LETS-link NORDEN

Nyhetsbrev 5, december 1997

 

Rapport från den Nordiska LETS-konferensen
i Högarna Jämtland 26-28 sept. 1997

Den första Nordiska LETS-konferensen har lyckosamt ägt rum. Den genomfördes som ett samarrangemang mellan LETS-linkNorden och Kenneth och Ninna Kallin (Informationscenter för bytesringar i Jämtland resp. Samhälls-koop. Byssbon ek.för.) 14 deltagare, utöver lokalt boende, mötte upp, två från Norge, en från Danmark och elva från Sverige. Inte så dåligt med tanke på det relativt korta varslet (en månad) och den för de flesta långa och dyrbara resan. Av utvärderingen framgick att alla nöjda med konferensen; diskussioner och erfarenhetsutbyte var givande och inspirerande och alla var mycket tillfredsställda med de praktiska arrangemangen som vi tackar konferensvärdarna Kenneth och Ninna Kallin för.

Fredag. Efter inkvartering bekantade vi oss med varandra och orienterades vi av Kenneth och Ninna om det hängivna arbete för lokalsamhället som pågick i föreningen "Byssbon", bl.a. hade man restaurerat den gamla vackra byskolan i vars lokaler mötet ägde rum. En av orsakerna till att konferensen hölls just i Högarna var att man där är intresserad av att starta en bytesring, ja man har planer på ett nätverk av ringar i Jämtland. Även norröver, är intresset för LETS stort.

Lördag. Dana Hofford inledde med att ge en historik av hur de första svenska systemen uppstod och föll under början av 90-talet.
Byts-Bytesring (Stockholm) bildat 92, överlevde dock, mycket till följd av ett noggrant förarbete och eldsjälars entusiasm, en entusiasm som självfallet inte är outtröttlig. Enligt Dana är Byts nu i kris, trots att de drygt två hundra medlemmarna vill ha kvar föreningen och trots att de handlar jämförelsevis flitigt med varandra (nästan alla bytesringar säger sig ha för lite handel). Problemet är att förankra de administrativa uppgifterna på ett tillräckligt stort antal personer så att verksamheten ej står och faller med en liten kärngrupps förvisso ändliga energi.

Henk Pelgrom berättade om Credit Unions i Irland, som fungerar på kooperativ basis med låga räntor på 2-3%. HP lade stor vikt vid tillgången på räntefria lån samtidig med LETS. HP ställde frågan, om det er möjligt att kombinera de två. För tillfället är HP i gång med ett försök att göra just detta; kombinera LETS med lågräntelån av vanliga pengar. Slutligen menade HP, att basproduktionen er viktig, att det man gör lokalt, själv, utan myndigheters inblandning är det viktigaste i stärkningen av självtilliten och självvärderingen.

Resten av lördagen ägnades åt utbyte av erfarenheter på så vis att deltagarna redogjorde för sina bytesringars (10 stycken var representerade) fram- och motgångar. Diskussionerna, liksom hela konferensen, andades optimism och framtidstro (ej att förväxla med huvudströmmens framstegstanke) men problemet "hur vi genom LETS skall kunna ändra vardagsvanor" så att handeln blir naturlig, svarar mot behov, är sannerligen centralt.

Under söndagen gavs två offentliga föredrag som åhördes av 40-talet människor däribland en journalist och en fotograf från lokalpressen. Det första hölls växelvis av Bosse Ljungqvist och Marianne Påsse och behandlade hur och varför de vanliga pengarna förstör social gemenskap och naturen.

Det andra hölls av Dana Hofford över ämnet hur LETS kan motverka penningrelaterade problem. Såväl den historiska uppkomsten av bytesringar, samt hur de fungerar och hur man kan dra igång behandlades utförligt.

Under eftermiddagen hölls utvärdering och diskuterade vi hur vi går vidare med det Nordiska samarbetet. Ingrid Hofverberg och Bosse Ljungqvist gavs i uppdrag att författa en resolution om skattefrågan till Sveriges riksdag (se nedan) och Ingerid Straume och Gaute Amundsen åtog sig tacknämligt att ordna nästa konferens i Norge under senare delen av 1998.

Avslutningsvis vill vi förmedla vårt intryck av att LETS-rörelsen verkligen är en folklig rörelse med trovärdig teori och praktik gällande hur man kan möta dagens och framtidens krissituation gällande demokratin och försörjningen. Den lokala utgångspunkten med direkt aktion för en solidarisk och hållbar försörjning, den egna valutan som man själv kontrollerar, innebär en möjlighet som förtjänar all tänkbar spridning och uppmuntran.

Vid protokollet:

Jörgen Krogh och Bosse Ljungqvist

 

Öppet brev till Sveriges Riksdag (Finansutskottet samt Kammarkansliet).

Resolution antagen vid den nordiska konferensen för LETS-bytesringar som avhölls den 26 - 28 september 1997 i Högarna, Jämtland.

Vi, representanter för bytesringar i Norden, hemställer att Sveriges Riksdag ändrar lagstiftningen så

att medlemmar i s.k. LETS-föreningar, och i andra likvärdiga ideella föreningar, äger rätt att hjälpa varandra med varor och tjänster upp till ett visst fribelopp innan skatteplikt i svenska kronor inträder samt innan bidrag och förmåner påverkas.

att medlemmar i nämnda typ av föreningar skall få rätt att betala in hela eller delar av skatten för skattepliktig LETS-verksamhet i lokalvaluta samt att kommunerna skall få möjligheter att använda denna valuta som komplement till de vanliga skattepengarna för att finansiera sin verksamhet..

Skattelagen har som syfte att gynna välfärd och social rättvisa. Som lagen nu är utformad motverkar den på flera sätt detta syfte. Det är välkänt att mycket samhällsnyttigt arbete förblir ogjort, eller så utförs detta svart till men för samhällsmoralen, p.g.a. för dålig lönsamhet räknat i konventionella monetära termer om lagen skulle följas. Vidare är det känt att den offentliga sektorn i Sverige liksom i andra västländer blir allt svårare att finansiera på traditionellt sätt, genom beskatt-ning av den privata sektorn, vilket hänger samman med ändrade konkurensförhållanden på världs-marknaden samt med statens försvagning gentemot ett allt rörligare kapital. Den orimligt höga arbetslösheten och nedskärningen av den offentliga sektorn är båda en följd av att vi fastnat för ett enda medium, ett enda slag av värde-bärare, för att ersätta varandras arbete med och för att omfördela resurser, nämligen de vanliga räntebärande pengarna.

En relativt liten ändring i skattelagstift-ningen; godtagandet av lokal, räntefri valuta som visst komplement till vanliga pengar för kommunal beskattning, skulle kunna öppna vägen för en samhällsutveckling mot höjd sysselsättning, förbättrad vård, omsorg och utbildning samt en vitalisering och demokratisering av det lokala näringslivet.

Många önskvärda näringar och verksamheter läggs nu ner, eller hålls igång med bidrag, därför att de ej förmår förränta vanliga pengar. Ett betalnings- och skattemedel som uppstår vid transaktionen enligt den nedan beskrivna LETS-principen kan i princip möjliggöra handel med varor och tjänster som nu är låsta p.g.a. brist på vanliga pengar samt delfinansiera en offentlig sektor som nu skärs ner p.g.a. brist på (vanliga) skattemedel.

LETS-principen (Local Employment and Trading system, i Sverige känt som bytesringar) praktiseras av tiotusentals människor runt om i världen, ibland med kommunens medverkan. Företag deltar på många håll och i Australien är det sedan 1992 tillåtet att betala skatt i lokal valuta (Taxation ruling IT 2668 13 feb. 1992).

I korthet innebär LETS-principen att medlemmarna i en för ändamålet bildad förening köper varor och tjänster av varandra men vanliga pengar ersätts eller kompletteras med en lokalt (inom föreningen) giltig räntefri valuta. Medlemmarna har rätt till omedelbar kredit och valutan uppstår när man handlar. Alla medlemmars konton startar på noll. Transaktionerna bokförs sedan, t.ex. via ett checksystem, som plus- och minusbelopp på parternas konton. Fördelen framför direkt byteshandel är, att man vid ett köp inte behöver gottgöra just säljaren utan vem som helst inom föreningen. Valutan har, för dem som har tilltro till den, vanliga pengars bytesfunktion.

Föreningen har även ett eget konto till vilket medlemmarna betalar in avgifter (skatt) i den lokala valutan varigenom en gemensam resurs skapas som kan användas till ändamål som föreningen själv bestämmer.

LETS-verksamheten kan få omedelbara positiva effekter:

1. Sociala nätverk skapas. Människor känner sig behövda, aktiveras och kan bryta sin isolering. Segregation kan motverkas.

2. Sysselsättning främjas med härav följande kompetensbevarande och -höjande effekter. Exempel finns också på att egenföretagare först

3. etablerat sig inom LETSystemet för att sedan även gå ut på den vanliga marknaden.

4. Den personliga ekonomin förbättras när handeln i pengar kan kompletteras med handel i lokal valuta.

5. Avfolkningen av glesbygden kan bromsas och på sikt kanske vändas. Näringar som är olönsamma med vanliga pengars krav på avkastning kan bli lönsamma med ett komplement av räntefri lokalvaluta.

6. Långsiktigt kan även miljön gynnas genom att lokala resurser tas i bruk så att person och godstransporter minskar. Återbruk och reparationer i stället för att köpa nytt bidrar både till förbättrad miljö och ökad syssel-sättning.

7. Slutligen skall framhållas att LETS-principen för handel med och omfördelning av resurser kan möjliggöra att lokalsamhällets själv-försörjnings- och självförvaltningsgrad ökar. Sårbarheten gentemot omvärlden kan minska, en mer självständig samt mer demokratisk ekonomisk och social politik kan föras.

Ingrid Hofverberg och Bosse Ljungqvist

på uppdrag av LETS-konferensen,

Högarna i Jämtland september 1997.

 

 

Nytt från Bytesringarna inklusive en del rättelser vi fått:

Finland:
Den finska LETS-gruppen Vaihtopiiri växer stadigt genom hela huvudstadsregionen meddelar Airi Rossi.

Norge:
Vestlia Byttering eksisterer ikke lenger, Og har ikke gjort det på over et år. Opprettelsen av Trondheim Byttering ifjor var et forsøk på å få i stand en livskraftig byttering i Trondheim. De tre forsøkene som er gjort tidligere for å drive bydelsbytteringer har alle blitt kortvarige.
Klaus Stafto

Sverige
Marianne Påsse, Bytesringen Rydis, inbjuder till "Hopp och Motstånd nyhetsläger", Sjöviksgården utanför Alingsås 28 dec. till 4 jan., om icke-våld och civil olydnad. Årets tema gäller ekonomi och f.ö. trivsam samvaro; musik, massage, dans och diverse workshops om allt mellan himmel och jord. Är du intresserad kanske du vill bidra med en workshop om bytesringar eller något annat. Arrangör: Plogbillsrörelsen, Praxis m.fl.
Ring till Annika 031 301562 eller Sven 08 6696330. Pris cirka 1200 kronor inklusive kost och logi.

 

 

Här finns den aktuella KONTAKTLISTAN till alla bytesringar i norden.

LETS-link Norden

I Svertige
Bosse Ljungqvist (LETS-link Norden och Brännö Bytesring)
Box 65
S-430 85 Brännö
Telefon +46 (0)31 971783 eller (0)31 970999
e-post: bo.ljungqvist@ctv.gu.se

I Danmark
Jørgen Krogh
Digtervænget 3 b
9550 Mariager
+4598542510(bost) eller +45 98557722 (arb)
e-post:jorgen.krogh@vip.cybercity.dk

I Norge
Gaute Amundsen
Oslogate 18 B
0192 Oslo
+47 90747344 / 22571214
e-post: gaute@div.org

Last modified: