|
Kvas
För varje liter absolut rent vatten
|
|
40-50
g |
Rågbröd
eller rågskorpor |
30-40
g |
Socker |
10
g |
Jäst |
|
Russin |
Okroshka
|
4-6 personer
|
|
300
gr |
Kokt
kött
(t ex högrev) |
1 |
Stor
gurka |
2 |
Hårdkokta
ägg |
1½
dl |
Hackad
salladslök |
1
tsk |
Senap |
1
msk |
Salt |
1
msk |
Socker |
2-3
dl |
Crème
fraiche med
några droppar citron i
|
1½
liter |
Kvas |
Is
till serveringen |
|
|
Först av allt så provar vi på att göra
Kvas
Om du vill försöka dig på riktig kvas
och göra en läcker okroshka,
så behöver du mjukt eller hårt rågbröd eller
rågskorpor, jäst, socker och russin.
Smula det hårda rågbrödet eller rågskorporna. Tar du
mjukt rågbröd måste du först ha torkat det, t ex i
ugnen. Lägg ner rågsmulet i en kastrull (inte
aluminium) och häll över vattnet. Vattnet skall vara
hett. Om det är dålig vattenkvalitet måste du ha kokat
det först. Rör om ordentligt. Lägg på ett
tättslutande lock och ställ kastrullen på ett varmt
ställe ca 1-2 timmar. Titta till blandningen nu och då,
och rör om.
Häll därefter försiktigt ut vätskan i en lämpligt
kärl, silar du ska du inte ha alltför fin sil.
Tillsätt sockret och jästen, som du redan löst upp i
en aning kallt vatten. Blanda väl och lämna allting åt
sitt öde för resten av dagen (10-12 timmar). När
kvasen börjar skumma vilt skall du sila den genom duk
och hälla upp i stadiga flaskor som innehåller 3-4
russin. Korka ordentligt och efter 2-3 timmar i
rumstemperatur förvarar du flaskorna i kylen. Efter 2-3
dagar är kvasen färdig att dricka.
Har du inte tid att göra rysk kvas kan du alltid ta den
gamla fina svenska svagdrickan. Däremot inte vanlig öl.
Om du inte har tillgång till svagdricka är tysk Weissbier en näst intill godtagbar ersättning.
|
|
Så tar vi oss an
Okroshka
Ta ca 300 gram kallt kokt kött (t ex högrev), 1 medelstor färsk
skalad gurka och 2 hårdkokta ägg, och finhacka allting. Ordet okroshka
är härlett från det ryska verbet kroshit
som just betyder att finhacka. Och fortsätt med det.
Finhacka en knippe salladslök och blanda det med några nypor salt, så
mycket att löken saftar sig. Lägg löken i en bunke och lägg i de
finhackade äggen, blanda i några klickar senap, 1 msk socker och
några nypor salt samt 2-3 dl smetana (eller crème fraiche med några
droppar citron i). Rör om noga, och späd därefter ut det hela med 1,5
liter kvas. Lägg sedan i gurkan och köttet (finhackad) samt några
(finhackade) rädisor. Glöm aldrig bort att okroshka alltså betyder
just det. Finhackad. Rör om väl, och okroshkan är klar.
Okroshka ger gott svängrum för den innovative kocken: Kött, kalv,
tunga, lamm eller vilt. Okroshka skall serveras med is med finhackad
salladslök strödd över.
|
|
Vill du skriva ut receptet?
|
|