|
Chanpeng
S Ericsson...
är Matkonsult och driver bl a CH
Lounge i Hudiksvall.
Före det var hon köksmästare på Högbo
Brukshotell i Sandviken.
Chanpeng är Diplomerad Kock, Konditor och Diplomerad Sommelier.
|
|
Rysk
husmanskost från Tsarens Tid ...
|
Chanpeng
har också varit Köksmästare i Ryssland ...
under några spännande år 1994-1996. Det kök hon styrde och
ställde i var specialiserad på exklusiv internationell sea food. Men
här visar hon rysk husmanskost. Gamla fina rätter med anor från den Ryske Tsarens
Tid. Hon lagade den inte i sin restaurang. Men hemma. Och hos hennes
goda ryska vänner. Chanpeng har en stor del av sitt hjärta kvar i
Ryssland. Gå gärna till hennes Ryska Sidor...
... men
titta först igenom den här sidans smakprov
|
|
Så här säger Chanpeng om hennes ryska
husmanskost ...
"Ju
längre bort från Ryssland man kommer, ju längre bort från rysk
blini blir den rätt man serverar. Föreställningen verkar
vara att äkta ryska blini är små boveteplättar.
Men det är sällan man ser dem så i Ryssland. Och definitivt aldrig
tjocka som man ofta finner dem då de serveras med löjrom, lök och
gräddfil på ryska restauranger i Sverige. Ibland inte ens små som
plättar.
Första gången jag bjöds på festblini i ett ryskt hem tyckte jag
att det var utsökt gott, men att det var vanliga pannkakor. Och jag
envisades en stund med att kalla dem crêpes, för det var precis så
de såg ut. Fyllda rullade pannkakor av fransk storlek. Men mina ryska
vänners envishet var större än min: Detta är
blini, vidhöll de med ett småleende. Och jag föll till föga.
Naturligtvis. Min föreställning om ryska plättar likaså.
Ryssarna gör sin blini från vanligt vete, från bovete eller
från havre. Prova havreblini någon gång! Gör det efter det här
är receptet på blini som överlevt både guden Volo och det sista
tsarparet."
Recept & bilder på Blini >>>>>
|
|
Så
här säger Chanpeng om sin ryska husmanskost ...
"Pelimini
platsar i tio-i-topp
bland Rysslands mest populära rätter.
Pelimini är i Ryssland vad mammas köttbullar är i Sverige, och den
ryska gifta kvinnan känner alldeles för ofta prestationsångest i
att slå ut sin svärmors pelimini. Ofta går det inte så bra. Mammas
köttbullar är alltid mammas. Och samma sak med ryssarnas pelimini.
Pelimini är en rätt som har spridit sig över hela detta gigantiska
Ryssland med så många olika folkslag. Pelimini serveras på särskilda
Pelenaya-kaféer, säljs fryst färdiglagat. Men först och främst är
pelimini en rätt där hemma. Ryssarna ska kunna laga pelimini!
I likhet med många andra traditionella ryska rätter har också
pelimini sina rötter i Sibirien. Och de kallas ibland också för sibiriska
pelimini. För komi-folket som bor i Uralbergen betyder
pelnyan (varifrån ordet pelimini är härlett) "ett öra av
deg". Och pelimini ser också ut som så. Små öron gjorda på
pasta och med en köttfyllning.
Förr i tiden lagade folket uppe i Sibirien sina pelimini bokstavligen
i tusental. För att sedan frysa in dem. Den sibiriska taigan utgjorde
ett gigantiskt frysskåp. Och varje sibirisk fiskare och jägare tog
en hel kasse färdiglagade pelimini med sig på sin tur. Det var bara
att sätta upp en eld, smälta lite snö och släppa ner några
frostfrysta pelimini i det kokande vattnet. Och efter en liten stund
stiger en aptitretande doft upp över den sibiriska taigan. Maten är
klar! Peliminin står på bordet.
Men, säger du när du tittat på recept och bilder, pelimini är ju
en fylld pasta. Precis som italienarnas Pasta Ripiena. Jovisst. Men för
ryssarna är det Pelimini. Ryskt. Långt, långt för ryske tsarens
dagar. Inte italienskt."
Recept & bilder på
Pelimini >>>>>
|
|
Så
här säger Chanpeng om sin ryska Gurjevpudding ...
"Men vem var Gurjev? Jo, Dimitri
Alexandrovitj Gurjev var finansminister hos Alexander I i det
ryska tsardömet. Och en i alla avseenden duglig ämbetsman. Men som
klok statsman i Tsarens tjänst är det nog ingen som tänker på
idag. Däremot finns hans namn i historieskrivningen som gourmet. Inte
bara som namngivare till denna efterrätt. Han
har också ha skapat andra maträtter, risoller och pâtéer. Men bara
puddingen, som tillkom för att fira segern över Napoleon, bär hans
namn. Gurjevpudding."
Recept & bilder på
Gurjevpudding >>>>>
|
Text: © Tetha Åhs. Foto: © Britt Mattsson
|
Läs
också Tetha Åhs artikel i Arbetarbladet 25 augusti 2007 >>>>>
"Rysk husmanskost värdig en tsar"
"Unna
dig tid att laga denna måltid! Smakupplevelsen är en hyllning till
matlagningskonsten - och den annalkande hösten, och dröjer kvar
l-ä-n-g-e
efter att du lämnat bordet."
l-ä-n-g-e
efter att du lämnat bordet."
Tetha Åhs
|
| <<<
Tillbaka | Chanpengs
gourmetmat >>> | Startsidan
>>> |
|
|
Chanpeng S
Ericssons hemsidor är publicerade av C. Saenkhamlue & Co KB.
|
|