Tårtbottnar

Wasserbiskuit
eller mosskaka på annat sätt

6 ägg
6 msk hett vatten
300 g socker
300 g vetemjöl, ev. hälften potatismjöl
vaniljsocker eller annan smaktillsats
2 tsk bakpulver

Dela äggen, vispa gulorna och det heta vattnet till skum. Tillsätt sockret efter hand. Spara 2 msk.
Vispa vitorna till skum och vispa till slut i de två matskedarna socker. Skrapa ut äggvitan över äggulesmeten och tillsätt mjölet. Blanda försiktigt. Jag siktade mjölet fem gånger. 
Grädda i 175 grader ca 25-35 minuter. 
Har testat att halvera satsen och gräddade då i ca 30 min. Räckte då till en inte alltför hög kaka i en 24 cm form med löstagbar kant.
 
Mjuk chokladkaka från Baka baka liten kaka
till en form på 20 cm

165 g rumsvarmt smör
300 g socker
2 tsk vaniljessens (eller ersätt 2 tsk av sockret med vaniljsocker)
3 ägg
265 g mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk soda
70 g kakaopulver
250 g surmjölk


Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen ett i taget under omvispning. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med surmjölken och blanda ordentligt.

Grädda i 180°C, ca 1 h 10 min




Mosskaka från Kinuskikissa

Till en form på ca 24 cm
4 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl (vill du ha en chokladbotten, ersätt 1/2 dl av mjölet med kakao)
1-2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
***
Till en form på ca 26 cm
5 ägg
2 1/2 dl socker
3 ¾ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ¼ dl kokande vatten
***
Till en form på ca 28 cm
6 ägg
3 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl (3/4 dl kan ersättas med kakao)
2-3 tsk bakpulver
1 ½ dl kokande vatten

Blanda alla torra ingredienser. Koka upp vattnet. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda i det kokande vattnet i 15-20 omgångar samtidigt som du vispar på full effekt. Sikta och vänd ner de torra ingredienserna försiktigt lite i taget.



Grädda i 200 °C i ca 30 min. Täck med aluminiumfolie om ytan blir mörk för fort.

Den här kakan har en lite annorlunda konsistens än vanlig sockerkaka. Blir hög och fin och håller formen bra.