UNDULATSKÖTSEL

av Carin Widbäck, © 2003-2024

Uppdaterad 2020-01-10

Någon duktig undulatägare är jag inte alls, men jag har alltid, sen jag var barn 1960, haft en bur med ett par med undulater och vill ej försaka dem. Lättskötta, söta, pratsamma (sitt språk!) individer är det! Ska du skaffa dina första fåglar kanske du kan ha lite nytta av att läsa detta.

BUREN
För två undulater måste du ha en bur som är MINST 70 x 45 x 60 cm (L80 Jordbruksverket). Allra bäst är om den har två luckor - en på en långsida och en på ena kortsidan. Så ska den också helst ha en utdragbar låda i botten, så det är lätt att rengöra var morgon. En sån här låda tror jag de flesta burar som säljs nu har.
Först vill jag också poängtera en dammsugares betydelse i sammanhanget - man kan inte komma ifrån att fåglarnas fröskal och dun flyger kring!
Placeringen av buren bör vara en bit in i rummet - alltså ej vid fönster. Och förstås ej nära golvet. Drag är de känsliga för! Kanske på en byrå, en bänk, ett bord?
Gärna också så att de ej står precis vid den dörr man kommer in i rummet genom. Bättre att de ser "lite på avstånd" då någon kommer in i rummet.

INREDNINGEN
Lägg ett dubbelvikt tidningspapper på botten i den utdragbara lådan. Du får säkert vika/ klippa till det så det passar. Så är lådan klar att sättas på plats i buren. (Förut har jag alltid haft sandpapper och sand, men jag har hört, att man inte ska ha det; det är som, att gå på glas för fågelfötter!)
Tre vanliga träpinnar (av vilket trädslag som helst) sätter man in i gallret. Gör ett litet snitt i ändarna så de lätt kan stickas in i gallret. Pinnarna bör vara så tjocka att undulatens klor ej riktigt når runt dem - drygt fingertjocka alltså!
Dessa pinnar är otvivelaktigt bäst för normal nötning av klor. Så är det ju lätt att skaffa nya allt emellanåt. Är de sneda och "knotiga" är det bara ett plus! Tar du pinnar på vintern, så låt dem "tina" någon dag innan du sätter in dem.
Man ska tänka på att man ej sätter pinnarna så att spillning från en fågel på övre pinnen kommer på pinnen under. På senare tid har jag också läst att man bör undvika att sätta vattenautomat och andra foderskålar i anslutning till sittpinnar. Undulater är ju små papegojor och bra klättrare och kan lätt komma åt sin mat ändå.
Ett sepiaskal ska de också ha att gnaga på. Ett sånt sätts fast på burgallret.
Så kommer vi till kapitlet LEKSAKER. Där finns ju massor att välja bland. Tänk bara på att undulaten lätt kan fastna! En annan sak att ha i minnet då man väljer leksaker, är att undulater gillar att spegla sig och så gillar de pinglor och bjällror - framför allt saker som låter och gärna är i metall "som glimmar" lite.
En spegel, "olympiska ringar" med bjällra/pingla nederst, trästege, en eller ett par leksaker till - helst med någon form av pingla. Detta är alldeles tillräckligt.
Två foderskålar brukar sitta fast i buren och följa med - de är toppen för att det är "tak" på dem och fröskalen stannar därinne. Små behållare för kraftfoder får man köpa till och sätta mellan två gallerpinnar. Eller också kan man ju ha en liten skål stående på golvet. Tänk bara på att ej ställa den under där fåglarna sitter mycket och spillning hamnar i den!
Så ska man ha vattenautomat och/eller ett badkar i ena luckan.
Fröklockor, fröringar och fröstänger kan man skaffa senare. Varför inte som en godsak då och då?

Skaffa buren och all inredning till den först. Ställ i ordning buren någon dag innan du köper fågeln.

STÄDNING AV BUREN
Varje morgon: Byt bara tidningspapper och vik/ klipp det så det passar. Töm bort frön i foderskålarna (det är nog mest skal) och fyll på nya frön. Töm bort det kraftfoder som är kvar, och fyll på nytt. Kolla om hirskolven är slut och bör bytas ut.
Vattnet i vattenautomaten och badkaret byter du förstås också. (och sköljer rent med HETT vatten utan rengöringsmedel). Det är viktigt med friskt vatten!


Varje kväll: Se till att det finns vatten i vattenautomaten och se även till att det finns frön och hirskolv att äta för fåglarna på morgonen (de vaknar ju ganska tidigt och behöver då äta). Glöm inte, att ta bort det som är kvar av grönfodret de fått under dagen.


Varje vecka: Vik ca 30 minuter en bestämd morgon i veckan, till storstädning av buren. Fåglarna kan gärna få flyga fritt då. (Dra ner och vik persienner så de inte flyger på fönster och stäng förstås dörrar!) Placera gallerdelen av buren på ett tidningspapper (kanske på köksbordet?) Släng matrester och tidningspapperet på burbotten och tvätta botten, foderskålar, vattenautomat och badkar i rinnande hett vatten - UTAN något rengöringsmedel alls! Efter att du torkat allt igen - kanske har du en speciell frottéhandduk till undulatbur och inventarier? - är det dags att inreda botten och fylla på foderskålarna igen.
Pinnarna tvättar du av vid behov och likaså tvättar du glaset i spegeln om det behövs.
Ibland (ca 1 gång om året) bör man visst desinficera burgallret, har jag läst, men det har jag ALDRIG gjort.

MAT
Undulatfrö, kraftfoder, hirskolv, vatten är "basen". Så är alltid någon grönsak några gånger i veckan nyttigt. De allra flesta grönsaker kan man ge. Dock ej Avocado! Sallad är väl kanske det vanligaste. På sommaren är det ju lätt att hitta groblad, nate, maskrosblad, gräs exempelvis ute i markerna. Undvik att plocka i närheten av större vägar och där hundar kissar på det gröna!

Då vet du lite mer om undulatskötsel och NU är stunden inne att gå till zooaffären och skaffa en liten undulat.

Välj ut en affär där de verkar kunna lite om fåglar - och kolla att det ser rent och välskött ut i burarna! Och förstås att fåglarna ser friska och pigga ut!
I olika undulatböcker kan du läsa vad som kännetecknar en sjuk fågel, så det tar jag inte upp här. Likaså står det beskrivet hur man känner igen en ung fågel.

KÖN
Tänker du skaffa två stycken, så gör du klokt i att köpa först en. Det kan gärna vara en hanne, men det är inget tvång!
Efter några månader, då du säkert vet vilket kön din fågel har, och har fått den tam, är det dags att införskaffa den andra fågeln.
Nu är du lite mer beroende av vilket kön det är. Har du en hanne (blå vaxhud ovanför näbben) och gärna vill att paret ska få ungar måste du naturligtvis ha en hona (brun vaxhud). Vill du däremot bara ha två undulater i buren, är två hannar att föredra. Två honor kan du ej ha tillsammans!
HUR avgör man då vilken undulatunge som är hona och vilken som är hanne? Vaxhuden är ju rosa/beige på ALLA ungar!!! En mycket van affärsinnehavare KANSKE kan säga NÅGORLUNDA SÄKERT, men det finns absolut inga garantier!
Ofta biter en hona mer än en hanne och hon verkar ganska dominerande. Endel säger också att en hona har lite bulligare vaxhud än hannar, som är slätare.
Hur som helst så är det ingen katastrof om du skulle få en hona istället för hanne om du redan har en hanne.
Så snart man har satt ihop dem märker man genom att sitta tyst och stilla och studera dem, hur det är. Troligen är de "nästan rädda" för varann först. Ge dem gärna några timmar i ensamhet att bekanta sig med varann. Är det två hannar går det troligen ihop hur lätt som helst. Är det en hona (och du redan har en hanne) märker du snart att hon "sätter honom på plats" och tycks dominera i buren.
Jag har alltid satt ihop mina fåglar med detsamma, men jag har hört de som har dem i skilda burar till en början pga smittorisk. Och inget galet med det!

Då återgår vi till att den lilla kartongen med en fågel, ligger på affärsdisken och du ska åka hem med den.
Är det sommar räcker det gott att du har kartongen i en väska - som du naturligtvis ej slänger med eller ställer ifrån dig! Se istället till att du håller den rakt och så stilla du kan. Åker du bil håller du i väskan med kartongen hela tiden, så den inte ramlar eller far fram och tillbaka. Tänk också på att ej stänga väskan, för fågeln måste ju få luft!
Är det vinter byter du ut väskan mot en stor frottéhandduk. Den bör ej vara kall (säkert hinner den bli varm medan du ser ut fågeln i affären och den fångas in och affären görs upp). Linda in kartongen i handduken (givetvis utan att vända på den!) redan i affären. Så går du ut till den uppvärmda väntande bilen - som du parkerat nära affären. Då bilen kört ett tag (ordna så att någon annan kör) kan du lätta på handduken, så fågeln får mer luft. Håll gärna kartongen under din jacka, så blir det varmt av din kroppsvärme. Prata gärna lugnt med fågeln under hemfärden.
Att du ska åka DIREKT hem och ej uträtta annat, behöver jag väl inte säga????

Så har du nyss släppt in undulaten i sin nyinredda bur och den sitter troligen tunn och smal på en pinne. Prata lugnande med den, men vänta dig inte, att den börjar äta eller kvittra. Den kommer, att vara mest tyst och knappt äta i någon eller några veckor! Ganska förståeligt egentligen. Hur skulle det kännas, att ha varit tillsammans med föräldrar och syskon eller levt i en större flock i en zooaffär och plötsligt bli helt ensam i en helt ny miljö!Låt det ta den tid det tar. Fortsätt dock, att prata lugnt med pippin och ALDRIG några hastiga rörelser nära buren (varken nu eller senare!) o sitt gärna framför öppna luckan med din arm inne i buren. Var stilla o prata. Den lär sig så småningom, att handen inte är farlig. Då kan du flytta den närmare, men försök inte nudda fågeln, förrän den är helt förtrogen med din hand. Börjar den flaxa, då har du tagit "ett steg för långt" för fort och du får backa.

Hur man sen går till väga för att få undulaten ännu mera tam, är jag väl inte den bästa att lära ut. Där föreslår jag att du lånar undulatböcker på biblioteket. (Kanske också en bra investering - eller varför inte skriva upp en på önskelistan?) De flesta är riktigt bra!
Likaså, är jag ju ganska oerfaren vad gäller att låta fåglarna flyga fritt i ett rum. Men det står ju också mycket om det. Om ungar och uppfödandet står det också mycket i böcker.

Några ord till sist:
Prata MYCKET och LUGNT med fåglarna, särskilt då du sysslar i buren. Säg alltid sekunden innan du kommer in i det rum deras bur står; "Nu kommer matte" eller bara ett "Hej!" Då är de förberedda, så det inte blir en smärre chock att någon plötsligt dyker upp!
Ta också för vana att säga "God Morgon!" på morgonen när du täcker av buren och "God Natt, nu släcker matte!" på kvällen, när du täcker över buren med ett skynke.(Jag har läst, att man inte ska täcka över buren på natten och till och med ha nattlampa, men jag har erfarenheten, att fåglarna blir lugna när man täcker över buren; så där gör man som man vill).

Tillbaka