Gott Nytt År!

År 2009 har varit ett spännande år med många nya erfarenheter, 2010 ska bli minst så fantastiskt! GOTT NYTT ÅR!

Mmmm...Chanel...

Ska vi gissa vilka smaker det kan vara i Chanels Cupcakes? Vanilj och Lakrits kanske? Eller vitchoklad och lakrits?


Amerikanska Pannkakor-Bästa Medicinen



Amerikanska Pannkakor, ca 12 st.
2 ägg
75 g smör
2 dl röd mjölk
1/2 dl kallt vatten
3 dl mjöl
1/2 matsked råsocker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
extra smör till stekning

Gör så här:
Smält smöret och blanda med mjölken och vattnet, rör ihop med äggen i en bunke.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner med en slev i ägg smeten. Blanda väl men det ska finnas lite klumbar kvar i smeten.
Sätt på en panna på 8:an och lägg ner en klick smör. När pannan är tillsäckligt varm, klicka ner lite smet, ca två skilda klickar i pannan. Passa noga så att de inte bränns, vänd sedan. Gör samma sak med resten av smeten.

Servera sedan med sirap och florsocker eller som jag gjorde, turkisk yoghurt blandat med lemon curd, skivade bananer och kokos!

Liiiite Bättre

Idag är jag på bättringsvägen. Punkt slut! Så nu blir det American Pancakes! Punkt slut!

Ett litet ynka ord-sjuk!

Idag är det ett litet ynka ord som dominerar-sjuk! Usch, blir alltså inte mycket bakande för mig. Imorgon däremot ska jag steka american pancakes till frukost. Har lovat min lillebror det och det ska banne mig gå! Förresetn har ni sett ICA-Ulfs nya reklam!? Så himla roligt, en liten ljusglimt idag!

Just nu...

... är det soppa på gång! Tror jag slänger ned lite kanel och hoppas på det bästa!

Middagsplaner

Idag var det min dag att göra middag! Inget mig emot då jag får bestämma vad det blir! Jag känner mig hängig idag så jag tänkte nog göra en härlig soppa. Det blir nog min rotfruktssoppa med grönmögelmousse. Det blir toppen! Hoppas ni får en trevlig Tisdag!

Sötaste Chokladasken


Besviken

Gissa om jag blev besviken när jag öppnade Marabous stora pralinask "Fortuna" härom kvällen. Vi brukar alltid ha en sådan ask över jul och den brukar ju vara hur mumsig som helst, som en jätte, jätte stor paradisask! Men inga praliner är ju som de brukade vara, alla är helt nya! Nej, jag vill ha den gamla! Mina favoriter är Cocos-kola och trillingnöt. Vilka är era?


Sötaste Tomtarna

Dessa söta tomtar har vi på julbordet! De är salt och pepper och har funnits med så länge jag kan minnas.


French Toast med Ugnsbakade Äpplen


En grå vinter morgon är detta den ultimata frukosten, eller kanske lunchen om man vaknar sent. Den innehåller inte särskilt mycket socker men är lika god för det! Äpplena kan man även äta som de är som dessert, servera då med vaniljglass!

ingredienser för 2 personer:
1 ägg
1/2 dl röd mjölk
1/3 tsk vaniljsocker
2 äpplen
8 st pecannötter, grovt hackade
25 g smör, rumstempererat
2 krm malen kanel
2 tsk flytande honung
3 skivir formbrödd

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Skär äpplena i halvor och lägg med snittytan uppåt i en ungsäker form. Blanda smör, nötter, honung och kanel och klicka på de fyra halvorna. Sätt in i ugnen i 20 minuter.
Skär under tiden 3 st skivor formbröd, vänd dem i äggblandningen du har gjort av vaniljsockret, ägget och mjölken och stek bröden i en stekpanna på medelvarm platta ,när äpplena börjar bli klara, i smör. Lägg sedan upp en skiva vitt bröd på två tallrikar, skär den tredje biten snett så två trianglar bildas. Skär halvorna i två delar och lägg fyra delar på varje skiva bröd. Lägg på en klick smör, sedan lägger du på triangelskivan och sedan på med lite florsocker. Servera med lite extra råsocker och kanel om du vill!

Julklappar

Tänkte vissa några av de otroligt fina julklapparna som låg under granen i år! Första bilden är en superfin kökshandduk med motiv på olika bakverk! Den kommer att användas flitigt. Andra bilden är på de fina kokböckerna jag fick. Från vänster; Vinterns söta av Systrarna Eisenman, Sött Sweet Dulce av Anna och Fanny Bergenström, Vår Kokboks nya upplaga och sedan en superfin egen kokbok som man kan skriva ner sina egna recept i. Den är redan använd! Fick ni vad ni önskade er i julklapp?

JordgubbsGranita med Kardemumma


Detta är en väldigt lätt och uppfriskande dessert som även passar bra att servera mellan rätterna för att "nollställa" smaklökarna! Den går att variera i oändlighet men i denna smakkombination kombinerar jag det bästa av två årstider enligt mig, somrig jordgubbssmak och julig kardemumma.

2-3 personer:
2 dl outspädd jordgubbssaft
1/2 krm malen kardemumma
1/2 dl vatten
1/2 msk florsocker
2-3 droppar röd karamellfärg

Gör så här:
Koka upp vattnet och ta sedan bort från plattan. Rör ned florsockret och låt det smälta. Häll i saften och kardemumman och karamellfärgen och blanda väl. Häll nu i en frystålig "bunke" och ställ i frysen. Rör runt ordentligt var trettionde minut med en gaffel. Gör det ca tre gånger och låt sedan stå i frysen i några timmar. Ta sedan ut ur frysen när du ska servera och lägg i små snapsglas ihop med en sked. Klart!

Glace au Four med Hallon

Detta är verkligen en traditionell dessert som vi inte gör allt för ofta! Det är synd för det är väldigt gott och framförallt så kan man ta lite vad man har. Istället för vaniljglass kan man ta någon annan favorit, man kan ta andra bär, kanske lite kaksmulor på och sedan en smaksättning på marängen.

Ingredienser för ca 8 personer:

En halv sockerkaka
ett pkt frusna hallon
2 pkt GB Gräddglass i kvadratisk förpackning
3 ägg vitor
2 msk strösocker

Gör så här:
Vispa äggvitorna i ett hårt skum. Blanda försiktigt ned sockret med en spatel.
SKiva sockerkakan i 5 cm tjocka bitar, fyra cm om det funkar. Lägg ut på sidan i en stor ungsfast form. Strö de tinade bären över kakan. Lägg sedan på glassen och bred till sist på marängen. Var noga med att täcka glassen ordentligt! In i ugnen i 250 grader, det tar högst tre minuter att få marängen gyllene! Ut ur ugnen och servera direkt!


Mammas Irish Coffee

Mamma gör väldigt god Irish Coffee och detta är hennes recept!

1 Irish Coffee glas:
2 dl varmt kaffe
1-2 cl whisky eller konjak, amaretto eller baileys är gott!
Vispgrädde
Kakao

Gör kaffet och häll ned i glaset. Blanda ned spriten och klicka på grädden! Pudra över lite kakao och dekorera med en krossad kaffe eller kakaoböna  om du vill!

Julefrid

Åh jag är hemskt ledsen för dålig uppdatering de senaste dagarna! Men julen är verkligen en högtid då man kopplar av och varken hinner eller orka göra så mycket! Men nu är det slut på rasten utan nu börjar bakandet igen. Just nu blir det Irish Coffe med hela släkten och sedan annandagsmiddag med glace au four till efterrätt så det blir sockerkaksbak till det snart! Här är lite bilder på vårt härliga julbord. Vi gör nästan allt själva och jag står för sötsakerna och revbensspjällen, mina revbensspjäll är grymma!

Nu blev det något knas, frukostbordet kom först men så här såg vår julfrukost ut! Gott bröd från Tomtebageriet i Stockholm, och sedan massa annat mumsigt. Blanda annat mina saffransbiscottis!


Och här är en väldigt upplyst bild av en väldigt liten bit av vårt julbord!


Och här är den berömda saffranskakan!

Leopard

 

Detta är ju en mat och bak blogg men jag kan inte hålla mig från att visa er ett av mina senaste inköp! Detta fina datorfodral kommer från ordning & reda och kostade 299 kr tror jag! Mycket nöjd och urfint med paljetter!

Kardemummakaka

Denna goda kardemummakaka blev det i förrgår men den är redan slut! Här använder man sig av valfritt sockerkakarecept men byter ut vaniljsockret mot ungefär en matsked eller två teskedar kardemumma, det får man välja själv hur starkt man vill ha det! Sedan byter man ut hälften av strösockret till farinsocker eller ljust muscovado socker! Mums!


Idag så....

... får man äntligen äta allt gott man har bakat under veckan! Till Vänster på bilden ser ni brysselkex med rosa socker runt och till höger mina mini drottninggrottor. Recept på brysselkexen kommer imorgon men just nu ska jag njuta av lite NK; s Röda Mulen the, Några smörgåsar med Julskinka på och lite julmusik. Dock får jag inte bli för mätt, snart är det julbord som gäller!


Till ER ALLA Från BAKFIA, En Riktigt God Jul

God Jul alla fina bloggläsare! Än sover familjen och släkten men snart blir det stor frukost framför granen! Hoppas ni har en underbar dag och Njuter av allt det fina! Kram på er!


Skulle inte vara helt fel om något härifrån låg under Granen imorgon!


Frukost På Riddarbageriet

Vi lyxade lite med Frukost på Riddarbageriet på Riddargatan i Stockholm i morse. Chailatte och leverpastejsmörgås blev det för mig men Mamma tog Riddarbrickan, tror det heter det! Den är supergod, två små smörgåsar och en härlig smörbulle som jag gissar julen till ära hade saffran i sig!


Saffransskorpor med Havregryn och Sötmandel

En riktig jul-favorit som passar väldigt bra att doppa i Roiboos Vanilj-the! Jag har i havregryn då jag tycker det blir mycket knaprigare!

100 Ingredienser:
100
g smör
1 1 g (2 påsar) saffran
2 2 st ekologiska ägg
1.5 2 dl dl strösocker
5 5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1.5 1.5 tsk bakpulver
1.5 1.5 dl grovt hackad sötmandel

Gör så här:
Smält smöret tillsammans med saffranen. Detta för att saffranssmaken verkligen ska blomma ut och komma till sin rätt! Häll sedan ned i en skål och rör ihop med äggen!
Blanda de torra ingredienserna för sig och blanda sedan ned dem i ägg smeten med de hackade mandlarna.
Forma till längder på en plåt och grädda i ugnen i ca 20 min 175 grader.
När tjugo minuter har gått tar du ut skorplängderna och sänker gradantalet till 125 grader. Du skär nu längderna i 1.5-2 cm tjocka skivir och lägger tillbaka dem på plåten fast "liggandes". Nu låter du skorporna torka i ugnen i ca 15 min i 125 grader! Ta sedan ut skorporna ur ugnen och låt svalna. Förvara i en tätslutande burk!

Mini Julklappar

 

Titta vilken fin julklappp jag fick igår!  Superfina mini cupcakes som jag fick av A! Hon gjorde Leilas Chocolate Cupcake recept och gräddade dem i små formar! Supersöta verkligen! Någon liknande kanske man ska göra som tilltugg på nyår?


MJ-Pepparkakor

Dessa fina pepparkakor hade A och E gjort igår! Någon som kan gissa vem de har inspirerats av?

Juleskum-Fudge

Ett supergott julgodis får man om man blandar två favoriter. Juleskum och Fudge! Juleskum-Fudge är en favorit då blandningen mellan den något bittra chokladen och det söta skummet gifter sig perfekt!
Ca 30 st kvadrater
1 burk kondenserad mjölk, 300 g någonting...
100 g mörk 70% choklad
100 g vit choklad
30 g smör
en nypa salt
15 bitar juleskum
Gör så här:
Smält mjölken, chokladen, smöret och saltet i en kastrull. När allt är smält och blandat, klipp i skummet i bitar. Blanda och låt skummet smälta något. Häll i folieform och låt stelna. Ta sedan ut ur formen och skär upp i kvadrater! Smaka och Njut!

Alluminiumformar

Måste slå ett snabbt slag för Alluminiumformar (eller hur det nu stavas)! Så bra och funkar till allt. För att göra små rocky roads, annat godis, minipajer, muffins, cupcakes och annat smått och gått! I U.S.A finns det även väldigt smarta som har klar pajdeg i sig. Sådana kanske man borde lansera i Sverige....

Placeringspresenter

                  
Jag visade ju för några dagar sedan rocky roads i presentförpackning och nu tänkte jag visa ett annat användningsområde. Nämligen bordsplacering. Bara att skriva namnet på gästen och trä på bandet och sedan sätta den lilla presenten på tallriken. Ett fint sätt att visa platsen och så får gästen en liten present på samma gång!

                    
                      Var bara tvungen att visa en bild på chokladen. Chocholatelicious!

Finaste Golvet i Stan

                     
Finaste Golvet i Stan måste väl ändå vara Saturnus? Så ska jag oxå ha det en vacker dag!


Måndag = Bakdag

Godmorgon fina läsare! Nu är det inte många dagar kvar till jul och jag njuter för fullt. Julgranen är klädd, några lappar är under den och idag blir det julbak av högsta grad. Det blir bröd, mini drottninggrottor, chocolate crackles, marmelad, brysselkex, revbensspjäll (där kom lite mat med) mm. Kul blir det så nu ska jag bara ta en powerwalk i snön och sedan är det köket som gäller! Vi hörs lite senare... Då visar jag upp några av dagens frestelser!

Tidig Julklapp

I Fredags hade vi julavslutning, en efterlägtad sådan! En tidig julklapp fick jag oxå. Apelsintryfflar, supergoda men framförallt så fint inslagna, s:et står för Sofia! tack så hemskt mycket!


Julfrukost

Mitt bidrag till Knytis-frukost bestod av pålägg och hemmagjorda scones och köpta croissanter. Sconsen blev väldigt goda, jag använder Leila Lindholms recept som ni hittar här. Jag brukar strunta i att strö mandel över och använder bara råsocker men det är bara en smaksak!

 

 


Inspiration: Böcker

             


Medan min dator krånglar så lånar jag mammas så länge. Ett litet inspirations och julklappstips är böcker. Men inte vilka böcker som helst utan Lite större böcker, som både är vackra att se på och att bläddra i. Förutom alla kokböcker så har jag en liten hög med modeböcker i mitt rum. Här samlas Audrey Hepburn men Dior, Ebba von Sydow och Martina Bonnier. De är underhållande att ta fram och kika i och intressanta då de innehåller så mycket modehistoria!

Jag blir galen!

Har köpt en ny dator, en macbook och det visar sig att det här med bloggningen går väldigt dåligt! Bilden laddar och laddar men kommer aldrig upp och visar sig i inlägget! jag blir galen och nervös eftersom jag inte kan visa er vad jag gör! Någon som vet vad det beror på eller vad man kan göra åt det? Jag är väldigt tacksam för alla tips! Hej så Länge!

Rocky Roads i Presentförpackning

En julklapp som är lätt och uppskattad är ärbara presenter! Dessa är en twist av ett av mina favoriter Rocky Road och de blir otroligt goda och söta. Smält mörk 70% choklad i vattenbad. Antalet gram bestämmer du själv efter behov. Blanda ned Dumle och Minimarshmallows. Blanda väl och häll ned i muffinformar gjorda i alluminium. Låt stelna lite och dekorera sedan med lite smält vitchoklad. Dekorera med några tranbär, pecannötter och pistafenötter. Låt stelna på en kall plats. Slå sedan in i cellofanpapper och dekorera presenten med en liten rosett eller som jag, ett hjärta! Ska lägga upp fler bilder på godbitarna senare men just nu är det packning som gäller!

Just nu!

Just nu är det godis-bak i köket. Vad det blir får ni se imorgon! Hoppas ni får en mysig kväll!

Mini Drottninggrottor

                
Hallongrottor är min pappas favorit och dessa sötnosar är en liten twist av orginalet, dessa är mindre och blev med drottningsylt, mest p.g.a. att jag inte fick upp hallonsylt burken.  Men, de blev väldigt goda ändå!

Ingredienser för ca, elva st.

112 g smör
1/3 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1/4 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ihop smör och socker. Blanda de torra ingredienserna och blanda ned i smörsmeten. Forma till små bollar och lägg i små tryffel eller knäck formar. Gör en liten fördjupning i tummen på varje kaka och lägg ned en liten klick sylt. Grädad i ugnen i 200 grader i 10 minuter.

                   

Madeleine På Elle's Omslag

              
Nyaste Elle kom i min brevlåda och vackra Madeleine Bernadotte pryder omslaget. Så snygg, så classy och så har jag ena armbandet som hon har på bilden. Det kommer från Childhood och jag har köpt det på Pärlshopen i Sturegallerian här i Stockholm. I tidningen fanns det en lång intervju med prinsessan och jag kan lova att det var mycket intressant läsning! Kul att få följa med henne på jobbet och i vardagen! Jag tror nog att detta nummer kommer försvinna från tidningshyllorna illa kvickt så skynda att köpa nya numret av elle!

Saffranscupcake med Kokosfrosting

               
Den andra sorten av de juliga cupcaksen blev saffranscupcakes med kokosfroting! Kokos och saffran är en perfekt kombination och det passar så bra med den söta cupcaksen med den lite syrliga  kokosfrostingen!

Ingredienser för 6 st.

2 ägg
1 dl mörkt muscovadosocker
1/4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
50 g smör
1/2 dl röd mjölk
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 pkt saffran

Frosting:
1 1/2 dl riven kokos 
35 g mjukt smör
3 msk philadhelphia ost
2.5 dl florsocker

Gör så här:
Vispa ägg, muscovadosocker och strösocker pösigt.
Smält smöret och häll i mjölken och saffranen, blanda, och blanda det med äggen och sockret.
blanda de torra ingredienserna och blanda det försiktigt med smeten.
Sätt ut muffinformar i en muffinsplåt och fyll formarna lite mer än 2/3. Grädda i ugnen i 175 grader i 15 minuter.

När cupcaksen är helt har svalnat så gör du frostingen. Blanda allting och bred på cupcaksen. Dekorera med sockerfigurer, blommor eller strössel.

              
               

Smoothie Från Blueberry

                 
Kostade på mig en smoothie från Blueberry idag påväg hem från skolan. Det blev en av favoriterna, nämligen yellow med banan, mango och apelsin. Tyckte jag var värd det!

PepparkakeCupcakes med Lingonfrosting

                                                               
Dessa otroligt söta cupcakes är av pepparkaka och har en frosting med smak av lingon. Lingon och Pepparkaka är en otroligt god kombination och jag brukar göra massa andra bakverk med dem, förmodligen kommer några av de ut snart på bloggen!

Ingredienser för 6 st.

2 ägg
1 dl mörkt muscovadosocker
1/4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
50 g smör
1/2 dl röd mjölk
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 tsk pepparkakskrydda

Frosting:
1 msk lingonsylt
35 g mjukt smör
3 msk philadhelphia ost
2.5 dl florsocker

Gör så här:
Vispa ägg, muscovadosocker och strösocker pösigt.
Smält smöret och häll i mjölken och blanda det med äggen och sockret.
blanda de torra ingredienserna och kryddorna och blanda det försiktigt med smeten.
Sätt ut muffinformar i en muffinsplåt och fyll formarna lite mer än 2/3. Grädda i ugnen i 175 grader i 15 minuter.

När cupcaksen är helt har svalnat så gör du frostingen. Blanda allting och bred på cupcaksen. Dekorera med sockerfigurer, blommor eller strössel.


                
                


Juliga Bakverk

Igår blev det bakning, två sorters juliga bakverk! Recept kommer ikväll och de närmaste dagarna och jag lovar, dessa sötnosar vill ni inte misa!

Längtar lite, lite till sommaren!

När man ser det här klippet blir man ju galet sugen på saft och bullar i trädgården. Eller nybakade baguetter till sommarsalladen! Mmmm...

             

Teen Vogue

                
Nya numret av Teen Vogue blev köpt i fredags. Vakra Dakota Fanning var på framsidan och gav en bra intervju i tidningen!
                

Gula Bakverk

I går dominerade en viss färg bakverken, nämligen gult! Det bjöds på saffranskaka och saffransbullar och ett godisfat! Mums!
                    

Marias Saffranskaka

Detta är Maria K's saffranskaka som finns i den fina svarta boken med röda kanter. Hoppas det är ok att jag ger ut receptet men den är så himla god!

                 
Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
200 g smör
2 påse saffran, 1 gram
1.5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Nu gör du bara som med en vanlig sockerkaka. Dvs. torra ingredienser för sig, vispa ägg och strösocker pösigt blanda däremot saffranet och mjölken, låt värma det. In i ugnen i minst 40 minuter i 175 grader. Det brukar ta lite längre än 40 minuter så känn med en sticka innan du tar ut den, den ska inte vara kladdig. Om man vill kan man bröa formen med riven kokos eller flagad mandel, det blir oxå gott! Sedan brukar vi dekorera kakan med florsocker och sätter ned en litet julgransljus i mitten med ett rött sidenband runt! Denna kaka brukar vi alltid ha varje jul efter maten till kaffet när vi öppnar julklapparna!

Egna Julkort

                  
Idag har jag gjort egna julkort till kompisarna, väldigt enkelt och roligt att få något personligt!  Jag använde mig av olika snören, lack, stämplar, stjärnor(klistermärken), sax, tejp, pennor och häftapparat! På detta här ovanför har tagit ett styvt papper, häftat på ett snöre och gjort en rosett.
                  
          På detta har jag gjort ungeför likadant, men klistrat på lite tomtar och stjärnor!
                  
Här har jag gjort två hål med hålslagaren och knytit ett band mellan. Sedan har jag använt mig av lack och en "god jul" stämpel. 
                 
                Här försökte jag efterlikna ett paket, gick väl inte sådär jättebra...
                 
               Här blev det mest klippa och klistra tekniken, mycket komplicerat (inte)!

Nästa år ska jag göra några rikigt fina på photoshop, så har jag i och för sig tänkt många år men, men...

Lucia

Idag är det tredje advent och Lucia! Detta firas med husglögg, saffranskaka, peparkakor och lussebullar. Ikväll blir det Project Runway! Hur blir er dag?

fel,fel,fel

Ser att det har hänt något knasigt med cupcake rocky road receptet. Vissa mått står inte med! Har försökt att fixa det men av någon konstig anledning faller de bort när jag publicerar inlägget. Vet någon vad detta beror på? annars har vi just haft lite glögg här hemma med fantastiskt god saffranskaka om jag får säga det själv! receptet kommer imorgon, kanske något att baka för att fira lucia?

Får man ta från det understa lagret?

                  
Vissa tycker det är den åttonde dödssynden att ta från det undre lagret. Jag struntar i det och tar mina favoriter ändå. Vad gör ni?

Rotfrukter

                    
I torsdags var det rotfrukter, bea och rostas. Rotfrukter i ugn är verkligen en favorit och passar till allt. I denna blandning har jag potatis med skal, rödlök i fjärdedelar, morotsstavar, röd och gul paprika i strimlor och palsternacka i stavar. Blanda allt och lägg i en långpanna, ringla över olivolja och flingsalt och sätt in i ugnen i 200grader i 40 min. Super gott blir det. Om man har färska örter till hands så kan jag verkligen rekommendera att strö över timjan eller rosmarin innan grönsakerna åker in i ugnen. Detta passar till köttet, till grillat, bäst till lamm, på buffé bordet eller som det är. Att strö över chevréost innan ugnen är oxå en hit!

Cupcakes Rocky Road

                
Ett av mina favorit godisar är Rocky Road. Jag tänkte kombinera mina favoriter, choklad cupcakes och Rocky Road och bilda en ny favorit, Cupcake Rocky Road. Smarrigare är smarrigast och väl värt minutrarna i köket.

Ingredienser 6 st.
2 st ekologiska ägg
1.4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
25 g smör
1/2 dl turkisk yoghurt
1. 75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao av god kvalitet
1 nypa salt
50 g mörk choklad 70 %
1 dl mini marshmellows
1/2 dl pistage nötter

Choklad frosting:
30 g mjukt smör
3 dl florsocker
2 msk kakao
50 g turkisk yoghurt

Gör så här:
Vispa ögg, strösocker och vaniljsocker fluffigt och vitt.
smält smöret och blanda i yoghurten, vispa ned i äggsmeten.
blanda alla torra ingredienser och vänd försiktigt ned i smeten.
Smält chokladen i vattenbad och blanda ned i smeten. Häll ned nötter och marshmellows och blanda. Klicka ned smeten i muffinsformar som du har ställt i en muffinplåt. Grädda i 15 min i 175 grader.
Låt svalna.

Blanda alla ingredienser till frostningen. Bred på cupcakesen. Strö över pistage nötter och marshmellows, jag hade på lite geléhallon vilket även är gott. Klart!

                    
                   


Den som väntar på något gott...

...väntar aldrig för länge! Inte mycket bloggande de senaste men har haft mycket att göra, som tyvärr inte har innehållit mycket bakning! Men nu håller jag faktiskt på att baka choklad cupcakes så vänta bara så kommer det snart upp godsaker här! Ha en trevlig fredagskväll och vem tror ni vinner idol, erik eller kalle?

Super Mum? Jag? Skulle inte tro det!

                     
Inte för att jag är någon "super mum", eller "mum" för den delen heller men jag gillar den här koppen ändå, god att dricka ur! Den kommer från Jamie Oliver's egna serie!

Om jag fick 45 000 kr skulle jag spendera dem på denna!

                                         Judith Leiber Cupcake crystal-embellished clutch
Denna fina sak kommer från Judith Leiber och heter "Cupcake crystal-embellished clutch" och kostar, ja, 45 000 svenska kronor. Man kan ju alltid drömma, right?

Pepparkaketryffel

                
Fina, fina pepparkaketryffel, åh så god du är! Jag gjorde ju praliner igår men det blev lite choklad över så då använde jag den till att göra tryfflar med pepparkakesmak! Jag använde ungefär en tesked pepparkakskrydda och jag kan tänka mig att åt hela receptet krävs det ungefär två teskedar. Härligt juligt!

BesoHollywood = A Kiss From Eva

Ska man kanske strunta i skolan idag och åka till U.S.A istället? nej kanske inte, men ni kan! Om ni åker förbi Hollywood den närmaste tiden så tycker jag ni ska besöka Eva longorias egna restaurang Beso (betyder kyss). Det är tillsammans med kändiskocken Todd English som Beso har uppstått och maten har en latinsk approach samtidigt som det liknar ett amerikanskt "steakhouse" och de satsar på naturligt föda djur och fräsha läckerheter från havet. Det låter verkligen härligt och jag skulle inte vänta med att smaka "Eva's Avocado Guacamole, crispy tortilla chips" eller "chocolate fudge cake, cinnamon ice cream and crème fraiche". Det låter underbart gott! Om man kollar på hemsidan ser det också fantastiskt fint ut! Den dagen jag har vägarna förbi 6350 Hollywood Boulevard, då ska jag stanna till!


                      


Onsdag 9/12-09

Oj, oj, oj.. seg morgon! De sista veckorna är det projekt i skolan och jag tänkte överaska min grupp med lite rester från i Söndags. Idag blir det nog riesen och juleskum. Och så lite praliner till A. Ikväll blir det lite Julmingel och sedan ska vi försöka se fortsättningen på "Flickan som lekte med elden", första halvan var väldigt spännande! Ha en mysig Onsdag!

Just det, glömde nästan, Grattis Hanna på Födelsedagen!

2 Sorters Praliner

                
Idag invigde jag min fina pralinform. Pralinerna blir formade som löv (ser ni?) och jag prövade två olika smaker. En med tranbär och pecannötter och en med kardemumma. De var väldigt lätta att göra och var väldigt roliga att göra med formen!

150 g choklad 56% kakao
1 matsked vispgrädde
några tranbär
några pecannötter
kardemumma

Gör så här:
Smält chokladen i vattenbad. Blanda försiktigt ned vispgrädden och blanda. Hacka några tranbär och pecannötter. Lägg dem i formarna, bred sedan chokladmassan på med en spattel. Ta nu resten av chokladen och blanda med två kryddmått kardemumma. Blanda väl. "Tryck" ned i formarna och jämna till kanterna. In i frysen i tio minuter, förvara sedan i rumstemperatur innan servering. Om man inte har pralinformar hemma funkar det även med iskub-formar eller liknande. Detta är verkligen något att göra om man vill imponera på gästerna. Min personliga favorit blev de färgglada, de såg finast ut!
                  

                   
                                          (Suddig bild, hemskt ledsen!)

Pasta Carbonara

Vi fortsätter på Patsaspåret tycker jag och idag tänkte jag bjuda på en rätt som varit en favorit sedan jag kan minnas, Pasta Carbonara! (även kallad kolarhustruns pasta tror jag!)

                          

Detta är superenkelt och går snabbt!

Ingredienser för två stora tallrikar:
1 pkt sidfläsk
Pasta
3 ägg, varav tre gulor, en vita
svartpeppar
1/2 dl parmesan
persilja
smör
1/2 dl grädde

Gör så här:
Koka upp vattnet till pastan. Under tiden strimlar du fläskelt och steker det i lite smör. Lägg nu i pastan när vattnet kokar. Följ anvisningarna på pastapaketet.
Nu blandar du äggen, grädden, hackad persilja, svartpeppar och parmesan. Häll ned fläsket i blandningen. Häll av pastavattnet och häll i pastan i kastrullen igen med en klick smör. När smöret är smält, häll ned äggblandningen och blanda snabbt. Häll fort upp på tallrikar, dekorera med persilja och ställ fram extra parmesan. Klart!

Lussebullar från Tomtebageriet

                    
I lördags var det jobb igen. Dessa bakde inte jag dock blev det mycket småkakor och servering! Älskar att komma dit på morgonen och känna doften av nybakade bullar och bröd, det är lyx!

Pepparkakeland

                
Igår fick jag alla möjliga små presenter. Mycket goda pepparkakor, läppbalsam, bak-kit (tack så hemskt mycket!), choklad en masse och dessa. Två fina pepparkakor med mina namn på! Hur fina som helst! Nu hänger de i mitt fönster. Tack F & B och alla ni andra!

Julmingel Deluxe

                 
Igår var det Julmingel här hemma. Jag bjöd på lussebullar, pepparkakor, polkasnittar, juleskum, choklad, glögg, julmust mm. Det var väldigt roligt och jag tror alla hade det mysigt! Lördagen och Söndagen gick åt allt bakande men det var det värt. Lussebullarna här ovanför är ur Vår Kokbok, de har en fyllning av smör, socker och mandelmassa. Jag gjorde knutar av dem, påenslade med ägg och strösslade med pärlsocker.
                 
Här är min kolapaj. Mördegen är Leila Lindholms recept. Ni hittar det på recept.nu. Jag fyrdubblade receptet så det blev lite tjockare degkanter. Det räckte till två stora avlånga pajformar. I finns Vårkokboks kolasåsrecept. Där står det att det ska ta tio minuter att koka kolan, det tog en timma för mig. Kanske gjorde jag något fel men jag vill tro att det står fel i boken! Innan kolan stelnade strödde jag över pistagenötter, pecannötter, mandlar, mörk choklad och tranbär. Denna var den mest populära rätten!
                   
                            Dessa godbitar är polkasnittar. Receptet hittar du här.
Sedan var det godis och glögg, pepparkakor och grönmögelost mm. Mycket lyckat blev det. 
                  
                 Jag i sista sekund värmer glöggen. Ha en fortsatt mysig 7:e december
 

Gå-Bort-Present

                 
Gårdagens Gå-Bort-Present blev denna. Detta är torra ingredienser till M&M Chocolate chip. Jag lade ingredienserna för 24 st i en fin glasskål, satte över en duk och trädde på en lapp på ett snöre som jag sedan band runt omkring burken. Jag använde bara bruna, röda och gröna M&M's för en julig känsla och på baksidan av etiketten skrev jag ned att det skulle tillsättas ett ägg och 125 g smör för att kunna baka ut kakorna. Fiffig present eller hur? Mycket nöjd med den blev jag i alla fall!

                  
                  
                   

Julblommor

                   
                                       Julfina blommor förgyllde dagen!


Extra-Lunch

               
Extra-lunch på Panini! Deras varma sudregsbrödsklämma med parma och mozarella är verkligen en dröm. Toppen när skollunchen inte riktigt mättar så mycket som man skulle vilja.

Att Ha Runt Kolan

                  
Sitter med A och planerar helgen! På söndag blir det dessa; Hej-då påsar (typ egna Goodie-bags) fyllda med egengjord julig kola som jag har hällt i dessa fina formar. Allt omlindat av silverpåse och fint snöre. Det låter väl bra? Formarna är from Kalasform och jag har köpt dem på Designtorget. Om man har vägarna förbi NK kan man köpa dem där oxå!

NK's Julskyltning

                  
Idag gick jag och A och kollade på NK's julskyltning. Älskar verkligen deras skyltning, det är jul för mig! Känner mig alltid som en sjuåring som beundrande tittar in i fönstren och läser berättelserna. En favorit i år var mössen som lagade mat och bakade, det kan ni kanske förstå varför jag gillade den extra mycket!
                  
Titta på musen som står på stegen och spelar fiol, söt! och Musmor står vid spisen, är inte det typiskt?
                  
        En annan favorit var den fina isbjörnen! Åh, snart är det jul hörrni! Längtar ni?

Aktuellt Just Nu

Vaknade och tänkte: Åh vad skönt med Lördag, fem sekunder senare slog den hårda verkligheten ned:s
Frukost: Löskokt ägg på en rostad brödskiva. Frukt & Nöt-bröd med ost och leverpastej och te.
Dagens favoritplagg: Silkiga klänningen!
Humör: Det känns som om det kommer att hända något och känner mig en aningens suddig idag... Annars är det prima med mig!
Gjort: Gått i skolan (vad annars), gjort läxor, storhandlat inför söndag, skrivit ett argt sms och sedan ändrade mig och skrev tillbaka ett kärleksfullt sms.
Planer: Kortsikt, vad jag ska bjuda A på för middag imorgon. Långsikt: Söndag, Söndag, SÖNDAG!
Lunch: Skollunch, biffstroganos á la skolmat. Behövs det en bättre förklaring?
Läser: The Kite Runner (till skolan), den är verkligen super!
Bästa: Att jag har så fina vänner<3 och att jag inte halkade på en enda isfläck i morse!
Sämsta: Hade tunna strumpbyxor på mig i minusgrader och misstänker nu en seriös köldskada.
Middag:
Mammas älggryta med jasminris och sallad!
Väder: Äntligen kostade gud på sig att ta fram solen idag!
TV-program: Grey's Anatomy. Sitter bänkad varenda onsdag!
Kom-i-håg: Inte glömma att ta av mig linserna innan jag somnar!
Uppmanar: Att rösta i elles modetävling, Emma Fredwall Karlssons klänning är en favorit!

                  



                                          En suddig Bakfia idag!


Storhandlat

                 
Storhandling på Pris Extra och Martin Ohlsson! Det som fick följa med hem var bl.a. jättestora plastlådor med juleskum. 5 st stora chokladaskar, Storpack Annas pepparkakor, Glögg, Julmust och mkt, mkt, mer! Någon som kan gissa vad jag ska göra med allt?

Pastastubbar i Ugnen

                    
Nu har jag varit och storhandlat inför helgens festligheter! Helt slut! Tänkte bjuda på lite middagsinspiration och det blir, ja, pasta! Jag tillhör verkligen Pasta generationen, jag älskar pasta! En av anledningarna är att man kan göra så otroligt mycket med det, den andra anledningen är att det oftast går väldigt snabbt att tillaga. För några veckor sedan gjorde jag detta, gratinerade pastastubbar fyllda med parma, zuchinni (nu hur det stavas) mm. Enkelt och gott var det. Jag gjorde egen tomatsås men om man inte orkar så går det lika bra med tomatsås på burk eller kanske salsa!

Pastastubbar för 4 personer:
2 mozarella
1 pkt färska lasagneplattor
pinjenötter
tomatsås
12 skivor parmaskinka
1 zuchinni

Gör så här:
Skär upp den fräska pastan i fyra lika stora "plattor". Bred varje platta med lite tomatsås. Lägg på skinkan, sedan lite, lite skivad mozarella och sedan tunt skuren zuchinni, använd ungefär halva. Rulla ihop plattorna till små rullar och skär dem i ca 3 lika stora delar var. "ställ" dem i en lätt smörad form och strö över riven mozarella. Häll över tomatsås. In i ugnen i ca 175 grader tills osten har fått färg. Ta ut, lägg upp på tallrikar, strö över pinjenötter och servera med en grön bladsallad!


Julkänslor



Idag är det ju första December och jag inviger den nya månaden med en juliglåt, framförs av den fantastiska sångerskan Mariah Carey!
                 

Receptet till Kolapajen

Receptet jag använde till kolapajen i Lördags kommer från Leila. På pajen hade jag olika nötter, tranbär och egen blandning gjord på mörk choklad, pecannötter, sirap och råsocker. Receptet hittar du här! Det är receptet på den franska chokladkolapajen du ska kolla in!

RSS 2.0