Ljusskola - Vi reder ut begreppen lux, lumen, watt etc.

I denna ljusskola presenterar vi grundläggande ljustermer och teknisk information om ljus som är viktigt att känna till vid belysningsplanering och ljussättning av butiker, restauranger, privata hem, hotell etc.

Vi ger dig en grundlig genomgång av det som vi tycker är bra att veta när man pratar belysning och ljus. Guiden är skriven av Xcen, ett ljusföretag som arbetar med armaturer och säljer belysning för inbyggnad och tak i offentlig miljö. Xcens egna ljusskola hittar ni här

Söker du snygga LED-lister och spotlights till ditt hem? Läs guider eller köp belysning på Ljuskoncept.se


Beskrivning av ljuskällor

Nedan går vi igenom vanliga belysningstermer som används för att beskriva ljuskällor. De flesta av dessa begrepp finns presenterade på lampans förpackning.

Ljus info på led lampa

Ljuskälla

Själv källan där ljuset kommer ifrån i en belysningsarmatur. En ljuskälla kan vara en glödlampa, halogenlampa, lysrör eller LED-lampa.

I många äldre armaturer har man en utbytbar ljuskälla. Med LED-teknikens intåg har det blivit vanligare med fast ljuskälla. D.v.s. det går inte att byta ljuskällan utan man måste byta hela armaturen om den går sönder. Det är egentligen inte så farligt då dessa fasta LED-ljuskällor har livslängder på runt 50 000 timmar. Med fasta LED-ljuskällor så behöver du inte springa och byta trasiga glödlampor, utan det ska vara underhållsfritt, i väldigt många år.

Effekt

Indikerar hur mycket energi en ljuskälla förbrukar. Effekt anges i watt, W. Belysning med LED har blivit väldigt populärt då dess effekt är förhållandevis låg och därmed energieffektiv vilket sparar mycket i elkostnader. Till exempel: en traditionell glödlampa är på 60W medans en LED glödlampa som ger samma ljus är på endast 10W. Har man då stora lokaler eller utrymmen som ska belysas så kan du spara in väldigt mycket pengar på att byta armaturerna till LED.

Ljusflöde

Ljusflöde anges i lumen (lm). Ljusflödet är den totala mängden energi som omvandlats till ljus som kan uppfattas av ögat. Lumen är det vanligaste måttet som används för att beskriva hur stark LED-belysning är. Tidigare för glödlampor användes effekt (Watt) för att beskriva hur starka glödlamporna var, men nu används istället lumen. Nedan finns en jämförelsetabell mellan watt och lumen. 

Ljusutbyte

Ljusutbyte är måttet på en ljuskällas effektivitet och talar om hur effektivt en ljuskälla omvandlar el-energi till ljus. Ljusutbytet anges i lumen/watt, lm/W. Eftersom man ofta vill ha ett visst ljusflöde på en plats eller i ett rum, så har ljusutbytet stor betydelse för energiförbrukningen och därmed även för elkostnaden. Kan man få ut mer lumen per watt så kan man minska el-förbrukningen. Dock skall man inte bara kolla ljusutbytet när man väljer ljuskälla. Många andra faktorer spelar roll för att få rätt ljus för ändamålet. Till exempel ljusfärg, ljusspridning, utseende på armaturen etc.

Ljusutbyte = Är förhållandet mellan en ljuskällas ljusflöde och effekt.

Jämför lumen per watt mellan olika ljuskällor
Ljuskälla Effekt Lumen Lumen per watt
35W MR16 Halogenlampa  35W  400lm 12 lm/W
4W MR16 Ledlampa  4W  260lm 65 lm/W
50W GU10 Halogenlampa  50W  500lm 10 lm/W
5W GU10 Led lampa  5W  360lm 74 lm/W
36W Lysrör T8 36W  3350lm 93 lm/W
21W Lysrör T5  21W  1900lm 92 lm/W
70W Metallhalogen 70W  6300lm  90 lm/W
60W Glödlampa  60W  700lm 12 lm/W
10W Led glödlampa  10,5W  800lm 80 lm/W

I denna artikel på xcen.se kan ni läsa mer om hur många lumen lysrör ger

Ljusstyrka - Candela

Candela är måttet på en ljuskällas ljustyrka i en viss riktning från ljuskällan. Jämför med lumen som tittar på ljusstyrkan i flera riktningar från ljuskällan.

Ljusstyrning med Casambi

Casambi är ett populärt, trådlöst ljusstyrningssystem för belysning i offentlig miljö. Det är enkelt att koppla in och användarvänligt när det kommer till att tidsprogrammera ljusscener eller animera ljuset. Påminner om Plejd fast med lite mer avancerade alternativ och lösningar. Det går till exempel bra att synkronisera flera olika typer av armaturer, exempelvis LED-lister, spotlights och downlights. 

Spridningsvinkel

Definition: Spridningsvinkel är vinkelområdet inom vilket ljusstyrkan  är minst 50% av maxvärdet. Men även utanför detta området ger alltså lampan ett ljusfält, dock inte lika starkt.

Spridningsvinkel är mest intressant för lampor som används för spotbelysning, men också när man skall beräkna hur många lampor som behövs för att ge jämnt ljus över en stor vägg.

Spridningsvinkel anges i grader. Spridningsvinkel 10 grader ger en small ljuskägla medan 60 grader ger en bred ljuskägla.

Färgtemperatur

Färgtemperaturen mäts i kelvin och beskriver vilken ljusfärg ljuset från ljuskällan har. Vanliga ljusfärger är:

Jämför färgtemperaturer ljus

Skall man satsa på ett säkert kort så rekommenderar vi 3000K till alla typer av lokaler. Den ligger så pass nära varmvitt och normalvitt ljus så det är svårt att gå fel där. Samtidigt om man verkligen är ute efter en speciell känsla så blir valet av ljusfärg ännu viktigare.

Denna video ger lite introduktion till hur ett rum ser ut med olika färgtemperaturer på ljuset.

Färgåtergivning - Ra

Färgåtergivning anges med Ra vilket talar om hur bra ljuskällan återger färger. Ra index anges i en skala från 0-100. 

Ra = 100 perfekt färgåtergivning
Ra > 90 Utmärkt färgåtergivning
Ra > 80 Bra färgåtergivning
Ra < 80 Dålig färgåtergivning

Till vänster färgåtergivning under 50, mitten 70, till höger färgåtergivning över 90.

Livslängd

Livslängden på en ljuskälla eller ledbelysning beskriver antalet timmar som just den typen av ljuskälla i genomsnitt lyser. En av de stora fördelarna med led tekniken är att led lampor har mycket längre livslängd än glödlampor och halogenlampor. Ofta mer än 30 000 timmar vilket motsvarar många många år med tända lampor. Därmed sparas inte bara elkostnader med led lampor, utan också underhållskostnaderna minskar eftersom man inte behöver byta ljuskällor och armaturer så ofta. Särskilt viktigt om armaturerna är monterade högt upp eller otillgängligt på andra sätt.

Ljuskälla Livslängd  
60W glödlampa 1 000h  
50W GU10 halogenlampa 3 000h  
70W PAR30 halogenlampa 3 000h  
21W T5 lysrör 19 000h  
18W T8 lysrör 8 000h  
10W LED glödlampa 25 000h  
5W GU10 LED lampa 25 000h  
LED Downlight  50 000h  
LED-list, LED-strips, LED-slang  50 000h  
LED spotlight på skena 50 000h+  
LED panel för kontor 50 000h+  

 

Övriga belysningstermer

Lux

Lux är lumen per kvadratmeter. Det beskriver alltså hur ljus det är på en plats i ett rum. Och det är ju många parametrar som påverkar det värdet. Alla armaturer, dagsljus från fönster etc.

Det finns många riktlinjer på hur mycket lux som behövs för att utföra olika typer av aktiviteter. Sådana riktlinjer används bland annat för att ställa krav på belysning när nya lokaler byggs. De används också vid belysningsplanering och ljussättning av till exempel butiker, hotell, restauranger och arbetsplatser. Här är några exempelvärden från Energimyndigheten:

Lokal Rekommenderat luxvärde
Korridor 200 lux
Kontor 500 lux
Sporthall 500 lux
Bilgarage 100 lux
Butik 500 lux
Stormarknad 800 lux
Lager 300 lux
Industri Grov 300 lux
Industri Fin 750 lux

På xcen.se finns en artikel som mer beskriver hur man ljussätter ett kontor. Vilka ljusnivåer som behövs och vilka armaturer man kan använda. 

För att beräkna hur många armaturer som behövs för att uppfylla vissa lux-tal i en lokal och för att se hur ljuset i en lokal kan bli så finns det en rad olika ljusberäkningsprogram som kan användas. Ett måste-verktyg för ljusdeisgners. 

 

Spänning och transformator

I våra vägguttag har vi i Sverige spänningen 230V. De flesta olika typer av led belysning använder en annan spänning än 230V. Därför behövs en transformator som omvandlar från 230V till den spänningen som lampan behöver, till exempel 12V eller 24V vilket är vanligt hos led lister.

Transformatorn som omvandlar från 230V till önskad spänning kallas ibland också för driver, trafo, don, aggregat.

Många färdiga ledarmaturer har inbyggda transformatorer som man aldrig ser, medans till andra belysningar så sitter transformatorn på sladden mellan lampan och vägguttaget. 

De flesta spotlights och armaturer kommer med medföljande transformator. Men till LED-strips och LED-lister måste man ofta köpa transformator/driver separat. LED-strips behövs även monteras i aluminiumprofil / LED-profil för att få till en snygg installation. Det är inte helt lätt att välja rätt transformator till LED-belysning. Prata med Xcen så hjälper vi till att välja rätt transformator till ert ledprojekt.

LED-belysning Xcen
Ljusskolan är skapad av Xcen AB som jobbat med belysning  i över 30 år.

LED-listerSpotlights LEDDownlightsLED-panelerSkyltbelysning

Räkna ut antal armaturer

Räkna ut antal armaturer som behövs baserat på dina mått och syftet med belysningen. Ett smart verktyg som ger dig rimliga förslag direkt!

Planera strömskenor

Bygg ihop ditt eget skensystem för spotlights och få hjälp med att förstå vilka delar som behövs. Ett perfekt verktyg för dig som önskar räkna på strömskenor och belysning med spotlights.

Inspirationsgalleri

Inspiration för belysning med möjlighet att filtrera efter miljö och typ av armatur. Fantastiskt verktyg om man behöver få lite ny inspiration och möjligheter för belysning och ljussättning.

Söker du snygga led lister och spotlights till ditt hem. Få inspiration, läs guider och handla led belysning på Ljuskoncept.se