Sjukdomar

 

Symptom: Den yttre spetsen av fenorna ser lite svartare/blekare och mer genomskinlig ut. Fenorna "fräts" sedan bort efterhand om sjukdomen lämnas obehandlad.

Orsaker: Dåligt vatten. Bakterier har fått fäste på fiskens fenor och de ruttnar bort.

Behandling: Helvattenbyte. Gör rent ordentligt. Använd en akvariefiskmedicin som innehåller Nifurpirinol (Nitrofuradantin, Furazolidone). En matsked jodfritt salt (eller akvariesalt) per 10 liter hjälper läkningen och förhindrar nya angrepp på fenorna. När fenrötan blivit stoppad växer fenorna ut igen. Fenornas kanter är då vita - det är ett friskhetstecken. 
 

____________________________________________________________________________________

Svamp

Symptom: Fisken får vita, bomullsliknande utväxter eller beläggningar på kroppen. Utväxterna mörknar så småningom.

Orsak: Svamp skadar fiskar som skadats fysiskt eller är i dålig kondition.

Behandling: Isolera gärna fisken, sjukdomen kan vara smittsam. Höj temperaturen något. Mediciner finns, fråga i din zooaffär.

____________________________________________________________________________________

Förstoppning

Symptom: Fisken är svullen vid mag-tarm-området. I övrigt kan den bete sig normalt.

Orsaker: För mycket levande foder. Levande foder bör ges någon gång i veckan, inte dagligen. Kampfiskar som är rovfiskar kan klara sig mycket långa perioder utan foder och bör därför inte bli matade för mycket.

Behandling: En tids fasta kan hjälpa fiskens kropp att göra sig fri från överbelastningen. Efter det bör fisken få en normal diet bestående av kampfiskfoder eller något annat helfoder.

______________________________________________________________________________________

Inälvsparasiter

Symptom: Fisken magrar utan några andra tecken på sjukdom. Den kan också "hosta upp" vita trådar av slem.

Orsaker: Utfodrar man med levande föda (såsom tubifex osv) kan man ha otur och få med sig parasiter.

Behandling:Det finns mediciner mot inälvsparasiter.

_________________________________________________________________________________________

Vita pricksjukan (Ichthyophthirius multifilis).

Symptom: Millimetersmå vita prickar spridda över kroppen (främst på och omkring fenorna).

Orsaker: En encellig parasit orsakar vita pricksjukan. Sjukdomen är dödlig och mycket smittsam.

Behandling: Det finns effektiva mediciner i akvarieaffärerna. Vattentemperaturen ska vara högre än 26°C vid medicinering. Sjukdomen anses lättbotad.

________________________________________________________________________________________

Sammetssjuka (Oodinium).

Symptom: Fisken har en grå eller gulaktig sammets(damm)-liknande beläggning (små prickar som sitter mycket tätt). Fisken kan se ut som den fått ett guldpulver på sig. Den kan också kippa efter luft, och inte orka göra någonting.

Orsaker: sammetssjukan orsakas av en algliknande parasit. Oftast börjar sammetssjukan i gälarna och leder till en långsam kvävningsdöd. När man börjar se sammetsbeläggningen över kroppen är ofta fiskens inre organ redan utsatta. En mycket aggressiv sjukdom som leder till döden inom några dagar.

Behandling: Det finns mediciner i affärerna. Kopparbaserade mediciner är effektiva. Mörklägg gärna akvariet då alger behöver ljus för att leva. Om man kan få upp temperaturen är också det rekommenderat.

___________________________________________________________________________________________

Bukvattensot

Symptom: Bukvattensot är svårt att upptäcka förutom i de sista stadierna. Till en början matvägrar fisken, tycks "hosta" och har tunn, sytrådsliknande avföring. I slutskedet är fiskens buk uppsvälld, och fjällen står rakt ut. Vid det laget är fisken i princip förlorad p.g.a. inre skador.

Orsaker: Orsakerna är inte helt klarlagda. Troligen kan sjukdomen vara en konsekvens av andra sjukdomar. Den kan också bero på en parasit som fisken naturligt har i sitt tarmsystem. När fisken utsätts för stress orkar inte fiskens immunförsvar hålla emot och den blir sjuk. Hurvida sjukdomen smittar är inte helt klarlagt. Vissa menar att den smittar, men långsamt. Andra menar att den inte är smittsam alls. Det beror helt på orsakerna.

Behandling: I ett tidigt stadium kan det fungera att behandla med antibiotika. Ett helvattenbyte utan något tillägg av salt kanske inte förbättrar situationen, men den förvärras i alla fall inte (vissa menar att sjukdomen kan uppkomma p.g.a fel i njurarna, och saltet blir då svårt för fiskens kropp att hantera).

_______________________________________________________________________________

Foder!

Allmänt:

Kampfiskar är köttätare, därför är proteinrik mat och levande foder riktiga favoriter. Här nere kommer lite tips på olika levandefoder.

Micromask:

Micromask är ett riktigt bra foder för kampfiskar, innehåller den näring och dom protiner dom behöver, detta foder är ett levande foder och finns tyvärr inte att köpa hos dom flesta djuraffärer. Men kontakta din lokala akvarieförening så har dom säkert nån medlem som säljer micromask!

Betyg: 5/5

untitled-3.jpg

 

Artemia:

Artemia är också ett bra foder, kanske inte lika bra som t ex micromask. Men fördelen med artemia är att djuraffärer har det, det finns rätt många olika "sorters" artemia som t ex Skalad, fryst, kläckt artemia mm. Nackdelen med artemia är att den är dyr och rätt svår att hålla på med i stora mängder. Men kampfiskar älskar det, så man kan ge det som lördagsgodis:)

Betyg: 4/5

untitled-3.gif