Startsida        
Bilder 2010 Bilder 2011 Bilder 2012 Bilder 2013 Bilder 2014
Bilder 2015 Bilder 2016 Bilder 2017 Bilder 2018 Bilder 2019
Honungsslungor Mjödbussen      

Bilder från 2009 och tidigare
 

Bin gillar att trängas.
 



Mer bin
 

Ett bi letar efter sina kompisar på vaxkakan. Fotograf Jonn äger copyright till bilden. Får ej kopieras.

 

Tidig vår. En första koll i kuporna. Björn, 12 år, är med och  håller i rökpusten.
 

Bin i bikupa, tidigt på våren. Jag har Buckfastbin i mina kupor.
 



En härlig vårdag, bina flyger som galningar på hassel.
Kupan är Nacka cellplast, med en enkel träbotten, ramformatet är lågnormal.
Denna kuptyp köpte jag begagnad och använde de första åren.
 

Högsommar. Bina har jobbat bra. I varje låda finns ca 15 kg honung. De tre nedersta lådorna är
yngelrum, där drottningen huserar. Bina lägger instinktivt  honungen ovanför yngelrummet, till glädje
för biodlaren, som kan skörda utan att störa drottningen.
 



Ibland bygger bina ut drönarvax under den den nedersta lådan, förutsatt att det finns plats i bottnen, och att det är bra drag.
 

September. Fodring av bina. En bensindriven pump, en palltank och 50 meter slang är vad som
behövs för att fodra bina utan lyft. Bonden hade precis skördat rapsen.

 

Sockerlösningen pumpas till foderlådor. Bina tömmer 17 kg socker i lösning på en vecka.
Sockret skall bina leva på hela vintern, fram till de kan hämta den första nektarn i april maj. Honungen har ju biodlaren tagit.
 

September.
Så här vill jag ha mina bigårdar; halvskugga under stora lövträd, nära till öppna fält och vattenfyllda diken.
Foderlådorna är på.

 

 

.

Vad gör biodlaren på vintern?

 

Vaxkokeri. Arméns lågtryckspanna från 1962 genererar ånga till en rostfri kista där ramar från
vinterdöda samhällen smälts ur.

 

Biodlingens svarta baksida; kokonger som blivit kvar när vaxet smälts ur ramar.
Jag använder det som kompost.

 

Mer vinterjobb. Tvättade ramar som väntar på nytt vax.
 

Honung på väg till butikerna lyfts ut till lastbil  med (lånad) rejäl lyftare.
 

Kylrum

Kylrummet.. Står i den livsmedelsgodkända slunglokalen.

 

En del av skörden i väntan på tappning.

 

Honung töms ur hink och blandas i en f.d. mjölktank innan tappning på burk.

 



En enkel tappmaskin fyller burkar exakt och snabbt.
 

Närproducerat, nyttigt och gott.
De bin som producerat den här honungen har garanterat inte blivit matade med antibiotika i Kina.