till sida längs hela dörrsidan (småbubblor är oundvikligt, dem sticker man "hål" på efteråt och slätar ut) och skär till plasten längs sidorna med en gipskniv.

4. WALLA! Det färdiga resultatet, vilken skillnad. Bara sju dörrar kvar nu. Köpte dessutom dörrfönster som skall pryda en del utav dem.'




Kontaktplasten

jag använde mig utav säljs på rulle på Bauhaus i 90cm bredd för 99kr, finns i ett flertal färger för er som kanske önskar en dörr i ekfärg eller svart. En rulle räcker till en sida, 210x90cm för att vara exakt. 
 
Varför välja kontaktplast framför färg: Jag tycker resultatet blir betydligt snyggare och får en härligare lyster. Du slipper spår efter penseldrag och struktur efter en roller.


Jag rekommenderar släta och fina dörrar för perfekt resultat. En dörr tar ca 1½ timme att göra inkl. torktid. Ta det lungt och försiktigt. Ju noggrannare desto bättre resultat = färre småbubblor.

Kostnad:
198kr/dörren.



Lycka till!

GÖR DET SJÄLV!

En utav mina absoluta favoritbloggar vid namn tinaminastina bor i ett utav dem mysigaste hus jag någonsin sett. Allt ser så "levande" ut i jämförelse med min "kalla" vita inredning. Jag älskar det vita och minimalism, kombinerat med trä och svart (precis som jag har idag), men ibland saknar jag (hör & häpna) den där varma känslan jag kan få när jag besöker andras hem. Vitt är så enkelt att jobba med och anpassa detaljer utefter, så den har alltid vart en självklar färg för mig.

För att göra ett hem/rum lite mer levande tycker jag det krävs levande ting, så som trä, sten etc. Men när man inte har möjlighet att göra något såpass storartat, så tänkte jag ge mig in på något i fejk, en "fejkad murstock", i hallen/passagen uppe som en konstrast mot allt det vita. Denna hall/passage har alltid vart ett problem då planlösningen är relativt smal. Jag funderade ett tag och begav mig sen till rusta, där dem dessutom hade tapeten till halva priset (tur igen). Gladeligen hade den en hel del struktur i sig, vilket gör den mer verklighetstrogen i jämförelse med en vanlig slät och blank tapet. Så det fick bära eller brista, men jag vart sjukt nöjd. Så nu får vi hoppas den är här för att stanna. Dessutom behövs det knappt några detaljer till den, utan den bara sitter där och "är".

Och resultatet:


Nu gäller det att piffa upp dörrarna och den övriga passagen, men vad det blir får framtiden visa.



Bokstavstavlor -gör själv!



Många utav er har frågat hur jag tillverkar alla mina tavlor, svaret är enkelt och absolut ingen hemlighet. Har själv hämtat inspiration från jennys hus (vilken driver en utav mina absoluta favoritbloggar) och det tackar jag hjärtligt för.

Hur som helst, det första du behöver är stämplarna (dessa avänder jag mig utav) och en stämpeldyna i önskad/e färg/er från Panduro Hobby, vilka är billiga och bra och det enda stället (borstsett från utlandet) jag hittar dessa på. Allra enklast är ju såklart att besöka butiken, där finns även massvis med andra typsnitt på stämplar, figurer, hjärtan och stämpeldynor i hundratals färger och storleker. Även dynor för textil, om du tex vill texta på en kudde/örngott. Annars går det precis lika bra att handla från internet.

Sök på: stämplar eller stämpeldynor sökfältet -så bör du hitta det mesta i dessa kategorier.

Såhär gör du:
  1. Du behöver som sagt stämplar, stämpeldyna, en fuktig disktrasa, papper och ett underlag du vill texta på, jag använder mig utav vanliga canvas.
  2. Tryck stämplarna lite lätt mot dynan, inte allt för hårt
  3. Stämpelfärg kring kanterna är oundvikligt, men lär tas bort på direkten för att underlätta själva "trycknigen". Annars blir det en "ruta" kring bokstäverna, se bild 6.
  4. Använd först fuktad disktrasa, sen papper längs kanterna.
  5. Tryck (ganska hårt) på önskat föremål
  6. Bilda ord och texter ur din egen fantasi. Den första bokstaven i "B L O G G" är alltså stansad med en "ren" stämpelyta, medans de resterande fyra är resultatet utav en dyna som INTE "tvättats" innan trycknigen

Resultaten blir strålande, personligt och snyggt. Ingen bokstav är den andra lik och var uppmärksam på att det är SVÅRT att få bokstäverna raka, då dem sitter fast med olika marginaler på stämpeltopparna. Tänk efter innan du trycker så det inte blir fel. Det TAR TID eftersom du lär "tvätta" kanterna inför varje bokstav. Tålamod! Tålamod! Långa texttryck tar flera timmar och ibland bör stämpeldynan "vila" så den inte torkar ut.

Men det är värt all möda -för fasiken så snyggt det blir!  Ta det lungt och planera ditt tryck så kommer det gå strålande.

Lycka till!

Elementskyddet -fixa själv med lastpall!












Du behöver:
  • Lastpall
  • Plywood/mdfskiva
  • Skruv
  • Sticksåg
  • Borr
  • Penna
  • Sandpapper
  • Spackel
  • Färg

Jag hade länge tänkt göra mig ett elementskydd i sovrummet men inte riktigt vetat hur jag skulle gå till väga, förens jag kom ut i garaget idag och såg tre lastpallar ligga och skräpa. Dels "vanliga" lastpallar med brädor och så denna med en mdf-skiva på. Eftersom jag ändå tänkt borra hål (för värmens skull), så passade den släta pallen mina ideér allra bäst.

Hade jag istället valt pallen med "brädor", hade det inte behövts några hål, vilket betyder att jag bara hade behövt mäta, såga, spackla och måla. Men denna skulle nog passa bättre i det "lantliga" hemmet med den lantliga inredningen. Det skulle bli ett elementskydd i råplankstuk, vilket också hade vart riktigt läckert.

Iallafall:
Vi hade en sådan tur att pallen nästan gick jäms med fönsterkarmen, så det enda jag behövde var en liten "höjskillnad", vilket jag lätt fixade med TVÅ överliggare (se bild). Höjden kan anpassas hur man vill själv och utefter vad man tycker är snyggt. Man kan ävan köpa till ben eller skapa någon form utav "klossar" så pallen mäter den höjd man vill ha eller varför inte "hänga" skyddet direkt på väggen jäms med fönsterkarmen och bara såg ut en överliggare.

Lastpallen är 120cm bred och 80cm hög (standardmått), vilket passade mitt fönster (de flesta fönster) perfekt. Dessutom kan man sätta ihop flera pallar om man har bredare fönster såklart.

1.  Ta in pallen och mät hur den förhåller sig till elementet, väggen och fönstret. Mät och fundera ut hur du på bästa sätt kan få till det så den passar dina mått.

2. Anpassa höjden efter måtten, mät och rita upp en "överliggare" i mdf/plywood och såga sedan ur den och skruva fast den på ovansidan av pallen. Gör samma sak på sidorna. Mät djupet och såga ur två "sidor" som du sätter fast EFTER överliggaren. Glöm inte hål för sv. sladdar och kontakter.

3. Vill du ha inbygd fönsterbräda? Gör som ovan, men såga ur mdfen/plywooden utefter ditt fönstermått (se bild och beskrivning nr 3 ovan). Eftersom vi behövde TVÅ överliggare gjorde vi den UNDRE jäms med pallen och den ÖVRE med två cm överhäng på alla sidor och utgick från fönsterkarmen.

4. Spackla igen alla hål, slipa och måla den i önskad färg eller klä in den i tyg eller tapetsera på den. Glöm inte värmehål, vilket du gör utefter DITT tycke. Borra hål, såga ut rutor eller en gör en stor rund ring. Ha den som den är och strunta i att göra överliggare på sidorna (så värmen kommer ut på sidorna istället).

Vi har valt att INTE fästa vår i väggen eftersom jag vill kunna ta bort den om det skulle bli aktuellt. Vi kommer skruva fast den i fönsterkarmen lite lätt bara så den sitter.


Nu ska den slipas och målas bara, sen ska jag visa er slutresultatet! Hoppas ni förstod mina beskrivningar. Det är svårt att anpassa sig utefter ERA väggar och element. Men såhär gjorde jag, vilket är ett alternativ jag verkligen rekommendelar dels för "enkelheten" och dels för kostnaden -nästintill gratis!

Trixit







En briljant och prisvärd idé hämtad från min vän jane.

Det du behöver är en tavel-list i önskad längd och handukstorkar, ex från IKEA. Beroende på hur lång du vill ha tavel-listen, köper du handukstorkar utefter dina egna behov. Både lister och stänger kan målas eller sprayas i önskad färg. Du skruvar enkelt upp grejerna med plugg och skruv, beroende på hur "tungt" hyllan skall lastas.

Jag själv har köpt på mig en helt del tidningar genom åren och får inte plats med alla i hyllorna längre. Dessutom är det ganska skönt att ha dem nästa till hands (eftersom jag läser dem ganska ofta), som exempelvis i vardagsrummet. Så nuförtiden förvarar jag dem flesta under skänken bredvid soffan istället.


Tavel-lister
och handukstorkare är köpa på IKEA
Kakaoögon, formodesigncenter i Malmö
Skåp och möbler från IKEA
Skåptexten är hemmagjord

Egna texttavlor

Ett snabbt och framförallt enkelt sätt att göra snygga textavlor på är i wordle.net. Jag har gjort mig en "familjetavla" där inne med alla nära och kära. Idag vart den inramad. Läckert va?



Det enda du behöver ha är fantsi och skrivare, sedan kan du skapa dem allt utefter dina egna ideer.

För att få större typsnitt, skriver du ordet "flera gånger".
Ex. "Hejsan och välkomna välkomna välkomna till mig blogg!" (ordet "välkomna" blir då större än dem andra orden)

Ju större du vill att orden ska vara, desto fler gånger upprepar du dem




Trappbelysning


Bilder: © Privata


Många har undrat hur vi gjorde vår trapp och hur vi fick dit belysningen.
Så här ska jag, iallafall försöka, förklara hur det gick till:

Från början hade vi som många andra en helt vanlig furutrapp, villen vi slipa tills tårarna spruta och sedan målade vit. Jag valde svarta trappsteg till, vilka från början var målade. Idag har vi fäst en helt vanlig svart nålfiltsmatta på stegen istället, då jag aldrig tyckte målningen vart någe vidare bra. Maskeringstejp är knepiga grejer. Dessutom vart trappstegen mycket varmare att gå på.

Det vart ganska mörkt i trapphuset och min sambo ville ha belysning, vi for i väg till storstan och hittade "ledspotlights", som det kallas, i set om 10st, och borra fast dem i trappstegen. Eftersom vi har en "öppen" trapp innunder, var det lätt som en plätt. Bara att borra (står i beskrivningen tillsammans med lamporna, vilken hålborr du behövber) och dra igenom sladdarna och trycka ner lamporna i hålen.

Mycket mysigt
och riktigt härligt om kvällarna. På bilderna kan ljuset se blått ut, men det är vitt, som det ska vara. En varm rekommendation från mig.

Vår trapprenovering med belysning, du behöver:
  • Målartvätt
  • Slipmaskin, jag rekommenderar "musen".
  • Vanligt sandpapper, vilket används där musen inte kommer åt
  • Färg för ca 3st stryckningar. Lackfärg eller täckfärg från färgfirma
  • Nålfiltsmatta, bauhaus ca 35kr/m2 (olika färger)
  • Nålfiltslim
  • Hålborr
  • Ledspotlights
  • TÅLAMOD!!

Bilder: © Privata

Lycka till!




Tråkig & ful plastmatta?

Golvet vart förvånadsvärt bra i tvättstugan och jag hade väl aldrig trott på maken att man kunde måla en plastmatta sådär. Dock hade jag fel, för det fungerade hur bra som helst och resultatet vart strålande.

En varm rekommendation för en liten plånbok, eller för en stor också som vill spara pengar.

Såhär gjorde vi:



För det första:


Därefter:



  • Använd dig utav en skummgummiroller och rolla hela golvet. Börja längst in.
  • Om du vart nog med slipningen, bör färgen täcka vid första strykningen, om inte, måla på en gång till där det behövs.


1 L färg räcker till ca 10m2 golv, ca 250kr hos Colorama. Vår tvättstuga är på ca 7 m2 och vi har halva burken kvar. Vi valde en mellangrå färg: S 5502-Y.


Och resultatet:



Ett strålande och framför allt, billigt, alternativ.

Nu ska vi bara finslipa det hela lite. Flytta på tvättmaskinen så vi kommer åt att måla där under och sedan fortsätta ut i rummet utanför, som ni skymtar lite utav på den mittersta bilden ovan, som skall agera "förvaring". Hur jag tänkt mig där får ni se senare.



NU: Ut och njta utav solen innan mitt eftermiddagsskift börjar


"Random Light"

Jag hade länge sucktat efter denna skönhet innan jag kom underfun med att den lär vara ganska lätt att tillverka på egen hand. Dessutom tycker inte jag det är värt att kasta ut mellan fem till åttatusenkronor för helt vanlig lampa man kanske tröttnar på i framtiden. För det andra är den säkerligen inte dyrare att tillverka i fabrik, än att man kan göra det själv hemma. Orginalet är bara en "märkeskostnad", precis som så mycket annat.

Hur som helst så behöver du:

1. Garn i önskad färg
2. Pilatesboll/Badboll
3. Tapetklister
4. Tålamod och inte vara rädd för skit under naglarna




  • Du pumpar (blåser) upp bollen till full styrka och börjar försiktigt linda garnet runt bollen fram och tillbaka, över och under och upp och ner och åt alla håll och kanter.

  • Lämna ett hål upptill för att kunna få ur bollen när lampan torkat.

  •  När du känner att du har tillräckligt med garn (400m brukar räcka) knyter du fast tråden tillsammans med dem andra och försöker göra knuten så osynlig som möjligt. Därefter smetar och kladdar du in hela bollen i tapetklister. Rejäla doser.

  • Lägg din nygjorda lampa på tork på ett lakan eller en handduk och låt den ligga i ca 2-3 dagar för att vara extra säker på att den torkat. Därefter pyser du ut luften ur bollen (pilatesboll) eller sticker hål på bollen med en nål (badboll) och tar försiktigt ur bollen.

  • Det kan vara lite svårt och trixit, men det funkar, ta det bara lungt.

  • När du fått ur bollen ut hålet, trär du strömsladden med uttaget igenom hålet du spart upptill på lampan, knyter fast bollen på sladden och hänger upp den i taket och.. VIPPS har du också en alldeles egen random light.




Jag har bara gjort mig en lampa ännu, skall göra mig en till i svart i samma storlek och sedan en mindre i vit, som skall hänga tillsammans i en klunga i trapphuset. Läckert va?

RSS 2.0