Fyllning

Hittade ett enkelt och mycket gott recept på bloggen "Baka baka liten kaka", jag skriver ner både det jag provade (med gelatin) och det som är utan gelatin.

Hallonmousse

Ingredienser
med gelatin


200 g frysta hallon
en knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde

Gör så här:

1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka i 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.

2. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden.

3. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund.

4. Blanda gelatin-hallonblandningen med färskost-hallonblandningen.

5. Vänd försiktigt ner den vispade grädden.

6. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.


Ingredienser
utan gelatin


200 g frysta hallon
en knapp dl gelésocker Multi
100 g färskost
2 dl grädde

Gör så här:

1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka i 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.

2. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten. Värm upp andra hälften av moset tillsammans med sockret och koka i 30 sekunder, låt svalna en aning. Vispa grädden.

3. Blanda lite i taget av hallon-sockermoset med hallon-färskostblandningen.

4. Vänd försiktigt ner den vispade grädden.

5. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
I boken "festliga tårtor" finns massa inspiration till fina tårtor och cup cakes. Det finns en samling med recept och det var här jag hittade receptet på chokladmousse. Receptet är med apelsin, men man kan utesluta apelsinen om man vill ha en ren chokladmousse. Hoppa då över det som står i parantes.
 
Chokladmousse (med apelsin)
 
Ingredienser
150g mörk choklad
2 äggulor
2 äggvitor
3 dl vispgrädde
(skal av 1 apelsin samt lite av saften)
 
 
Gör så här:
1. Skär chokladen i små bitar och smält i vattenbad. Rör ner äggulorna en i taget.
 
2. (Blanda ner rivet apelsinskal och saft.)
 
3. Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa grädden hårt.
 
4. Vänd försiktigt ner äggvitorna och vispgrädden i chokladsmeten.
 
5. Låt moussen stå i kylen tills den ätjock i konsistensen.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 





 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar