Ny blogg

Jag har flyttat min blogg till: www.christinaornebjar.se Jag hoppas att du vill läsa vidare där.

torsdag 30 augusti 2012

Vänortsbesök - måste man dricka? Måste man servera alkohol?

Den alkoholfria Almedalsdrinken går ju också att servera!


I dagarna har Kumla vänortsbesök. Städerna turas om att ordna besöken och var åttonde år kommer det representanter från tre städer – Sibbo i Finland, Aurskog-Høland i Norge och Frederikssund i Danmark till Kumla. Besöken har alltid ett tema och i år är det äldreomsorgen som står i fokus. Det ska bli spännande att höra hur man arbetar i andra nordiska länder och jag ser fram emot de verksamhetsbesök vi ska göra.
Extra spännande är det för vår familj för vi kommer ha en av Finlands representanter boende hos oss. I Sibbo har Svenska Folkpartiet i Finland flest mandat och Christel Liljeström – som ska bo hos oss – är kommunfullmäktiges ordförande där. När jag läste på nätet om Sibbo och Christel imponerades jag över hennes digra lista på uppdrag hon har haft – kommunstyrelsen ordförande, vice ordförande för partiet i två omgångar, ordförande för Svenska Folkpartiet i Sibbo och president för Baltic Sea Commission för att bara nämna några. Det ska bli väldigt roligt att få lära känna henne och jag hoppas att vi kanske kan klämma in en träff med våra lokala folkpartister och LUF för att få ta del av hennes erfarenheter.

Förutom besök och prat kring äldreomsorgen kommer givetvis Kumla visas upp. Sjöparken, Kvarntorpshögen, skoindustrimuseet och badhuset – Kumlas stoltheter. Lite tråkigt kan jag tycka att vi inte besöker något av kommunens äldreboenden utan istället åker till Örebro och Ängen – även om jag tycker att Ängen verkligen är något att visa upp och vara stolt över. Jag gissar att Kumla kommer presentera trygghetsboendet under sin presentation och det är klart – det är inte lätt att titta på det då det är byggnadsställningar överallt. Det är mycket som ska hinnas med och varje stad vill givetvis visa sina bästa sidor men nog kunde vi klämt in ett besök på Bataljonen eller Hemgården?

Kvällstid är det också program. I kväll ska vi upp på Högen och få en guidning där. Vi ska fiska kräftor och vi ska grilla. I morgon är det middag i Bielkemässen – också väl värd att visa upp – och på lördag kväll ska vi till naturreservatet Hult.
Många bra saker och jag ser fram emot hela helgen. En enda sak ger smolk i bägaren.
En del minns förmodligen interpellationsdebatten i fullmäktige om alkoholpolicy. En debatt som var helt onödig då jag egentligen inte behövde ställa en interpellation utan kunde ta reda på svaret själv, enligt kommunstyrelsens ordförande. Helt helt sanslöst svar!
I min interpellation (en interpellation är helt enkelt ett sätt för oppositionen att fråga om olika saker och på så sätt lyfta olika ämnen) efterlyste jag en alkoholpolicy kring hur kommunen handskas med alkohol med representation. Jag fick svaret att det var så allmänt vedertaget (kutym var ordet som användes) att det dels inte behövdes något nedskrivet, dels inte gick att ändra då man måste servera alkohol när man har besök enligt vår kultur.

I tisdags hade vi KSAU - kommunstyrelsens arbetsutskott. Där sitter jag, Mats Hellgren (M), Lennart Eriksson (S), Katarina Hansson (S) och Stefan Svensson (S) - och ett ärende handlade om just ANTD-frågor (Alkohol Narkotika Tobak och Dopning). Man vill ha in kommunens synpunkter på en ny ANDT-strategi. I svaret från Kumla hänvisar man till kommunens drogpolitiska program: Kommunen ska vara fri från alla former av drogmissbruk. Kommunen ska vara tobaks-, narkotika- och dopningsfri. Konsumtion av alkohol ska endast förekomma bland den vuxna befolkningen och ska inte medföra medicinska eller sociala skadeverkningar.

Jag ställde frågan hur det kommer att fungera under vänortsbesöket. Kommunen bjuder nämligen på alkohol till middagarna. Hur vet vi att vi inte bjuder en alkoholist på alkohol? Alkoholism är klassat som en sjukdom – vems är ansvaret om en person tar ett återfall på grund av att Kumla kommun bjuder på vin och öl till maten? Svaret var att det var kommunens. I förlängningen kommunstyrelsens ordförande? frågade jag och svaret blev jakande. Man höll med om att det var bekymmersamt men menade fortfarande att det tillhör vår kultur att bjuda på alkohol. Det kommer dessutom att finnas alkoholfria alternativ att välja.

Jag tycker till att börja med inte att kommunen ska bjuda på alkohol för skattepengar. När våra verksamheter har olika tillställningar är det läsk, vatten och lättöl som gäller. Borde det vara här med och så kunde den som så önskar köpa ett glas vin till maten.

För det andra tycker jag att det är upp till oss om vi vill ändra på en kultur som vi anser vara fel. Om det nu är bekymmersamt, om det nu är så att det inte är bra – varför då inte vara en föregångare och ändra det invanda, det vedertagna, den så kallade kutymen?!
Jag tror inte att vare sig norrmännen, danskarna eller finländarna skulle ta illa upp om Kumla förklarade att man har en policy att inte bjuda på alkohol. Jag tror inte ens det skulle bli gnäll om man sa att kommunens policy säger att man undviker alkohol helt och hållet. Och skulle det nu bli gnäll – ja, då är det väl deras problem?

Bortsett från det här – en fråga jag med all säkerhet kommer att återkomma till – så ser jag verkligen fram emot att få ta emot våra vänortsrepresenter och jag är ohyggligt nyfiken på hur Christel Liljeström är ”i verkligheten”! Om en stund får jag veta.



Svenska Folkpartiet i Finlands logga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar