Hittade ett enkelt och mycket gott recept på bloggen "Baka baka liten kaka", jag
skriver ner både det jag provade (med gelatin) och det som är utan
gelatin.
Hallonmousse
Hallonmousse
Ingredienser
med
gelatin
200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde
Gör så här:
1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka i 2
minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.
2. Blanda ca hälften av hallonmoset med
färskosten. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden.
3. Smält gelatinbladen i andra hälften av
hallonmoset, låt svalna en stund.
4. Blanda gelatin-hallonblandningen med
färskost-hallonblandningen.
5. Vänd försiktigt ner den vispade grädden.
6. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller
tårtan.
Ingredienser
utan
gelatin
200 g frysta hallon
en knapp dl gelésocker Multi
100 g färskost
2 dl grädde
Gör så här:
1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka i 2
minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.
2. Blanda ca hälften av hallonmoset med
färskosten. Värm upp andra hälften av moset tillsammans med sockret och koka i
30 sekunder, låt svalna en aning. Vispa grädden.
3. Blanda lite i taget av hallon-sockermoset med
hallon-färskostblandningen.
4. Vänd försiktigt ner den vispade grädden.
5. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller
tårtan.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
I boken "festliga tårtor" finns massa inspiration till fina tårtor och cup cakes. Det finns en samling med recept och det var här jag hittade receptet på chokladmousse. Receptet är med apelsin, men man kan utesluta apelsinen om man vill ha en ren chokladmousse. Hoppa då över det som står i parantes.
Chokladmousse (med apelsin)
Ingredienser
150g mörk choklad
2 äggulor
2 äggvitor
3 dl vispgrädde
(skal av 1 apelsin samt lite av saften)
Gör så här:
1. Skär chokladen i små bitar och smält i vattenbad. Rör ner äggulorna en i taget.
2. (Blanda ner rivet apelsinskal och saft.)
3. Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa grädden hårt.
4. Vänd försiktigt ner äggvitorna och vispgrädden i chokladsmeten.
5. Låt moussen stå i kylen tills den ätjock i konsistensen.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar