Skaldjurstapas!

När jag var i Valencia åt vi tapas i princip varje lunch och det blev ju en himla variation för ingen tapas är ju den andra lik! Varje gång beställde jag dock Tortilla Espagnola, ni vet den där potatisomeletten!
Den är såååå god och man fick den oftast serverad med ngn mustig tomatsås eller aioli...
MUMS! 

Ikväll har jag en tjejkompis här på lite myskväll och vi har gjort iordning lite tapas med skaldjur!
Vi gjorde det enkelt för oss och köpte färdigmarinerade
kräftstjärtar (med indisk kryddning) och räkor (med chili- och saffran) från delikatessdisken.
Sen har vi gjort en god crabfishröra som vi tänkte ha på de små rostade brödskivorna!
Jag hade några tigerräkor hemma också som vi fräste lite lätt och så kompletterade vi med lite mer tapasdelikatesser från Ridderheims!


Min lilla tapasbricka


Skaldjurstapas för 2 personer

250 g blandade skaldjur (färdigmarinerade eller egenmarinerade)
Valfria tapasdelikatesser från Ridderheims (t ex soltorkade marinerade tomater, oliver, vitlöksklyftor etc)
250 g Körsbärstomater i klyftor
1 halvstor baguette skuren i skivor
Vitlökssmör

Crabfishröra
2 "pinnar" crabfish
1 hårdkokt hackat ägg
2 dl keso
2 msk lättcréme fraiche
1 msk mango chutney

Blanda ihop crabfishröran och ställ den i kylen
Bred vitlökssmör på baguettskivorna och rosta dem i ugnen tills de är vackert gyllenbruna
Rosta även körsbärstomatklyftor snabbt i ugnen
Fördela crabfishröran på baguetteskivorna och toppa med skaldjur, tapasdelikatesser och körsbärstomatklyftor

MYS!

Krämig risotto med smörstekt skogssvamp och rostade körsbärstomater

ÄNTLIGEN har jag vågat!
Jag har i ungefär 300 års tid gått runt och tänkt att "satan i gatan vad gott det ser ut med risotto"
Jag vet inte riktigt hur det har gått till men jag har nämligen aldrig varken lagat eller ens smakat på en risotto
Alla säger ju att det är så underbart mumsigt och jag har tänkt laga det en massa gånger men det har aldrig blivit av för det slutar alltid med att jag kokar riset helt vanligt iallafall för jag tycker det låter så läskigt det där med att ha i lite buljong i taget och röra massor så att det blir krämigt

Ikväll har jag dock äntligen vågat laga en ganska riktig risotto! (jag tror iallafall att den definieras som ganska riktig ;P)
Jag vet ju att det ska vara parmesanost i en absolut riktig, men jag är inte så himla förtjust i det så jag rörde i philadelphiaost istället och det blev supergott och jättekrämigt :)

Till risotton serverade jag smörstekt skogssvamp och sedan rostade jag körsbärstomater i ugnen med lite vitlök också!
Supergott och absolut något jag ska göra om!
Fast nästa gång ska jag nog göra saffransrisotto med skaldjur så tipsa gärna om trevliga recept på det!




4 port

Risotton

1 hackad schalottenlök
1-2 msk olja
4 dl arborioris
8 dl grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
4 msk philadelphiaost

Koka upp buljong och vin och låt den sjuda.
Hacka löken fint och fräs den i olja tills den blir glansig.
Tillsätt 3 dl vätska och låt det koka upp
Sänk värmen, lägg i riset och låt det koka tills vätskan sugits upp.
Häll på mer buljong så att riset täcks, rör om och låt koka.
Späd med mer vätska och rör om allteftersom det kokar in i riset.
Fortsätt på samma sätt i ca 20 minuter tills risotton är lös och lite krämig.
Ta av kastrullen från plattan och blanda ned osten.

Svampen
1 liter färsk blandad svamp (jag hade kantareller, champinjoner och skogschampinjoner)
1 gul finhackad lök
1-2 msk smör
Nymalen svartpeppar

Fräs svamp och lök i smör i en stekpanna.
Krydda med svartpeppar och blanda ned hälften av svampen i risotton och garnera med den andra hälften.

Tomaterna
500 g ganska stora körsbärstomater på kvist
2 pressade vitlöksklyftor

Halvera eller klyfta tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form.
Pressa vitlöken över och rosta dem i ugnen i ca 10 minuter.
Servera till risotton och svampen


Fishsoup from hell! ;P

Fram till imorgon kväll kommer jag att vara lite sådär lat och bara äta rester! Jag jobbar både ikväll och imorgon bitti och då är det ju himla smart att ta med sig matlåda istället för att typ köpa en räkmacka i sjukhuscafeterian som ser ut som om den inte överlevde andra världskriget eller en kycklingsallad med kräkdressing (på vårt sjukhus smakar nämligen currydressingen ungefär som något du precis kräkts upp)!

Näe, matlådor är bra grejer! Nu till lunch tänkte jag äta lite av mammsens varma smörgåstårta som jag tiggde med mig hemma och ikväll på jobbet har jag med mig quornfärsgratinerad tortellini som jag lagade för ett litet tag sedan!
Imorgon till lunch har jag faktiskt med mig soppa även om det kanske inte direkt är rätt väder för det just nu ;P

Det här är en het liten fisksoppa som jag gjorde för ett tag sedan! Den var himla skoj att laga till för jag utgick lite ifrån vilka grejer jag tycker är gott för sig och sedan blandade jag ihop dem i soppan! Ni vet typ, broccoli är gott, fisk är gott, kräftstjärtar är gott, chili är gott, tomater är gott, curry är gott, apelsin är gott, kräftmjukost är gott och purjolök är gott och då borde ju allt det vara gott tillsammans :)


4 portioner

400 g vit fisk (t ex hoki)
1 burk kräftstjärtar (170 g)
1 purjolök
2 urkärnade hackade tomater
200 g broccolibuketter
1 finhackad röd chili
1 tsk curry
Rivet skal och pressad saft av en apelsin
8 dl fiskbuljong
2 dl mjölk
50 g Kavli Kräftost

Fräs hackade tomater, broccolibuketter, chili, curry, apelsinskal och purjolök i en ganska stor kastrull
Häll på buljongen,apelsinsaft, och mjölken och låt det koka upp.
Tillsätt fisken i mindre bitar och sjud ca 5 minuter.
Rör ned kräftosten och låt den smälta
Tillsätt kräftstjärtarna sist och låt de bli varma



 


Linas Utmaning!

Lina har utmanat mig!
Hihi, jag älskar sånt här!!
Jag måste ju också utmana så då utmanar jag Hanna, Emma & Linda!


1)Vad åt du till frukost?
Fruktsallad med vaniljyoghurt och musli, en skiva polarkraft extreme med skinka, tomat, jordgubbar och keso samt en kopp thé!

2) Lägg ut den senaste bilden du tagit på dig själv


3) Vem fick du ditt senaste sms ifrån?
Min chef tror jag

4) Vilken färg har din dator?
Svart.

5) När var du arg senast?
Jag är dundermonsterdålig på att bli arg, men jag blev lite gnällig idag när en läkare inte gjorde som jag tyckte ;P

6) Ditt bästa minne från skoltiden?
Räknas det när jag tog sjuksköterskeexamen?

7) Ditt sämsta minne från skoltiden?
Hmmm, kanske min tyrann till mattelärare på högstadiet?

8) Yoga eller löpning?
LÖPNING!

9) Spaghetti Bolognese eller Oxfilé Provencale?
Spaghetti Bolognese.

10) Vilka tidningar läser du regelbundet? 
Laga Lätt, Mat Magasinet, Vår Bästa Mat

11) Favoritkaraktär i deckare?
Det är ju lättare att säga deckarförfattare, fast jag tycker Miss Marple är lite häftig även om det inte är den bästa deckarserien!

12) Teveprogram du aldrig missar?
House

13) Vem är du avundsjuk på?
De som precis börjar sin semester!

14) Din bästa revansch?
Min återkomst från en längre tids svår sjukdom

15) Din bästa chef ever respektive din sämsta?
Jag har bara haft en chef och hon är underbar!

16) Mat som du aldrig någonsin kommer att äta?
Kohjärna kanske?

17) Offentlig person som du skulle vilja ta dig ett snack med?
Lou Rossling för att jag lever efter hennes visdomsord :)

18) Kaffe eller te?
Kan inte leva utan något av dem så bägge två!

19) Skostorlek?
37

20) Hur ofta är du på IKEA?
Ganska ofta faktiskt, en gång i månaden kanske :)

21) Om du hade fem miljoner över - vad skulle du köpa?
En sekelskiftslägenhet med världens finaste kök!

Apelsin- och saffransmakande bulgursallad med varmrökt lax

Hugaligen, vilken dag på jobbet!
Att komma in en måndagmorgon efter att inte ha jobbat helgen är kanske tufft om det bara är nya patienter för det är på måndagar som ALLT ska hända lixom!
Fast om jag ska erkänna så tycker jag att det är himla kul för satan i gatan vad man är uppe i varv efter en stund :)
Sen så är man ju visserligen helt halvdöd när man slutar och himla mätt också eftersom lunchen oftast får intas så "tidigt" som 14.30 men man är ändå ganska nöjd med sig själv om man har fått mycket uträttat och inte behövt lämna någonting till kvällspersonalen :)

När man har varit såhär duktig måste man ju givetvis unna sig något gott till kvällen, eller hur?
När jag kom hem gjorde jag därför iordning en liten frukt- och bärsallad med jordgubbar, blåbär, hallon och smultron och som jag åt med ett relativt dundermonsterstort berg av glass!

Efter det var det inte slut på festen för sen lagade jag en supergod bulgursallad med smak av apelsin och saffran och som jag avnjöt tillsammans med den sista biten av den varmrökta laxen, lite räkor och crabfish
 samt en urgod kall sås med apelsin och honung!
MUMS!!!



4 port

2 dl bulgur
½ g saffran
1 dl apelsinsaft
3 dl vatten


400 g varmrökt lax
100 g räkor
100 g crabfish
500 g körsbärstomater i klyftor
1 rödlök i tunna skivor
100 g machesallad
1 nektarin i bitar
200 g jordgubbar i bitar

Dressing:
1 dl pressad apelsinsaft
1 msk honung
1 tsk mangovinäger
1 msk sweet chilisås

Kall apelsin- och honungssås
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk pressad apelsinsaft
1 tsk honung
Rivet skal av en apelsin

Blanda ihop ingredienserna till apelsin- och honungssåsen och ställ den kallt.
Blanda även ihop ingredienserna till den andra dressingen
Koka bulgur enl anvisningarna på förpackning men ersätt 1 dl av vattnet med apelsinsaft och tillsätt även saffran i kokvattnet.
När bulguren är färdig rör du ned hälften av dressingen och machesalladen medan bulguren fortfarande är ljummen.
Fördela bulgursalladen på fyra tallrikar och toppa med de övriga ingredienserna.
Ringla över resten av dressingen och servera salladen med den kalla apelsin- och honungssåsen!

Mangovinägern i dressingen kan ju uteslutas om man inte har någon, men den tillför mycket smak och passar perfekt till apelsinens syrlighet så det är himla gott om man har den med :)

Broccolipaj utan pajskal

Okej okej, en paj utan pajskal kanske inte kan kallas paj utan gratäng, men den här gratängen smakar precis som mammas broccolipaj för fyllningen är ju exakt densamma och det låter mycket godare att skriva paj än gratäng.
Gratäng är ett himla fult ord egentligen..... låter ju typ som en trasig gitarr och inte en mumsig maträtt!
Näe, det här är en paj utan pajskal och inget annat!!



4 portioner

400-500 g broccolibuketter
1 grönsaksbuljongtärning
Vatten

1 msk margarin
1 msk vetemjöl
1 ½ dl lättmjölk
75 g philadelphiaost med smak
1 dl keso
1 tsk fransk senap
1 ägg
Nymalen svartpeppar
Paprikapulver

Bröd, fisk eller skinka att servera till


Förväll broccolin i grönsaksbuljongen så att den nätt och jämnt är mjuk.
Smält margarinet i en kastrull och rör ned vetemjölet.
Späd med mjölken och låt det koka en liten stund.
Rör ned philadelphiaost och keso och låt det smälta ned.
Smaksätt med fransk senap.
Dra kastrullen med ostsåsen av plattan och vispa ned ägget

Lägg broccolin i en ugnsfast form eller i fyra mindre portionsformar
Häll ostsåsen över och pudra även över lite svartpeppar och paprikapulver
Gratinera i ugnen i ca 15 minuter.

Servera med något gott tillbehör!


Ikväll ska jag åka hem till mamma och äta hennes varma smörgåstårta... mums!
Kanske inte helt rätt med varm tårta i den här tropiska hettan men den här tårtan går ALLTID ned :)



Sommarsallad med varmrökt lax, räkor och ägg

Idag har det varit så hett att man nästan har smält bort ju! G
lasskonsumtionen har därför stigit några grader för mig idag och jag har i princip endast ätit det + frukost ;P
Därför tänkte jag vara lite ordentligt och fixa "riktig" mat nu till kvällen, särskilt eftersom jag har världens underbaraste varmrökta lax i kylskåpet!

Givetvis funkar nog inte riktigt varm mat då det fortfarande är 30 grader varmt ute så jag slängde ihop en liten somrig sallad med massa godsaker och som jag serverade med bröd!









1 port
100 g varmrökt lax
1 dl skalade färska räkor
1 ägg
Machesallad
Körsbärstomater
Jordgubbar
Sharonfrukt
Apelsin
Persika
Rödlök

Apelsin- och sweet chilidressingdressing:
Pressad saft av en halv apelsin
1 tsk honung
1 msk sweet chilisås

Keso- och romröra
1 dl keso
1 msk lättcréme fraiche
1 msk stenbitsrom
1 msk mango chutney
1 msk pressad citronsaft
Lite svartpeppar

Börja med att koka ägget ca 6-7 minuter så att det är lite hårdkokt, men gulan fortfarande är krämig.
Blanda samman ingredienserna till apelsin- och sweetchilidressingen.
Blanda även samman ingredienserna till keso- och romröran.
Ställ båda dressingarna i kylskåpet under tiden du gör iordning resten av salladen

Skala räkorna och dela laxen i mindre bitar.
Skär tomaterna i klyftor, apelsïnen i hinnfria klyftor, resten av frukten i tärningar och rödlöken i skivor.
Skiva eller klyfta ögget
Bottna en tallrik med machesallad.
Varva sedan övriga ingredienser över salladen.
Ringla över apelsin- och sweetchilidressingen.
Servera salladen tillsammans med keso- och romröran samt ett gott bröd. 

Tunnbrödsrulle med varmrökt lax, kräftstjärtar och saffranskeso

Så var det fredag igen och det känns som att man börjar komma in i jobbrutinerna efter semestern! Himla kul faktiskt att vara tillbaka hos jobbarkompisarna och patienterna :)

Flytten närmar sig med stormsteg...
Har skickat iväg ungefär 3 miljoner sms idag med adressändring och packat ner alla cd-skivorna och dvd-filmerna i flyttkartonger! Det börjar bli vääääldans tomt i lägenheten nu ....

Jag såg ett recept på Lax med soltorkade tomater som Hanna hade lagt upp och som lät jättegott!
(hon har för övrigt himla massa andra braiga recept på sin blogg)
Jag blev då givetvis nästan sjukligt sugen på lax....
och inte vilken lax som helst utan varmrökt sådan från ett litet rökeri i St Annas Skärgård!
EXAKT just precis DEN laxen ville jag ha ;P
Så jag begav mig givetvis iväg till fiskaffären och inhandlade en stor bit lax så nu blir det firremiddag i ytterligare några dagar :)

Ikväll fick laxen fylla en tunnbrödsrulle tillsammans med kräftstjärtar och saffranskeso, supersmarrigt! :)




1 port

1 mjukt tunnbröd
2 msk färskost
75 g varmrökt lax delad i mindre bitar
1/3 burk kräftstjärtar i lake (ca 50 g)
Blandad frukt i mindre bitar efter tycke och smak (jag använde jordgubbar, sharon och nektarin)
10 körsbärstomater

Saffranskeso med ägg
½ kokt hackat ägg
1 dl naturell keso
2 msk lättmajonäs
1/4 kuvert saffran
1 msk apelsinsaft
1 tsk honung


Lös upp saffran i lite apelsinsaft och blanda det sedan tillsammans med keso, lättmajonäs och honung.
Rör ned det hackade ägget.

Fördela lax, kräftstjärtar och hälften av frukten i mitten av tunnbrödet.
Klicka på hälften av kesoröran.
Fördela sedan resten av frukten och tomaterna över
Rulla ihop till en rulle.
Servera med resten av kesoröran

Köttfärsfrestelse - en riktig latlunch (men god var den)

Ibland orkar man inte riktigt anstränga sig sådär extremt mycket för att fixa käk och om man dessutom har bråttom så finns det ändå större skäl att ta lite genvägar i köket!

Idag var en sådan dag och till lunch blev det därför ytterligare en varm ciabattasmörgås, men denna gång gratinerade jag den köttfärsröra som var kvar sedan min seriösa köttfärssås. För att känna att jag iallafall hade gjort en liten insats i måltiden rörde jag ihop en liten oströra och klickade på innan jag skickade in smörgåsen i ugnen!
Resultatet?
 Det enkla är oftast det bästa och alltså smakade det finemang! :)




1 port

1 stor halva av ett ciabattabröd

1-1 ½ dl köttfärssås som inte är för tunnflytande
2 msk tärnad frukt
100 g körsbärstomater i skivor
2 msk lättcréme fraiche
1 hackad soltorkad tomat
2 msk philadelphiaost paprika & kryddor

Gröp ur lite av ciabattabrödet och lägg i den tärnade frukten.
Fyll på med köttfärssröran och lägg skivade körsbärstomater ovanpå.
Blanda samman lättcréme fraiche, soltorkad tomat och phiadelphiaost och bred ovanpå köttfärsen.
Gratinera i ugnen i ca 10 minuter

Varm ciabatta med skink- och svampröra

Det blev skinkröra efter många om och men! Köttfärsröran kanske jag kan göra en varm macka till lunch imorgon på istället :)

Skink- och svampröran är superenkel och ingredienserna kan varieras efter tycke och smak. Det ser t ex väldigt aptitligt ut med riven ost över (men min mage tål inte ost i så stor utsträckning så jag brukar hoppa över det)! Om man späder med lite mer vätska till en sås är röran även supergod till pasta!



Före garnering med tomater (som givetvis är valfritt)


Efter garnering

4 port
2 stora ciabattor, halverade på längden

100 g strimlad skinka
1 tunnskivad purjolök
1 liten burk champinjoner
1 nektarin i tärningar
1 ½ dl lättcréme fraiche
50 g philadelphiaost med smak, t ex vitlök och örter
1 msk mango chutney
1 msk sweet chilisås
Paprikapulver
250 g cocktailtomater till garnering

Fräs skinka, purjolök och svamp i lite matfett i en stekpanna. Krydda med paprikapulver.
Tillsätt nektarinen efter en liten stund så den inte blir mosig.
Rör ned lättcréme fraiche, philadelphiaost, mango chutney och sweet chilisås.

Gröp ur en del av inkråmet på ciabattorna och fördela röran över dem.
Garnera med cocktailtomater och ev riven ost.
Gratinera i ugnen i ca 10 minuter.

Varma mackor till kvällen?

Sitter här på jobbet och är ganska uttråkad! Det är såååå lugnt på avdelningen trots att vi har två överbeläggningar!
Solen skiner och jag vill mest bara ut till den och äta glass!
Fast ikväll vill jag nog inte ha glass för ikväll fundilerar jag på om jag skulle göra lite varma mackor istället för kalla som jag hittills har gjort!
Jag har inte riktigt bestämt mig för vilken fyllning än bara;
antingen blir det en créme fraiche-röra med skinka, champinjoner och prujolök à la traditionell varm smörgåstårta eller så blir det nog med en köttfärsröra!

Vad har ni för favoritfyllningar till varma mackor?

Min alldeles egna indiska kycklinggratäng!

Det indiska köket är ett av mina absoluta favoriter!
Jag älskar deras användande av kryddor som kanel, kardemumma, saffran o s v och särskilt i kombination med kyckling!

Ikväll gjorde jag en kycklinggratäng med lite indisk touch som verkligen blev hur god som helst!
Jag följde inget recept utan använde bara sådant jag vet hör lite till Indien och som jag tycker smakar gott! :)
Såsen blev jag riktigt stolt över och den kommer jag definitivt att göra igen!
Fast okej, philadelphiaosten kanske inte var sådär jättejätteindisk *fniss*

 
Före garnering


Efter garnering (attans att det blev ett dåligt kort)


4 port

2 dl långkornigt ris
1 gul lök
1 msk smör
1 tsk curry
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk gurkmeja
4 dl vatten


4 grillade kycklinglår i mindre bitar
½ purjolök i strimlor
1 banan i skivor
3/4 mango i tärningar
Körsbärstomater till garnering

1 tomat (urkärnad och hackad)
1/4 mango i pyttesmå bitar
1 tsk curry
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
Pressad saft av en apelsin
4 msk mango chutney
1 ½ dl matlagningsyoghurt
½ dl mjölk
2 msk philadelphiaost

Fräs ris, lök och kryddor i lite smör så att det luktar gott och riset börjar bli lite genomskinligt.
Koka riset färdigt.
Blanda det färdigkokta riset med kycklingen, purjolöken och frukten i en ugnsfast form eller i fyra mindre portionsformar. (vilket jag gjorde)

Fräs den hackade tomaten, mangon och kryddorna i lite smör. Tillsätt apelsinsaften, mango chutney, yoghurt, philadelphiaost och mjölk. Låt koka på mycket svag värme i några minuter.

Häll såsen över riset och kycklingen, garnera med körsbärstomater om du vill och gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter.


Före såsen hälldes på


Såsen

Frysrensning AB, den seriösa köttfärssåsen och den dundermonstergoda makaronipytten!

Jag ska ju snart flytta och när man ska flytta så får man ABSOLUT inte köpa ngn ny mat utan man MÅSTE rensa frysen först, allt detta enligt min mamma! Eftersom jag är en lydig dotter lyssnar jag givetvis på mammsens råd och har i princip inte gjort ngt annat än att frysrensa de senaste dagarna.
Igår begav jag mig återigen på upptäcksfärd i frysens förunderliga värld och vad hittade jag inte då???!!
Jo, ett stort dammigt (eller ja, mest isigt kanske) paket med 1 kg köttfärs inproppat mellan trettioelva matlådor som jag ska försöka käka upp på jobbet de närmaste veckorna!


Vad kan man då göra med 1 kg köttfärs??
Jag har nog tjatat ungefär två miljoner gånger om att min favvisrätt är mammas köttfärssås med spagetti! Den är bara så underbar och jag fattar inte hur hon bär sig åt för även om jag gör EXAKT som hon så blir det aldrig lika gott!
Men med 1 kg köttfärs som bara skriker om att få bli lagad så är ju köttfärssås ett rätt bra alternativ så jag beslöt mig för att göra ett riktigt seriöst storkok! :) Dessutom blev jag ändå mer seriös sen för jag gjorde som det stod i alla recept och lät den koka läääääääänge! Det var nog ungefär det enda jag följde av ngt recept för sen blandade jag bara ner massa grejer som jag hade hemma :)




En väldigt massa köttfärssås (för 10 personer kanske)

1 kg köttfärs
2 gula hackade lökar
2 pressade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chilifrukt
2 burkar körsbärstomater eller krossade tomater
2 msk ajvar relish
½ dl lätt créme fraiche
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 stor burk skivade champinjoner
Paprikapulver
Cayennepeppar

Fräs köttfärs, chili, lök och vitlök så att det färsen blir brynt.
Tillsätt champinjonerna och låt dem fräsa med en stund.
Krydda med paprikapulver och cayennepeppar efter smak.
 Häll i burktomaterna, ajvar relish, vatten och smula ned buljongtärningen.
Rör ned lättcréme fraiche.
Låt puttra på svag värme så länge du har tid för så att såsen blir riktigt mustig och kryddorna sätter sig.

Vad gjorde jag av detta idag då?
Jag var inte riktigt spagettisugen även om jag ville ha pasta utan jag var mer makaronig idag så det fick bli en liten pytt. Jag kokade en portion makaroner och rörde ned det i en portion av köttfärsåsen (resten frös jag in, förrutom lite som jag ska använda i övermorgon). Sedan tillsatte jag lite smått och gott, lite bitar av mango och persika, körsbärstomater samt en liten sked het mango chutney.
Detta åt jag sedan tillsammans med lite keso och det smakade riktigt gott!
Jag åt direkt ur stekpannan idag också och ärligt talat alltså, det blir MYCKET godare :)
Dessutom blir det ju mindre disk så hädanefter ska jag nog käka allt jag kan direkt ur pannan :)








Frukost-Lunch :)


Imorse gick jag av mitt pass efter tre nätters jobbande och nu är jag ledig imorgon för att sedan börja mitt vanliga dag- och kvällsschema! Var så trött imorse, somnade direkt när jag kom hem men vaknade vid 12 igen. Tänkte att det var bäst att försöka ställa om dygnet igen så jag gick upp, tog en långpromenix, solade och köpte färskt bröd som jag nu har gjort en god (hoppas jag) frukostlunch av :)

Två frallhalvor med skinka, tomat, jordgubbar, sharonfrukt och persika samt lite keso som topping, mumsigt värre :)
Nu ska jag sätta mig och avnjuta detta tillsammans med en god kopp smultronthé!

Utan keso


Med keso (tomaterna i bakgrunden fick inte riktigt plats men man kan ju inte slänga tomater lixom ;P)

Paella på mitt enkla vis!

När jag var i Valencia (paellans huvudstad) för några månader sedan fick jag prova på äkta paella som tillagades över öppen eld och serverades i stora gjutgärnspannor. Den paellan innehöll läckerheter som kyckling, stora havskräftor och andra skaldjur och jag kan nog säga att det är bland det absolut godaste jag har ätit! Dessutom är det lite speciellt att äta direkt ur pannan :)

Jag är fullkomligt tokig i mat som innehåller saffran och jag brukar göra min egen paella ganska ofta, men då blir den inte lika avancerad. Saffransriset är givetvis obligatoriskt men annars brukar jag blanda ned det som finns hemma för tillfället! Jag kryddar även med en speciell paellakrydda som jag köpte i Valencia som innehåller bl a saffran (står det på burken iallafall), paprika, cayennepeppar och vitlök! Idag blev det en apelsinsmakande variant med lite kryddstark korv, räkor grönsaker och frukt! Till den serverades givetvis en kall kesoröra av tradionell typ med smak av lime och mango chutney.  
Jag åt förståss direkt ur pannan på riktigt vis!



1 port

½ dl långkornigt ris
1 tsk smör
½ dl vatten
½ dl pressad apelsinsaft
½ kuvert saffran

1 chorizo eller annan kryddstark korv
5 stora räkor
1/2 gul lök i skivor
1/4 röd eller gul paprika i bitar
4 färska champinjoner i skivor
½ hackad tomat
10 körsbärstomater
½ sharonfrukt i mindre bitar
1/4 mango i mindre bitar
1 tsk paellakrydda alt lika delar paprikapulver, gurkmeja, cayennepeppar och vitlökskrydda

1 dl keso
1 msk lättcréme fraiche
1 msk apelsinsaft
1 msk mango chutney


Blanda ihop ingredienserna till den kalla röran och ställ in den i kylskåpet så länge.

Fräs ris och saffran i lite smör tills det luktar gott och riskornen början bli genomskinliga. Tillsätt då vatten och apelsinsaft och koka riset ngt kortare tid än vad som anges på förpackningen (när man steker riset först behöver det inte koka lika länge)

Stek räkorna så att de får lite stekyta och lägg dem åt sidan.
Stek sedan korv, lök, champinjoner, den hackade tomaten och paprika. Krydda med paellakrydda eller ovan nämnda kryddor. Sänk värmen ngt och blanda ned det färdigkokta riset i pannan tillsammans med körsbärstomaterna och frukten. Låt det bli varmt så att frukten och tomaterna mjuknar lite men inte blir mosiga. Rör till sist ned räkorna.

Servera genast och helst direkt ur pannan!



Risgrynsgrötmellis med vaniljsmak!

Risgrynsgröt är ju bara så gott och absolut inte någonting jag bara äter till jul utan hela året om! Jag tycker nog bäst om det traditionella, varm gröt med socker, kanel och mjöl och gärna tillsammans med en smörgås med skinka och senap, men idag var jag sugen på ngt lite annorlunda! Jag har ju fortfarande mängder med bär hemma som behöver ätas upp och ngt som jag vet sedan tidigare är väldigt gott är att blanda i frukt och bär i risi- eller mannafrutti!
Nu blandade jag istället i dem i kall risgrynsgröt tillsammans med några matskedar vaniljyoghurt och satan i gatan vad bra det smakade!
Absolut värt att prova!


Innan bären blandades ned


Efter bären blandades ned! Visst ser det gott ut? :)


Färgglad matvetepytt med kycklingkorv och kassler

NU har jag använt mangovinäger i matlagning och satan i gatan vad gott det blev!
Jag gjorde en liten "man-tager-vad-haver"-pytt med matvete, olika färgglada grönsaker och frukter, svamp, kassler och korv och sedan blandade jag ner en dressing med mangovinäger, sweet chili-sås, pressad citron, lite röd currypasta och paprikapulver som satte helt rätt smak! Mangovinäger och sweet chili-såsen stod för sötman, currypastan och paprikakryddan för lite hetta och sedan balanserade citronsaften det hela med lite syrlighet så att det blev en sötstark sås!
Absolut något som jag kommer att prova igen!
Tack Jesper för tipset!
 


4 port

2 dl matvete
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
1 msk flytande margarin
4 dl grönsaksbuljong
3-4 kycklingkorvar alt chorizo eller annan kryddstark korv i skivor
200 g kassler i tärningar
10 färska champinjoner i skivor
1 röd paprika i bitar
1 gul paprika i bitar
1 röd lök i skivor
1 gul lök i skivor
1 röd hackad chilifrukt
1 persika i tärningar
1 mango i tärningar
500 körsbärstomater i klyftor

Dressing:
2 msk mangovinäger
2 msk sweet chili-sås
2 msk pressad citron
1 tsk röd currypasta (gärna het)
1 tsk paprikapulver

Kall röra:
2 dl keso
2 msk lättcréme fraiche
1 msk mango chutney

Börja med att blanda ihop ingredienserna till den kalla röran och ställ den i kylen.
Blanda sedan ihop ingredienserna till dressingen. 

Fräs matvetet, curryn och gurkmejan i lite flytande margarin. Tillsätt sedan grönsaksbuljongen och koka på svag varm i ca 10 minuter. 

Fräs korv, kassler, lök, paprika, chili och svamp i lite matfett. Blanda sedan ned det kokta matvetet och låt det fräsa med en stund. Blanda i tomaterna och frukten och häll över dressingen. Låt dressingen "fräsa in" i pytten lite. 

Servera direkt ur pannan tillsammans med den kalla röran!
 


Mangovinäger

Jag har en flaska mangovinäger hemma som jag inte riktigt vet vad jag ska hitta på med! Jag tyckte smaken var ganska stark och vet inte riktigt om jag skulle vilja ringla den över ngn efterrätt som det stod bland recepttipsen på flaskan att man kunde göra. Jag skulle nog hellre vilja ha den som typ salladsdressing, men jag vill inte att smaken ska dominera så jättemkt, fast den ska ändå märkas.
Någon som har ngt bra tips?

Ljummen pastasallad med kyckling, räkor och apelsin-chili-dressing

Jag tycker det här med dressingar är lite svårt ibland, särskilt vinägretter! Jag har provat att göra åtskilliga sorter men det är få gånger jag kan säga att jag har blivit riktigt nöjd. Det låter ju så enkelt när man läser recept på dressingar, typ 1 msk olivolja, 1 tsk balsamvinäger, 1 msk pressad lime och 1 tsk honung men ofta tycker jag att det blir för lite smak :( Då är lättare med krämiga dressingar eftersom måtten på det man har i ofta inte är lika viktigt utan det är lättare att hitta balansen.

Till min pastasallad igår kväll hittade jag emellertid på en "tunn" dressing utan någon vinäger eller olja, men som blev jättegod och smakade en hel del :)



4 port

4 port okokt pasta, t ex fusili
1 tsk gurkmeja

4 grillade urbenade kycklingben
2 dl skalade räkor
1 mango i mindre bitar
1 persika i mindre bitar
500 g körsbärstomater i klyftor
1 rödlök i skivor
1 påse (ca 70 g) färsk bladspenat eller machesallad

Dressing:
Saft från 1 apelsin
½ dl sweet chili-sås
1 tsk paprikapulver

En god röra att ha till:
2 dl keso
1 msk lättcréme fraiche
1 msk sweet chili-sås

Börja med att blanda ihop dressingen och den kalla röran så att smakerna hinner sätta sig lite.
 Ställ dem kallt i kylen medan du förbereder resten.

Koka pastan i vatten som du tillsatt 1 tsk gurkmeja i så att pastan får en fin gul färg .
När pastan har kokt färdigt häller du av vattnet och sänker värmen på spisen.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör ned dressingen och övriga ingredienser förrutom räkorna och kesoröran i pastan och låter det bli lite småvarmt. Häll sedan upp pastasalladen på 4 tallrikar och garnera med räkorna.
Servera pastasalladen med kesoröran.





Smörgåsskinksbekymmer!

Smörgåsskinka är väldigt gott! Jag är just nu inne i en period då jag föredrar kokt sådan, men rökt smakar inte heller helt fel. Det finns dock inget värre än när man äter en macka med skinka och inte lyckas bita till tillträckligt hårt så att skinkan delar sig tillsammans med brödet utan hela skivan följer med in i munnen och kvar blir ett bröd med lite smör! (fin beskrivning, eller hur? ;P) Det har hänt mig åtskilliga gånger och då är ju lixom hela mackan förstörd för vem vill äta bara smör och bröd?

Men nu min kära vänner har jag löst detta hemska stora i-landsproblem! ;P

*trumvirvel*

Jag delar helt enkelt skinkan i mindre bitar innan jag lägger den på mackan! 
Dels så slipper man ovan nämnda problem och DESSUTOM är det även positivt ur besparingssyfte! Skinkskivorna är ju oftast runda medan brödet för det mesta är avlångt vilket resulterar i att en del av skinkan hänger utan brödet och inte gör ngn nytta för precis som man inte vill äta bröd utan skinka så vill man ju inte äta skinka utan bröd! Om skinkan är i mindre bitar jag man ju helt enkelt lägga den så att den bara täcker brödet!
Smart, eller hur?!

Eftersom en bild säger mer än tusen ord följer även en demonstration av min skinklösning:



och.....
 Ja, det regnar ute och jag är väldigt uttråkad och har tid att sitta och komma på såna här lösningar på världsproblem ;P


Ciabatta med fruktig och het kyckling-curryröra

När jag äter mackor på caféer väljer jag ganska ofta någon med kyckling- och curryröra för den smakkombinationen har jag älskat ända sedan jag var liten! Jag har försökt åtskilliga gånger här hemma att få till en liknande röra men har aldrig lyckats. Jag har alltid tyckt att de röror jag har gjort har fått en så besk bismak av curryn och jag har alltid undrat vad de har för superknep på caféerna för att det inte ska bli så! Nu har jag inte lyckats lista ut det ännu men idag provade jag en nytt tillvägagångssätt när jag gjorde röran och tro det eller ej - det blev JÄTTEGOTT!!! Jag har läst någonstans att curryn blir lite mjukare i smaken om man fräser den i lite smör. Nu fräste jag curryn tillsammans med lite matfett, finhackad gul lök och små bitar av mango, lät det svalna och rörde sedan i övriga ingredienser och det blev perfekt!
Fruktigt och hett på samma gång! :)




1 port

1 valfritt portionsbröd, t ex ciabatta eller baguette
1 msk smörgåsmargain

1 grillat kycklingben i mindre bitar

½ msk flytande margain
1 tsk curry
2 msk mango i små tärningar
1 msk finhackad gul lök
½ dl créme fraiche
1 msk mango chutney (het)

Salladsblad
1 Tomat i skivor.
½ apelsin i hinnfria mindre skivor

Fräs curry, lök och mango i lite matfett. Späd med ytterst lite vatten så att det blir en såsliknande konsistens när mangon blir mjuk. Låt kallna och rör sedan ned lättcréme fraiche, mango chutney och kycklingbitar.

Bred smör på ciabatta och grilla den gärna lite i ugnen.
Lägg på salladsblad på underdelen, därefter kyckling-curryröran och toppa sedan med tomat och apelsin.
Lägg på ciabattans överdel och vira in smörgåsen i aluminiumfolie så det går lätt att äta!


Bakad potatis med crabfish- och kesoröra

Jag är inte alls förtjust i vanlig kokt potatis och har aldrig varit det! Jag tycker däremot om potatis i andra former, t ex mos, bakad och stekt... och så tycker jag faktiskt om en sorts kokt potatis... färskpotatis :)

Dagens lunch var dock ingen liten färskpotatis utan en stor knöl som jag bakade i ugnen i ca 60 minuter och sedan serverade med en röra på crabfish, keso och stenbitsrom!



1 port

1 bakpotatis

2 "crabfishpinnar"
1 msk stenbitsrom
1 msk hackad rödlök
1 dl keso naturell
1 msk lättcréme fraiche
1 msk pressad citron
 Lite citronpeppar

Baka potatisen i den vanliga ugnen (225 grader) ca en timme eller i en mikro i ca 10 minuter.
Blanda ihop ingredienserna till röran och låt den gärna stå i kylen en stund
Skär ett kryss i mitten av potatisen och kläm lite på den så lite av innehållet kommer upp.
Servera med crabfish- och kesoröran och givetvis tomater


1 msk dill

Brödtoppen!

Eftersom jag är mackoman och i princip bara skulle vilja äta goda smörgåsar till alla måltider har jag nog enligt mig en ganska bestämd uppfattning om vilka bröd som är goda och vilka som inte är goda och NÄR man kan äta de olika bröden för alla bröd passar ju inte lika bra till alla måltider. Räksmörgås är väl trevligt sådär ibland på morgonen men inte varje dag och jag skulle nog inte heller vilja äta polarbröd med skinka till middag jämt.

Till frukost har jag ett absolut favoritbröd som jag nästan ALLTID äter och det är Polarkraft Extreme. Det är ett perfekt frukostbröd som både är gott, saftigt och mättande. Jag brukar ha smör, skinka, tomat och paprika på och till det äter jag yoghurt med musli och fruktsallad.




När jag ska jobba på morgonen hinner jag dock inte med att organisera världens finaste frukost utan då blir det lite mer spartanskt och lite mindre eftersom vi dessutom fikar på jobbet vid nio-tiden. Dessa dagar brukar jag jag bara rosta en Hällakula (från Fazer) äta den med färskost, skinka, tomat och keso eller äta en AXA GI-ruta med samma pålägg.

Till helgfrukost/brunch eller macklunch  vill man ju gärna ha ngt lite mer lyxigt, större och matigt bröd så att man blir mätt ordentligt :) Mina favoritbröd där är nog ciabatta eller bagel, helst rostad med någon god kesoröra på samt lax, skaldjur eller skinka. På Ica Supermarket där jag oftast handlar har de jättegoda bröd från Nordic BakeOff som jag ofta köper. Om din affär inte har det så be dem att ta hem tycker jag :) Mitt Ica bakar ju dessa bröd i butiken men man kan ju även köpa hem egna förpackningar och baka själv så får man i princip helt färskt bröd och de är även jättegoda att göra varma smörgåsar med!

När jag ska äta macklunch eller lyxig helgfrukost brukar jag ibland även köpa muslibröd från Lindahls konditori här i Norrköping. Det är en mjuk, saftig ganska stor brödbulle med russin och musli. Jag använde det bl a till min smörgås med skaldjurs- och avokadoröra som du hittar recept på HÄR


Ett annat bröd som jag älskar att äta är tunnbröd för jag är totalt galen i wraps med goda fyllningar, t ex med rostbiff och keso som du hittar ett gott recept på HÄR  :) Wraps kan man ju även göra med tortillabröd och när jag har varma fyllningar eller ska gratinera i ugnen brukar jag använda det istället som t ex när jag gjorde  Tortillawraps med heta räkor och kyckling.  Tortillabröd är även helt perfekta att göra pizzor med. Jag brukar oftast köpa tunnbröd av märket Fazer och tortillabröd med fullkorn från Santa Maria.

Vilket är ditt/dina favoritbröd och vilka goda smörgåsar brukar du göra?
Lämna en kommentar vetja :)

Saffranskryddad bulgursallad med grillad kyckling, tigerräkor och avokado

Den här salladen är helt underbar trots att den är så enkel att göra! Saffran i mat förhöjer smakupplevelsen massor och det smakar nästan som paella fast kallt och med bulgur :) Man behöver inte marinera kycklingen, tigerräkorna och avokadon och man behöver inte heller steka de två sistnämnda men det smakar mycket mer då och marinaden blir som en extra dressing!


 



4 portioner

2 dl okokt bulgur
4 dl vatten eller buljong
½ g saffran (ett kuvert)
1 tsk gurkmeja

4 grillade kycklingben
16 tigerräkor
1 avokado i stora tärningar

Marinad:
Pressad saft av en apelsin
2 msk sweet chilisås
1 tsk paprikapulver

500 g körsbärstomater i klyftor
1 sharonfrukt i bitar
1 apelsin i hinnfria skivor
1 röd lök i skivor
Machesallad

2 dl keso
3 msk lättcréme fraiche
1 msk mango chutney

Koka bulguren enl anvisningarna på förpackningen men tillsätt saffran och gurkmeja i kokvattnet. Låt bulguren svalna.
Blanda ihop marinaden och marinera kyckling, tigerräkor och avokado i separata burkar i varsin del av marinaden en liten stund. Stek sedan tigerräkorna så att de får lite stekyta. Skruva av värmen och vänd ned avokadon så att den blir varm och lite mosig.

Blanda ihop keso med lättcréme fraiche och mango chuteny

Fördela machesallad på fyra tallrikar. Häll den avsvalnade bulguren över och och fördela sedan övriga ingredienser runt omkring och ovanpå.

Njut!



Maffig macka med avokado- och skaldjursröra

Den här smörgåsen är starkt inspirerad av min favoritmacka på Fräcka Frökens Café här i Norrköping. Där kallas den "Veggo" och består av ciabatta med en röra av keso, avokado, rödlök och tomat. Här har jag ändrat lite och tillsatt lite godsaker som skaldjur, stenbitsrom och lite frukt samt bytt ut brödet mot ett lite grövre muslibröd.
Himla gott!!




1 port

1 valfritt portionsbröd
1 + 1 msk smaksatt färskost
½ dl keso naturell
2 msk lättcréme fraiche
½ msk mango chutney eller sweet chilisås
½ avokado i mindre tärningar
1 msk hackad rödlök
½ dl skaldjur (t ex crabfish, kräftstjärtar och räkor)
2 msk blandad valfri frukt i mindre bitar (t ex äpple, sharon, mango etc)
1 skivad tomat
Salladsblad

Bred 1 msk färskost på brödets underdel
Blanda ut den andra matskeden färskost med keso, lättcréme fraiche och mango chutney/sweet chili.
Vänd ner avokado, skaldjur, stenbitsrom, rödlök och frukt i kesoröran.
Fördela salladsbladen på brödets underdel.
Lägg kesoröran ovanpå och sedan den skivade tomaten.
Lägg på brödets överdel och vira in smörgåsen i aluminiumfolie så går det lättare äta.
Ett tips är att ställa i smörgåsen i kylskåpet en stund så blir den ännu saftigare :)



Kesoröran


Dagens mellis - med och utan glass :)

Det är ett hårt jobb att äta alla bären innan de blir för gamla *dagens lyxproblem* :)
Jag äter dem ju till frukost med musli och yoghurt och det är så gott, men frågan är om inte dagens mellis, blandade bär med choklad- och vaniljglass var ändå godare? Ska nog äta det till frukost imorgon också :)


Världens i särklass godaste skaldjurssallad med avokado och ägg

Om man har läst några av mina inlägg lägger man nog ganska snart märke till att det är några saker som i princip inte skulle kunna leva utan. I princip alla mina recept innehåller tomat (vilket är min absoluta favoritgrönsak, särskilt körsbärstomater), keso (vad åt människorna innan keson uppfanns?), frukt och i många fall också skaldjur!
I den här salladen som jag nog (efter mammas köttfärssås) faktiskt kan kalla min favoritmat ingår allt detta + massa andra mumsigheter som avokado och ägg. Den är dessutom inte bara hur god som helst, utan otroligt nyttig och enkel att göra också! Helt perfekt med andra ord ;P

Pröva den!!


1 port

150 g blandade skaldjur (kräftstjärtar, räkor, crabfish)
1 hårdkokt ägg (skivat)
10 körsbärstomater i klyftor
½ sharonfrukt i mindre bitar
5 physallis halverade
½ avokado i tärningar
Några skivor rödlök
Machesallad

Honung- och limedressing:
1 msk pressad limesaft
1 tsk flytande honung
1 tsk olivolja

Honung- och limekeso:
1 dl keso naturell
1 tsk flytande honung
1 tsk limesaft

Bröd till servering

Lägg alla ingredienserna till salladen förrutom machesalladen och ägget i en skål.
Blanda samma ingredienserna  till honung- och limedressingen och vänd ner den i salladsingredierna. Blanda väl!
Blanda samma ingredienserna till honung- och limekeso.
Bottna en tallrik med machesallad.
Lägg den marinerade skaldjurssalladen ovanpå och garnera med ägget.
Servera med keso och bröd!





Het chili med nachos och sweet chilisås

Dagens lunch blev minst sagt kryddstark! Jag gillar het mat, äter gärna mexikanskt och thailändskt och använder ofta chili i maten. Idag var det sambal oelek som stod som ansvarig för svettningarna och jag tror nog faktiskt att det skulle kunna räcka med 1 msk utan att det blir för mesigt. Skönt med lite svalkande yoghurtsås och färsk frukt som mildrade det hela lite :)



4 port
400 g mager nötfärs eller quornfärs
1 burk chaminjoner eller 10 färska
1 röd eller gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
½ burk krossade tomater
1 dl stark chilisås
1 ½ msk sambal oelek
1 tsk paprikapulver
250 g körsbärstomater eller 2 vanliga tomater
Ev färsk frukt såsom ananas, persika eller sharon

Sweet chilisås:
2 dl matlagningsyoghurt
2 msk sweet chilisås

Till servering:
Nachos
Mer tomater
Sallad
Färsk frukt

Rör ihop sweet chili-såsen och ställ kallt fram till servering.
Fräs färs, lök, champinjoner och paprika i lite matfett. Tillsätt krossade tomater, chilisås, sambal oelek och paprikapulver. Låt det hela puttra en stund, gärna ganska länge så smakerna hinner sätta sig.
Tillsätt sedan de färska tomaterna och frukten och puttra ytterligare 5 minuter.
Servera med den kalla såsen, nachos, sallad, mer tomater, mer färsk frukt och väldigt mycket vatten att dricka :)


Körde ett riktigt långpass imorse och det gick SÅ bra! Använde inte ngn av mina vanliga uppmätta sträckor utan satte en tidsgräns istället; jag skulle springa i minst 1 h 45 minuter och när jag hade passerat den gränsen skulle jag antingen lägga av eller fortsätta så långt jag orkade. Jag sprang i ett lugnt tempo men jag var ute i 2 h 18 minuter så det blev en skaplig bit och jag var hur nöjd som helst efteråt!
En riktig superträningsdag så ikväll ska jag unna mig bland det godaste jag vet
Fortsättning  följer... :)


Fruktig kvällsmat

Ikväll blev det mannagrynsgröt med färska bär och två goda smörgåsar! Trött efter en hel dags springande i Norrköpings affärer orkade jag inte med några större bravader vid spisen ikväll utan det fick bli något enkelt mer mellanmålsaktigt än riktig middag. Jag har ju en liten måltid kvar att äta (den vanliga med yoghurt, frukt och smörgås) och har dessutom inte tränat idag så jag klarar mig nog :)



Mannagrynsgröten gjorde jag på 2 dl lättmjölk och 1,5 msk mannagryn.
Sedan hade jag på lite äpplemos och toppade jag med färska bär (blåbär, jordgubbar, smultron och hallon)
samt lite mjölk.
På den ena smörgåsen (den längst bort) är det färskost-marmeladröra (samma som till dagens mellismacka), skinka, jordgubbar och keso.
På den andra smörgåsen är det färskost, rostbiff, tomat och keso.

Godaste mellismackan!



Denna lilla smörgås är fullproppad med nyttigheter som jordgubbar, mager färskost, osötad marmelad och keso men ändå känns det som om man äter en liten bakelse! Har precis avnjutit den tillsammans med en kopp thé och den var supergod. Är ju en riktig mackoman jag och vill väldigt gärna ha tips på goda smörgåsar!
 Vilken är din favoritsmörgås?





1 port

1 valfritt rostbröd (jag använde hällakula från Fazer)
1 msk philadelphia light
1 msk osötad björnbärsmarmelad/sylt
2-3 jordgubbar
4 msk keso

Rosta brödet
Blanda philadelphiaosten med marmeladen/sylten och bred på brödet
Lägg skivade jordgubbar ovanpå och toppa med naturell keso

Hallon, blåbär, smultron och en krämig makaronisallad med skaldjur!


Här är skörden efter dagens bärplockande! Inte så dåligt, eller hur? Är förvånad över hur mycket smultron det finns, har fått ihop flera sådana där små burkar bara på några dagar nu! Hittade även 3(!!) kantareller till så snart har jag nog så det räcker till en stuvning ;P

Ikväll blev det en krämig makaronisallad med skaldjur till middag. Den var jättegod och jag tror även att den skulle passa bra tillsammans med kassler eller skinka:



Recept för 4 port

4 dl okokta makaroner
400 g blandade skaldjur (t ex crabfish, kräftstjärtar och räkor)
250 g körsbärstomater
1 persika
1 sharonfrukt
10 jordgubbar
1 rödlök
Ev lite smulad fetaost
Blandad grönsallad (t ex maché, bladspenat, romansallad)

Dressingen:
2 dl matlagningsyoghurt
1 msk chilisås
1 msk limesaft
1 msk sweet chilisås

Koka makaroner enl anvisningarna på förpackningen och spola dem i kallt vatten.
Blanda ihop ingredienserna till dressingen och vänd ner ca hälften  i den avsvalnade pastan tillsammans med hälften av skaldjuren. Ställ sedan kallt medan du gör i ordning resten av salladen .
Spola salladen i kallt vatten och låt den rinna av ordentligt.
Skär frukten i bitar, rödlöken i skivor och tomaterna i klyftor eller halvor.  
Bottna en tallrik med grönsallad och lägg pastasalladen över.
Garnera med frukten, tomaterna, rödlöken och resten av skaldjuren.
Servera tillsammans med den sparade dressingen!

Stekt abborre med spenatpotatismos och kall romsås


Dagens lunch idag blev väldigt enkel, men smakade riktigt bra och jag kände mig nästan lite huslig *s*
Hade ju stekt abborre kvar från i förrgår och romsåsen var ju bara att röra ihop lite snabbt.
Potatismoset rörde jag i lite spenat i, både för att det ser ganska trevligt ut och dessutom är gott :)



1 port

100-150 g panerad och stekt fiskfilé (se recept på paneringen under föregående abborrérecept)

150 g potatis
½ dl lättmjölk (knappt)
50 g fryst hackad spenat
1 tsk smör
Salt och nymalen svartpeppar

Romsås:
½ dl keso
3 msk lättcréme fraiche
1 msk stenbitsrom
½ msk pressad citron
1 tsk flytande honung
1 krm cayennepeppar
Dill

Tomater
Citron

Börja med att sätta igång potatiskoket. Det går ändå fortare om potatisen skärs i tunnare skivor först.
Medan potatisen kokar kan du röra ihop ingredienserna till romsåsen och ställ den kallt.
Tina spenaten hastigt i en liten kastrull och pressa ur överflödig vätska.
När potatisen är färdig mosar du den (t ex med en potatisstör eller elvisp) tillsammans med mjölken, spenat och smöret. Krydda med salt och svartpeppar.
Stek fisken hastigt så den får lite "ny" stekyta (om den redan är panerad och stekt sedan tidigare vill säga).
Servera med tomater och en citronklyfta.


Förresten....långlöpning imorse och det gick helt Ok trots att det var ganska blåsigt! :)

Tacogratäng med nachos

Kvällens middag som är en av mina favoriter även om "vanlig" tacos nog är ändå bättre :)
Hur som helst är denna gratäng superenkel att göra och mycket god! När man har krossade nachos i botten av formen blir det nästan som en paj!



2 portioner

Köttfärssåsen:
200 g kött- eller quornfärs
½ gul lök
2 dl krossade tomater
1 tsk sambal oelek
½ påse tacokrydda

Osttäcket:
1 dl lättcréme fraiche
4 msk philadelphia paprika & kryddor
½ dl riven ost (gärna med lite smak)

Dessutom även:
½ dl tacosås (het eller medium)
20-30 nachos

Sätt ugnen på 225 grader

Fräs köttfärs och lök i en stekpanna. Krydda med tacokryddan och häll i de krossade tomaterna och sambal oelek. Låt det puttra en liten stund.

Krossa hälften av nachosen och lägg i botten av en ugnsfast form så det täcker.

Häll köttfärsåsen över chipsen.

Blanda lättcreme fraiche, philadelphia  och riven ost och bred ut det som ett täcke över köttfärsåsen.

Lägg tacosåsen som ränder över osttäcket.

Stick ner resterande nachos längs kanten på formen (eller servera dem bredvid om du hellre vill det men dom är godast varma tycker jag)

Gratinera i ugnen i ca 15 minuter och låt sedan gratängen vila i ca 5 minuter innan du serverar!


Wrap med rostbiff och en god kesoröra!

Nu måste ni hjälpa mig att sluta för jag tror jag blir tokig på mig själv snart!
Jag ska ju flytta till Västerås i slutet av augusti och jag har sån himla flyttstress att jag i princip har packat allting redan och då är det MER än en MÅNAD kvar!! Jag har t ex i princip ingenting kvar på väggarna längre, 3/4 av mina kläder ligger i banankartonger och likaså alla mina böcker (inte kokböckerna förståss) så den boken jag läser nu får jag nog läsa väääääääääldigt långsamt så att den inte hinner ta slut innan jag flyttar *s*

Igår kväll var jag sådär lite småhungrig och väldigt sugen på omelett! Jag lagade därför till den där omelettrullen med spenat och svamp (som jag tidigare har lagt ut receptet på) och tog en bild på det som jag nu har lagt in. Eftersom jag bara gjorde en liten omelett såg det konstigt ut när jag rullade ihop den så jag vek den dubbel istället och hade svampen bredvid :) 

Idag blev det rostbiffwraps till lunch! Jag älskar när man bara tar massa grejer man tycker är gott, lägger det på ett bröd (som man ju också måste tycka är gott) och bara rullar ihop det och äter :)


Såhär gjorde jag idag:

1 port

1 tunnbröd

Philadelphiaost med smak av gräslök
Några skivor rostbiff
Jordgubbar
Sharonfrukt
Persika
Sallad
Körsbärstomater

Kesoröra med fetaost och mango chutney:
½ dl keso naturell
1 msk philadelphiaost gräslök
1 msk lättcreme fraiche
1 msk mango chutney
1 msk smulad fetaost

Börja med att röra ihop ingredienserna till kesoröran och ställ den kallt.
Skär frukten i mindre bitar och tomaterna i skivor
Bred sedan philadelphiaost på tunnbrödet.
Lägg först sallad på i mitten av tunnbrödet och varva sedan övriga ingredienser över.
Klicka sist över ungefär hälften av kesoröran (den andra hälften är bättre att servera bredvid så blir det inte lika kladdigt)
Rulla ihop tunnbrödet och linda in det i smörgåspapper eller folie så går det lättare att äta härligheten!



Ljummen sallad med chorizo, svamp, bladspenat, frukt och fetaost

Den muscadogrillade laxen på Stegeborgs hamnkrog var ljuvlig! Den serverades tillsammans med massor av jordgubbar, fetaost och tomater och med ngn härlig sötsyrlig vinägrett, mums! Givetvis strejkade kameran just då så ni får fantisera er egen bild av härligheten :(

Lägger istället ut bild och recept på en snabb, nyttig och god lunchsallad jag åt idag!

1 port

I stekpannan:
1 chorizo eller annan smakrik korv
5 st färska champinjoner eller annan svamp
1 pressad vitlöksklyfta
½ rödlök
100 g körsbärstomater
½ persika
Bladspenat
Paprikapulver
Nymalen svartpeppar

Till garnering:
50 g fetaost
Jordgubbar

Vinägrett:
1 msk pressad limesaft
1 tsk honung
1 tsk dijonsenap
1 tsk olivolja


Fräs vitlök, champinjoner, lök och korv i lite olivolja i en stekpanna. Krydda med paprikapulver och svartpeppar. Tillsätt persikan, körsbärstomaterna och bladspenaten och låt det bli varmt. Blanda i vinägretten.

Häll upp på en tallrik och garnera med jordgubbarna och fetaosten.



Middag på Stegeborgs Hamnkrog

Fartlek idag på morgonen innan frukost :) Först en mil på tidtagning i det snabbaste tempot jag orkar och sedan lite backträning och intervaller (8 x 80). Därefter lugn nedjoggning ca 2 km. Lite missnöjd med tiden på milen (46 minuter). Visserligen är det väldigt kuperat och endast skogstig där jag måste akta mig för massa rötter hela tiden, men det känns ju som jag har mer att ge men är inte tillräckligt motiverad att göra det *suck* Vill ju under 45 minuter-strecket ju!  

I eftermiddag ska jag ska åka till Sara i Stegeborg. Hon jobbar på hotellet där (och bor på slottet!!) nu under sommaren och vi ska äta på deras hamnkrog! Har tittat över menyn lite och jag tror jag ska välja deras sommarsallad med muscadogrillad lax, primörer, jordgubbar och fetaost! Vad tror ni om det? :)



Stegeborgs Slott

Stekt abborre i tunnbröd med kall rom- och äggsås

Långpass idag i det fina vädret! Gick helt Ok, men behöver absolut springa in mina nya skor jag köpte för några veckor sedan. De gamla består mer av hål än tyg, vilket märktes rätt mycket i vattenpölarna *s*

Sedan en tur ut i skogen igen för att plocka mängder av blåbär, smultron och idag även hallon som brukar dyka upp lite smått :) Dessutom hittade jag TVÅ (!!!) kantareller som jag givetvis tog med mig hem för dom kan man ju säkert göra ngt vettigt med! :P Lite svårt att göra stuvning på två kantareller bara, men ngn kanske har ngt annat förslag? :)

Nu har jag stått och stekt abborre för fulla muggar här hemma! Abborre är nog den godaste fisken tycker jag, gärna på hårt bröd och särskilt om man fiskat det själv. Nu var det ju städerskans man som hade fiskat den och jag ska åt den med mjukt tunnbröd..... men det var sjukligt gott ändå :)

 

4 personer

400-500 g abborrefilé
1 ägg (uppvispat)
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
Citronpeppar
Några citronklyftor
Smör till stekning (här SKA det vara smör)

Vänd abborrarna först i vetemjölet, sedan i ägget och sist i ströbrödet som blandats med citronpepparen.
Stek firrarna i smör i en stekpanna och pressa citron över under stekningen (det blir supergott)

Ägg- och romröra:
2 dl keso naturell
½ dl lättcreme fraiche
2 hårdkokta ägg (finhackade)
2 hackade crabfish (ej helt nödvändigt men gott)
½ äpple
½ liten rödlök
3 msk stenbitsrom
1 msk pressad citron
1 knippa färsk dill

Blanda alla ingredienserna och ställ kallt fram till serveringen

Till servering:
4-8 tunnbröd (beroende på hur hungrig man är)
Philadelphiaost (gärna smaksatt)
Sallad
Tomater
Citronklyftor

Bred philadelphiaost på tunnbröden
Fördela salladen över och lägg på abborren och tomaterna.
Klicka röran över eller servera den bredvid
Rulla ihop till en rulle
Smaklig måltid!

Grillspett med två olika röror och vitlöksbröd

Lugn dag idag! Var först ute på en morgonpromenix i skogen och plockade lite mer blåbär och smultron.
Sedan kom pappsen hit och hjälpte mig att köra lite skräp till soptippen och därefter lunchade vi på Paus Kök & Café här i Norrköping. De har så att man får plocka ihop sin egen sallad utifrån massa ingredienser vilket är ett koncept jag gillar starkt :) Jag valde kyckling, marinerad scampi, crabfish, keso och fetafyllda chilifrukter. Det mesta var ok, men salladskycklingen smakade vatten, blä!

Ikväll lyxade jag till det lite med grillspett. Innehållet på grillspetten var väl inte jättemärkvärdigt (kassler, scampi och grönsaker) men det var läskigt mumsigt! Det är lite konstigt att mat smakar så himla mycket bättre när det träs upp på pinnar, någon som har en förklaring? Kunde inte bestämma mig vilken röra jag skulle ha till så jag gjorde båda :)
Himla gott tillsammans med vitlöksbröd!


Receptet för 2 personer

Grillspetten
6 st träspett (blötlagda i vatten i ca 1 h)
200 g kassler (eller ngt annat trevligt kött)
Några scampi (behövs ju inte men jag hade några över som var tvungna att bli uppätna och det ser ju lite lyxigt ut)
4 färska champinjoner
1 röd paprika
10 körsbärstomater
1 persika

Marinad
1 vitlöksklyfta
2 msk sweet chilisås
1 tsk honung
1 msk pressad limesaft
1 tsk sambal oelek

Lägg alla ingredienserna i marinaden och låt dem marinera en stund (så lång tid du hinner)
Trä upp dem på spetten och grilla dem på utegrill eller i ugnen (225 grader är lagom) i ca 10-15 minuter (det räcker eftersom kasslern redan är rökt)

Kesoröra med fetaost och mango chutney
1 dl keso naturell
25 g fetaost (mosad)
1 msk mango chutney

Mimosasallad med lite extra sting
1 dl blandad frukt (jag hade sharon, persika, ananas, nektarin och jordgubbar
1 dl lättyoghurt
1 msk philadelphia  vitlök & örter
1 msk sweet chilisås


Grönsakspaj med filodeg

En vacker och god paj. Innehåller ca 245 kcal/port

6 port

300 g purjolök
250 g färska champinjoner
1 gul lök
250 g körsbärstomater eller 3 vanliga tomater
1 tsk paprikapulver
1 msk olja eller smör
300 g lätt kesella
1 ½ dl lättyoghurt naturell
2 ägg
350 g filodeg (tinad)
½ dl riven mager ost
Nymalen svartpeppar

Värm ugnen till 180 g
Fräs purjolök, svamp och lök i lite smör eller olja. Krydda med paprikapulver
Blanda ihop kesella, yoghurt och ägg och vänd ner det i grönsaksblandningen.
Lägg filodegsarken i en pajform och pensla med olja mellan arken.
Lägg grönsaksblandningen i pajskalet.
Lägg skivade tomater ovanpå och strö över  riven ost.
Grädda pajen i ugnen i ca 35-40 minuter tills äggstanningen har stelnat

Marockanska fyllda grönsaker

Jättegott att servera som lunchrätt med bröd eller ngt annat tillbehör. Innehåller 200 kcal/port

4 port

8 bifftomater eller 4 paprikor
2 dl bulgur, couscous eller matvete
1 tsk gurkmeja
4 dl grönsaksbuljong
2 tsk spiskummin
2 vitlöksklyftor (pressade)
1 tsk olja
25 g torkade aprikoser (finhackade)
100 g fetaost (max 16 %)
1 tsk sambal oelek
1 liten knippa färska mynta (kan uteslutas eller ersättas med t ex persilja)
Rivet skal och saft av 1 citron

Skär av ett lock på tomaterna/paprikorna och gröp ur innehållet. Spara inkråmet om du har valt tomater.
Ställ grönsakerna i en långpanna.
Koka de gryn du har valt att använda i buljongen som du tillsats 1 tsk gurkmeja i.
Fräs spiskummin och vitlök i en stekpanna och blanda ner det i grynen när de är färdigkokta tillsammans med aprikoser, fetaost, sambal oelek, mynta, citronsaft och skal. Om du har använt tomater kan du även blanda ner det sparade inkråmet.
Fyll grönsakerna med röran och gratinera i ugnen i ca 20 minuter tills ytan har fått fin färg.

Spenat- och svamprulle

Ett jättegott vegetariskt tillbehör som jag ibland serverar som ensamrätt med en kryddig tomatsås och bröd. Precis som med purjo- och potatiskakan behövs det tillbehör här då rätten endast innehåller 170 kcal/port. På bilden åt jag bara det som mellanmål och gjorde bara en liten omelett. Den var då inget snygg att rulla ihop så jag vek den dubbel med spenat och färskost emellan och serverade svampen vid sidan om :)


4 port

350 g färsk spenat
4 ägg (gulan och vitan separerade)
salt och nymalen svartpeppar
350 g champinjoner (grovhackade eller i mkt tunna skivor)
2 pressade vitlöksklyftor
200 g smaksatt färskost
1 msk lättmjölk
1 msk hackad gräslök

Sätt ugnen på 175 g och lätt ett bakplåtspapper i en liten långpanna (c 25X35 CM)
Lägg spenaten i en kastrull med lock och låt den mjukna på svag värme i ca 2-3 minuter. Häll av och krama ur överflödig vätska. Hacka spenaten och lägg den i en skål.

Vispa äggvitorna i en annan skål tills mjuka toppar formas. Blanda ut spenaten med lite av äggvitan och vänd sedan ned resten av vitorna. Salta och peppra. Bred ut smeten i långpannan och grädda den i ugnen i ca 10 minuter tills ytan har stelnat. Vänd upp på ett ark bakplåtspapper utan att ta bort det första pappret

Fräs svamp och vitlök i lite smör tills all vätska har försvunnit. Låt svalna.

Blanda färskosten med lite mjölk och gräslök.

Dra av det övre bakplåtspappret från omeletten och bred på färskosten ända ut i kanterna.

Strö över svampen jämnt fördelat och rulla sedan ihop som en rulltårta med hjälp av det andra bakplåtspappret.

Skär i bitar och servera!

Purjo- och potatiskaka

Ett jättegott tillbehör, t ex till grillat kött. Går även att servera som lättare lunch eller kvällsrätt. För de som är intresserade innehåller den 175 kcal/port och bör således kompletteras med något :) Det är t ex gott att ha skinka tillsammans med purjolöken :)

4 portioner

500 g potatis (skalad och skuren i bitar)
2 stora purjolökar (sköljda och finstrimlade)
1 ägg
1 ½ dl mjölk
100 g smaksatt färskost (t ex philadelphia vitlök & örter)
1 msk osötad senap
Nymalen svartpeppar

Koka potatis och purjolök i separata kastrullar tills de är mjuka.
Klipp ut en rundel av ett bakplåtspapper och lägg det i en pajform med löstagbar kant.
Mosa potatisen och smaksätt med salt och peppar. Tryck ut moset jämnt i formen och grädda det i ugnen tills det får en fin färg, ca 10 minuter.
Bred ut purjolöken ovanpå potatisbottnen.
Vispa ihop ägg, mjölk, ost och senap och häll i blandningen i formen. Grädda i ugnen tills fyllningen har stelnat och fått en fin färg, ca 10-15 minuter.

Omelettrulle med köttfärssås

Ingenting som jag har lagat ikväll men som jag borde laga snart för det är väldigt gott. Återkommer med bilden då :)
Fyllningen kan varieras (t ex med keso, crabfish, skinka etc) och behöver inte alltid gratineras då den är god både varm och kall.

2 port

Omeletten
2 ägg
2 msk mjölk
1 msk vetemjöl

Blanda ihop alla ingredienser till smetenoch stek en omelett av det hela-

Fyllningen
2 dl köttfärsås (av ditt eget favoritrecept)
½ dl riven ost

Fördela fyllningen på omeletten och rulla ihop den som en rulltårta.
Gratinera den i ugnen (225 g) i ca 10 minuter.
Skär i bitar och servera

Ljummen matvetesallad med kyckling, chorizo, tigerräkor och fetaost



Mums, den här rätten är bland det godaste jag vet. Man behöver inte använda matvete utan det går precis lika bra med pasta, bulgur eller ris. Den går även att servera kall!

4 port
4 st grillade kycklinglår
1 chorizo
Tigerräkor så många man har råd med (eller vanliga räkor)

Marinad och dressing:
2 msk sweet chilisås
1 msk mango chutney (het)
2 msk pressad citron eller lime
1 tsk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar

Blanda ihop marinaden och vänd kycklingen, chorizon och räkorna i hälften av den. Ställ åt sidan.

2 dl matvete
1 msk smör
4 dl grönsaksbuljong
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja

Fräs matvetet och kryddorna i lite smör tills det luktar gott. Koka sedan matvetet i grönsaksbuljongen ca 10-15 minuter tills det är mjukt. Ställ åt sidan.

250 g körsbärstomater
1 sharonfrukt
1 persika
8 jordgubbar
½ rödlök
100 g fetaost

Skär allting i bitar.

Stek kycklingen, chorizon och tigerräkorna lätt i sin marinad. Blanda i det kokta matvetet, körsbärstomaterna, rödlöken, sharonfrukten, persikan och resten av marinaddressingen och låt det bli varmt.
Fördela på tallrikar och toppa med jordgubbar och fetaost.




Mackbrunch

Regn, regn och åter regn! Tror knappt att det har varit uppehåll en sekund idag och visst var det lite motigt att ge sig ut imorse i löpspåret men det gick över när jag märkte att det var en sån här braig dag då benen verkligen vill springa och det går hur lätt som helst att komma in i andra andningen :) Trots spöregnet och en väldigt blöt Anna blev det en skaplig sträcka strax under 2 mil i ett bra tempo och jag var ganska stolt över mig själv att jag inte gav upp trots vädret :)

Jag springer alltid innan frukost och när jag kör långpass kommer jag ju hem rätt sent på morgonen. När jag väl har duschat och återhämtat mig lite har klockan oftast hunnit bli kring 10.30-11.00 och då tycker jag att det blir lite tajt att klämma in både frukost och lunch..... så jag brunchar istället och käkar sedan ett stadigt mellanmål på eftermiddagen innan middagen. Det blir då oftast typ smörgås med kräm eller risifrutti. Sedan käkar jag middag (ALLTID lagad mat) och sen så äter jag faktiskt en gång till innan jag går och lägger mig och då blir det nästan alltid smörgås, fruktsallad, yoghurt och musli. Det låter kanske konstigt att äta ett så pass stort mål sent på kvällen efter middagen men i och med att löpningen bränner väldigt mycket energi och eftersom jag dels är ganska liten i maten (orkar inte äta bamseportioner varje gång) och dels är väldigt smal så behövs nog det gör att jag inte ska försvinna helt *s* Det passar mig helt enkelt bra att äta flera mindre måltider än få stora :)

Idag blev det mackbrunch med ett underbart muslibröd jag brukar köpa i konditoriet strax bredvid och en god röra med räkor, stenbitsrom och keso:




1 port
1 valfritt portionsbröd (ganska stort)
Smör eller färskost att bre på brödet

½ dl keso naturell
2 msk lättcreme fraiche
½ msk mango chutney (mild)
½ dl räkor
1 msk stenbitsrom
1 tomat eller flera körsbärstomater
Salladsblad (fast jag hade inga hemma idag)

Dela brödet och bred på smör eller färskost.
Lägg sallad på brödets underdel.
Blanda ihop alla ingredienserna till röran och lägg den på salladen
Lägg på skivad tomat och sedan överdelen av brödet.
Vira in mackan i folie eller smörgåspapper för annars är den rätt svår att äta :)




Quornfärsgratinerad tortellini

Igår kväll gick strömmen vid kl 23.00. Trodde först att det var vanligt strömavbrott men när den inte var tillbaka imorse blev jag ju lite fundilersam och ringde hyresvärden som berättade att elcentralen i huset brunnit upp (!!) och att det säkert skulle ta åtskilliga timmar till innan elen kom tillbaka. Nu dröjde det visserligen bara till eftermiddagen som tur var så det var ju ingen större katastrof förrutom att glassen i frysen smäte och då MÅSTE man ju bara äta upp den för man kan ju inte slänga glass lixom ;P  Smakade mjukglass.... mumsigt värre! :)

Mumsigt värre blev det faktiskt ikväll också med en liten påhittad rätt efter vad jag hade hemma. Ungefär som lasagne men mkt mer smakrikt eftersom fyllda tortellini är så sjukt goda, särskilt de med spenat och ricotta :)





4 pers

1 paket (250 g) färsk tortellini med valfri fyllning (spenat och ricotta är godast)
300 g quornfärs eller köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 riven morot
5 skivade färska champinjoner
1 burk krossade tomater
1 msk sambal oelek
1 msk ajvar relish
Paprikapulver
Cayennepeppar
2 msk créme fraiche
1 msk smaksatt färskost (t ex philadelphia vitlök)

Fräs lök, vitlök, morot, champinjoner och quornfärs i lite matfett.
I med övriga ingredienser och låt färssåsen puttra på svag värme medan du kokar tortellinin enl anvisningarna på förpackningen samt blandar ihop ostsåsen av följande ingredienser (behöver ej värmas):

1 dl lättcreme fraiche
1 dl lättmjölk
2 msk smaksatt färskost
1 msk mango chutney
1 dl riven ost (10-17 %)

Bottna en ugnsfast form med den kokta tortellinin.
Häll färsröran över och sedan ostsåsen.
Lägg gärna körsbärstomater runt kanten på formen
Gratinera i ca 10-15 minuter (225 grader) tills ytan har fått fin färg







Tortillawraps med heta räkor och kyckling

Långpass idag på morgonen innan frukost! Slapp undan regnet precis och det gick helt OK faktiskt :) Körde inte längsta sträckan utan ca 2,2 mil men det räckte! Skönt med dusch och långfrukost efteråt :)

Gjorde sedan en liten dagsutflykt till Vingåker och Factory Outlet, inte så mycket för att kolla kläder utan mer för att besöka Fabriksbutiken (www.fabriksbutiken.com) och se vad de hade att erbjuda inför flytten men det var inte mkt att hänga i julgranen :( Visst fanns det fina grejer av bra kvalitet (Höganäs, Rörstrand, BodaNova mm) men det var inte muggar, tallrikar och glas jag var ute efter utan mer lite andra småprylar och det hade de inte :( Däremot köpte jag ett par träningsbyxor av märket Reebok för 100 kr (kostar 499 kr på Stadium!!!!!) och en parfym av märket Morgan de toi för 69 kr (kostar 349 kr på Kicks!!!!) så det var ju riktiga fynd :)

IKväll blev det tortillawraps med kyckling och lite tigerräkor, enkelt men mkt gott! Detta går även alldeles utmärkt att servera till ris, pasta, bulgur eller vad man nu vill ha men då måste man nog ha lite mer creme fraiche så det blir mer "såsigt"

     


(2 pers)

1 grillat kycklinglår
Tigerräkor (så många man har råd med)
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 hackad tomat
Knappt 1 dl lättcreme fraiche
Stark Tacokrydda eller curry (ikväll blev det tacokrydda men curry är också gott)
1 msk stark ajvar relish
1 msk stark mango chutney
Körsbärstomater
2-4 mellanstora tortillas beroende på hur hungrig man är
Keso eller matlagningsyoghurt (gärna blandat med lite mango chutney eller sweet chili)

Fräs först tigerräkorna snabbt i en wokpanna (de är godare med lite stekyta). Lägg dem åt sidan så länge.
Fräs lök, vitlök, tomattärningar och tacokrydda tills det luktar gott.
Rör i kycklingen, creme fraiche, ajvar och mango chutney och låt det puttra en liten stund
Rör sist ner tigerräkorna och låt dem bli varma men det får inte koka.
Fördela röran på tortillabröden, vik ihop till wraps och servera tillsammans med tomater och en kall sås.


Fiskgratäng med gösfilé


Har världens tur att jobba på en vårdavdelning som har en städerska vars man är fiskare! Hon fixade ca 2 kg gösfilé och 1 kg abborre åt mig och gissa vad jag fick betala?? 250 kr för rubbet!!!!! Undrar hur mycket det skulle kostat om jag hade köpt det på Hemköp ;P

Jag älskar fisk och skaldjur men är inte sådär jättebra på att laga fisk så att det blir bra tyvärr :( Ikväll gav jag mig på gösen som ju är en helt underbar delikatessfirre :) Den var fryst kilovis så jag lagade upp ett helt kg på en gång! Fiskgratäng på ca hälften och sen panerade jag resten av filéerna och frös in så det bara är att ta fram som lite lyxiga fiskpinnar typ ;P

Här är det egenpåhittade receptet på fiskgratängen:

Ugn 225 grader

Potatismos för 4 personer som du har blandat i ett ägg i.

400-500 g fiskfilé (i mitt fall gös)
1 burk räkstuvning (jag använde Abbas)
1 ½ dl Laga Lätt matlagningsgrädde
1 hackad urkärnad tomat
Lite persilja
Svartpeppar
Paprikapulver
1 dl riven ost
Körsbärstomater

Smörj en ugnsfast form som rymmer filéerna och placera dem där i.
Spritsa (eller lägg fint) potatismoset längs kanten på formen
Blanda  räkstuvningen med matlagningsgrädden, den hackade tomaten och persiljan och bred detta över fisken
Mal lite svartpeppar och paprikapulver över och strö sedan över riven ost.
Sätt in i ugnen i ca 15-20 minuter och tills potatismoset har fått en fin färg.
Servera med mer tomat (jag gillar tomater!)

Rissallad med skaldjur och modifierad rhode island-dressing






Dagens lunch med tonfisken som blev över sedan igår

1 port ris kokt med lite gurkmeja och/eller saffran som fått kallna
2 msk färdig rhode island-dressing (jag använde felix lättdressing)
Knappt ½ dl lättcreme fraiche
½ msk mango chutney
½ msk sweet chilisås

Blanda rhode island-dressing, creme fraiche, mango chutney och sweet chilisås. Vänd ner hälften av såsen i det kokta riset och ställ det i kylskåpet medan du förebereder resten.

Machesallad
Crabfish
½ burk tonfisk i vatten (ca 60 g)
Räkor
Musslor
LIte fetaost (behövs inte men är ju gott)
Körsbärstomater
Frukt (jag hade sharon, jordgubbar och physalis)
Rödlök
Keso (så mycket man vill)

Bottna tallriken med machesallad.
Fördela sedan övriga ingredienser (förrutom keson) i lagom mängd runtomkring lite snyggt.
Blanda sedan keson med den andra halvan av rhode island-såsen i en liten skål att ha som en trevlig röra vid sidan om
Lägg risblandningen ovanpå machesalladen
ÄT!

Blåbärsfingrar och glass

Började dagen med en liten promenix innan frukosten, var så skönt med solen som redan då var varm men som sen gick i moln lagom till jag kom hem. Tog en liten vilodag från löpningen idag eftersom jag ska köra långpass imorgon och eftersom jag körde det längsta långpasset i förrgår (2,7 mil) och intervall- samt backträning igår och var himla mör i benen efter det! Vilodagarna är faktiskt rätt heliga tycker jag och de behövs! Många riktiga långdistanslöpare kör 1-3 pass varje dag, inte långpass visserligen utan de varvar med annan typ av löpträning men jag tror att kroppen behöver återhämta sig ett helt dygn eller mer ibland för att man inte ska slita ut den helt! Långdistanslöpning är visserligen inte så intensivt eftersom det mer handlar om uthållighet men det tar ändå mycket på kroppen, i synnerhet knän och jag vill minsann inte sluta springa när jag är 30 bara för att jag har fått artros eller nåt! Nä, vila ibland är bra och då blir löpningen dessutom mycket roligare!! :)

Efter promenixen käkade jag frukost, dagens i särklass alltid bästa måltid! :) Brukar nästan alltid äta typ samma saker, en stor fruktsallad med vaniljyoghurt och musli (chrunchy musli från viktväktarna med smak av apelsin och choklad...världens godaste!!), smörgås med skinka och tomat och sen thé till det! Idag var det extra lyxigt för jag hade både jordgubbar, smultron, blåbär, sharonfrukt och mango i fruktsalladen, mums!


Sen bar det iväg ut till skogen igen för mer blåbärs- och smultronplockande! Fick ihop nästan 1 ½ liter blåbär och en hel del smultron och det är ju helt sjukt skönt att bara gå runt där bland blåbärsbuskarna och inte ha bråttom nånstans och bara bli blå om fingrarna .... :)

Så nu på eftermiddagen blev det samma fruktsallad och macka igen men med glass istället för yoghurt, mums igen :)

Gårdagen och recept på Pastasallad med spenat, tonfisk och skaldjur :)

Lite småtrött efter gårdagens spektakel på Trädgårn och Harrys. Först lite vin på Trädgårn tillsammans med M och K och massa andra och sedan 112:an (specialkväll för personal inom typ sjukhuset, brandkåren etc) på Harrys! Skulle egentligen ha gått dit med resten av min avdelning men de tyckte att det var för mycket folk på Trädgårn och gick till Hugos istället och blev visst kvar där :(

Käkade en himla god men väldigt improviserad pastasallad innan utgången igår:



1 port fullkornspasta (fusili, penne, makaroner etc)
50 g färdigstuvad spenat (finns från Findus men du kan givetvis stuva själv om du vill)
1/2 dl lättcreme fraiche 
1 msk färskost (jag hade philiadelphia gräslök)
1 tsk pressad citron

Koka pastan och skölj den i kallt vatten. Tina spenaten i micron.
Rör ut färskosten i creme fraiche och blanda ner hälften av röran i spenat. Blanda sedan spenaten med pasta och pressa i lite citron.

Machesallad
Crabfish
Räkor
Tonfisk (½ burk à 120 g)
Olika frukter (jag hade sharonfrukt, mango, physalis och apelsin)
Ett hårdkokt ägg
Rödlök
Körsbärstomater
½ dl Keso
½ msk Stenbitsrom
1 msk Mangochutney

Bottna en tallrik med machesalladen och lägg den spenatmarineradepastan ovanpå. 
Fördela sedan crabfish, räkor, tonfisk, skivat ägg, tomat och frukt runt om.
Gör en "dressing" på den andra hälften av creme fraicheröran, keso, stenbitsrom och mango chutney och servera den till!
 

Hej hopp!

Då har man blivit bloggare alltså...

Hmmm.. min blogg kommer nog framförallt handla om det som rör sig i min vardag... kanske inte mycket vad som rör sig i mitt huvud för jag vill ju inte förvirra er allt för mycket med mina bryderier, utan mer sånt där som händer runtomkring och sen kanske framförallt två av mina största intressen; matlagning och träning :)

Tänkte lägga upp lite recept på det jag lagar, oftast inspirerade av andra men modifierade och anpassade så att de blir precis som jag vill ha dem (oftast brukar det bli kvar typ EN ingrediens som var i det ursprungliga receptet) ;P

Tänkte även skriva lite om min träning som visserligen inte är på så avancerad nivå, men ändå det bästa jag vet och som jag gärna delar med mig av :)


RSS 2.0