Chiligryta
1,4 kg högrev
3 tsk salt
1 anchochili
2 tsk chipotlepasta
1 msk chilipulver
1 msk spiskummin
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
2 vitlökar
1 msk limejuice
1/2 dl vatten
1 kanelstång
2 gula lökar
400 gr krossade tomater
4 dl vatten
2 röda paprikor
280 gr bacon
1. Skär högreven i kuber och blanda med 3 tsk salt. Låt stå i ca 1 timme.
2. Mixa anchochili, chipotlepasta, chilipulver, spiskummin, oregano, salt, vitlökar, limejuice med vatten till en jämn kryddpasta.
3. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en järngryta. Gör detsamma med löken.
4. Blanda kryddpastan med köttet och låt det fräs ett par minuter.
5. Tillsätt krossade tomater, 1 paprika i bitar och kanelstången och låt det fräs ytterligare ett par minuter.
6. Häll på 4 dl vatten och låt grytan småkoka i 2 1/2 timme.
7. Tillsätt den sista paprikan när 1/2 timme återstår.
8. Stek bacon gyllengula och blanda in när 5 minuter återstår.
Februari 3 – 9
Måndag
Chili- och limekyckling med bönröra och rostad potatis
Tisdag
Fläskfilé i grön-pepparmarinad med fransk potatissallad
Onsdag
Torsdag
Fredag
Oxfile Provencal
Lördag
Söndag
Tikka Masala
Receptet bygger på en torr Tikka Masala krydda från Fiddes Payne
- 4 kycklingbröst
- 1 gullök
- 2 vitlöksklyftor
- 5 cm färsk ingefära
- 2 tsk korianderblad
- 1 tsk salt
- saften från en halv citron
- 3 msk Fiddes Payne Tikka krydda
- 6 msk matyoghurt
- 2 msk olja
- Skär kycklingbrösten i 2,5 cm stora tärningar.
- Mixa hackad lök, skivad vitlök, skivad ingefära, korianderblad, salt, citronsaft, Fiddes Payne Tikka och olja.
- Blanda pastan, yoghurt och kycklingen väl.
- Trä upp kycklingbitarna på spett och grilla i en 230 grader varm ugn i 12 – 15 minuter. Vänd efter halva tiden och pensla med marinaden som återstår.
- Servera med ris och en grönsallad
Fläskfilé i grön-pepparmarinad med fransk potatissallad
Chili- och limekyckling med bönröra och rostad potatis
Januari 27 – februari 2
Måndag
Teriyakispett på kyckling med wokad kinakål
Tisdag
Onsdag
Bibimbap – Långkok på koreanska