Återvunnet

Jag har blivit kär.... kär i märket Sägen 2007!

Elin Sigrén startade märket 2007. Namnet skvallrar om intresset för att skapa nya accessoarer av något gammalt. Elin har troligtvis Sveriges största knappsamling. I en studio i Malmö omvandlar hon tex gammalt porslin och knappar ur modehistorien till moderna smycken.
Stig Lindbergs BERSÅ det mest fantastiska porslin som någonsin gjorts. Jag har tyvärr inget ur Berså serien så varför inte ha det som smycken istället? vet inte varför jag gillar det så mycket, det kanske har med färgen att göra..... Älskar grönt! Här några bilder på Elins underverk, önska dig som morgongåva eller ha på dig på den stora dagen. Finns även manchettknappar till män. 


BERSÅ; Stig Lindbergs porslin har återvunnits från gamla tallrikar, försiktigt slipats ut till den fina bladformen och för hand innefattats i silvret som sedan polerats. Mjuka rundade kanter. Silverkrokar. 749 kronor



BOLLAR RING; porslin från 1950-talet. 695 kronor


Något blått? PRUNUS ÖRHÄNGEN; Retro porslin av Stig Lindberg som infattats i silver. Vackra! 695 kronor.



 ADAM; av Stig Lindberg pryder det här vackra armbandet som är handgjort helt i silver. Inget är det andra likt.

Du kan enkelt justera längden från 17- 20 cm med ett vackert och säkert lås. Armbandet är uppbyggt av skinande silverringar som följer armens rörelser och form. De är länkade tillsammans och i mitten av designen tronar tre silverinfattade porslinsbitar som mäter 21 x 21 mm med små individuella skillnader. Bitarna har varsamt slipats till sin form och sedan infattats i silver. Armbandet är stämplat med 925 silver och Sägens logga på baksidan. En vacker presentask medföljer. 1995 kronor



GRAFISKA BLAD; Gråsvarta blad. Stora härliga örhängen. 655 kronor

Handla på: http://www.sagenbutik.se/ 
Köp!


Vigsel platser

SIGTUNA är en pittoresk och romantisk liten stad, Sveriges äldsta faktiskt. Hit åker par för att gifta sig, antingen i Mariakyrkan som började byggas på 1230 talet. Kyrkan ligger mitt i stan och rymmer så mycket som 420 personer.
Sigtuna Rådhus är en annan populär plats att gifta sig på. Sigtuna Rådhus är en vacker träbyggnad som invigdes 1744. Det är Skandinaviens minsta rådhus och en symbol för Sigtunas idylliska småstadscharm.
I Rådhuset ordnas borgerliga vigslar och partnerskapsförrättningar i rådssalens stämningsfulla miljö med barockmöblemang och kungaporträtt. Det är populärt att gifta sig i rådhuset - mer än två hundra par gör det varje år.


Sigtuna Rådhus

Ska man lyxa till det riktigt bör man vigas i Rosersbergs slottskapell, rörande vackert! Vem har inte drömt om ett slottsbröllop? Bröllopet står såklart på Rosersberg slott.
Slottet ligger utanför Rosersberg norr om Upplands Väsby men alltså i Sigtuna kommun.
Rosersberg har fått sitt namn efter modern till godsets grundare riksskattmästaren Gabriel Bengtsson Oxenstierna. Modern härstammade från ätten Tre Rosor.
Slottet började uppföras 1634 och stod fullbordat fyra år senare. Slottskyrkan i slottet ligger i sydöstra flygeln.

I juni 2008 blev det Rosersbergs Hotell och Konferens, de bedriver verksamhet i 4 av slottets flyglar samt ett annex.
Rosersbergs Hotell och Konferens har 58 hotell rum med 74 bäddar. Inne på slottet finns 6 konferenslokaler upp till 30 gäster och i tillhörande slottsstallet finns möjlighet med konferens eller arrangemang upp till 150 gäster.


Rosersbergs slottskapell

Vill man lyxa till det ytterligare ska man ha vigsel och bröllop på 1909 SIGTUNA STADS HOTELL tycker jag
Hotellet är Sveriges minsta 5 stjärniga hotell och de blev även utsedda till årets Stjärnskott i White Guide 2008.
Boka hela hotellet eller bara en liten privat bröllopsmiddag.
Den vackra matsalen tar upptill 85 personer och erbjuder en fantastisk utsikt över Mälaren och de skandinaviskt designade rummen erbjuder en komfort utöver det vanliga.
En bröllopskoordinator hjälper till att skräddarsy bröllopsdagen.

Källor: www.sigtunaturism.se , www.svensktkulturarv.com och www.rosersbergsslott.se

Välkommen till Romantikens år 2010!

Här i Sigtuna anammar vi romantiken detta år. Sigtuna Stads Hotell skriver på sin hemsida "Välkommen till Romantikens år 2010!" Jag tror det har nåt med att två av våra prinsessor ska stadga sig och bli fruar.
På Sigtuna Museum pågår just nu en spännande utställning som kallas
Krona och krans, Smycka till fest och Bröllop. Utställningen har varit så populär att den har förlängts.
Det är den mindre hallen som rymmer den aktuella utställningen. Mitt i rummet dominerar hängande kronor och kransar.
Detta skrevs i tidningen Sigtunabygden:
Många kom till vernissagen av utställningen Krona och Krans på Sigtuna Museum den 23 januari. Parkeringsplatserna vid museet blev fort upptagna så bilar parkerades även omkring själva huset. Dragplåstret var dräktvisningen där ett 20-tal folkdräkter från olika länder visades.
Den stora utställningshallen var fylld med åskådare så modellerna kunde knappt gå fram längs den avsmalnande "catwalken". Det var dräkter från bland annat Slovakien, Polen och Japan. Visningen inkluderade även traditionell bruddans och slovakiska brudsånger.

Det är den mindre hallen som rymmer den aktuella utställningen. Mitt i rummet dominerar hängande kronor och kransar. På en vägg finns bilder på olika brudpar - från då- och nutid. På en annan vägg visas en film som visar bröllopstraditioner och sånger.

Syftet med utställningen är att inspirera besökare om hur man kan utforma fester och bröllop. Och det verkar funka - med tanke på att det var många som tog fram sina kameror - även mobiltelefoner - för att ta bilder på intressanta föremål.
Utställningen pågår till den 14 mars, värt ett besök alltså.

Brudnäbb

Brudnäbbar brukar vara två eller flera finklädda barn, 4-8 år gamla, som går framför brudparet in i kyrkan. Symbol för livets gång.

Bröllopsföljet bildar en halvcirkel runt brudparet, men är brudnäbben små barn sitter de lämpligen längst fram i kyrkan där någon vänlig släkting tar hand om dem under ceremonin. Ett litet äldre barn kan ta på sig uppgiften att hålla brudbuketten då ringväxlingen ska ske om ingen tärna finns.

Näbben kan ha blomkorgar och blomster i håret. Ibland strör näbben blomblad framför sig under intåget i kyrkan.

En fråga brukar vara vem som betalar näbbens kläder. Det beror på omständighet och ekonomiska möjligheter, men också på om brudparet har något eget önskemål om finhetsgrad. I så fall bör brudparet betala, annars går det bra med enklare klädsel och då brukar näbbens föräldrar betala.
Källa: Bröllopsguiden

Visst brukar de vara söta dom små när de spatserar in i kyrkan eller vigsellokalen?
Det finns massor av söta klänningar och små kostymer som både kan köpas och hyras.
Numera finns söta näbbkläder i "vanliga" butiker som LINDEX, H&M och KAPPAHL till bra priser.
Jag personligen tycker inte om när barnen blir för uppklädda, det blir för amerikanskt.  
Här lite förslag på enkla men gulliga näbbkläder.

Nedan: kläder från Lindex shop online
samt skor från Little princess

Fodrad klänning med volangkanter nertill. Avskuren upptill med dekorativa paljetter. Knäppning bak.  249 kronor!Mönstrad klänning med kort ärm med resår vid ärmslut. Smock upptill samt avskuren upptill med dekorativt rosett fram. Knappar bak samt avskuren nertill med volangkant. Mjuk, skön bomullskvalitet.  179 kr  Byxa med strukturränder. Sidfickor och passpoalfickor bak med knapp. Reglerbart resår i midjan. Mjuk bomullskvalitet.  149 kr  Väst med strukturränder och knappar samt passpoalfickor fram. Mönstrat foder. Slejf bak med knappar. Mjuk bomullskvalitet.  149 krVita, blanka näbb/festskor i ballerinamodell. Pryds av blommor i satin med vita pärlor. Kardborrbandknäppning runt ankeln.   455 kr

Gör Leila Lindholms Bröllopstårta!



Recept på www.recept.nu

Ringen

Historien om ringen
Traditionen att bära vigselringar har sitt ursprung i romerskt rättsbruk, där ringen användes som en bekräftelse på ingångna avtal. I Svenska kyrkans vigselformulär av idag har ringen samma betydelse. Sedan 1500-talet bär vi förlovnings- och vigselringen på vänster hands ringfinger. Detta kommer troligen sig av att man under antiken i Egypten trodde att den s k kärleksvenen (vena amoris) gick direkt till hjärtat från fingertoppen på vänstra handens tredje finger.

Slät vigselring
I dag är den släta guldringen den vanligaste, men det har inte alltid varit så. I äldre tid hade ringarna ingen enhetlig form, utan de var ofta utformade med motiv av madonnor, handslag och med infattningar av stenar i hjärform. Den släta guldringen kom i samband med att kvinnan i början av 1800-talet började bära två ringar. Då etablerades seden att växla två släta guldringar vid förlovning och att brudgummen sedan ger bruden en (slät) guldring vid vigseln. Detta är ganska så unikt för Sverige.

Alliansring
Efter 1930-talet introducerades nyheter som alliansringar med briljanter (slipad diamant) och ädla stenar på skenan, efter utländsk förebild. På åttiotalet blev de riktigt populära och är så fortfarande. Alliansringen har kommit för att stanna även i vårt land.
Källa: Bröllopsguiden

Nu förtiden kan ringarna se ut lite hursomhelst och vara i annat material än bara guld, som bla
silver, titan, platina, järn eller stål.
Det  som är mest spännande är handgjorda ringar och smycken som även görs på beställning efter tycke och smak.
Min favorit är Caroline Örtenblad! som formger smycken i platina, guld och silver.
(Carolines hemsida ligger under mina länkar)

"Att formge en vigselring till ett blivande brudpar är ofta en källa till inspiration. Just genom mötet med dessa människor som jag aldrig träffat tidigare kan något helt nytt uppstå. Jag får nya idéer som jag aldrig skulle komma på annars. Det är en gåva!" -säger Caroline.

Nedan: Ringen Jaipur som är tillverkad i 21 K guld. Totalt 0.30 ct coffee diamanter.
Jaipur kan beställas i lägre karathalt och i rosé- eller vitguld samt med andra stenar. Kontakta oss för prisuppgift eller för önskad ringstorlek vid beställning.
Pris 14 550:-


Jaipur  Ringen Jaipur är tillverkad i 21 K guld. Totalt 0.30 ct coffee diamanter.    Jaipur kan beställas i lägre karathalt och i rosé- eller vitguld samt med andra stenar. Kontakta oss för prisuppgift eller för önskad ringstorlek vid beställning.   Pris 14 550:-

Vågar man bär smycken med karaktär är Elin Design nåt att sätta tänderna i
 (http://www.elindesign.com/ )
Elin gör smycken av bla järn och stål......varför inte?!?!
Prisuppgift: Kontakta Elin 

ovanliga vigselringar i järn


Vår!

Det är VÅR i luften.....! eller inte..... solen skiner iallafall.

Men på brudklännings fronten har vi skymtat vårkollektioner här och där.
Ett av de märken som jag fastnat för är EWIE OF SCANDINAVIA .
Inspirationen till kollektionen för 2010 har de hämtat från det svenska landskapet och den tidiga morgonen på ängen.
Designen är lika ren som naturens vackra enkelhet.
Varje klänning har också ett litet blått band med ett kärleksord placerat på brudklänningens insida.
Här är smakprov på deras kollektion.
Modell 10101  Empirskuren brudklänning     Material: Chiffon  Färg: Ivory    Brudklänningens siluett framhävs med bältet med pärlbroderier.  2 olika axelband medföljer, ett par raka som kan placeras långt ut på axeln och ett asymmetriskt axelband. Långt löstagbart släp som fästs högt upp på  ryggen. Band som håller BH på plats.  Modell 09204  Brudklänning med släp    Färg: Ivory  Material: Chiffon    Släpet är i chiffon och kan enkelt knytas upp bak.  Blixtlås i ryggen. Band som håller BH på plats

Modell 09206  Rymlig brudklänning som även passar en gravid brud    Färg: Ivory  Material: Chiffon    Löstagbart bälte som knäpps i ryggen. Löstagbara axelband med draperad chiffong. Flexibel modell som rymmer både en stor och liten mage.   Dolt blixtlås i ryggen. Band som håller BH på plats.Modell 09211  Jacka med lång ärm    Färg: Ivory  Material: Duchesse satin    Midjekort jacka som kan bäras till de flesta klänningarna. Knäppning fram med dolda hakar.  Lång trumpetformad ärm och en kort ståkrage.

Sko med stort S

Visst är den snygg? skon kommer från Haléns hör och häpna.
Satinmodell med dekorsömmar, hälrem och spänne. Klackhöjd ca 11,5 cm. Platå ca 2,5 cm. Ovansida i textil. Insida i syntetmaterial. Syntetsula.
Priset blygsamma  399 kr!!   Visst är den snygg? skon kommer från Haléns hör och häpna.Satinmodell med dekorsömmar, hälrem och spänne. Klackhöjd ca 11,5 cm. Platå ca 2,5 cm. Ovansida i textil. Insida i syntetmaterial. Syntetsula. Priset är blygsamma 399 kr!!      www.haléns.se

Välkommen!

Hej, Jag heter Rebecca och det är jag som är BRÖLLOPSSPANARN!
Jag bor i Sveriges mest romantiska lilla stad Sigtuna och är vansinnigt förälskad i allt som har med bröllop och fest att göra. Häng på!!!


Nyare inlägg
RSS 2.0