söndag 8 juli 2012

Flädersaft

För någon vecka sedan gjorde jag flädersaft. Den blev precis lika god som den ska, här har ni receptet!


















Flädersaft

ca 20 klasar fläderblom
1,5 l vatten
1,5 l socker
2 citroner
45 gram vinsyra, finns att köpa vid kryddorna på matvaruaffärer.

Skölj blommorna och lägg i en bunke med vattnet. Låt dra i kylskåp under natten. (Ej nödvändigt, men tycker det ger extra smak). Sila sedan av vattnet ner i en kastrull (spara blommorna!). Koka upp vatten med sockret, tills det löst sig helt, häll i vinsyran, rör om och låt svalna lite.
Tvätta och skiva citronerna. Blanda i citroner och fläderklasar i kastrullen. Ställ i kylen i ca 5 dygn.

Sen silar du av saften. Jag gör det två gånger, först med vanlig sil ner i en bunke, sen fin-silar jag.
Då använder jag den vanliga silen men som jag lagt en linnehandduk i, så det blir en riktigt klar saft!
Häll upp i rena flaskor, späder gör du efter smak, men brukar vara ganska likt köpesaft. Om du vill kan du även frysa in saft! Jättegott att skopa upp i ett glas vitt vin. Se bara till att det finns luft kvar i burken du fryser i, då saften expanderar.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar