Stuvad potatis med isterband

Efter en vecka på latsidan gällande Morberg tänkte jag starta denna med ett recept. Det blev stuvad potatis med isterband!

Det här behöver man:



Min egna lilla smålänning här hemma skär alltid isterbanden i mindre bitar, så jag gör också det av någon anledning.

Så här såg det ut när det var klart!



Denna rätt ska serveras med svensk och fransk senap och inlagda rödbetor. Kombinationen isterband/dijon var klockren! Maten var jättegod, men jag gjorde bort mig lite gällande potatisen. Den var nämligen inte klar. Bortsett från knölarnas missöden var allt toppen. Den här lär jag definitivt laga igen!

Tradducíon:
Ayer hice patatas en salsa blanca con salchichas ahumadas (en sueco se llaman "isterband" y son de Småland, el lugar de donde viene mi novio). Para hacer este plato necesitas patatas, leche, nata, harina, perejil y salchichas. Para servir necesitas remolachas y mostaza francesa y sueca. Bon apetit!



Ensam hemma - dag 3

På kvällen dag 3 passade jag på att bjuda hem några på tjejmiddag. I studentens pengafattiga anda hade vi knytis där jag stod för efterrätten. I min fina kokbok "Husmanskost", som jag köpta på matmässan, hittade jag ett recept på glasstårta med blåbär och maräng. Jag ändrade några grejer och fick det här:

Till glasstårtan behöver man äggulor, grädde, bär (jag gjorde halva med blåbär och halva med hallon), florsocker och maränger förstås.



Först vispar man grädden tjock, sen häller man ner gulorna och florsockret.



Sen är det dags att vända ner bären. Tjetti var ivrig att få röra (och smaka).




När gräddkrämen och bären blandats varvar man det med marängerna i en inplastad form, och låter den sen stå i några timmar i frysen.



Jag hade dukat med tulpaner eftersom det var tulpanens dag.




Det var en jättetrevlig kväll med god mat, bubbel och mycket singstar. Perfekt avslut på veckan och start på helgen!


Tradducíon:
Hoy he tenido una cena con unas amigas. Todas se llevaron algo y yo estaba responsable de el postre. Hice una torta de helado con frambuesas y arándanos. Ceci estaba aqui y me ayudó a hacer lo todo. Para hacer la torta necesitas nata, azúcar glas, yemas, merengues y bayas opcional.
Como era el día tulpán puso la mesa con flores.
Fue una noche divertida con comida rica, cava y mucho karaoke.


Ensam hemma - dag 2

Dag 2 eskalerade äventyret – jag tog mig utanför lägnheten! Närmare bestämt tog jag mig till berget i Tullinge för att fylla pappas kyl med godheter.

Först gjorde jag den berömda parfait. Denna gång med lime i och det blev tokgott! Limen färgade dessutom parfaiten så den fick en illrosa färg.

Efter det gjorde jag en paj på cocktailtomater, fetaost och spenat (se sista bilden) med en mager pajbotten. Istället för att använda så mycket smör och ägg har man kesella i. Så här typ:

3 dl vetemjöl (man kan ta 50/50 grahamsmjöl/vetemjöl, dock hittade jag bara vetemjöl i farsgubbens skafferi)
75 gram smör
1 dl kesella
salt och peppar efter smak

Medan pajen stod i ugnen gjorde jag en pastarätt med gorgonzola, zuccini och kokt skinka.
Första värmer jag upp 2 dl mjölk (jag tog mellanmjölk) med gorgonzolan som jag tärnat.



Medan osten smälte ner i mjölken och pastan kokade, skar jag zuccinin i halvmånar och skivor och stekte dem i lite olja.



När zuccinin fått färg slängde jag ner den färdigskivade skinkan som jag bara strimlad lite grovt.



När pastan var al dente tog jag ungefär en dl av kokvattnet som innehåller en massa stärkelser och hällde över zuccinin och skinkan. Sen fick pastan och ostsåsen också åka i. Röra röra och sen var det klart!



Sista rätten blev mozzarellafyllda köttbullar med tomatsås. Köttbullarna gör av samma färssmet som vanliga köttbullar med man tar dubbelt så mycket lök. Man tar lite mer färs i handen och trycker ett finger i bollen och lägger i mozzarella och basilika, täcker över gropen och steker.



Smarrigt värre! Man kan givetvis ha andra fyllningar t ex fetaost och soltorkade tomater, ricotta och spenat mm. Efter några timmar i köket var alla tre rätter klara och det var dags för mig att åka hem och äta micropizza. (Livet som kock i nötskal?)





Traduccíon:
Hoy fui a casa de papá a cocinar para él. Hice un pastel de queso griego, tomate y espinacas, unas albóndigas rellenas con mozzarella y albahaca y maccarones con queso gorgonzola, calabacín y jamón cocido. De postre hice un parfait de limón y fresas.




Hola y bienvenidos!

Voy a tratar de escribir un poco de español en mi blog. El blog es nuevo y se trata de comida (mi libro dice que la palabra correcta es "alimentos"..?) y la cocina. De Navidad Ceci me dio un libro de cocina de un chef famoso aqui en Suecia, Per Morberg. Con el libro era un desfio - tengo que hacer todo las recetas durante el año.

Me encantaría si vosotros me acompañais durante el año, y me veis tener éxito en la cocina.

Mil besos y abrazos!

/ Madde


Ensam hemma - dag 1

När det är sambofritt här hemma lever jag loppan på mitt eget lilla vis.

Dag 1 började med att jag frostade av frysen och upptäckte att vi hade 2,5 kg köttfärs. (Jag lägger inte upp en bild fast jag har bildbevis på min första egna frysavfrostning - host!) Huslig som jag blivit tänkte jag röra ihop och steka lite köttbullar att ha liggande i frysen. Jag hittade även en av mina nya favvo-rätter där inne bland isklumparna och stekte upp några till lunch.



Dumplings är en kinesisk traditionell rätt och är helt enkelt en form av degplattor som man fyller med räkor, biff eller annat gott, kokar eller steker. Hittade dessa på Japanska Torgets monter på matmässan i höstas.

På kvällen var det dags för köttbullarna och eftersom det var första gången jag gjorde egna köttbullar körde jag ett klassiskt recept på ströbröd, mjölk, lök, ägg, salt och peppar.




Kvällen avslutades i sängen med en kopp te, scrubs på tv i bakgrunden och nya Elle.





Jordgubbsparfait

När pappa frågade om jag kunde slänga ihop något enkelt till honom och några vänner på fredag, tänkte jag genast att jag kunde slå två flugor i en smäll med Morbergs jordgubbsparfait: jag bockar av ett recept och gubbarna får sig en god efterrätt. Eftersom träning ger färdighet tänkte jag testa receptet i dag. Ladies and gentlemen I give you Jordgubbsparfait!

Man behöver grädde, äggulor, socker, florsocker och jordgubbar. Jag tog frysta jordgubbar eftersom de färska som finns i butikerna nu är svindyra, oekologiska och rätt smaklösa.



Första mosar man jordgubbarna och blandar med strösockret.



Äggulorna vispas pösiga med florsockret och blandas ner i jordgubbsmoset.


(Det var R som återintroducerade mig för slickepotten när vi flyttade ihop.
Har inte använt en sen dagis, vilket är konstigt då den, tillsammans med
en bra kniv, är det bästa köksredskapet.)

Till sist vispar man grädden mjukt, vänder ner den i ägg- och jordgubbssmeten och häller över den i en form inplastad i folie.



Efter 3-4 timmar i frysen, och ca 20 minuter i rumstemperatur, äts den i all sin enkelhet.



Jag har nog ärligt talat hittat en favvo-dessert. Misstänker att parfait kommer bli min paradrätt. Morberg är kanon!

Chokladpudding

I fredags stod jag för efterrätten när mamma bjöd in oss till en spansk afton med otroligt goda tapas. Chokladpuddingen kändes given.

För att göra Morbergs chokladpudding behöver man ägg, röd mjölk, vaniljsocker, maizena, kakao av hög kvalitet och socker.



Allt ska ner i en kastrull och stå på relativt svag värme under omrörning så det inte bränns i botten.



När den sjuder och det har blivit en rätt tjock kräm är den klar och ska hällas i vattensköljda formar.




Efter minst 3 timmar i kylen avnjuts den med en (stor) klick grädde.



Alla tyckte att den var tokgod. Själv var lite skeptisk till puddingen i början, men den var pöööörfekt! Om alla recept är som detta kommer jag få ett gott år (höhöhö).

Wienerschnitzeln får vänta till en annan vecka. Var visserligen i stan i går men orkade inte leta kalv. I frysen står just nu en jorbgubbsparfait och stelnar till sig, bilderna och omdömen kommer senare.

Jag vill avsluta inlägget med ett litet tips: BLOMMOR! Våren känns plötsligt inte lika långt bort med tulpaner i multifärger så jag köpte några till min älskade R, och lite gula rosor som påminner mig om min mormor (hon kom alltid till Sverige när de gula rosorna blommade om sommaren). Enkel psykologi.




Take good care now och kramas mycket.

/M.

v. 1-4

v. 1: Wienerschnitzel och chokladpudding

v. 2: Isterband med stuvad potatis och Snabba pastan

v. 3: Plättar och Biff Rydberg (L9 är med)

v. 4: Raggmunk med fläsk och rårörda lingon och Bœuf Bourguignon (många får vara med här, receptet är för 15 person! (Jag ska spara lite till oss Tjetti))


Ikväll ska jag göra en annan goding som jag lärde mig av pappa när jag var hur liten som helst: Korvstroganoff!

Hare gött!

M. gör Morberg

I julklapp fick jag Per Morbergs kokbok "Scenen, livet och konsten att laga mat" med en medföljande utmaning. Utmaningen går ut på att jag under 2010 ska laga alla recept i boken och meddela resultatet i denna blogg.

Tack Tjetti!

 

Boken innehåller följade recept:

  1. Tonfisksandwich
  2. Toast skagen
  3. Biffstek med smörslungad lök
  4. Isterband med stuvad potatis − GJORD (HECHO!)
  5. Ärtsoppa med fläsk − GJORD (HECHO!)
  6. Raggmunk med fläsk och rårörda lingon
  7. Wienerschnitzel
  8. Honungsglaserade revbensspjäll
  9. Halstrad råbiff
  10. Citronsorbet på hallonspegel
  11. Rödvinskokta körsbär med vaniljglass
  12. Moules Marinières (musslor för oss som inte förstod)
  13. Pyttipanna
  14. Fläsklägg med rotmos
  15. Biff Rydberg − GJORD (HECHO!)
  16. Oxrullader med gräddsås
  17. Pavlovatårta med lemon curd
  18. Klassisk Brulépudding
  19. Nystektstömming med potatismos
  20. Frikadeller i curry
  21. Bœuf Bourguignon
  22. Kåldolmar
  23. Plättar − GJORD (HECHO!)
  24. Nyponsoppa med mandelbiskvier
  25. Chokladbollar − GJORT (HECHO!)
  26. Baugette på surdeg
  27. Snabba baugetter (och egengjord färskost)
  28. Arabisk bönsallad
  29. Ineses potatissallad med fetaost
  30. Nötkaka
  31. Chokladpudding − GJORT (HECHO!)
  32. Chokladmousse − GJORD (HECHO!)
  33. Pieros Caprisallad
  34. Pizza Moreno − GJORD (HECHO!)
  35. Spaghetti bolognese
  36. Snabba pastan − GJORT (HECHO!)
  37. Pasta di piero Moreno
  38. Carpaccio di Martino (carpaccio på karljohansvamp)
  39. Pimentos
  40. Limoncello
  41. Haricots verts Balzar
  42. Kronärtskocka (längtar!)
  43. Färsk sparris
  44. Plankstek
  45. Chilimarinerade kycklingvingar − GJORD (HECHO!)
  46. Coq au vin
  47. Kungens utflyktspaj
  48. Nässelsoppa
  49. Dillkött
  50. Stekt rimmat fläskkött med stuvade primörer
  51. Korngryn med fläsk
  52. Kyckling i curry
  53. Fläderblomssaft
  54. Persikopaj på Kasberget
  55. Ostkaka
  56. Klappgröt
  57. Kalvdans
  58. Älgstek
  59. Vildfärsbiffar
  60. Viltgryta med kantareller
  61. And på sörmländskt vis
  62. Viltpaté
  63. Fonder
  64. Ingefärspäron
  65. Syltad svamp
  66. Gädda i ugn med pepparrot
  67. Sjötunga i vitvinssås
  68. Gös med kantareller
  69. Morbergska fisksoppan
  70. Gäddqueneller med saffranssås
  71. Röding à la stugan i norr
  72. Sniglar med vitlök (spännande!)
  73. Jordgubbsparfait − GJORD (HECHO!

 

Jaha mina kära vänner, it will be a busy year. 73 recept delat på ca 52 veckor betyder ungefär 1,5 recept i veckan. Jag ska försöka säga när jag ska laga allt så ni får en chans att vara med och smaka. När jag ska göra sniglarna ska alla vara med, t ex. R är härmed utsedd till försökskanin i alla fall.

 

Först tänkte jag börja lätt (läs tonfisksandwich), men efter att R såg herr Morberg laga Wienerschnitzel på teve häromdagen så har jag fått ett annat, och första, önskemål. På söndag blir det alltså Wienerschnitzel med stekt potatis och ärtor. Kanske gör jag chokladmousse om det kommer folk hit på lördag. Om inte annat så för att avbryta mina försök att göra cupcakes i vår hemska ugn.

 

Wish me luck!

/M.


RSS 2.0