Mat från Milano

En introduktion till det berömda milanesiska köket

Det milanesiska köket är ett exempel på fusionen mellan italienska och franska kök. Den kanske mest kända rätten som kommer från det milanesiska köket är nog risotto alla milanese, som innehåller saffransris, smör, lök, vitt vin och buljong. Denna maträtt har sitt ursprung i början av 1800-talet när Milano styrdes av Kejsardömet Österrike, vilket också syns i rättens utformning. Risotto alla milanese blev populär eftersom den lätt kunde göras till de stora middagssällskap som var vanliga under denna tidsperiod. Men den är fortfarande riktigt populär idag.

Risotto alla milanese

Andra populära rätter i det milanesiska köket är cotoletta alla milanese (frasigt panerad kalvkotlett), ossobuco alla milanese (saftigt kalvkött i en smakrik buljong med lokala grönsaker, vitt vin och märg) och cassoeula (gryta av fläskskuldra, rökt skinka, kål). Du hittar också många rätter med risi e bisi, vilket är ris och ärtor på svenska. Men det slutar inte där!

Det milanesiska köket är känt för sin användning av ingredienser som saffran, tryffel (som hittas i området) och ostar som Grana Padano och Parmigiano-Reggiano. Så här har du chansen att smaka på maträtter som tillagats med dessa ingredienser. I dag har många av restaurangerna i Milano fått Michelinstjärnor och andra utmärkelser. Så du kommer inte att stöta på några problem när du letar efter utmärkta ställen att äta på.

Milano är kallare än södra Italien, som har ett mildare klimat. Det gör att det milanesiska köket är något mer proteinrik än södra köket. Det innehåller också mindre fisk och skaldjur eftersom det är längre in från kusten än exempelvis huvudstaden Rom. Milano får lite regn varje månad, men regionen har ganska milda vintrar med inte alltför mycket snöfall, vilket innebär att Milano kan odla nästan alla typer av grödor, inklusive grönsaker som tomater, lök och squash, frukt som äpplen och päron och spannmål som ris; därför innehåller det milanesiska köket också ett antal kött- och grönsakssoppor. Närheten till Alperna syns också eftersom de har tillgång till vilt kött som rådjur.

Milano är definitivt känt för sitt bröd; vanliga typer är panettone (sött julbröd med russin) och pandoro (bröd med grädde), som kan serveras som en del av en italiensk frukost eller dessert. Gelato, tiramisu och biscotti är bara några av de läckra godbitar som finns i staden. Du hittar också många andra typer av bakverk, kakor och kex. Det mest kända söta jästbröd är ciabatta, pane di semola (som görs av grovt malet durumvete) och pan carré.

Milano är känt för sitt breda utbud av maträtter, som omfattar flera populära rätter som kan ätas hemma med familjen eller köpas i lokala matställen eller butiker. Om du någonsin är i Milano eller Lombardiet får du inte missa att prova några av stadens och regionens mest kända specialiteter; du kommer inte att ångra dig!

Och där slutar vi vår genomgång – en kort beskrivning av några av de mest välkända (och välsmakande) rätterna från det milanesiska köket! Om du är i Milano, stanna till på någon av alla fina restauranger och prova några av deras exceptionella rätter själv. Bon appétit (och smaklig måltid)!