Elsmaries biffar o gratäng
börja med gratängen o medan den står i ugn gör biffarna, stek i panna och när det är gjort sätt in dem i ugnen och sänk värmen? eller?
500 g köttfärs
2 äggulor (ej vitan!)
2 dl matlagningsgrädde
1 msk kalvfond/ 1/2 buljongtärning
1/2 tsk salt
svartpeppar
blanda allt, sist i med grädden.
stek i smör 1-2 min i stekpanna för att få yta, stek färdigt i ugn150 grader ca 15 min.
8 biffar, ganska stora.
gratäng till:
potatis
squash
små tomater
i lätt smörad form
flingsalt
peppar
pesto
vitlök
+ tex timjanvätska så det blir mer kokt än gratinerat
pyttelite olja överst
det blir lätt förryckte
20 minuter 225 grader ugn
Cackis rostade potatis
Lägg klyftpotatis i bunke häll på lite olja, salt o vinäger, sedan lägg på ugnspapper i långpanna ugn 225 grader 20 min. det behövs inte mer olja än den som var på från början.
Jaktlåda Ola/ Susanne SVT 4 port
500 g nötfärs
1 pkt bacon
1 purjolök strimlad
6 dl spiralmakaroner fullkorn, okokta
2 dl kokbar creme fraiche
0,5 dl torkad svamp
1 buljongtärning
0,5 dl chilisås
100 g riven ost
salt
peppar
smör till stekning
- Bryn färs och bacon i smör, rör ner purjolök mot slutet.
- Smaka av med salt och peppar.
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
- Häll pasta och färs i en gratängform, rör om.
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Koka upp créme fraîche, grädde, svamp och buljong, låt sjuda några minuter. Rör ner chilisås.
- Häll såsen över gratängen, toppa med ost. Grädda till vackert gyllene färg, det tar ca 20 minuter.
- Servera med en grönsallad eller rivna rotfrukter.
Torsk i stekpanna
1 paket fryst torsk, stek i smör
1 burk creme fraiche
gräslök
citronsaft
fiskbuljongtärning
broccoli
Mathias Dahlberg
Mitt tryffeltips: Stekt fläsk med löksås, potatis och tryffel
Vardagslyx på nytt sätt. Det blir dessutom supergott med ett glas kall champagne till om man vill prova.
4 portioner
1 pkt rimmat skivat stekfläsk (ca 375 g)
200 g kokt färskpotatis, nykokt och varm
20 g färsk Gotlandstryffel (ansad och sköljd i kallt vatten)
Löksås:
4 gula lökar
2 dl grädde
2 dl mjölk, 3%
1 rejäl klick smör till stekning
1–2 msk maizena majsstärkelse
salt och nymald vitpeppar
1. Sätt på ugnen på 160 grader, varmluft.
2. Löksås: Skala och skiva löken tunt. Bryn löken till gyllenbrun i en stekpanna med smör på medelvärme. När löken mjuknat, dra den åt sidan.
3. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull. Vispa ner maizena så att gräddmjölken blir krämigt simmig. Vänd i den brynta löken och smaka av med salt och vitpeppar. Låt såsen småputtra lite så att smaken av lök blir homogen i hela såsen.
4. Lägg ut stekfläsket på bakplåtspapper i en långpanna. Ugnsstek fläsket i ugnen ca 12-14 minuter tills fläsket är gyllene och frasigt utan att bli bränt. Låt svalna något.
5. Lägg upp löksås, fläsk och kokt potatis på fyra tallrikar. Riv eller hyvla tryffeln tunt över maten.
Till stekt fisk
- Krossade ostbågar och havrefras som panering till fisk
Bondomelett med spenat och potatis
400 g potatis, skalad, kokt och skuren i grova bitar
1 gul lök, skalad och skivad
oliv- eller rapsolja
100 g babyspenat
6 ägg
1 dl vatten
½ kruka dill
2 krm salt och nymald svartpeppar
Till servering
500 g kallrökt lax i tunna skivor
blandad sallad
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Stek löken försiktig i oljan i en stor panna tills den blir mjuk. Ta upp och lägg åt sidan.
- Stek potatisen i samma panna i lite mer olja tills den blir gyllene. Salta och peppra och lägg åt sidan.
- Stek sedan spenaten, lite i taget och låt den mjukna.
- Blanda allt i pannan och lägg det sedan i en smord ugnssäker form.
- Vispa ihop ägg och vatten och häll i formen.
- Grädda mitt i ugnen cirka 20-25 minuter tills omeletten stelnat. Toppa med dillkvistar när den svalnat lite.
- Servera med rökt lax och sallad.
Dollarpotatis
30 min 200 grader , bakpapper olja salt, tiokrona tjocka
Kasslergratäng med ananas
- 1 st kassler bit
- 8 st ananasringar
- 3 dl grädde
- 1 dl chilisås
- 1 dl riven ost
- 1. Skiva kasslern och skär bort kanterna.
- 2. Vispa grädde och chilisås med elvisp till lagom tjocklek.
- 3. Lägg kasslerskivorna i en smord ugnsäker form. Lägg över ananasskivorna och häll sedan över den vispade grädden med chilisåsen.
- 4. Häll den rivna osten över gratängen och grädda i ugn 250C i ca 10-15 min. Servera med basmatiris och sallad.
- 1200 gram lammstek, urbenad
- 1 st citron(er), rivet skal
- 2,5 klyfta(or) vitlök(ar)
- 0,5 dl bladpersilja, hackad, ca. 3 msk
- 0,5 dl rosmarin, hackad, ca. 3 msk
- 2 msk olivolja, extravergine
- 1 msk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 st steksnöre
- 1. Sätt ugnen på 175 grader.
- 2. Ta bort nätet från steken och fläk ut den. Putsa till den om det behövs så att du har ett ganska jämnt stycke. Salta och peppra ordentligt runt om.
- 3. Riv skalet från citronen, skala och riv vitlöken och blanda med de hackade örterna. Fördela det över köttet och rulla ihop till en tajt rulle. Bind upp hårt med steksnöre.
- 4. Hetta upp oljan i en panna och bryn köttet hastigt runtom så att det får lite färg.
- 5. Lägg steken i en ugnsform och ställ in i mitten av ugnen. Stek till en innertemperatur på 58–60 grader beroende på hur du vill ha det – då får du ett rosarött saftigt kött.
- 6. Ta ut och låt steken vila 10 minuter innan du tar bort steksnöret och skivar upp köttet.
Rödvinssås
- 3 dl gott rödvin
- 3 dl god kalvfond (utspädd)
- 2 schalottenlökar, hackade lite grovt
- 10 vitpepparkorn
- 1 lagerblad
- Färsk timjan
- Salt
- Smör
- Du kan också använda koncentrerad fond eller buljongtärning, men då måste den spädas ut med vatten till önskad mängd.
- Bryn hälften av löken i smör. Tillsätt vin, resten av löken, vitpepparkorn och lagerblad. Reducera på kraftig värme tills hälften återstår
- Tillsätt fond och en näve färsk timjan. Reducera på måttlig värme tills hälften återstår.
- Sila, smaka av med salt och blanka av med en klick smör
Hamburgare Johannes
Nötfärs med salt o peppar
prästost, läggs på hamburgarna som är stekta i pannan häll på lite vatten o på med lock nån minut, osten smälter i ångan.
Briochebröd i stekpanna fyra sidor med smör på
Majonäs med salt peppar o tryffelolja
Långsamt stekt lök
Cornichoner, saltgurka vid sidan
chips
Ponzustekt kål med svamp och sesamfrö
250 gr vitkål, hjärtkål.
150 g gourmetsvamp shitake, ostronskivling, nameko eller champ.
2 schalottenlökar
Ponzudressing
1/2 citron, skal och 1 1/2 msk saft
2 msk japansk soja
1 msk strösocker
2 msk olja
salt o svartpeppar
1 ask färsk gräslök
2 msk rostade sesamfrön (kanske börja med att rosta dem?)
1. Ansa och skär kålen och svampen i mindre bitar.
2. Skala och skär löken i skivor.
3. Ponzudresing: Riv det yttersta skalet av citronen och spara till senare.
Pressa ur saften. Rör ihopmsoja, citronsaft och socker till en dressing.
4 Stek kålen i hälften av oljan i en stekpanna och krydda med sakt och peppar.
5 Lägg upp kålfräset på en tallrik och stek sedan svampen och löken i resten av oljan. Krydda med salt och peppar.
6. Häll ner dressingen i stekpannan och dra av från värmen. Vänd ner kålen.
7. Skär gräslöken tunt. Strö på gräslöken, sesamfrön och citronskal. passar till lax och kyckling.
Hel ugnsstekt kyckling
Pensla m barbecueolja, liiite olivolja, soja citron flingsalt.
Kyckling 190 grader 15 min på ena lårsidan, vänd 15 min på andra sidan, (palla upp med grönsakernas så den inte välter)
230 grader 20 min på magen.
Stek med i ugnen potatis, morötter, palsternacka, rödlök
Ugnsbakade rotfrukter
Rotfrukter (rödbeta) 225 grader 40 min strö på rivet citronskal o hackad rosmarin. Tsatsiki o färsk lammkorv. Stek Halloumi. Eller lägg på feta ost de sista 10 minuterna.
Fläskfilé med rödkål, äpplen och rödlök
4 portioner
- 800 g fläskfilé
- grillkrydda
- 4 msk rapsolja
- 2 äpplen, fast sort
- 2 rödlökar
- 1 ⁄4 rödkål
- 10 små potatisar
- salt & svartpeppar
- 1. Sätt ugnen på 200 grader.
- 2. Krydda fläskfiléerna med grillkrydda. Droppa oljan över en plåt och lägg på köttet. Pensla köttet med lite olja.
- 3. Dela äpplena och rödlöken på mitten. Skär rödkålen i klyftor. Halvera eventuellt potatisarna, beroende på storlek. lägg allt på plåten och vänd runt i oljan, salta och peppra.
- 4. Sätt in i ugnen i cirka 45 minuter eller tills fläskfilén har en innertemperatur på 68-70 grader. Pensla fläskfilén ovanpå med lite olja. Servera fläskfilé med tillbehören från formen.
Fläskfilé med banan o curry
500g Fläskfilé
2 bananer skivade
1 röd paprika hackad
2 dl vispgrädde, vispad
2 tsk curry
riven ost
smör att steka i
paprikapulver
salt peppar
ev chutney och jordnötter, ris, sallad
Dela filén i bitar 3-4 cm, ställ dem med snittytan uppåt, bulta dem till biffar. Krydda med salt peppar paprikapulver.
Bryn köttet, lägg i ugnsform
lägg på bananer o paprika.
vispa grädden, blanda med curry och slå över.
Strö på ost. Gratinera ca 10 min i...250 grader?
Auberginelasagne
4 pers, 30 min
400 g squash
300 g aubergine
450 g köttfärs
1 msk smör
1 förpackning krossade tomater med vitlök eller basilika (500 g)
1 tsk salt
2 dl riven ost
Tillbehör:
25 g rucola per person
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär squash och aubergine i tunna skivor på längden. Koka dem mjuka i saltat vatten 2–3 min.
2. Bryn färsen i smör i en stekpanna. Häll över tomater. Krydda med salt. Låt såsen koka utan lock 2–3 min. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en avlång sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
3. Lägg ett lager squashskivor i botten på formen. Varva squash, aubergine, färs och ost i formen tills allt är slut. Tryck till med en stekspade så att det packas hårt. Strö ost överst.
4. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min tills lasagnen blivit genomstekt. Låt vila ca 10 min. Skär upp den med vass kniv. Spara skyn och servera lasagnen tillsammans med sallad.
Näring/portion: Ca 330 kcal, 21 g fett, 24 g protein, 13 g kolhydrater.
Marockansk kanelkyckling
1 kg kycklinglårfilé
3 dl grädde
1 kruka färsk grovhackad mynta
1/2 tsk farinsocker
cayenne flingsalt Marinad
3 msk olivolja
saften av 1 citron
3 tsk kanel
1/2 dl pinjenötter
1 dl sultanrussin
6 vitlöksklyftor
3 röda urgröpta finhackade chilifrukter
1 sätt ugnen på 175 grader. gör marinaden o låt kycklingen marinera i 1 timme i kylskåp. häll av överflödig marinad o spara. Bryn kycklingen runt om, salta o lägg i ugnsfast form. stek marinaden i olivolja till nötterna får lite färg, häll på grädde o koka ett par minuter.
smaka av med farin o salt, tillsätt ev cayenne oc kanel. häll det över kycklingen och ställ i ugnen 15-20 min. hacka rikligt med mynta o strö över.Servera med quinoatabouleh p morotshumus o apelsinsallad.
Indisk smörkyckling
INGREDIENSER
Portioner: 4 pers, Tid: 30 min
1 färdiggrillad kyckling 1 gul lök 5 vitlöksklyftor 2 stora bitar färsk ingefära (à 35 g) 3 msk smör
2 tsk mald spiskummin 2 tsk garam masala 1 burk passerade tomater (300 g)
5 dl rysk? yoghurt creme fraiche? 1 tsk salt
cashewnötter? Tillbehör: 3 dl basmatiris 50 g blandad sallad per person Garnering: eventuellt koriander
Vill du hellre använda färsk kyckling strimlar du den och låter den steka med lök och ingefära.
1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv ingefäran.
2. Fräs lök, vitlök och ingefära i smör i en wok eller stor gryta. Tillsätt spiskummin och garam masala och låt fräsa med ca 1 minut. Tillsätt passerade tomater och yoghurt. Låt puttra ca 15 min.
3. Blanda ner kycklingen i såsen och krydda med salt. Servera med riset och sallad. Garnera eventuellt med koriander.
Lammstek med salsa verde
600 gram lammstek, benfri, i skivor
Salsa
1 kruka(or) persilja
1 kruka(or) mynta
1 kruka(or) basilika
2 msk kapris
3 st sardeller
2 st vitlöksklyfta(or)
2 dl olivolja1 nypa(or) socker
flingsalt
svartpeppar
citron(er), 1 klyfta
Till servering
färskpotatis(ar), hel rostad
tomat(er), grillade
sallad
Tillagning
1. Börja med salsa verden. Bryt av örterna vid roten och lägg på en stor skärbräda. Lägg på kapris, sardeller och vitlök. Hacka ihop allt till en stor grön hög. Lägg det i en skål och blanda i oljan. Smaka av med socker, salt och peppar och kläm i ett par droppar citron.
2. Grilla köttet ca 4 minuter på var sida. Salta och peppra. Ös över salsa verden på det varma köttet.
3. Servera genast med tillbehören.
Korv med zucchini o röd lök
4 korvar
3 rödlökar
2 zucchini
1 mildchili (eller torrkrydda)
Ansa o skär zucch i tjocka stavar. dela kärna ur chilin skär i småbitar, skala klyfta löken. blanda grönskaer med 1 msk olja. Stek delad på längden korv o grönsaker var för sig
dressing
1 msk honung
1 msk vinäger,
1 msk vatten
1 1/2 msk senap
1 msk olja
1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar
persilja att toppa med.
Julskinksgriljering
1 äggula
3 msk senap
1 msk honung
1 tsk ingefära
Rör ihop dessa 4
pensla skinkan o sedan på med ströbröd 200grader 10-15 minuter.
Morotspytt med Halloumi
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
1 kg
morötter, skalade
200g
halloumi (gärna mer)
½ st
purjolök, 1 cm skivor
80g
rucola (1 liten påse)
1dl
rostad mandel (gärna mer)
2msk
balsamicosirap
salt, svartpeppar
olja till stekning, citron är gott att droppa över när det är klart.
Gör så här:
Söta, krispiga morötter passar utmärkt tillsammans med salt halloumi, kryddig rucola och knaprig mandel. Jättegod även som bufférätt, eller som tillbehör till en bit fisk eller kött.
Dela morötterna längst med och sedan en gång på mitten, skär rakt över till mindre bitar. Tärna halloumi. Stek morötterna i olja tills de får lite färg, 5-10 minuter. Salta och peppra. Lägg i halloumi och purjo, låt det få färg. Vänd ner rucola. Toppa med mandel och balsamico.
Kyckling i kokos o jordnötssås
|
4 msk jordnötssmör
2 dl vispgrädde (cremefraiche)
1 tsk sambal oelek
saften av 1/2 lime
1 tsk salt
smör till stekning
ev rostade nötter eller kokos till serveringen, broccoli
Frittata med kronärtskockor
Publicerad 2011-06-27 06:00
Portioner: 4 Tid: 25 minuter
300 g squash 1 tsk + ½ tsk salt2 msk olivolja1 knippa salladslök1 burk kronärtskockshjärtan (410 g)6 ägg½ dl vatten250 g mozzarellaost2 krm nymald svartpeppar
1. Sätt ugnen på 275 grader och grill. Skala och skär squashen i ca 2 mm tunna skivor. Blanda dem med 1 tsk salt i ett durkslag. Låt stå ca 10 min så att vattnet dras ut. Pressa försiktigt med handen för att få ut vattnet. 2. Hetta upp olja i en stor stekpanna med ugnssäkert handtag och stek squashskivorna ca 3 min på varje sida. 3. Ansa och strimla salladslöken. Häll bort vattnet från kronärtskockshjärtanen och skär dem i fjärdedelar. Blanda ner lök och kronärtskockor i stekpannan. Rör samman ägg, vatten och ½ tsk salt. Häll smeten i stekpannan. 4. Grovriv mozzarellan och strö den över över frittatan. Stek ytterligare ca 2 min. Ställ stekpannan högt upp i ugnen och grilla ca 1 minut så att frittatans ovansida får färg. Strö på peppar och servera frittatan varm med sallad
Caprimiddag
Grilla auberginer i grillpanna o olja, citronsaft, salami ruccola oliver och vin
Janssons frestelse med zucchini
1 brk anjovisfilé 125g
2 stora gula lökar 500g
50g smör
2-3 zucchini 800g
2 krm malen vitpeppar
2 dl grädde
parmesan?
1. ugn 250°. låt anjovis rinna av. strimla lök,fräs i smör, låt bli mjuk på svag värme, 10 min.
2. zucchini i stavar, fräs i smör. smörj ugnssäker form. täck med hälften av zucc, lägg på löken.fördela anjovisstrimlorna, vitpeppar.täck m zucch. (ost?).
3. grädda i 15 min. slå av vätskan. häll på grädden. grädda 10 min.
Kan också göras utan anjovis, men då ska det vara parmesan på toppen + ev salt
Konnyaku Chitarra nudlar från Japan!
Shirataki som tjocka spaghetti, mer matiga än traditionella shiratakinudlar.Skölj i rikligt med kallt vatten, koka 5 minuter. tillsätt i smakrik sås, wok eller sallad.
eller skölj och häll på kokande vatten o låt dem dra några minuter.
Citronpepparlax
4 laxfiléer
1 burk cantadou vitlök & örter (färskost) 125 g
3 dl grädde
1 äggula
Knappt ½ dl dill
Salt
Citronpeppar
ca 1½ - 2 dl handskalade räkor på burk (alt skala egna.)
Gör så här
Lägg laxen i en ugnsform. Blanda färskost ,grädde och äggulan till en sås. Smaksätt med salt och citronpeppar. och dill .Häll såsen över laxen och ställ in i ugnen, 200 C, ca 20 min. Ta ut formen ur ugnen och strö över räkorna.
Fläskfilé med kronärtskocksdressing
En perfekt bjudrätt för många. Fläskfilén kan stekas dagen före festen. Dressingen gör du samma dag du serverar rätten.
INGREDIENSER
Portioner: 10
Tid: 30 min + 30 min i ugnen
1 1/2 kilo fläskfilé2 msk smör 2 msk balsamvinäger 1 1/2 tsk flingsalt 1/2 tsk nymald svartpeppar
Kronärtskocksdressing:1 burk kronärtskockshjärtan i olja (300 g)2 vitlöksklyftor2 msk dijonsenap1 msk pressad citron1/2 dl olivolja2 burkar minifraiche (à 2 dl)3/4 tsk salt2 krm nymald svartpeppar
Garnering:1 citron 1/2 dl flagad parmesanost2 msk rostade pinjenötter1 tsk flingsalt 1 krm nymald svartpeppar1 kruka basilika
1. Sätt ugnen på 175 grader. Putsa köttet från hinnor och fett. Bryn det runt om i smör i en stekpanna. Häll över balsamvinäger och krydda med salt och peppar.
2. Lägg köttet i en ugnssäker form och häll över vinägern från stekningen. Stick I en stektermometer i köttets tjockaste del. Tillaga mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 68°, beräkna ca 30 min. Ta ut och låt köttet vila ca 5 min. Skär upp det i tunna skivor.
3. Kronärtskocksdressing: Häll av och hacka hälften av kronärtskockorna i bitar, spara resten till garnering. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, senap, citronsaft och olja. Tillsätt minifraiche, salt och peppar. Rör i de hackade kronärtskockorna.
4. Lägg köttet på ett serveringsfat. Garnera med de sparade kronärtskockorna. Skeda över dressingen. Skär citronen I klyftor och lägg dem runt köttet. Strö över parmesan och pinjenötter. Krydda med salt och peppar. Toppa med basilikablad.
Näring/portion: 280 kcal, 15 g fett, 30 g protein, 5,5 g kolhydrater
Mörbräserat lammlägg med savoykål o rödvinssås 4 pers
2 morötter i bitar
1/4 rotselleri
1/2 purjolök
5 vitlöksklyftor
4 lammlägg (klubbor)
1 msk tomatpuré
2 lagerblad
2 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
1 msk olivolja till pensling
1/2 tsk salt + 2 krm nymald svartpeppar
Rödvinssås:
3 msk strösocker
3 dl rödvin
1/2 liter av fonden från bräseringen
1/2 tsk salt + 1 krm nymald svartpeppar
Savojkålssallad:
1 litet savojkålshuvud
1 msk smör
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 citron, finrivet skal
1 kruka dill, finhackad
1/2 tsk salt + 2 krm nymald svartpeppar
1. Skala och skiva morötter och rotselleri tunt. Skiva purjolöken grovt, skala och krossa vitlökarna. Lägg i en stor gryta
tillsammans med lammlägg. Täck med vatten. Koka upp och skumma av.
2. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, timjan och rosmarin. Sjud under lock ca 2 1/2 timme tills köttet är mört och nästan
lossnar från benet. (Tiden beror på läggens storlek).
3. Ta upp läggen. Sila fonden och ställ kallt. Ta bort allt fett när fonden kallnat.
4. Rödvinssås: Smält sockret i en kastrull till en gyllene karamell. Tillsätt vin (det stänker och fräser lite) och reducera till
hälften. Tillsätt fonden och koka ihop så den blir simmig och kraftig i smaken, ca 15 min. Sila genom finmaskig sil. Salta
och peppra.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Lägg läggen på ett ugnssäkert fat. Pensla med olivolja, salta och peppra. Sätt in mitt i ugnen ca 15 min.
7. Savojkålssallad: Strimla kålen och fräs i smör. Tillsätt vitlök, citronskal och dill. Salta och peppra.
8. Lägg upp kål och lamm på tallrikar. Ringla såsen runt om.
438 kcal/portion 23 g fett, 41 g protein, 9 g kolhydrater.
Krämig kräftsås
1 gul lök
1 röd paprika
1 pkt saffran (1/2)
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
3 dl grädde
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
250 gr körsbärstomat
1 kruka dill
80 g spenat
2 brk kräftstjärtar
1/2 citron
hacka lök o parika i bitar, fräs i olja med saffran 2 min, häll på vin låt puttra in. häll på grädde puttre 10 min. salta peppra. värm tomater blanda in tomater o dill o spenat, lägg kräftor på toppen, klart pressa citronjuice över. till pasta eller annat.
Mandalay curry
6 gula lökar
100 gr smör
2 msk olja
2 msk curry
1/ kg oxinnanlår högrev
1 dl vinäger (röd)
1 tsk salt
Lökarna skalas o kokas i gryta med smöret o oljan. Köttet skäres i kuber o läggs i grytan o brynes. Curry strös på o vinäger droppas försiktigt i såsen så att såsen inte skär sig. Saltet tillsätts o grytan får koka svagt i 2 tim. serveras med chutney o ris.
Recept blomkålsmos 4-5 portioner:
Ett ordentligt stort blomkålshuvud eller två
mindre (låt gärna lite av
stammen hänga med)
2dl
vispgrädde
50gram smör
2msk len mjuk och mild ost (färskost,
glada kon,
mascarpone e.d.)
Salt&peppar
Skär/bryt blomkålen i buketter. Värm/hetta under tiden upp
grädden i större tjockbottnad kastrull.
Lägg i blomkålsbuketterna och smöret. Salta.
Stormkoka 5-10min med lock. Rör emellanåt och checka av att
det inte bränner i botten. Ta av locket och koka under
uppsikt tills det mesta av vätskan kokat in och kålen är
mosig och ganska fast. Tag från värmen och vispa med tex
elvisp.
OBS - oavsett vilken elektrisk maskin man använder är
det viktigt att köra ner vispen ända ner i botten först och
sedan starta på låg hastighet eller med korta pulsar.
Annars pratar vi blomkålsrappat kök. Tillsätt osten (jag tog Glada
Kon och det blev fantastiskt gott) som bindemedel. Krydda
med mald vitpeppar och mer salt om det behövs.
Servera kanske med som här; grillad kryddig Chorizo
och Dijonsenap. Eller till köttbullar, kotlett, fisk,
kyckling whatever - variationerna är oändliga.
Gratinerad blomkål med chorizo och
bacon
Gör som
sist: koka blomkålen - och den här
gången i stora buketter i grädde. Tillsätt någon msk hackad
lök (gärna charlotten) och krydda med vitlök, salt och
peppar. Koka knappt genommjuka: ca fem minuter. Ta upp
försiktigt och låt "såsen" koka ihop tills det bara
kvarstår en liten simmig skvätt. Slå den över kålen och
beströ med riven parmesan. Gratinera hastigt. Servera med
korv inlindade i bacon och droppa en aning av det smakrika
flottet över.
Svamppasta
Champinjoner
Grädde
Lök
Vitlök
grönsaksbuljong
persilja
konjak
parmesan
färsk tagliatelle
Auberginepizzor
Aubergine
Mozzarella
Röd pesto
Salt
Parmesan
Hmmm, vitlök? Hmm oregano? Hmmm oliver?Svampstuvning
Sätt på ugnen, varmluft grill 275 grader. Skär cmtjocka
skivor av auberginen, salta på båda sidor, det drar ur lite
vätska men är nog inte nödvändigt? Nej behövs inte. LÄgg
skivorna på en plåt, bred på pesto. Skiva mozzarella och
lägg en bit på varje, hyvla parmesan grovt eller skär med
hyvel och lägg lite på varje skiva. Låt stå i ugnen tills
ostyen bubblar och är lite brun, c:a 12-15 min. Servera med
sallad o vinägrett.
Kryddig
kycklingfilé med jordnötssmör o kokos
4-6 pers
4-6
kycklingfiléer
2 dl krämig kokosmjölk
1-2 dl vispgrädde
4 msk smör
1 tsk sambal oelek
saften av 1/2 lime
1 tsk salt
smör till stekning
Bräserade
Endiver med ostsås 4 pers
8 endiver
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
1 ½ dl grönsaksbuljong
salt
nymald svartpeppar
Skär av den nedersta delen av endiven skär ut med kniv lite
inuto botten, olja en form lägg i endiverna pensla med olja
häll över cotronsaft och buljong krydda och täck med
aluminium. Låt stå i 200gr ugn i 45-60 min så de är mjuka.
Häll av spadet spara 2 msk till ostsåsen.
Ostsås:
25 gr smör
2 msk finhackad lök
1 msk mjöl
3 dlmjölk
1 lagerblad
riven muskot salt svartpeppar
1 ½ dl stark riven ost
ev cayennepeppar pytte
smält smör , fräs lök svag värme. Rör ner mjölet rör, rör
ned mjölken tillsätt lagerblad och muskot koka under
omrörning till tjocknat, 5-10 min. tillsätt osten sila
såsen tillsätt 2 msk av endivbuljongen rör om häll över
endiverna. Servera med rökt skinka.
Bönor
med parmesan
Haricot
vertes varma
olivolja
citron
parmesan
rostade pinjenötter
Wok
teriyakibiff
2
port
200 g biff
3 msk teriyakisås
1-2 krm sambal oelek
½ gurka
2-3 salladslökar (ev broccoli, sockerärtor)
1-2 krm salt
100 g nudlar
Skär kötte i cm tjocka remsor. Lägg dem i en skåloch häll 1
msk teriyakisås och sambal över. Vänd runt och låt stå
medan du göt grösakerna.
Dela gurkan och skrapa ur kärnorna. Skär ½ cm tjocka
skivor, skär salladslöken lite snett cm tjockt.
Hetta upp stekpanna med lite olja lägg iköttet stek på hög
värme bryn runt om när nästan klart häll i grönsakerna stek
några minuter häll srdxan på resten av såsen salta lite.
Under tiden koka nudlarna.
Häll ev på sesamfrön.
Endiver med skinka och rosépepparsås 2port
2
endiver 350gr
4 skivor rökt skinka
1 dl grädde
½ dl vatten
¼ hönsbuljongtärning (grönsak/ox)
1 tsk rosépeppar
halvera endiverna och bryn runt om i het olja. Rulla en
skinkskiva runt varje. Lägg tillbaka i pannan slå på
grädde, vatten, rosepeppar och buljongtärning, sätt på lock
och låt sjuda på låg värme c:a 5 min. ris till?
Markus
Aujalays köttfärssås 4 port.
400 g nötfärs
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 liten morot
1 lien bit rotselleri
2 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
1 burk hela tomater
1 köttbuljongtärning
torkad timjan
lagerblad
lite torkad oregano
salt o peppar
1 nypa socker ev.
1.finhacka alla grönsker
2. bryn köttfärsen hårt i olja. Lägg i grönsakerna och låt
dem fräsa med.
3. tillsätt allt utom sockret och låt puttra under lock 45
min.- 1 timme. Späd med lite vatten om det bbehövs.
4. smaka av med salt peppar och socker.
Irmelis
köttbullar
800 g fläskfärs
250 g nötfärs (behövs mer)
2 små ägg
2,5 dl gräddmjölk
1,6 dl skorpmjöl
1/6 purjo
0,5 msk salt 0,3 msk vitpeppar (behövs mer)
0,3 msk äppelmos eller 2-3 msk!!
Blötlägg skorpmjölet i gräddmjölken, blanda färsen med
saltet, blanda allt.
Köttbullar
ElsMarie
1/2 kg köttfärs finmalen mager 5-10% fett
1/2 dl ströbröd (jag tar fibrex 1/4 dl + 1/4 dl vätska)
1-1,5 dl vätska vatten (ev grädde mjölk)
1 ägg
1 stor gul lök riven på grövsta på järnet
1,5 tsk salt (1 tsk)
svartpeppar 10-12 varv
ingefära 0,5 tsk
Om många så i ugn på 225 grader
Rostad
tomatsås 4 pers
20
plommontomater
6 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 msk färsk oregano
2 lökar
1 msk färsk basilika
pasta
krossad svartpeppar
parmesani bit
Del atomaterna på längden och lägg dem, skalade vitlök olja
och oregano i långpanna blanda lätt in i 150 gr ugn c:a 45
(55?) minuter
Kör matberedare. Skala finhacka löken stek löken i olja 5
minuter.
Blanda allt och tillsätt basilikan puttre 5 min. Häll upp
pastan, såsen, svartpeppar och sist parmesan hyvlad.
Oxrulader
med portersås
1,2
kg tunna skivor innanlår nöt eller kalv
salt peppar
1 gul lök finhackad
Kokspad:
1 flaska porter
½ dl outspädd svartvinbärssaft
1-2 msk soja
6-7 krossade enbär
½ tsk timjan
1 köttbuljongtärning
Till sås:
Silat kokspad
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
Salt peppar lök på köttet. Rulla ihop fäst med tanddpetare.
Koka upp spadet lägg i rulader koka 30 min under lock. Sila
spadet späd med vatten till 6-7 dl. vispa ut mjölet i
grädden rör ner i skyn. puttra några minuter. Gele!
Indiska
köttbullar
Fiskfilè i ugn med haricot vert och ris
Spättafilé
med champinjoncrème och svart kaviar
1 brk
champcreme, 1 1/2 brk crème fraiche fet och smal, 600
spätta/torsk 1-2 brk svart kaviar
Smörj en stor form lägg i fileerna bred den blandade geggen
över, salta låt stå i ugn 200º 15min
Varm
chèvresmörgås
Lägg
1 cm tjocka ostskivor på tunna skivor mörkt valnötsbröd
eller på hela stora spenatblad pensla över lite
honung/vinäger in i het ugn ca 5 min tills det bubblar och
blivit ljusbrunt. Servera med lite ringlad
honung/dyyrbalsamvinäger och rucolablad med valnötshack.
tomatsallad med vinaigrette.
Annas
senapsbiffar
Lax på couscous med lök, squash, paprika och limeyoughurt
Irmelilax
med citronpepparcrèmefraiche
200g
laxfilé per person i ugn c:a 50 min perkilo
stanniol på botten
grovt salt ovanpå
lägg filén medskinnsidan nedåt
2 brk creme fraiche per kilo lax smeta ut över laxen
citronpeppar över
ugn 175grader cirka 20 min
Tinas
potatisgratäng med lammstek
1 kg skalad
potatis
5 dl mjölk
5 dl grädde
1 purjolök
3 vitlöksklyftor salt peppar
Hyvla potatisen tunt. Strimla purjo krossa vitlök. Fräs lök
i olivolja. Häll i grädde o mjölk koka upp lägg i
potatisen, slata mycket o peppra. Koka tills det blir
krämigt, häll i en ugnsfast form 180 grader 40-45 min.
Runes
kycklinggryta med Tom Ka sås 6-8
pers
1 kg filé (3
pkt fisk)
2 brk kokosmjölk
2 påsar Tom Ka paste
1 blomkål (broccoli?)
2 knippe broccoli
2 röda paprikor
30 sockerärtor
salt svartpeppar 1 msk citronextrakt
Fläskfilè
med banan och currygrädde
500
gr (3 pers) Putsa skrapa torka fileer. Skär i 2 cm breda
skivor, 1-2 msk smör salta peppra bryn. Lägg på fat slå
över smöret. Rör ut
2-3 bananer grädden med curryn (mycket), häll över, täck
med
3 dl grädde bananhalvor rundade sidan uppåt, 250 grad
15-20min
curry salt vitpeppar (grädden ska vara vispad?)
Starka
räkor 2-3 pers
500
gr räkor skalas
1 msk curry
1 krm cayenne
smör
1 msk soja
2-3 msk tomatpuré
crème fraiche (1 ½ -2 brk)
strimlas lök paprika morot purjo fräs kryddorna i smör
tillsätt räkor + resten sist i med crème fraichen. Till
pasta.
Kassler
i bergakungens sås 4 pers
Sås:
2 gula lökar hackade
2 msk smör
50 gr rökt skinka i tärningar
1 ¼ dl vitt vin
2 dl vispgrädde
½ buljongtärning
1 msk tomatpuré
½ tsk paprikapulver
1 tsk dragon
salt vitppar
Kyckling
i vit Martini och krasse och oliver 4
pers
1
kg genomstekt kyckling filé Kan också göras med fläskfilé.
2 brk crème fraiche
1 dl vi söt Martitni
1 stor brk gröna urkärn oliver
1 platta krasse
2-3 dl riven ost
Renskavspanna
3 pers
1
pkt renskav
1 pkt bacon
1 brk kantareller (eller färska champ)
1 gul lök
2 dl grädde
Polsk
gryta med kabanoss
6-7
pers
1,3 kg innanlår (kalvbog)
4 kabanosserkorv (vitlök)
1 brk syltlök
1 brk svarta oliver
1 (2) röd paprika i strimlor
1 dl hackad ättiksgurka
4-5 dl grädde
1 msk vetemjöl
salt svartpeppar mejram smör
skär köttet i 1,5 cm breda o 5 cm länga bitar skär korven i
bitar, bryn korven på stark värme i en gryta. Bryn därefter
köttet, krydda o strö över mjölet. tillsätt övriga
ingredienser (delade oliver) koka i 10-15 min, slå på
syltspadet, smaka av.
Godaste
kalvsautén 3 pers (snålt!)
400
gr benfritt kalvkött
2 msk vete
½ tsk salt (1 1/2?)
1 krm paprikapulver
100 gr rökt skinka
smör till stekning
200 gr färska champinjoner
2 dl grädde
1 ½ msk tomatpuré
vitt
vin (1 dl) glöm
inte köpa!
kalvfondsbuljong på flaska 1 1/2 msk
svartpeppar
smör till stekning
Skär köttet i bitar. vänd bitarna i mjölet som blandats med
salt, paprikapulver och peppar. Bryn köttet, strimla
skinkan, skiva svampen, bryn allt, tillsätt grädde,
tomatpuré, buljong och vin. Koka under lock på svag värme i
10 min. Ris/kokt potatis, haricot vertes el, grönsallad.
Röd vin: tex Pinot noir nya Zeeland Saint Clair,
beaujolais?
AUBERGINEGRATÄNG
6 portioner stora
4-5 stora
auberginer
500 g nötfärs (1 kg)
500 g tomater (7 hg)
200 g riven emmentaler/gruyère (3 hg)
olivolja, dragon, salt, peppar, (grädde)
Sätt ugnen på 150.
Skär auberginerna i små tärningar och stek dem i lite
olivolja på svag värme i en eller två stekpannor
(ångkokning går också bra). Rör hela tiden.
Stek tärningarna till de har ändrat färg, salta och peppra,
lägg över tärningarna på ett ugnssäkert fat. Skär under
tiden tomaterna i småbitar och koka ihop dem i en stor
stekpanna/kastrull, häll av vätskan innan du blandar ihop
allt. Stek färsen för sig och rör sönder den med en gaffel.
Blanda allt inkl dragon, strö över riven ost, häll ev. på
lite grädde, och tillaga i ygnen i 40 minuter.
Fruktig linsgryta 2 portioner
1 vitlöksklyfta
1 tsk hackad ingefära
2 dl okokta gröna linser
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3-4 salladslökar / 1 liten purjolök
peppar o salt
1 apelsin
2 msk hackade hasselnötter
ev. 2 msk russin
matyoghurt till servering
Hacka vitlök o ingefära och fräs i lite olja. Lägg
ilinserna och vänd runt i oljan. Häll på vatten o
bulj-ongtärning, koka under lock i 25-30 min.Koka
undertiden broccolin i saltat vatten. Skär löken i bitar o
stek hastigt i olja. Strimla det yttersta gula på en väl
tvättad halv apelsin. Vänd ner broccoli, lök
apelsin-strimlor i linserna, strö över nötter o russin
garnera med apelsinklyftor som man sedan pressar över
por-tionen matyoghurt till.
Lammfärsbiffar
2pers
400
g färs
1 ägg
3 msk ströbröd
färsk rosmarin
1 msk fransk senap
1 tsk salt, svartpeppar
smör att steka i
½ paket fårost
lite gul lök
Hacka rosmarin och blanda med övriga ingredienser, spara
några kvistar som får steka med tillsammans med lite
finhackad lök. Stoppa in en liten bit ost i varje biff och
steka först på hög värme så det blir lite yta på båda sidor
sedan låt det bli genomstekt på savg värme.
Servera med tomat och rödlökssallad, lite fårost brevid ev.
crème fraiche harcots vertes, linser och bröd.
Cattes
italienska kyckling 4 pers
Lårkycklingfilé
700-800 g nej behövs minst 250gr/pers
Olivolja till stekning
1 citron
1 kycklingbuljongtärning (kycklingfond)
vitlök 4-5 klyftor
spansk pepparfrukt 1-2 st mellanstarka
vitt vin 5 dl, späd lite i taget
rosmarin färsk, strö över i slutet annars kan det bli beskt
Stek fileérna i olivolja. Lägg sedan ner vitlök och
pepparfrukter. Häll över citron och buljong späd med vin då
och då under ganska lång tid så att vinet kokar ini
kycklingen. Strö över rosmarin, servera med färsk pasta med
hyvlad parmesan.
Vin Barbera d’Asti Sanbastian 2004 dacapo
Vegetarisk
smal lasagne
Smal lammgryta
Grillad kyckling med potatisklyftor och tomatsallad
Spenatpasta
250
gr färsk tagliatelle
1 paket gräddädelost kvibille eller höng
massa färsk spenat ev även ruccola
1 brk creme fraiche
valnötter
Ugnspasta
med paprika och aubergine
Portioner:
2
portioner
Tid:
30
minuter
Ingredienser:
ca 150 g kort pasta, t ex
tortiglioni
2 paprikor, gärna olika färg
1 liten aubergine, ca 150 g
2 knipplökar
2 tomater
1 stor vitlöksklyfta
100 g fetaost
1 dl lagrad, riven ost, gärna
parmesan
2 msk olivolja
salt och peppar
några kvistar basilika
Sätt
ugnen på 225 grader.
Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skär auberginen i
kvartade skivor och löken i klyftor. Dela tomaterna i halva
klyftor.
Lägg allt på en ugnsplåt, gärna med bakplåtspapper eller
liknande, annars måste plåten oljas. Salta och peppra och
strö över finhackad vitlök. Sätt in mitt i ugnen och rosta
i cirka 20 minuter.
Koka under tiden pastan i saltat vatten enligt anvisning på
förpackningen. Låt den rinna av ordentligt när den är klar.
Öka värmen till max och ställ ugnsvredet på grill. Blanda
pastan med de rostade grönsakerna. Maka ihop allt mot
mitten och smula över fetaost och riven ost, ringla över
lite olivolja och sätt in under grillen. Låt plåten stå i
3–4 minuter eller tills osten börjar smälta och få
färg.
Servera från plåten eller häll upp pasta- och
grönsaksblandningen i en skål och klipp över en näve
basilikablad.
Spenatpuffar
2 påsar Färsk
spenat
olivolja
1 burk keso
1 pkt fårost
10 cm purjolök
salt
italiensk salladskrydda
smördegsplattor (penslas med uppvispat ägg) eller filodeg
(varje varv penslad med olja)
Stek spenaten i olivolja, lägg i finstrimlad purjo, sedan
stäng av plattan och lägg i keso och tärnad fårost, låt det
smälta ihop lite, salta och krydda. Låt ev rinna av liite
vätska.
Gör sedan antinge knyten eller lägg degen i lasagneform och
varava med spenatröran. I 200 gr ugn c:a 25-30 min kolla så
det blir bra!
Gott med blandad sallad med vitlöksdressing till och ev
kyckling eller skinka.
Mariapizza
2
st pizzabottnar 1 plåt var
1/2 pkt jäst
2 dl ljummet vatten
2 krm salt
1 1/2 msk olja
5 dl mjöl (ev 2 graham o 3 vete, annars 5 vete)
jäs 30 min
tomatsås 2 brk ev färska
vitlök stek och låt tomaterna koka ner 20 min
salt o peppar
kör det i mixer, lägg upp på bottnarna, toppa med
mozzarella,
pesto
oliver
hackade soltorkade tomater
oregano
hyvla ost över
175-200° tills brunt på toppen
Ugnsstekta
fläskkotletter med örtpotatis och päron 4
port
4
kotletter eller tjocka skivor fläskkarre
ungefär 10 skvättar olivolja
2 rejäla nävar färsk rosmarin, stött
5 vitlöksklyftor, krossade
2 lime, halverade, urpressade och skalen krossade
3 palsternackor
3 päron med släta skal
700 g potatis
salt o peppar
värm ugnen 220 grader
dela palsternackor o päron i 4 delar på längden, ta bort
kärnhuset, skär potatisen i 1/2 cm tjocka bitar.
gör marinaden med oljan, rosmarin, vitlök och lime. Låt
köttet ligga en stund i marinaden.
lägg grönsakerna i en långpanna, lägg köttet ovanpå häll o
gnid in marinaden, salta o peppra och ugnsstek i 40-50 min.
ös ev i halvtid.
Tomatpastan!
Koka lämplig pasta.
Fräs färska champinjoner.
Tärna lite större mängd tomater och
blanda i pressad vitlök
och klippt bladpersilja.
När champinjonerna är klara, blanda i tomatröran.
Krydda med salt och svartpeppar.
Svart
böngryta med rökt fläsk
7
dl kokta svarta bönor
3 hg rökt sidfläsk i tärningar
2 brk krossade tomater
2 stora gula lökar
4-6 vitlöksklyftor
1-2 msk vinäger
1 tsk salt
2 tsk paprika
2 krm kajenn
Fräs fläsket, sänk värmen låt hackade löken o vitlök steka
mjuka. Tillsätt resten låt puttre 20 min på svag värme.
Servera med ris eller bröd.
Köttfärssås 600g
en stor zucchini skivas i två lager
2 dl grädde
2 dl riven ost
100 g chevre
16 cocktailtomater delas
ugn 200 g 40 min
1 lager skivad zucchini köttfärs ost, 1 lager zucchini köttfärs zucchini, delade tomater grädde, strimla getosten över.
Ugnsgratinerad aubergine med köttfärsröra
Ingredienser(4 portioner)
- 2 stora auberginer
- 400 g köttfärs
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 morot, skalad och riven
- 2 dl tomatsås
- 1 burk röda bönor, avrunna
- 1 dl riven ost
- olivolja
- salt
- peppar
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela auberginerna på mitten och skär snitt i dem.
- Ringla på olivolja, salta och peppra auberginehalvorna.
- Grädda i ugn ca 20 minuter.
- Hacka lök och pressa vitlöken. Fräs i lite olivolja tillsammans med köttfärs och morötter.
- Häll i tomatsås och låt puttra på svag värme i ca 10 minuter.
- Häll i bönorna och låt puttra i 10 minuter till.
- Salta och peppra.
- Lägg köttfärsen på auberginehalvorna och toppa med osten.
- Gratinera i ugnen i 15-20 minuter.
- Servera med färska grönsaker.Vintips till receptet couvent des jacobins bourgogne rouge
Ungersk dillstuvad pumpa. Vi åt med bacon, Richard tror att det skulle funka med isterband eller enkla köttbullar. Till detta behöver man:
2 msk? , olja att steka i
1 kg riven vit pumpa, riv väldigt grovt annars blir det soppa!
½ liter vatten, ta mindre vatten.annars blir det soppa
3-4 msk mjöl,
3 dl creme fraiche eller gräddfil, helst creme fraiche
1-2 msk ättika,
2-3 msk socker,
1 tsk paprikapulver,
1 tsk salt,
1 större gul lök som hackas samt
rikligt med dill.
Frös hackad lök med hackade pumpan, häll på vatten. rör ut mjölet i lite vätska. koka allt i 15 min.
Det finns en ungersk youtubefilm som visar hur man gör. Jag skickar den och jag tror att du fattar hur man bereder. Socker, salt och ättiksmängden tyckte jag i grundreceptet var lite snålt så jag adderade en del ytterligare. Ättikan hälls i med pumpan.
https://youtu.be/cUiIsnbrAeo