Läsvärt!

Forskning i alla ära. Men det finns stunder då man vill ta till en god bok och bara krypa upp i favoritfotöljen med en filt och en kopp te och låta omvärlden grumlas till och försjuka sig in i författarens ordvåld. Vi har alla haft sådana stunder och jag är först ut att erkänna detsamma. Nu tänkte vi att vi vill berätta om en eller ett par böcker som vi läst oss igenom och som är just läsvärda. Listan kommer ändras med tiden så finner du ett bra tips här, ta och skriv ner det för man vet aldrig när det ersätts med ytterligare ett bra exemplar.

Har ni någon bra tips på litteratur som ni vill delge oss andra, så tveka inte att skicka in den till oss under kontakta oss så publicerar vi den och hjälper till med att sprida läsglädje till alla.



 
Titel: Ormens väg på hälleberget
 
 
Författare: Torgny Lindgren
 
 
Utgivningsår: 1982
 
 
Förlag: Nordstedts
 

Ormens väg på hälleberget är en berättelse från artonhundratalets andra hälft, platsen en by mellan Lycksele och Norsjö i Västerbottens inland. Det handlar om änkan Tea som bebor ett avsides arrendetorp, och om priset hon betalar för sin fattigdom, i fållbänken med byns handlesman. Den handlar också om hur skulder och fordringar går i arv, och slutligen utplånas, och om musik - den underbara musiken ur ett orgelharmonium.

Ormens väg på hälleberget blev Torgny Lindgrens stora genombrott, och romanen har också filmats av Bo Widergren med Stellan Skarsgård och Pernilla August i de ldeande rollerna.

"En vidunderlig bok /.../ Dels är berättelen spännande på längden, man sträck- läser den; men dessutom är den spännande på tvären, på stället - det finns inte en slapp rad." Sara Lidman i Tidningen Vi


 
Titel: Svenska knektar
 
 
Författare: Lars Ericson
 
 
Utgivningsår: 1999
 
 
Förlag: Historiska Media
 

Under tre sekler spelade de indelta soldaterna en avgörande roll för Sveriges för- svar. Än idag bär hundratusentals svenskar namn som en gång skapats för att passa knektar.

Genom de senaste årens forskning vet vi mycket om hur soldater, ryttare och båtsmän rekryterades, hur de levde på torpen och va det gjorde på övningsfälten. En stor mängd nedtecknade berättlelser från befäl och soldater gör att vi också kan följa dem i Karelens skogar, på Ukrainas stäpper och i Tysklands byar.

Svenska knektar är en bred skildring av indelningsverket och villkoren för de indelta soldaterna, från 1600-talets stormaktstid till vårt eget århundrade. Vi får följa knektarna tillsammans med deras familjer - en skildring av dramatiska, underhållande och ibland tragiska levnadsöden. Tillsammans ger de viktiga pusselbitar till den svenska historien.

Ett speciellt kapitel om hur man finner indelta soldater i sin egen historia gör Svenska knektar oumbärlig för alla som är intresserade av släktforskning.

"...ett detaljerat, innehållsrikt, välskrivet och lättillgängligt verk ... ett av de mer intressanta och vederhäftiga historiedokument som kommit ut på senare tid." Ödersunds Posten

 

   
 
 



Nyhetsportaler
Aftonbladet
Expressen
Dagens Nyheter
Dagens Industri
Dagens Media
E24
IDG
Svenska Dagbladet
Sveriges Radio
Sveriges Television
TV4

 

www.ceven.se © 2005 - 2007 Mikael Skogman
My productions @ one.com Webhotell