Chanpeng S Ericsson 2008 som gästkock & matskribent hos Arbetarbladet, Gävle.  |   Foto © Arbetarbladet Gävle

Chanpeng S Ericsson...
är Matkonsult och driver bl a CH Lounge i Hudiksvall. 
Före det var hon köksmästare på Högbo Brukshotell i Sandviken. 
Chanpeng är Diplomerad Kock, Konditor och Diplomerad Sommelier. 


Rysk husmanskost från Tsarens Tid ...
Chanpeng S Ericsson från tiden i Ryssland. Foto © www.saenkhamlue.com/PHOTO

Chanpeng har också varit Köksmästare i Ryssland ...
under några spännande år 1994-1996. Det kök hon styrde och ställde i var specialiserad på exklusiv internationell sea food. Men här visar hon rysk husmanskost. Gamla fina rätter med anor från den Ryske Tsarens Tid. Hon lagade den inte i sin restaurang. Men hemma. Och hos hennes goda ryska vänner. Chanpeng har en stor del av sitt hjärta kvar i Ryssland. Gå gärna till hennes Ryska Sidor...  

| Chanpengs Ryska Sidor |

... men titta först igenom den här sidans smakprov 

Rysk husmanskost från Ryske Tsarens tid av Chanpeng S Ericsson. Foto © www.saenkhamlue.com/PHOTO

Så här säger Chanpeng om hennes ryska husmanskost ...
 
"Ju längre bort från Ryssland man kommer, ju längre bort från rysk blini blir den rätt man serverar. Föreställningen verkar vara att äkta ryska blini är små boveteplättar. 
Men det är sällan man ser dem så i Ryssland. Och definitivt aldrig tjocka som man ofta finner dem då de serveras med löjrom, lök och gräddfil på ryska restauranger i Sverige. Ibland inte ens små som plättar. 

Första gången jag bjöds på festblini i ett ryskt hem tyckte jag att det var utsökt gott, men att det var vanliga pannkakor. Och jag envisades en stund med att kalla dem crêpes, för det var precis så de såg ut. Fyllda rullade pannkakor av fransk storlek. Men mina ryska vänners envishet var större än min: Detta är blini, vidhöll de med ett småleende. Och jag föll till föga. Naturligtvis. Min föreställning om ryska plättar likaså.

Ryssarna gör sin blini från vanligt vete, från bovete eller från havre. Prova havreblini någon gång! Gör det efter det här är receptet på blini som överlevt både guden Volo och det sista tsarparet."

Recept & bilder på Blini >>>>>

Rysk husmanskost från Ryske Tsarens tid av Chanpeng S Ericsson. Foto © www.saenkhamlue.com/PHOTO

Så här säger Chanpeng om sin ryska husmanskost ...
"Pelimini
platsar i tio-i-topp bland Rysslands mest populära rätter. 
Pelimini är i Ryssland vad mammas köttbullar är i Sverige, och den ryska gifta kvinnan känner alldeles för ofta prestationsångest i att slå ut sin svärmors pelimini. Ofta går det inte så bra. Mammas köttbullar är alltid mammas. Och samma sak med ryssarnas pelimini.  

Pelimini är en rätt som har spridit sig över hela detta gigantiska Ryssland med så många olika folkslag. Pelimini serveras på särskilda Pelenaya-kaféer, säljs fryst färdiglagat. Men först och främst är pelimini en rätt där hemma. Ryssarna ska kunna laga pelimini! 

I likhet med många andra traditionella ryska rätter har också pelimini sina rötter i Sibirien. Och de kallas ibland också för sibiriska pelimini. För komi-folket som bor i Uralbergen betyder pelnyan (varifrån ordet pelimini är härlett) "ett öra av deg". Och pelimini ser också ut som så. Små öron gjorda på pasta och med en köttfyllning. 

Förr i tiden lagade folket uppe i Sibirien sina pelimini bokstavligen i tusental. För att sedan frysa in dem. Den sibiriska taigan utgjorde ett gigantiskt frysskåp. Och varje sibirisk fiskare och jägare tog en hel kasse färdiglagade pelimini med sig på sin tur. Det var bara att sätta upp en eld, smälta lite snö och släppa ner några frostfrysta pelimini i det kokande vattnet. Och efter en liten stund stiger en aptitretande doft upp över den sibiriska taigan. Maten är klar! Peliminin står på bordet.

Men, säger du när du tittat på recept och bilder, pelimini är ju en fylld pasta. Precis som italienarnas Pasta Ripiena. Jovisst. Men för ryssarna är det Pelimini. Ryskt. Långt, långt för ryske tsarens dagar. Inte italienskt."

Recept & bilder på Pelimini >>>>>

Rysk husmanskost från Ryske Tsarens tid av Chanpeng S Ericsson. Foto © www.saenkhamlue.com/PHOTO

Så här säger Chanpeng om sin ryska Gurjevpudding ...

"Men vem var Gurjev? Jo, Dimitri Alexandrovitj Gurjev var finansminister hos Alexander I i det ryska tsardömet. Och en i alla avseenden duglig ämbetsman. Men som klok statsman i Tsarens tjänst är det nog ingen som tänker på idag. Däremot finns hans namn i historieskrivningen som gourmet. Inte bara som namngivare till denna efterrätt. Han har också ha skapat andra maträtter, risoller och pâtéer. Men bara puddingen, som tillkom för att fira segern över Napoleon, bär hans namn. Gurjevpudding."

Recept & bilder på Gurjevpudding >>>>> 

Tethas mat med Chanpeng S Ericsson. Text: © Tetha Åhs. Foto: © Britt Mattsson
Text: © Tetha Åhs. Foto: © Britt Mattsson

Läs också Tetha Åhs artikel i Arbetarbladet  25 augusti 2007 >>>>>

"Rysk husmanskost värdig en tsar" 
"Unna dig tid att laga denna måltid! Smakupplevelsen är en hyllning till matlagningskonsten - och den annalkande hösten, och dröjer kvar
l-ä-n-g-e efter att du lämnat bordet." l-ä-n-g-e efter att du lämnat bordet."  
Tetha Åhs

| <<< Tillbaka | Chanpengs gourmetmat >>> | Startsidan >>> |


Chanpeng S Ericssons hemsidor är publicerade av C. Saenkhamlue & Co KB.


 

 

 

 

Eboken