Blod, massvis med blod!

Ja, igår när jag skulle byta nål, då bara forsade det ur mig en massa blod. Alltså verkligen MYCKET blod! Helt sjukt! Jag satt i mitt rum, så jag var tvungen att sätta handen under såret precis så att blodet hamnade i min hand och inte på byxor och golv och allt, medan jag sprang till toaletten. Väl där kastade jag min hand som var full med blod i handfatet, det som var vitt innan blev nu helt blod rött. Jag tog sedan en massa pappar, skrynklade ihop till något som liknade en boll och trycke det hårt emot magen. Det fortsatte att blöda ganska länge, trots att jag höll en massa pappaer emot, jag var tvungen att byta papper flera gånger.
Well, well, nu har jag en blå bulle på magen, sjukt sexigt!

Inte mitt blod, men det skulle kunna vara.

Avbruten träning

Ja, det är sant. Jag var tvungen att avbryta dagens träning på grund av att jag fick känning. Eller, avbryta är kanske fel ord, jag hann bara värma upp sen var det kört. Jag kände att det kändes tungt i benen att springa men trodde jag skulle kunna köra, tänkte att det kanske är på grund av att jag tränade imorse också, vilket jag i och för sig gör varje tisdag och torsdag, men ibland blir man ju mer sliten än annars. Hur som helst, det var bara att packa väskan och ringa mamma så hon fick hämta mig. Ni sitter jag vid nya datan, i nya rummet och bloggar i mitt nya, idé skapande rum. Hörs imorn!

Äppelmos

HÄr kommer ett bra recept på äppelmos som jag nyss själv satte ihop. Med inspiration från ett recept från en tidning och med utsikten över alla äppelträd jag har på tomten blev det slutgiltiga receptet såhär:

2 kg äpplen
1-3 dl socker

Skär äpplena i ganska små bitar. Lägg dem i en kastrull och koka upp. Låt äpplena koka på ganska låg värme tills det blir till en mosig konsistens, c:a 30 minuter. Tillsätt eventuellt 0,5-1,5 dl vatten om äpplena har svårt att vätska av sig.
Ta av kastrullen och pressa äpplena i en vanlig potatis press. Mellan varje gång du fyller pressen, ta bort det som inte kom igenom (skal m.m). Pressa ner allting i en ny kastrull. När allt mos är pressat, tillsätt valfri mängd socker. Börja med t.ex 1 dl, smaka sedan av (glöm inte att byta sked för varje gång du smakar av, annars möglar moset på bara några dagar), om det behövs mer socker, tillsätt mer och smaka av igen, nu med ny sked!
Nu är det bara att njuta!


Adrenalin..?

Idag har jag match, en match som är väldigt avgörande. Dett betyder att jag är sjukt taggad och kommer att pumpa ut adrenalin i hela kroppen. Detta gör att blodsockret stiger, väldigt mycket! Men för att prestera på topp måste jag ligga mellan 7-10 i blodsocker. Som vanligt har jag ett problem!
Jag brukar bara köra på, ta två enheter insulin i halvtid. Och eftersom jag inte tar några blodsocker varken innan eller efter så vet jag inte om det funkar eller inte. Men men, jag återkommer senare med hur det gick! Inte i matchen, utan med mitt blodsocker.

Föreläsning

På mitt läkarebesök fick jag också ett erbjudande om att föreläs för ett trettio tal läkare. Sådana läkare som är påväg att utbilda sig till diabetesläkare, eller som redan är det men går den här kursen. För det är en kurs, som Novo-Nordisk anordnar. Jag blev lite smått chockad, vad ska jag prata om? Diabetes såklart, men vad kan jag som inte dem kan..? Jo, jag vet en sak, som är ganska väsentlig, jag vet hur det är att LEVA MED DIABETES! Deras uppgift är ju att förenkla mitt liv, försöka få mig att må så bra som möjligt, men egentligen har de ingen aning om hur det är att leva med diabetes.
Så min uppgift skulle egentligen vara att bara sitta på en stol inför 30 personer i vita rockar och svara på frågor som en tjej ställer och sen skulle "publike" få ställa massa frågor. Jag tänkte att ja, det kan ju bli kul! Sen sa hon att jag får betalt, då blev de hela just ännu bättre! Jag tog jobbet med en gång, det är bara, som Milou Werth skulle ha sagt, ta tjuren vid hornen och göra det!
Har inte fått så mycket information än, men det kommer väl. Ska maila dem senare ikväll tänkte jag, får väl mer info på måndag då antar jag.

Frukost

Som jag sa igår så var jag ju hos doktorn igår. Som jag också sa la han mycket vikt i att jag måste börja äta mera frukost. Jag är ingen frukost människa, men egentligen beror det inte på att jag inte tycker om att äta frukost utan på att jag inte orkar göra någon bra frukost så tidigt på morgonen.
Jag skulle egentligen inte ha några problem med att äta en massa mackor, fil och flingor, gröt, ägg, ja, you name it! Det är bara det att det tar för lång tid! Så vad ska man göra? Fick ju det här problemet igår (har i och för sig alltid haft problemet, men det är först nu jag måste och orkar ta tag i det), så har ännu inte kommit på någon lösning själv, har ni några förslag? Vad äter ni till frukost?


Äppelpaj!

Här kommer ännu ett bra recept från mig, nu på glutenfri äppelpaj. Den är lätt att göra och det går att variera hur mycket socker man vill ha i, den smakar bra ändå.

Till degen

100g margarin
1 dl socker
0,5 dl valfritt sötningsmedel (canderel, sukketer m.m)
1 dl havregryn (sempers, odlat på havre åkrar, rekomenderas endast till gluten intolleranta över 15 år)
1 dl glutenfri mjöl mix

Till äpplena

4-5 medelstora äpplen
1 dl socker
kanel så att det täcker äpplena ganska mycket.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienserna till degen. Blanda med en gaffel tills den blir smulig, inga stora smör klumpar! Skala sedan äpplena, skiva dem i valfri storlek (godast om man gör dem i små tärnor, ju mindre desto godare enligt mig). Lägg äpplena i en ugnssäker form, strö över sockret och kanelen och rör runt äpplena så att alla äpplen läggs in i socker och kanel. Häll över smuldegen så att den täcker alla äpplen. Grädda i ugnen i 30 minuter. Servera med glass eller vaniljsås!


Läkarbesök...

Idag var jag på sjukhuset för att träffa min läkare. Som vanligt kom jag dit utan någon blodsocker mätare, utan urinprov. Han blev inte förvånad då jag som sagt aldrig har med det. Vi diskuterade egentligen inte något särskilt, det kom upp lite av varje. Det han la mest tyngd i var att jag måste börja äta mer frukost. Så ja, jag får väl börja göra det då.
Om några veckor kommer nästa nummer av tidningen "Diabetes" ut, se till och få hem det i brevlådan!!!
Mer skrivande kommer senare ikväll, håll till godo!





Följ min blogg med bloglovin

Träning, träning, träning...

Idag har jag haft två träningar, precis som vanligt på tisdagar och torsdagar. Men det roliga med idag var att när jag nu nyss kom hem från den andra och sista träningen såg jag att jag hade fått ett sms av en kompis som också har diabetes. Hon undrade hur jag gjorde med träning, hoin fick alltid lågt blodsocker efteråt. Jag sa att det är bara att äta både innan och efter. Men hon menade på att hon samtidigt ville gå ner i vikt. Då kom jag på den brilljanta idén, om man äter något litet innan, vad vet jag, något som inte innehåller allt för mycket kolhydrater och sen efter åt om man får känning dricker ett eller två gals mjölk, väntar 15 minuter och sedan tar ett nytt blodsocker. Då tror jag de flesta har fått upp sitt blodsoker till en bra nivå, samtidigt som det inte får i sig allt för mycket kolhydrater.


Jag är en dålig gluten intollerant...

Hoppas inte min syster läser detta, jag tror att hon har läst min blogg nångång i alla fall, men som sagt, hoppas hon missar detta inlägg. Alltså jag orkar inte, nu på senare tid har jag blivit nyfiken på att smaka saker som jag egentligen inte tål igen. Jag har glömt bort hur det smakar, jag minns bara att det var gott, jag minns inte själva smaken. Som efter lunchen i skolan, självklart inte varje dag men ibland (alldeles för ofta) tar jag en kaka. Sånna här småkakor liksom. De är egentligen inte jätte goda, det är mer att alla andra gör det, då gör jag det också. Samtidigt känner jag inte att det är något grupptryck, det är mer att man blir sugen när man ser alla andra göra det. Jag är visserligen inte jätte känslig, jag kan få i mig lite gluten utan att överhuvudtaget märka något. Men jag vet ju att det inte är så bra ändå. Det finns ju en anledning till varför jag inte ska äta det, för att min kropp inte mår bra av det. Ändå plågar jag min kropp på ett sätt som jag borde kunna undvika...

Någon som har samma problem som mig..?

Mitt brev till tidningen "Diabetes"

Hej! Jag heter Niklas Klintberg och är 17 år gammal. Jag har haft
diabetes i 9 år och gluten intolerans i 8 år. Jag lever och bor ute på
sköna, gröna Färingsö, en ö i mälaren några mil utanför Stockholm.
Jag tänkte med detta brev uppmärksamma en del saker, som jag tror att
ni alla där ute som vet hur man besöker en blogg, kommer att vilja läsa om!

För det jag tänker prata om är just det som är lite på modet för
tillfället, alltså bloggar. Ingen har väl undgått "Blondin Bella" eller
"Kenza".  Till och med kvällstidningarna skriver ju om dem! Nu har jag
tagit mig i kragen och tänkt att det borde ju gå att göra samma sak,
att skapa en blogg, fast om diabetes. Men skulle den uppmärksammas på
samma sätt? Nej, troligtvis inte.

Jag menar, ?Blondin Bella? har ju över 20 000 prenumeranter vi
bloglovin.se. Jag har 5? Visserligen är min blogg helt nystartad, men
den diabetes blogg på bloglovin.se som har flest prenumeranter
(camilladiabetes.blogg.se) har 11 stycken. Antingen talar detta sitt
tydliga språk, ingen vill läsa en blogg om diabetes! Eller så är det så
att folk inte vet att det finns bloggar om diabetes.

Det senaste tror jag på (eftersom jag bloggar om diabetes kan jag ju
inte sitta och tro att ingen vill läsa om det) eftersom det ingenstans
står något om bloggar om diabetes. De bloggar då som har flest
prenumeranter på bloglovin tycker jag personligen är sådär.
Camilladiabetes.blogg.se är helt okej, en bra, inte överdriven blogg.
Men jag tycker att fokuset på diabetes ibland försvinner lite.

På min blogg, www.diabetesogluten.blogg.se, skriver jag bara om
diabetes och gluten, sambandet mellan de båda, komplikationer, jag
recenserar produkter m.m. Fokuset är alltid på diabetes och gluten.
Visserligen tar jag upp problem ur min egen vardag, men jag försöker
också lösa dem på flera sätt så att fler än jag kan använda
lösningarna. Men jag skriver aldrig om t.ex. vad jag har gjort idag
eller vilka kläder jag har haft på mig, den infon går att få på min
personliga blogg, den ska inte blandas in här! Det är det jag tycker
många diabetes bloggare gör fel.

Med det här brevet vill jag inte bara locka läsare till min egen blogg,
utan överhuvudtaget få upp intresset för bloggar om diabetes. Jag har
bara listat två, min och Camillas, men det finns fler om ni letar lite!
(På www.bloglovin.se går det att söka på ?diabetes?, då kommer det upp
ganska många som handlar om diabetiker och deras liv, det är gratis och
enkelt att bli medlem där). Fördelen med bloggar om diabetes gentemot
hemsidor om diabetes är att bloggarna baseras på personliga
erfarenheter som har testats på riktigt. Hemsidorna skriver det som vi
en gång fick veta av vår doktor, som vi sen provade hemma men gjorde om
så att det fungerade för oss. Självklart går våra metoder också att
göra om och det tror jag att ni kommer behöva göra eftersom alla är vi
olika, men vi kommer hela tiden upp med olika livssituationer som
faktiskt har hänt. Det blir mer äkta, mer personligt, mer trovärdigt.

Med dem orden vill jag bara önska alla er diabetiker där ute lycka till
med blodsockret, HBa1C och livet i övrigt. Besök våra bloggar, ni
kommer inse fördelarna med dem!

Mvh / Niklas Klintberg, www.diabetesogluten.blogg.se

Bloggpaus!

Nu över helgen blir det bloggpaus eftersom jag drar till Gotland! Hoppas ni, mina trogna läsare, stannar kvar tills jag är tillbaka. Hare så bra tills dess, glöm inte att ta en massa blodsocker!

När man ska iväg

Ja, när man som jag ska iväg över en helg, vad ska man då ta med sig? Jag syftar självklart på vad för "diabetes grejer" man ska ha med sig, och hur mycket. Jag brukar alltid ta med mig alldeles för mycket, alltså då menar jag verkligen FÖR MYCKET! Men hellre det än att stå där utan helt och behöva åka in på sjukhus eller åka hem. Jag ska bara vara borta över helgen och jag kommer byta nål ikväll så jag kommer bara behöva byta en gång när jag är borta, om ens det. Ändå har jag nu packat ner 4 set. Med allt, insulin, infusion set, reservoarer och pads. Det kommer ju både räcka och bli över. Dessutom tvingade mamma på mig en Novo Rapid penna för säkerhets skull, vad är grejen med det liksom!? Om pumpen går sönder kommer jag i alla fall få panik och åka in till sjukhuset direkt! För att jag ska kunna vara kvar där jag ska vara måste jag i så fall ha med mig lantus också, men det tyckte hon inte behövdes..? Men men, vi får väl se, jag packar i alla fall överdrivet mycket grejer så att jag slipper oroa mig över det! Då kan man koncentrera sig på att ha kul istället!


Sjuk...

Jag är sjuk! Vad brukar då hända med blodsockret? Jo, det är antingen jätte högt hela tiden, eller så hoppar det upp och ner som en jojjo! Idag har det varit lite upp och ner men mest högt... Man går och små duttar i sig bolusar med pumpen men det hjälper aldrig, det blir aldrig bra. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra... Det är faktiskt en av det svåraste sakerna jag vet med att ha diabetes så är det just när man är sjuk. Finns ju ingen bra, konkret lösning på skiten. Jag menar som när man har känning då äter man liksom, när man har bara högt tar man lite insulin. Nu när man är sjuk och har högt och tar insulin hjälper det liksom inte. Jag vet inte vad det beror på men nånting är det...
Jaja, jag får se hur jag löser problemet, kommer jag på något bra lovar jag att ni ska få veta det!


Ännu ett inlägg angående känningar

Fick en fråga hur man visste att man hade känning egentligen. Bra fråga tycker jag. Visserligen hoppas jag att alla ni där ute som har diabetes vet det, men eftersom den här personen går i min klass och jag vet att hon inte har diabetes ska jag skriva upp lite saker om det i alla fall då jag tycker att alla behöver veta mycket om diabetes. Så denna blogg får väl i fortsättningen även rikta sig till folk utan diabetes men som vill veta mer.

Symptom på känning kan vara:
  • Trötthet
  • Man blir blek
  • Skakar i kroppen
  • Hungrig
  • Koncentrationssvårigheter
  • Svag i kroppen
  • Svettningar
  • Oro och ängslan
  • Sänkt uppmärksamhet
  • Sluddrigt talande
  • Förvirrad
  • Avvikande beteende
  • Kramper
  • Koma
Dessa är några som är vanliga. Sen finns det säkert fler stycken till, men det är jätte personligt hur man känner att man har känning. Det finns massa av de ovandstående som jag aldrig har kännt. Skriv en kommentar om vilka ni ofta känner, vilka symptom är vanliga hos er?


Vi har uppenbarligen läsare UTAN diabetes

Vilket jag tycker är sjukt kul! Intresset finns att lära sig mer om diabetes, nu fattas det bara någon som kan lära samhället mera. Jag kan ju bidra så mycket jag kan via bloggen, men att tillfredsställa hela behovet klarar jag nog inte. Inte än i alla fall.
Hur som helst, fick frågan vad en känning var. KÄnning är egentligen ett annat ord för lågt blodsocker eller hypoglykemi som det egentligen heter. Det är när man har fått i sig för mycket insulin ("medicinen" för diabetes), har idrottat mycket och/eller hårt, ätit dåligt eller av många andra orsaker. Detta gör att blodet inte inehåller så mycket socker, sockret i blodet gör att vi håller oss pigga och känner att vi har energi. Blodsocker nivån på en människa utan diabetes brukar ligga mellan 4,0-8,9. Hos en diabetiker kan nivån pendla fritt. Kommer man då under c:a 3,5 har man känning, lågt blodsocker. Hamnar man över 12 i blodsocker kan man säga att man ahr högt blodsocker.
Nivåerna för vid vilket blodsocker man har högt och lågt är mycket personligt, detta är mina mått.

Har jag förklarat så att alla förstår eller ska jag ta det en gång till?

Diabetes tidningen

Nyss pratade jag med en tjej som sitter i redaktionen för tidningen Diabetes. Vi pratade lite om det här med bloggar just. Jag tyckte att dem borde uppmärksamma dem mer, hon menade på att de hade dem för ett par år sedan. Det var ju bra tyckte jag, men kände att det behövs en uppdatering, det höll hon med om. Hon menade på att vi skulle inte göra ett reportage om det, det funkar inte, det blir för stelt. Jag höll med henne om detta, men sa att då kanske vi bara kan lista några bra diabetes bloggar och/eller diabetes sidor på nätet som är bra. Men då tyckte hon att då skulle ju dem behöva sitta och kolla hela tiden vad vi skrev, för vi kan ju skriva vad som helst, jag höll med henne om detta med. Till slut kom vi fram till att det var bättre om jag skrev ett "läsarbrev" och skickade till henne. Där jag skriver om bloggar och sådant. Så jag tänkte att det kan jag väl göra, nu är bara frågan, ska jag bara lyfta fram min blogg, eller alla bra diabetes bloggar? Jag sa till henne att jag tyckte att jag borde skriva om alla bra bloggar, men samtidigt kan det ju vara att ge bort läsare... Fast jag tror att om jag listar ett par bra bloggar, kolla läsarna ju ändå upp allihopa. Och då kan de ju själva sedan välja vilken dem tyckte var bra och inte och i så fall fortsätta läsa bara den.

Nu ska jag påbörja mitt läsar brev, kan lägga upp det här sen när det är kalrt, ska vara klart senast på torsdag kväll så...


Kul med mycket läsare!

Jag har suttit och kollat statistiken här på bloggen flera gånger om dagen sen den kom till för åtta dagar sen. Jag har varteftersom räknat ut hur många besökare jag har haft i snitt varje dag och jag måste säga att jag är mycket glad över resultatet! Jag har dock hört att det är dumt att skryta om hur många besökare mna har i en blogg, så inga siffror nämns. Men fortsätt att läsa bloggen,de pushar mig att skriva mer och fler mer intressanta inlägg om både diabetes och gluten!

Hade nyss känning, eller nja, 3,6 i alla fall. Så jag drack lite måltidsdryck (8g kolhydrater per 100g) och en banan och ett äpple. Ska snart ner och se om jag har gått upp lagom mycket för att kunna gå och lägga mig. Jag har lärt mig att det lönar sig att bota känningarna lagom mycket. Alltså inte vräka i sig massa söta saker tills man får sky högt liksom. Utan ta det lite lugnt, ät nånting, ibland räcker det med att dricka lite mjölk och äta en frukt. Vänta sedan en kvart och ta ett nytt blodsocker. Jag lovar, ni kommer må så mycket bättre då, än om ni gör som jag förklarade innan (då man öser i sig sötsaker).


Komplikationer vid diabetes

Det finns många komplikationer vid diabetes. Förutom att man kan må jävligt dåligt av att ha högt och lågt blodsocker så finns det en massa andra saker som också är jobbiga. Till exempel kan man ju få problem med ögonen, det är därför man går och fotar ögonbottnen vart annat år eller vad det är. Jag har inge koll på exakt vad det är för problem man kan få men...
Sen kan man få problem med tänderna för att (jag tror i alla fall att det är så) ph värdet i salivet förändras.
Man kan dessutom få problem med händerna och fötterna, dit blodet når sist. Jag vet heller inte varför, vet bara att man ska sköta sina fötter och händer väl.
Man har lättare för att gå upp i vikt då insulinet binder fett väldigt lätt.
Som kille kan man få potensprbolem och liknande vid sexuella situationer.
Man kan få problem med lever och njurar om man har högt blodsocker en längre period. Detta kan vara mycket allvarligt!
Just nu kommer jag inte på fler problem, kan ni några fler?

Kramp!

Hade match idag, med fotbollen. Sista tio minutrarna i första halvlek hade ja kramp och sista 20-30 minuterna i andra hade jag också kramp. Jag spelde alltså mellan 30-40 minuter med kramp i båda vaderna. Alltså jag vet inte, men kan det ha något med diabetesen att göra? Jag menar typ allting i kroppen påverkas ju av diabetes (ögonen, tänderna m.m). Men jag vet inte, det är kanske bara önsketänkande från min sida, jag är nog bara otränad! Eller så hade jag druckit dåligt innan.

Men det är en intressant tanke, kanske ska forska vidare i det..?  Nej, kanske inte, jag får trän bättre istället!

Natti natti!

Med ett blodsocker på 6,5 säger jag god natt. det är kanske lite lågt att gå och lägga sig på, eller, nej det är det inte. Hade de varit under sex, då hade jag ätit något, men nu var det bra. Dock känns det i min kropp som om jag har känning. Så det kan vara på väg ner, men orka åtgärda nu. Jag är trött, vill sova. God natt!

Svininfluensan..?

Idag jobbade jag, jag jobbar lite helger och så på en Konsum butik i närheten där jag bor. Nu har de börjat med att man måste desinfektera händerna typ hela tiden, på grund av svininfluensan. Jag tycker hela grejen är överdriven visst ska man lyssna på alla experter som säger att den är farlig, men man behöver som sagt inte överdriva!
Jag hörde idag att all handdesinfektion är slut på alla apotek, eller i alla fall på många. Men jag tror faktiskt att de räcker med att tvätta händerna med tvål och vatten. Om inte annat så har ju vi diabetiker förtur på vaccinet som kommer i måandsskiftet så man behöver ju inte hålla ut så länge till.


Nattsuddare..?

Asså hur ska man göra för att hålla blodsockret stabilt när man sitter uppe på nätterna såhär? Självklart är det bästa att gå och lägga sig men det skulle ju aldrig hända. Men att sitta uppe och äta hela natten är ju inte optimalt, dels för att det höjer blodsockret men också för att då måste magen jobba med att smälta maten under natten, då den egentligen ska vila.
Så hur löser vi detta? Genom att inte äta alls? Nej då får vi känning. Genom att sitta och äta? Nej det sa vi nyss inte alls var bra.
Jag tror det bästa är att äta ordentligt till middagen eller så, så att man håller sig tills man ska gå och sova, eller ja, till nästa morgon såklart. Men under natten gör man ju ignet krävande som kan få ner blodsockret, om det inte är så att man ahr tränat tidigare på kvällen/eftermiddagen, då kan det sitta i i ett par timmar och sänka blodsockret ända fram till nästa morgon.

Ett svårt dilemma. Jag har nog faktiskt inget riktigt svar på detta, får ta och forska i det. Lösningen kommer, men antagligen inte än på ett tag.


8 år sen idag...

Ja nu tänker ni alla självklart på 9/11 då dem kraschade två plan i de två tornen i New York. Men det syftar inte jag på, inte i den här bloggen i alla fall! Nej, så här är det, jag fick gluten diagnosen för exakt åtta år sen idag. Ja men eller hur, vilket samanträffande att det skulle ske på just samma dag som de råkade krascha en massa plan runt om i USA. Det som skulle gå till historien som den terrorist attack som dödade flest människor. Och så fick jag gluten mitt upp i alltihopa! Känns bra, verkligen!


Diabetes och alkohol

För ett par dagar sen fick jag hem en D-uppsats. En tjej från Uppsala universitet gjorde en D-uppsats om diabetes och celiaki (gluten). Jag var med i denna uppsats, hon intervjuade mig en gång på sjukhuset. Man fick svara på en massa frågor om allting kring diabetes och gluten.
Nu kom den färdiga uppsatsen i alla fall hem i brevlådan. Jag satt mig ner för att läsa och hittade faktiskt ett stycke som var väldigt intressant. Det var fem ungdomar som blev intervjuade. Fyra av fem drack ingen alkohol alls, den ända som drack alkohol drack endast hemma med familjen, eller i "familjära" situationer. en av de fyra som inte drack hade till och med hållit sig borta från atyt gå på fest på grund av att den ville slippa grupptrycket!
Jag var en av de fyra som inte alls dricker. Men jag avstår ju aldrig en fest! Jag tycker det är tragiskt att det ska vara på det här viset.
Vad är grejen? JAg trodde visserligen att jag inte drack på grund av att jag inte tycker om alkohol smaken, men det här får mig att börja tro att det beror på något annat... Men grupptrycket har varit stort på mig med, och det är det fortfarande. Och ärligt talat så, JAG HATAR DET!
Faan ta er som hela tiden ska vara på mig om att jag ska dricka! Alltså, jag pallar inte!
Det är väl mitt val om jag ska dricka eller inte!? Jag ska faan inte behöva skylla på att jag är gravid eller på att jag kör, det ska räcka med att säga "nej jag dricker inte", eller "nej jag vill inte ha".

Pepsi Max for the win! And fuck you all who try to change my opinion in this subject!


Lärare som inte förstår sig på en...

Idag har varit en dag som bestått av c.a tre känningar tror jag... Asså det tar verkligen på krafterna att ha kännig, fatta då om man ahr tre!? Visserligen är det inte första gången, men i skolan måste man ju vara med i matchen och det är man inte fter ens en känning.
Hur som helst så fick jag min sista kännig på sista lektionen. Då jag sa till min lärare att jag var tvungen att gå blev hon nästan arg och sa att de fick vara en engångsföretéelse. Jag försökte att förklara att det kanske de inte kommer att vara med tanke på att jag antagligen kommer få leva med min diabetes resten av livet. Så jag lackade och gick ifrån lektionen i alla fall. Det slutade med att jag gick till min mentor och hon lovade att ta upp detta på nästa personalmöte. Om detta inte förbättras efter det kommer jag att få ta tag i det själv. Om det är någon som har samma problem som jag med oförstående lärare i sin skola, kontakta mig genom en kommentar eller så, jag hjälper er gärna! Ingen ska behöva vara orolig att gå ifrån lektionen när man har kännign bara för att läraren är obildad! I största allmänhet behöver samhället få veta mer om biabetes, allt för få vet vad det innebär, vad man ska göra om någon får känning, varför man får diabetes och så. Visserligen vet ingen helt varför man får diabetes, men tron att det är för att man äter för mycket godis måste ju bara bort!!!

FALSKT!

Pannkakor, glutenfria OFC!

Recept på dagens pannkakor:

2 dl glutenfri mjölmix
1/2 tsk salt
4 dl mjölk
2 msk smält smör (jag höftade i lite färdigsmält matlagnings margarin, ni vet typ milda culinese)
2 st ägg
1-2 msk pofibrer

Börja med att vispa ihop ägg och smör. Häll sedan i mjöl, salt och pofibrer. Rör ihop till en smet. Tillsätt mjölken. Rör ihop. Undvik att i efterhand tillsätta mera mjöl (t.ex om ni tycker att smeten är för tunn) det resulterar bara i en massa klumpar!

Glutenfria pannkakor går bra för hela familjen att äta, då det faktiskt anses smaka bättre än vanliga. De håller också ihop bättre och går sällan sönder!


Tränings inlägget får vänta...

Ja, idag kom det lite annat emellan, tyvärr. Så jag hinner inte skriva ett utförligt inlägg om diabetes och träning. Men det kommer, det lovar jag!

Idag blev det pannkakor (recept kommer) till middag (jag var hos mamma, som jag egentligen inte ska den här veckan, och det faans liksom inget annat att äta). Hur som helst, jag har läst en massa om att all glutenfri kost ska vara sådär bra för oss diabetiker med tanke på att det ofta är så snabba kolhydrater i. Detta har jag nu löst på följande sätt: kasta i en massa pofibrer! Det smakar inget konstigt, varken förhöjer eller sänker smakupplevelsen, det blir dock mycket nyttigare och gör att kolhydraterna tas upp långsammare.


Sempers pofibrer



Skolan

Just nu sitter vi i skolan och har Multimedia. Men skit i det nu, det hör inte till den här bloggen!
Imorse vaknade jag med 3,4. Jag som inte är någon frukost människa blev ju sådär glad, men lyckades få i mig en stor macka och ett normal stort glas mjölk. Mackan var sjlälvkart den ja bakade i måndags.
Känningen imorse är ju helt klart ett resultat av gådagens träning, förhoppningsvis kommer det ett längre inlägg om träning i eftermiddag/kväll.

Nu ska jag jobba vidare i skolan, hörs senare!

Kort om diabetes och träning

Idag var det träning på schemat, ja både i skolan och efter skolan. Jag spelar ju fotboll, ganska mycket.
Jag har väl inte riktigt hittat den perfekta balansen än. Kan bero på att jag inte hinner hem mellan skola och träning. Så maten innan träning bli ofta matsäck som inte alltid är så bra. För jag tror det är det som är viktigt, att äta bra innan träningen. Eller, det är väl självklart! Nu när jag kom hem hade jag 2,4 i BS. Så nu blir det till att kasta i sig något liksom. Men samtidigt vill man ju komma i säng så här sent när det är skola och allt, och jag måste hinna duscha också. Jag har helt klart ett problem. Jag ska till imorgon försöka komma med en lösning, dock tveksamt om jag gör det.


Byta nål

Så, nu har jag äntligen bytt nålen! Det gick bra, som vanligt. Det är svårt att komma på vad man mer ska skriva när man är på sjunde inlägget på en dag, men det är ju det som gör bloggen levande!

HUr som helst, jag använder mig av medtronics egna infusionsets, reservoarer och infusionset "piatoler". Det funkar bra tycker jag. gör inte så ont (om man inte träffar fel) dessutom är dem smidiga att använda, tar inte så stor plats och det går fort att byta nål med dem. Brukar ta runt tio minuter samanlagt.



Blodsockret

En ganska viktig grej inom diabetesen som ni säkert alla vet. Eller i alla fall all ni som är diabetiker och läser den här bloggen, ni är ju liksom målgruppen. I alla fall, tog ett blodsocker nu, hade 10,4, jag tyckte de var helt ok. Men saken är den att jag har varit på toa hela kvällen, haft ont i huvudet och druckit en massa, tecken på högt blodsocker alltså, men så har man 10,4. Skumt. En utredning kommer dock ej att ske! Nej, så kul ska vi inte ha det!


Min blodsockermätare, en OneTouch Ultra Smart från LifeScan.

Glutenfritt formbröd

1 pkt Glutenfri Mix
4 dl vatten
1/2 dl matolja
25 g jäst
knappt 1 dl pofibrer

Värm vatten och olja till c:a 37 grade. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt mixen och pofibrerna. Blanda till en jämn smet och lägg i en smord avlång form (2L). Jäs övertäckt c:a 30 min. Grädda i 200 grader c:a 25 min.
Det går också bra att klicka ut degen till mindre frallor på en plåt. Smeten brukar ofta vara kladdig, då underlättar de om amn tar en sked och en skål med vatten som man doppar skeden i mellan varje utklickad fralla. Sedan är det viktigt att pensla med ägg på frallorna, annars blir de helt färglösa och inte alls roliga att äta. Gör heller inte frallorna för små, hellre lite större. Då de annars blir väldigt små och kompakta och inte som när man gör dem större, luftiga och stora. Vet inte vad detta beror på, men har upptäckt att det är så.


Pumpen skriker!

Faan vad den tjuter då! Den vill att jag ska byta nål, men det orkar man ju inte göra förns det är precis helt slut eller precis innan man går och lägger sig. Så blir det alltid, vilket inte är så bra... De rekomenderar att man byter nål minst två timmar innan man går och lägger sig för att se att det fungerar som det ska. Detta har jag väl aldrig tagit hänsyn till och kommer inte göra ikväll heller. Men still, den låter en massa.


Min pump, en Medtronic MiniMed 712, transparent.

Ny design klar!

Shit, hon kunde sin grej alltså! Och snabb var hon också! Designen blev ju hur snygg som helst, alltså verkligen! En stor eloge till Pinar Bakirdan som hjälpte mig, hon får här med tio tusen röda rosor och imorgon en stor kram antagligen.

Inom kort kommer bloggandet att ta fart på allvar och vi får väl se vad vi börjar med. Fler inlägg att vänta, så håll i er!

Ny design kommer!

Nu har jag "anlitat" Pinar "Mini" Bakirdan i min klass att göra om designen på bloggen! Jag litar på henne och tror och hoppas att det kommer bli hur bra som helst! Så känn pressen Pinar!

Vi får se hur lång tid det tar för henne att fixa den, men den kommer, det lovar jag!

Äntligen är den här!

Ja, äntligen är den här! En ny, bra blogg om Diabetes och gluten intollerans. Här kommer jag att skriva mycket om bra kost för diabetiker, bra produkter för gluten intolleranta, jag kommer att lägga upp recept som jag tycker passar alla men som självklart kommer vara glutenfria. Ja, det kommer handla en hel del om mat, men jag kommer också skriva mycket om hur jag löser problem i min vardag som min diabetes ställer till med. Det kommer också komma upp bilder och recensioner på en massa nya produkter både inom diabetes vården och inom den glutenfria avdelningen i matvarohyllorna.

Så jag säger välkomna till en blogg som kan hjälpa er att förenkla vardagen, för det är just det som är grejen när man har antingen bara diabetes eller gluten, eller som jag både och, att förenkla vardagen. Så mycket det går!

Fler inlägg är att vänta senare under kvällen!



RSS 2.0