Chiligryta

1,4 kg högrev
3 tsk salt

1 anchochili
2 tsk chipotlepasta
1 msk chilipulver
1 msk spiskummin
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
2 vitlökar
1 msk limejuice
1/2 dl vatten

1 kanelstång
2 gula lökar
400 gr krossade tomater
4 dl vatten
2 röda paprikor

280 gr bacon

1. Skär högreven i kuber och blanda med 3 tsk salt. Låt stå i ca 1 timme.
2. Mixa anchochili, chipotlepasta, chilipulver, spiskummin, oregano, salt, vitlökar, limejuice med vatten till en jämn kryddpasta.
3. Bryn köttet i omgångar och lägg över i en järngryta. Gör detsamma med löken.
4. Blanda kryddpastan med köttet och låt det fräs ett par minuter.
5. Tillsätt krossade tomater, 1 paprika i bitar och kanelstången och låt det fräs ytterligare ett par minuter.
6. Häll på 4 dl vatten och låt grytan småkoka i 2 1/2 timme.
7. Tillsätt den sista paprikan när 1/2 timme återstår.
8. Stek bacon gyllengula och blanda in när 5 minuter återstår.

Tikka Masala

Receptet bygger på en torr Tikka Masala krydda från Fiddes Payne

  • 4 kycklingbröst
  • 1 gullök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 cm färsk ingefära
  • 2 tsk korianderblad
  • 1 tsk salt
  • saften från en halv citron
  • 3 msk Fiddes Payne Tikka krydda
  • 6 msk matyoghurt
  • 2 msk olja
  1. Skär kycklingbrösten i 2,5 cm stora tärningar.
  2. Mixa hackad lök, skivad vitlök, skivad ingefära, korianderblad, salt, citronsaft, Fiddes Payne Tikka och olja.
  3. Blanda pastan, yoghurt och kycklingen väl.
  4. Trä upp kycklingbitarna på spett och grilla i en 230 grader varm ugn i 12 – 15 minuter.  Vänd efter halva tiden och pensla med marinaden som återstår.
  5. Servera med ris och en grönsallad