onsdag 31 augusti 2011

Basilika- och Solrosbröd

Ett härligt lantbröd med knaprig yta.
Det blir 2 stora bröd av det här receptet.

50 g jäst
1 liter vatten
1 dl olivolja
1 msk salt
2 1/2 liter vetemjöl (du kan även ta hälften rågmjöl vilket jag ofta gör)
1 kruka basilika (eller 1dl torkad basilika)
3 dl solrosfrön (rostade)

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna
Smula ner jästen i en degbunke. Häll på vattnet som ska vara fingervarmt (37 grader)
Lös upp jästen och tillsätt alla övriga ingredienser.
Arbeta degen tills den är smidig och klibbfri och låt den sen jäsa övertäckt i bunken i 40 min.
Ta upp degen och forma till 2 limpor som du vrider lite lätt
Lägg limporna på en plåt med bakpapper under och jäs övertäckt i 30 min.
Grädda i ugnen i 40 minuter eller tills de är klara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar