måndag 5 januari 2009

Glutenfritt surdegsbröd

Idag bakar jag brödet som jag satte surdegen till häromdagen och det ser riktigt bra ut faktiskt. Hoppas det smakar likadant oxå.


Till 2 limpor (fast jag gjorde en stor, är sugen på ett stor macka någongång)

1/2 pkt jäst (25 gr)
5 dl vatten och 2 msk olja
2 msk fiberhusk
1/2 dl ljus sirap
1 1/4 msk mald brödkrydda
2 tsk salt
7 dl grövre mix (jag använde Sempers mix med fiber)
5 dl mix (Semper)
Pensling: vatten

Smula jästen till degen och rör ut med det ljumma degspadet (37°).
Mät upp 1 1/2 dl surdeg och blanda med jästlösningen och Fiberhusk. Låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt sirap, brödkrydda och salt, och arbeta in mjölmixen. Spar ett par deciliter av den mindre mängden mix. Arbeta degen väl innan du låter den jäsa i 60 minuter.
Arbeta ihop degen på bakbord och tillsätt mer mjölmix, så mycket att degen går att hantera. Dela degen och forma två längder. Låt dem jäsa övertäckta på plåt i ca 30 minuter.
Placera plåten på andra falsen nerifrån och grädda i 30 minuter. Pensla och låt stå inne i ytterligare ca 5 minuter. Låt kallna i bakduk. Limporna kan frysas.
(ursprungsreceptet kommer ifrån Hemmets Journal)
Uppdatering: Brödet var FANTASTISKT gott. Saftigt och inte smuligt alls. Kommer definitivt att bli en Favorit!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ska försöka mig på din surdeg, men vad gjorde du av resten av surdegen? Går den att spara? Hur matas den i så fall?
/Susanne

Unknown sa...

Härligt! Det ska jag testa. Jag håller helt med dig om att det frysta glutenfria brödet inte är värt att köpa. Hemskt!

Anonym sa...

Vilken ugnstemp ska det vara? 200??

Anonym sa...

Hej!
Roligt med lite nya brödrecept- men hur många grader ska ugnen vara på???