onsdag 6 april 2011

Lammlår á la Greque


En riktigt enkel festmåltid som inte tar mer än några minuter att göra iordning, 
resten sköter ugnen.

Helt lammlår
Potatis (mjölig sort)
5-6 vitlöksklyftor
2 citroner
2-3 dl olivolja (gärna ännu mer)
Vatten
Salt, citronpeppar och ev oregano

Stick djupa snitt i lammlåret och stoppa in en vitlöksklyfta långt in í varje hål, annars kryper dom rackarna ut. Skala potatisen. Lägg lammlåret i en ungsfast form tillsammans med potatisen och häll över rikligt med olivolja (och ev lite vatten) och saften av 2 citroner. Salta och peppra (ev även oregano men INTE rosmarin). Ställ in i ugnen på 175 grader tills köttet är rosa (ca 65 grader) vilket borde ta ungefär 1,5 hr.

Servera med en härlig grekisk sallad med mycket feta i, men aldrig med isbergssallad. Det är ett svenskt påhitt, inte grekiskt. Glöm inte att även servera med grekiskt bröd (Ciabatta går bra) som man doppar i olivoljan/citronen.
KALH OPEXH!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar