Banankaka med chokladmousseglasyr

Halloj! Det bästa en kan göra om bananerna blivit på tok för bruna för att äta är att baka en banankaka. Det här receptet är det bästa av alla jag provat, den där lilla skvätten kaffe gör verkligen underverk. Det blir liksom ingen distinkt kaffesmak, däremot lyfter det smaken av bananer på ett fantastiskt vis. Dessutom håller den här kakan i flera dagar, och tack vare bananerna blir den supersaftig. Jag rörde ihop en frosting som smakade chokladmousse vilken jag toppade den kalla kakan med, dock går det fint att skippa glasyren, eller göra en citron cream cheese-frosting {recept} alternativt kärleksmumsglasyr {recept}. 
 
Till en kaka:
150 gram smör, mjukt
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker 
2 st ägg 
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
4 st mogna bananer, mosade
0,5 dl starkt, kallt kaffe
 
Till glasyren:
100 gram smör
4 dl florsocker
2 msk kakao
150 gram philadelphiaost
1 dl grädde, vispad
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och vaniljsocker krämigt med elvisp, vispa sedan ner ett ägg i taget. 
2. Blanda de torra ingredienserna, mosa bananerna (i mixer eller med en gaffel) och rör ned allt (+ kaffet) i smörvispet. Blanda ordentligt så det inte är några mjölklumpar kvar.
3. Smör och bröa en rund springform, häll ner smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 30-40 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr.
4. Medan kakan svalnar, vispa ihop smör med kakao och florsocker. Vänd försiktigt ner philadelphiaosten och den vispade grädden. Rör ihop till en slät glasyr och låt stelna i kylen. Om frostingen blir för rinnig kan mer florsocker tillsättas. 
5. När kakan är kall glaseras den med frostingen, och annan garnering om en så behagar. 

Sjuhålskaka

Inspon till denna kaka hittades hos Matplatsen, dock bytte jag ut chokladtoppingen till en mer kolaaktig chokladkräm. Av den enkla anledningen att jag gillar kola. Dessutom rörde jag ner några teskedar snabbkaffepulver pga vem ogillar kaffesmak? Resultatet blev en fluffig vaniljsockerkaka toppad med en krämig kola. Smakar ännu godare med en klick grädde eller glass!
 
Till en kaka:
3 st ägg
2 dl strösocker 
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpluver
½ dl kokhett vatten (värm i micro eller på spisen!)
 
Chokladkolakräm:
100 gram smör
½ dl strösocker
3 msk ljus sirap 
½ tsk vaniljpulver (om du istället använder vaniljsocker, he ner det efter att krämen kokat, annars smakar det bränt!)
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 tsk vetemjöl
3 msk kakao
1-2 tsk snabbkaffepulver
 
1. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Vispa riktigt länge -då blir kakan högre. Blanda försiktigt ner vetemjöl och bakpulver samt det varma vattnet. 
2. Smörj och bröa en rund springform (tippar på att min var kring 22 cm) och häll ned smeten. Grädda på 175 grader i ungefär 20 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr för annars sjunker bara kakan ihop när den tas ut. Låt svalna lite så du inte bränner dig, gör sedan hål i kakan med ex äppelurkärnare eller med vanlig kniv. Ju fler hål desto fler goda gömmor med chokladkräm!
3. Smält smöret, rör ned alla de övriga ingredienserna. Låt koka i ungefär 10-20 minuter på svag värme. Den ska tjockna, men behöver inte klara ett kulprov då smeten stelnar i kylen. Häll över kakan, garnera med kokos och låt svalna helt. Låt vila i kyl över natten, servera med ex glass eller grädde. 
 

Chokladtårta 2.0

Hej igen. Nu var det sisådär ett och ett halvt år sedan sist, och en hel del saker har ju hunnit hända. Blad annat så har jag har flyttat från lilla Umeå till stora Stockholm (och lärt mig den gyllene regeln aka ~stå på höger sida i rulltrappan~), jag har fått ett kusinbarn <3 och börjat plugga på universitetet. På bakfronten har det dock hänt desto mindre, det få ting jag bakat är saker som redan finns här i arkivet. Men, nu har jag med hjälp av en superfin person bakat världens bästa chokladtårta. Den blev så himla knäppt god, lova att prova baka denna alltså!
 
 
Till en tårta:
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1.5 dl kakao
3 tsk bakpulver 
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg 
2 dl mjölk
1 dl olja (ex raps)
2 dl kokande vatten
 
Frosting:
1.75 dl mjukt smör
2 dl kakao
4-5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1.5 dl mjölk
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman socker, vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.  
2. Blanda ner äggen, mjölken och oljan uder vispning med elvisp. Vispa tills smeten är fluffig och slät, ca 3 minuter. 
3. Koka upp vattnet, rör sedan ned det i smeten med en slickepott. Smörja och bröa en form, häll ned smeten och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter. Prova med en sticka, jag lät kakan vara lite klibbig i mitten men om du vill kan du såklart låta den bli helt torr också. Smaksak!
4. Ta ut kakan och låt den svalna helt. Under tiden kan du göra frostingen, vispa samman smöret med de övriga ingredienderna. Använd elvisp och vispa tills krämen är fluffig. Bred frostingen på och runtom kakan, vi garnerade med vetepuffar och florsocker men det gör en ju som en vill! 

Saftig mjuk pepparkaka med äpple

En av mina favoritkakor så här i juletider är mjuk pepparkaka. Jag använde min farmors klassiska recept, men rev dessutom ner två finrivna äpplen i smeten för att addera extra smak och saftighet. Kakan toppades sedan med en krämig limefrosting och slutresultatet blev riktigt smarrigt!
 
 
Till en kaka behövs:
2 st ägg
1,5 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker (farin, rårör eller annat brunt socker fungerar nog lika fint)
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ msk pepparkakskryddor
1 tsk kanel
2 finrivna skalade äpplen
100 gram smält smör
1 dl filmjölk (skulle tro att mjölk/gräddfil/cremefraiche funkar bra också)
 
Limefrosting 
150 gram cream cheese
90 gram mjukt smör
4-5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av ½ lime
 
1. Vispa ägg, muscovadosocker, strösocker och vaniljsocker vitt och fluffigt med elvisp. Blanda alla de torra ingredienserna i en separat bunke. 
2. Skala, kärna ur och finriv äpplena. Smält smöret och blanda ner filmjölken. Rör ner smöret, äpplen och mjölblandningen i äggvispet. Blanda ordentligt. 
3. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, min är omkring 22cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i omkring 40 minuter. Prova med en sticka, den ska vara torr! Låt svalna.
4. Vispa ihop cream cheese och smör med elvisp. Tillsätt florsocker tills dess att frostingen är fast. Tvätta limefrukten noga, riv ner ungefär hälften av dess skal samt vaniljsockret. Låt stå i kylen tills dess att pepparkakan är helt kall, annars smälter glasyren. 
5. Dela kakan i två delar, bred hälften av frostingen på ena botten. Lägg på den andra delen och glasera. Dekorera efter eget behag!

Världens godaste morotskaka

Morotskaka är min favorit bland alla de kakor, bakverk och efterrätter som finns, så jag har provbakat många olika varianter i sökandet efter det perfekta receptet. Och jag har kommit fram till att min mor har det allra bästa receptet i sin bakpärm!  Den här kakan blir saftig, hög och räcker till många bitar. Dessutom är glasyren nästan ännu godare än själva kakan! 
 
Till 1 kaka:
4 st ägg
350 gram gram finrivna morötter
2,25 dl neutral olja, jag brukar använda rapsolja
4,5 dl vetemjöl
4,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1-2 msk malen kanel
En nypa salt

Glasyr:
150 gram philadelphiaost
60 gram mjukt smör
5 dl forsocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
1. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker, salt och kanel i en annan bunke. Blanda sedan ner de rivna morötterna i mjölblandningen.Rör ner oljan i äggvispet och tillsätt sedan mjöl/morotsblandningen.
2.  Blanda ordentligt med en slickepott. Smöra och bröa (gärna med kokosflingor!) en rund form med löstagbarkant, ca 22cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen (165grader) i ca 50minuter. Prova med en sticka, kakan ska vara torr. Låt sedan kakan svalna. 

Glasyr
Vispa det mjuka smöret, florsocker och vaniljsocker krämigt med elvisp. Tillsätt philadelphiaosten och vispa sedan fluffig och krämig. Låt stå i kylen under tiden som kakan svalnar, glasera inte förrän den är helt kall. (annars finns risken att glasyren smälter!)

Morotskaka

Om jag var tvungen välja en enda kaka som jag måste äta livet ut skulle det bli morotskaka. I det här receptet används morotspuré istället för rivna morötter, vilket gör att kakan blir saftigare. Men det allra viktigaste för att få en god morotskaka är att bre på ett tjock lager glasyr. Glasyren är ju det godaste av allt!



Till 1 kaka:
4 st medelstora morötter eller ~3dl morotspuré [hittas på barnmatshyllan, vet att b la Semper har färdig puré]
3½ dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 msk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
1½ dl rapsolja
ev. 2 dl grovt hackade valnötter

Glasyr:
150 gram philadelphiaost
50 gram mjuk smör
3-4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

1. Smörj och bröa en rund bakform [med kokosflingor.] Skala morötterna och dela i mindre slantar. Koka mjuka och mixa sedan till puré i matberedare. Låt svalna.
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda alla torra ingredienser separat[vetemjöl, salt, bikarbonat, kanel & vaniljsocker.] Blanda försiktigt ner i äggvispet tillsammans med oljan. Vänd ner morotspurén och blanda till en slät smet.
3. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 40min på 175graders ugnsvärme. Prova med en sticka. Jag brukar låta min kaka få vara lite kladdig i mitten, och tar därför ut den innan stickan är helt torr. Vill man inte ha den kladdig är det bara att låta den gräddas några minuter till. Då ska stickan bli helt torr.
4. Vispa philadelphiaost och smör krämigt, tillsätt sedan florsocker och vaniljsocker. Låt stelna i kyl under tiden som kakan kallnar. Glasera morotskakan med frostingen då den är helt sval. Förvara i kylen.

Chokladbanankaka med frosting

Hej igen och ursäkta för den väldigt sega uppdateringen. Men det har varit mycket annat just nu, främst i skolan, och jag har inte hunnit baka en enda liten kaka. Men nu så har jag just svängt ihop en chokladbanankaka av några övermogna bananer som jag toppade med en vaniljfrosting. Blev väldigt kladdigt och gott, testa!


Till 1 kaka:
3 dl strösocker
100 gram mjukt smör
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2-3 st mogna bananer
½ dl mjölk
100 gram hackad choklad [mjölk eller mörk]

Frosting:
125 gram philadelphiapost
60 gram mjukt smör
150 gram florsocker
2 tsk vaniljsocker

1. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel och rör ner i smeten.
3. Mosa bananerna och rör ner tillsammans med mjölk och hackad choklad.
4. Häll smeten i smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter på 175graders värme.
5. Jag gräddade kakan i ca 55 min, och då blev den en aning geggig i mitten -som jag vill ha den! Låt svalna.
5. Rör färskost, florsocker, vaniljsocker och smör fluffigt med elvisp. Bred på kakan när den är kall och dekorera efter smak!


Mammas äppelkaka

Om någon undrar varför det bara bloggas om äppelkakor här så beror det på att mamma köpte fem paket vaniljvisp för typ 20kr på ica, kort datum ni vet. Och jag älskar vaniljsås och tillsammans med en bit äppelkaka är det typ godaste fikat! Så här kommer i alla fall ännu ett äppelkaksrecept som funnits i mammas receptpärm så länge jag kan minnas och det kan vara det bästa äppelkakereceptet också, blir en sådär supermjuk och saftig äppelkaka.

Till 1 kaka:
100 gram mandelmassa
3 st ägg
1.5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 gram smält smör
3-4 äppel, skalade och klyftade
Malen kanel
Socker


1. Smält smöret & låt det svalna. Riv mandelmassan fint och blanda ner äggen, ett i taget. Vispa ned sockret med elvisp. 
2. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke, vänd ner i äggvispet. Tillsätt sedan smör och mjölk.
3. Skala och klyfta äpplena, rulla dom sedan i socker och kanel. Lägg ungefär hälften av äppelklyftorna i botten på en smord och bröad form med löstagbar kant.

4. Häll 1/3 av smeten i formen och fördela ut ca hälften av de kvarvarande äppelklyftor ovanpå.

5. Täck med ett lager smet, lägg på de sista äppelklyftor och häll slutligen på resterande smet.

6. Grädda kakan på 175 graders ugnsvärme i ca 35minuter, mitten av ugnen. Låt svalna, pudra över florsocker och servera med glass, vaniljvisp eller grädde, mums!


Bär & äppelkaka

Här kommer ett recept jag tycker ni ska prova om ni ha några blandade bär på lut i frysen. Vi hade jordgubbar, röda/svarta vinbär och de bären samt ett par skalade äpplen blev tillsammans med en sockerkakssmet en urgod, saftig kaka som passar prefekt med en klick vaniljvisp eller vaniljglass.

Till en kaka:
50 gram smör
2 st ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ev. rivet skal av ½ citron
1 dl mjölk [helst 3%]

Fyllning:
2 äpplen, skalade och delade i bitar, rullade någon msk socker & någon tsk malen kanel
2 nävar blandade [frysta] skogsbär, jag tog jordgubbar och röda/svarta vinbär

1. Smält smöret. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Ett tips för att få en fin sockerkaka är att vispa ägg och socker riiktigt pösigt, kakan blir högre och bättre då!
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och citronskal [om så önskas] i en separat bunke. Rör ner blandningen i äggvispet.
3. Tillsätt matfett och mjölk. Rör om tills smeten är jämn med en slev/slickepott. Häll i en smord och bröad form med löstagbar kant.
4. Strö bär och äpplen [rulla äppelbitarna i socker & kanel innan] över kakan och tryck ner dom lite lätt i smeten.
5. Grädda mitt i ugnen i 175graders ugnsvärme i ca 35 min.

Banankaka med choklad

Jag har inte glömt min bakblogg (även om man kan tro det!) utan bara tagit en bakpaus. Det har blivit väldigt lite bakat för mig under en dryg månad eller så men nu känner jag att jag börjar komma igång igen då jag gjort två banankakor på en och samma vecka! Vi hade (för ovanlighetens skull) många prickiga bananer hemma och finns det egentligen något bättre än att göra smarriga banankakor av hela rubbet? ;) Jag testade två olika recept och enligt mig blev denna bäst:





Till 1 kaka:

75 g smör
2 1/2 dl socker
3 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel
2 ägg
2 mogna bananer
100 g choklad (jag använde marabou mörk choklad 55%)
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat


Gör så här:

Smält smöret och låt svalna. Blanda det med socker, mjölk, salt, vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna.

Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Hacka chokladen. Blanda ihop mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem.

Häll blandningen i bröad form med löstagbar botten (jag använde en avlång form, bör rymma kring 1.5liter) Grädda i 30-40 minuter, 175°C. Den ska vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig!

 

Grundreceptet kommer från denna fina matblogg {länk}


Citron & russin morotskaka

Det här är mitt favortirecept på morotskaka eftersom kakan blir så otroligt saftig och god! Dessutom är den enkel att göra, det enda besvärliga är väl att riva moröterna -vilket jag ofta brukar överlåta till någon annan i familjen:)))


Jag bakade kakan i en rund hålforn denna gång, jag tyckte det blev lite roligare på det viset


När jag skulle fota kakan hade lillebror redan tjuvsmakat en liten bit av den, vilket ni kanske ser?


Insidan ser ut såhär ↑

Till 1 kaka:
75 gram smör/margarin
2 dl strösocker/farin/rörsocker (om du vill ha en fylligare smak kan du använda ett brunt socker)
2 tsk vaniljsocker
3 st ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
0.5 tsk salt
0.5-1 dl russin (beroende på hur mycket russin du vill ha i kakan)
Rivet skal av knappt 1 citron
ca 3-4 fint rivna morötter (4 dl)

Frosting:
200 gram cream cheese
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
0.5 msk citronsaft

Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. Blanda samman de torra ingredienserna, vänd ner dem i äggvispet. Blanda även ner citronskal, russin och morötter. Fyll en rund hålform som rymmer ca 1.5-2 liter (smord och bröad) med smeten. Grädda längst ner i ugnen i ca 25-30 minuter på 200 grader. Kolla med en sticka om den är klar. Stickan ska vara torr.
Blanda samman alla ingredienser till glasyren med en elvisp. Bred över morotskakan när den svalnat.
Dekorera med ex kanel, citronskal eller flagnad mandel om du vill.

Såklart kan du göra en rund kaka, häll då smeten i en rund form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Grädda på samma vis som det står ovan.

Morotskaka

Ännu ett recept på morotskaka, vilket kan vara mitt favoritrecept. Den blir så hiiimla saftig, och så har den världens godaste smak av både citron och kanel. Lova att prova!


Till en kaka:
75 gram mjukt smör
2 dl strösocker (eller farinsocker om du vill ha en fylligare smak)
1 tsk vanlijsocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
1.5 tsk mald kanel
Rivet skal av en halv citron
1 dl russin
ca 3-4 fint rivna morötter (4 dl)

Frosting:
200 gram cream cheese
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
0.5 msk citronsaft

Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning. Blanda samman de torra ingredienserna, vänd ner dem i äggvispet. Blanda även ner citronskal, russin och morötter. Fyll en avlång bakform som rymmer 1.5 liter (smord och bröad) med smeten. Grädda längst ner i ugnen i ca 30-35 minuter på 200 grader. Kolla med en sticka om den är klar. Stickan ska vara torr.
Blanda samman alla ingredienser till glasyren med en elvisp. Bred över morotskakan när den svalnat.
Dekorera med kanel, citronskal eller flagnad mandel om du vill.

Såklart kan du göra en rund kaka, häll då smeten i en rund form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Grädda på samma vis som det står ovan.

Tigerbanankaka med kokos och choklad

Här kommer ett tredje recept på banankaka och denna gång gjordes kakan utan kaffe men istället med vanilj, kokos och choklad. Blev väldigt gott vill jag lova!

 

Till en kaka:
50 g smör
2-3 mogna bananer
1 ½ dl strösocker
1 ägg
4 msk grädde
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpuler
½ tsk bikarbonat
3 msk kakao
1 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form. Smällt smöret och låt svalna. Mosa 2 bananer med sockret. Rör i ägg, smör och grädde. Blanda vetemjöl, bikarbonat och bakpulver och rör ned i smeten. Häll en tredjedel av smeten i en annan skål och blanda i kakao. Rör ned kokos och vaniljsocer i den ljusa smeten. Varva den ljusa och den mörka smeten i din form. Skiva eventuellt en tredje banan ovanpå kakan. Strö över 2 msk kokosflingor. Grädda kakan under ca 30 minuter i mitten av ugnen! 


Mandelmorotskaka

Ett lite annorlunda recept på morotskaka innehållande finmalda nötter istället för smör eller olja. Kakan blir väldigt saftig och får en somrig smak av citron. Om man inte tycker om citron kan man enkelt byta ut skalet mot ex 1-2 tsk malen kanel.

 

Till en kaka, ca 10-12 bitar:

200 g morötter
200 g mandel, skållad och skalad
Rivet skal av en citron
4 ägg
1 krm salt
2 dl strösocker
1 3/4 dl vetemjöl (kan bytas ut mot 1 1/4 dl potatismjöl för en glutenfri kaka)

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finriv morötterna, kör mandeln i matberedare tills den blir till ett fint smul. Vispa äggvitor och salt till en fast maräng. Vispa gulor och socker till en luftig smet. Blanda mandel och mjöl, rör ner detta i äggulorna. Rör i morot och citronskal. Vänd i äggvitan. Smörj en form med löstagbar botten (ca 24 cm). Häll i smeten och grädda kakan mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.


Topping till en kaka:

200 g philadlephiaost

1-2dl florsocker

90g mjukt smör

1msk vaniljsocker

1msk pressad citronsaft

 

Garnering:

Skivad lime

 

Vispa ihop ingredienserna till toppingen med en elvips och bred den över kakan. Garnera med skivor av lime.

 

Orginalreceptet kommer från denna fina blogg. Sedan har jag ändrat om receptet en aning.


Banankaka med frosting

En saftig banankaka med en krämig vanilj- och limefrosting. Supergott! Grundreceptet kommer från Leilas bok "A piece of cake", men jag uteslöt pecannötter och tillsatte lite kaffe, för att det är så gott!




Till en kaka:
150g smör
1dl strösocker
1½dl florsocker
1½tsk vaniljsocker
4 mogna bananer
2 ägg
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1nypa salt
½tsk kanel
ca ½ dl starkt, kallt kaffe

Vanilj och limefrosting:

120g cream cheese
50g mjukt smör
1½ dl florsocker
1msk limesaft
Rivet skal från ½ lime
2tsk vaniljsocker

Garnering:
3msk kokosflingor

Vispa ihop smör, strösocker, florsocker och vaniljsocker. Mixa bananerna till puré i en mixer (eller mosa dem med en gaffel) och vispa ner i smörblandningen. Tillsätt äggen. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan försiktigt ned det i den andra smeten. Rör tillsist ned kaffet. Häll smeten i en smord och bröad (gärna med kokos) avlång bakform. Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter, 175 graders ungsvärme. Prova med en sticka, kakan ska vara torr. Låt svalna.

Vispa ihop alla ingredienser till glasyren och bred på kakan när den svalnat helt. Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna (det går fort, akta så kokosen inte bränns.) och strösla sedan över den glaserade kakan.

Banankaka med kaffe

Det här kan vara det bästa receptet på banankaka nånsin! Jag fick det av farmor för längelänge sen, men jag har aldrig hittat något annat recept på banankaka som blir lika saftig som detta. Dessutom går det snabbt att göra, så har du har ett par prickiga bananer hemma bakas denna kaka bums!


Till en banankaka:

150g smör
2dl socker
1msk vaniljsocker
2st ägg
5dl vetemjöl
1tsk bikarbonat
2tsk bakpulver
4st mogna bananer
½dl starkt kaffe, avsvalnat
Sätt ugnen på 175grader.
Visa (använd elvisp, mycket enklare) smöret med socker och vaniljsocker, knäck ner äggen, ett i taget. Fortsätt sedan vispa ett tag så det blir blandat och lite fluffigt!
Därefter blandar du vetemjölet, bikarbonatet och bakpulvret för sig i en annan skål.
Mosa bananerna med en gaffel i en tredje skål.
Blanda sedan ner mjölblandningen och bananerna i sockervispet.
Häll ner kaffet och blanda ihop. Häll ner smeten i en smord och bröad form. Använder man en rund bör den vara 26cm i diameter, den växer i ugnen! Använder man en avlång "sockerkaksform" (som jag gjorde denna gång) ska den rymma kring 1.5liter. Inte mindre alltså, då kommer det jäsa över!
In i ungen i 40-45 min i nedre delen av ugnen. Kolla om den är klar med en sticka, den ska inte vara geggig!

Klart!

Mammas morotskaka

Detta är det bästa receptet på morotskaka. Saftig och med en supergot glasyr! Det enda jobbiga egentligen är att skala och riva morötterna, resten går som en dans.



Det här blir en riktigt stor kaka som räcker till många. Vi serverar den alltid på kalas och det är den självklara vinnaren av alla kakor på kalaset! Prova, prova, prov!

Till 1 stor kaka:
4 ägg
350g gram finrivna morötter
2 1/4dl neutral olja (jag använder rapsolja)
4½dl vetemjöl
4½dl strösocker
1tsk bakpulver
1tsk bikarbonat
1tsk salt
1-2msk malen kanel
1tsk kardemumma

Glasyr:
150g cream cheese
½dl mjkt smör
2-3dl forsocker
1msk vaniljsocker

Kaka:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Blanda sedan ner morötterna i mjölblandingen. Rör sedan ner olja i äggvispet och tillsätt sedan mjöl/morotsblandningen. Rör runt med en slickepott. Smöra och bröa en runt form med löstagbarkant, ca 24cm i diameter. In i ugnen i 50minuter (eller mer, prova med en sticka, kakan ska vara torr!) på 165graders ugnsvärme, nedre delen av ugnen.

Glasyr:
Vispa ihop alla ingredienser till glasyren med en elvisp. Glasera kakan när den svalnat.

Kaka med kokostäcke

Mjuk sockerkaka med vaniljsmak täcks av en knäckig kokostopping. Supergott!


Denna kaka bakade jag idag. Recepte kommer från mammas receptbok. Resultatet blev väldigt gott trots en väldigt lite ansträngning från min sida.

Sockerkaka:
150g smör (ej smält!)
2½dl strösocker
2ägg
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1½dl mjölk

Kokostäcke:
60g smör
2dl socker
1dl ljus sirap
1dl vispgrädde
3½dl riven kokos

Vispa ihop smör och socker med elvisp tills det blir lite pösigt. Tillsätt sedan ett ägg i taget under vispning. Vispa fluffigt och vitt. Blanda ihop vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker. Rör sedan ner i smör/sockerblandningen. Blanda sedan ner mjölken. Smöra och bröa en liten långpanna (kring 20x30cm) och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter på 175grader.

Medan kakan gräddas, smält smöret till kokostäcket. Tillsätt alla andra ingredienser. Låt sjuda någon minut under omrörning. Bred sedan glasyren på kakan (just när du tagit den från ugnen) och stoppa sedan in kakan i ugnen igen. Grädda nu i ca 10min i mitten av ugnen, 175grader.