Print on Demand

Den digitala epokens teknik


Huvudsidan


Vad är Print on Demand?  
 

Print on demand är ett begrepp som vuxit fram i takt med att nya trycktekniker och överföringsmetoder sett dagens ljus. Datatekniken har tillsammans med effektiva metoder för att snabbt och enkelt flytta text och bild från tankesmedjorna till papperet, gjort det möjligt att alla medborgare som ägnar sin fritid till att frambringa tankar och meningar i text, också kan publicera sina alster i bokform, utan att det behöver kosta en smärre förmögenhet.
Print on Demand är just att beställa precis så mycket som man räknar med att behöva under en kortare tid.

   
 

Enkelt uttryckt kan man säga att det som skiljer print on demand från traditionellt boktryckeri vad avser ekonomi/teknik är att print on demand på ett eller annat sätt överför texten direkt från datorn till pappersarket. Blad för blad, tills hela trycksaken är klar. Traditionellt boktryckeri med offset innebär ju annars att man först måste ta fram plåtar som innehåller ett antal boksidor på stora papper, ex. 16 stycken, som sedan viks och tillsammans med övriga papper till sist bildar den bok som trycks. Eftersom det förutom plåtframställning går åt tid till att byta, ställa in, rengöra pressarna etc, går det åt en hel del arbetstid före och efter att den egentliga produktionen kan börja.

   
 

Vi kan således något förenklat säga att "traditionellt boktryckeri" har höga arbetskostnader och lägre materialkostnader medan "Print on demand" har mindre arbetstidskostnader men högre materialkostnader. Kapitalkostnaden skiljer sig också en hel del även om dyra print on demand anläggningar kan kosta åtskilliga miljoner. Allt kan vara en sanning med modifikation.

   
 

Oavsett om böcker trycks med offset eller print on demand måste texten bearbetas i en dator där det bestäms hur den ska ligga och se ut på satsytan. Sen kan i princip detta direkt tryckas ut som en print on demand bok men vid offset återstår som sagt mycket arbete.

   
 

Från början byggde "print on demand" mest på laserteknik men idag finns allt från pulveroffset, inkjetteknik och hybridformer. Kostnaden för trycksvärtan är betydligt högre än för offset. Vid laserteknik blir pappersval mer kritisk. Omslagskostnader vid så små volymer är ett annat problem. Därför tillhandahåller många inte färgomslag annat än som särskild beställning. Dessutom saknar omslagen något slag av skydd. Så kallade vanliga böcker har alltid någon form av lack eller i bästa fall laminat. Böcker som saknar detta bli nästan omgående skadade och ser snabbt solkiga ut. En annan ännu viktiga faktor är den urusla inbindningsmetod som vanligtvis görs med smältlim direkt på obearbetat papper. Det garanterar att boken likt en amöba vid första läsningen har multiplicerat sig själv i ett okänt antal böcker. En annan kritik har varit vissen layout och tråkiga omslag som ser billiga ut. Sammantaget gör detta skäl för det mindre smickrande epitetet "Junkbooks". FörlagsTryckeriet Vitterlekens böcker har dels laminerade omslag samt två olika inbindningsmetoder. Dels en syper stark som tekniskt går att göra på böcker upp till ca 250 sidor. Dels en limbunden men där ryggen är fräst så att limmet kan bita tag i papperet och det går faktiskt att limma böcker på upp till 1000 sidor.

 

Sammanfattningsvis kan man säga att vid större volymer lämpar sig offsettryck bäst då den låga materialkostnaden snabbt minskar styckpriset per bok trots den relativt sätt mycket högre kostnaden för arbetet. Omvänt kan man säga att vid små volymer är print on demand det enda alternativet då den högre materialkostnaden, styckpriset per bok, utslaget på den mycket mindre hanterings och arbetskostnaden ger överkomliga böcker för konsumenten.
Vi tänker oss att ni går till en traditionell boktryckare med 20 000 kronor. Ni frågar hur många böcker som ni kan få för detta pris. Jag är ledsen säger vår "Gutenbergare" det bidde nästan "en"bok. Pengarna räckte inte till det "turnover" som måste till för att en offsettryckare i bokbinderibranschen ska kunna komma fram till ett slutresultat.
Vid print on demand så kan du få ett par hundra böcker beroende på format och sidor etc. för samma belopp. Alltså skillnaden blir mellan ingenting och en hel del.
Å andra sidan om du lägger en större hacka kan offsettryckare dränka dig med ett antal kartonger med tusentals böcker. Böcker som tyvärr i många fall kommer att samla damm i någon garderob eller i värsta fall tas om hand av inkassoföretaget.

   
 

För den som ändå räknar med att det går att sälja sin bok, fast kanske mer blygsamt, så är skillnaden att med print on demand går det ganska snabbt att komma igång med att få inkomster. Till att istället få vänta ett antal år vid offset tryckning då den större skulden först ska betalas innan böckerna genererar inkomster.

 

 

 

Går det att beställa en eller två böcker? Ja, det går utmärkt. Det kan vara omöjligt att förutse hur snabbt och hur många som kommer att vara intresserade att köpa just din bok men då boken nu är framtagen och finns sparad på skiva är det bara att återkomma när som helst med efterbeställningar. Sanningen är nog att i de allra flesta fall kan vem som helst snart få tillbaka sina utlägg genom att sälja sin bok till vänner och bekanta. Och vem skulle inte tycka att det var trevligt att få köpa barnbarnens egenhändigt skapade litterära verk, eller farmors osv.