Bostadsrättsföreningen

Barabo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad är en Brf

 

 

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening, som har till uppgift att tillvarata medlemmarnas ekonomiska intressen genom upplåtelse av lägenheter. Detta sker mot vederlag utan begränsningar i tiden. Så länge man betalar sina avgifter och sköter andra åligganden, har man som medlem ett starkt besittningsskydd.

 

Att bo i en brf innebär att man tillsammans med sina grannar är medlem i en ekonomisk förening som äger fastigheten och därmed också lägenheterna. Man är själv med och äger huset man bor i. Allt från lägenheterna, de gemensamma utrymmena och eventuell utemiljö. Därför måste man engagera sig. Ju större engagemang de boende visar i bostadsrättsföreningens angelägenheter, desto bättre blir gemenskapen och trivseln.

 

En bostadsrättshavare har rätt att göra ändringar i sin lägenhet, men vid större förändringar krävs medgivande från styrelsen. Bostadsrättshavarens rättigheter/skyldigheter styrs av bostadsrättslagen, föreningens stadgar samt eventuellt speciella ordningsföreskrifter.


 

Nyttjanderättens förverkande

 

En bostadsrättshavare, som inte uppfyller sina förpliktelser gentemot föreningen har förverkat bostadsrätten. Detta innebär att bostadsrättshavaren måste flytta från lägenheten.

 

Han upphör samtidigt att vara medlem i föreningen.

 

Förverkande av bostadsrätt får endast ske utifrån lagens grunder. De viktigaste skälen är följande:

 

  • Dröjsmål med betalning av månadsavgiften med mer än två vardagar efter förfallodagen.
  • Uthyrning av lägenheten i andra hand utan styrelsens medgivande eller utan tillstånd från hyresnämnden.

 

Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för lägenhetens inre underhåll. Styrelsen är föreningens ledning och verkställande organ. Den väljs av medlemmarna på årsstämman och ansvarar för föreningens förvaltning. Den kan fatta beslut i alla frågor där inte lag (Bostadsrättslag (1991:614)) eller stadgar (se fliken Stadgar) ger stämman beslutanderätt. Direkt inflytande över föreningens verksamhet utövas på föreningsstämman (årsmötet). Det är därför viktigt att själv vara med då. En passiv medlem kan inte klaga på styrelsens arbete.

 

Vid överlåtelse av lägenhet blir köpet definitivt först då köparen antagits som medlem i föreningen, dvs godkänts av styrelsen samt protokollförts.

 

Blankett för ansökan:

Ansokan_medlemskap_Barabo.doc

 

copyright © Brf Barabo • Adress: Filippavägen 2C, 222 41 Lund • E-post: info@barabo.se